Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

41Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

138Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle Full HD projectoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste Full HD projector voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een Full HD projector wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Full HD projectoren zijn projectoren met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels.
 • Hoe helderder de omgeving, hoe belangrijker het is dat je projector een hoge lichtsterkte heeft, die gespecificeerd wordt in ANSI lumen.
 • De beste beamer is waardeloos als je niet op het juiste scherm let. Bovenal is een glad en wit oppervlak belangrijk.

Beste Full HD beamer: Onze selectie

Topvision Full Hd Beamer

De TOPVISION Full HD beamer is voorzien van een breed scala aan aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI, USB, VGA, AV en een 3,5 mm audio-uitgang. Hierdoor is de beamer compatibel met smartphones, tablets, pc’s, tv’s, laptops, USB-sticks, PS4, dvd-spelers, tv-boxen en nog veel meer. Houd er rekening mee dat voor het streamen van films via Netflix, Prime Video en Hulu alleen een laptop, Chromecast, draadloze dongle, tv-stick of Roku kan worden gebruikt.

Artlii Full Hd Beamer

De Artlii Enjoy 2 beamer projector biedt niet alleen WiFi-verbinding, maar ook Bluetooth-verbinding, zodat u moeiteloos verbinding kunt maken met verschillende Bluetooth-luidsprekers en hoofdtelefoons. Deze mini beamer is geschikt voor groepen van 20-50 mensen om zowel binnen als buiten films te kijken. De ingebouwde dubbele HiFi stereoluidsprekers van 5W met SRS-geluidssysteem zorgen ervoor dat u geen externe luidsprekers nodig heeft voor een geweldige auditieve ervaring.

Artlii Full Hd Beamer

De veelzijdige digitale connectiviteit van de Artlii thuisbioscoopbeamer zorgt voor moeiteloos aansluiten op al uw apparaten. Gebruik HDMI, USB, VGA, AV, SD-kaart, audio-uitgang 3,5 mm en Bluetooth om zowel draadloos als bedraad te genieten van uw favoriete media. Sluit eenvoudig tv-sticks, pc’s, laptops, smartphones, Blu-ray-spelers, gameconsoles en HDR-apparaten aan dankzij het gebruiksvriendelijke ontwerp van de HDMI en USB-poorten.

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Full HD projector koopt

Welke apparaten kan ik met een Full HD projector gebruiken?

Omdat projectoren steeds hoger in resolutie worden, handig en gebruiksvriendelijk, kun je je Full HD projector niet alleen aansluiten op je laptop, DVD speler en dergelijke, maar ook op je smartphone. De meeste beamers vereisen echter speciale Mobile High Definition Link adapters, of kortweg MHL adapters, om je smartphone of tablet met de beamer te verbinden.

Afhankelijk van het type projector kan onderscheid gemaakt worden tussen analoge en digitale interfaces. De meest populaire is de HDMI uitgang, die geluid en beeld in HD kwaliteit doorgeeft. (Image source: unsplash.com/ Alex Litvin)

Een andere mogelijkheid om een smartphone of tablet met je Full HD projector te verbinden is het eigen WLAN systeem. Deze draadloze transmissiesystemen zijn gebaseerd op een stick die in de beamer gestoken wordt en dan via je WLAN systeem met de smartphone verbonden wordt. Bovendien zijn er ook speciale beamers die gespecialiseerd zijn in het verbinden met smartphones en waarvoor je geen extra gadgets nodig hebt. Als je je Full HD projector op de conventionele manier met je laptop wilt gebruiken, heb je een HDMI kabel nodig om de twee apparaten met elkaar te verbinden.

Dit geldt ook voor spelconsoles en DVD spelers. Wil je echter je apparaten analoog aansluiten, dan heb je de driekleurige RCA stekkers nodig. Deze video toont je hoe je je Full HD projector kunt aansluiten op een spelconsole en dergelijke:

Welke Full HD projectoren zijn het meest geschikt voor een thuisbioscoop?

Om van je huis een echte thuisbioscoop te maken, heb je de juiste projector nodig. Full HD projectoren met 1920×1080 pixels hebben zich door hun hoge resolutie gevestigd als de standaardvariant voor home cinema toepassingen. Typisch voor Full HD projectoren die je gebruikt om films in je huiskamer te bekijken is dat alle toestellen een beeldverhouding van 16:9 hebben en een HDMI aansluiting. Behalve voor DVD, Blu-ray of andere HDTV inhoud, kun je home cinema projectoren ook uitstekend gebruiken voor spelconsoles.
Wist je dat Universal Studios geweigerd heeft Star Wars te produceren? De studio’s hadden geen vertrouwen in de toen nog onbekende scenarioschrijver George Lucas.

Tegenwoordig hebben goede Full HD projectoren ook functies zoals 3D of intermediaire beeldberekening. Dit laatste zorgt voor een vloeiend beeld, vooral bij snelle bewegingen, en staat bekend als ‘frame interpolation’. Bovendien moet een goede home cinema projector een contrastverhouding van minstens 10.000:1 hebben, zodat kleuren en kleurverlopen ideaal kunnen worden weergegeven. De helderheid van je projector hangt af van de omgevingshelderheid. Als je je thuisbioscoop helemaal kunt verduisteren, is een lichtsterkte van ca. 1500 ANSI lumen voldoende. In helderder kamers heb je echter een lichtsterkte van minstens 3.000 ANSI nodig. Om je home cinema ervaring nog perfecter te maken is goed geluid onontbeerlijk, naast een goede beeldkwaliteit en een groot scherm. Omdat de interne luidsprekers van de meeste projectoren hiervoor niet voldoende zijn, raden we je aan een AV ontvanger met Dolby Digital of DTS geluid te gebruiken.

Welke Full HD projectoren zijn het best voor in de tuin?

Als je je wilt voorbereiden op de volgende wereldbeker voetbal, is het belangrijk op te merken dat je beamer voor de tuin, in tegenstelling tot die voor binnen, een veel hoger prestatieniveau qua helderheid moet hebben, anders zal niemand de wedstrijd kunnen volgen op een te helder scherm. Daarom moet je buitenprojector een helderheid hebben van meer dan 3.000 ANSI lumen. Professionele toestellen voor grote evenementen, bijvoorbeeld, halen prestaties tot 10.000 ANSI. In de volgende tabel zie je hoe beamers voor je tuin verschillen van die voor je woonkamer:
Eigenschappen Binnen beamer Buiten beamer
Beeldverhouding 16:9 16:9
Resolutie 1920 x 1080 pixels 1920 x 1080 pixels
Contrastverhouding 10.000:1 Minstens 10.000:1
Helderheid 1.500 – 3.000 ANSI lumen Meer dan 3.000 ANSI lumen

Wat zijn de alternatieven voor een Full HD projector?

Als je budget ruim is, is een 4K projector een goed alternatief. Deze projectoren hebben een pixelaantal van 3840×2160 pixels en dus een betere en vooral scherpere resolutie. Deze kwaliteit wordt echter weerspiegeld in de prijs. Tot nu toe is slechts één fabrikant erin geslaagd om 4K projectoren in een betaalbare prijsklasse voor particulieren aan te bieden.

Zo worden ‘betaalbare’ 4K beamers van Sony aangeboden tussen 5.000€ en 10.000€. In tegenstelling tot Full HD beamers komt de resolutie van 4K beamers in feite overeen met de oorspronkelijke bioscoopresolutie. Vaak wordt echter bekritiseerd dat de resolutie van 4K projectoren al zo hoog is dat ze de capaciteit van het menselijk oog ver te boven gaat.

HandelsblattTageszeitung
In tegenstelling tot de verwachting zijn de verschillen tussen duurdere en minder dure beamers niet zo groot. UHD resoluties zijn in de oogtest zichtbaar door de hogere pixeldichtheid, maar per saldo zijn de verschillen met de veel goedkopere Full HD beamers vrij klein. (Bron: handelsblatt.com)

Besluit: Welke soorten Full HD Beamers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze drie soorten Full HD projectoren

 • DLP-technologie
 • LCD technologie
 • LCoS

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de Full HD projector te vinden die het beste bij je past.

Wat onderscheidt een Full HD projector met DLP technologie en wat zijn de voordelen en nadelen?

DLP staat voor Digital Light Processing en is een projectietechnologie die speciaal ontwikkeld werd door Texas Instruments. Het beeld wordt niet rechtstreeks geprojecteerd, maar alleen binnen de projectieweg.

Beamers met DLP technologie worden gekenmerkt door hun uitstekende prijs-prestatie verhouding en hun zeer compacte vormgeving, en ook door hun betrouwbaarheid en uithoudingsvermogen.

Als je je projector thuis of zelfs onderweg flexibel wilt gebruiken, is een Full HD projector met DLP technologie beslist de juiste keuze. Omdat projectie gebaseerd is op DLP chips, hangt de kwaliteit van de projector ook sterk af van het aantal gebruikte chips en het type kleurenwiel. Waarbij het kleurenfilter het beeld op het scherm zijn kleur geeft. Deze technologie is de laatste jaren ingeburgerd geraakt, vooral op het gebied van Full HD beamers. Vooral merken als Optoma, Benq, Acer en Vivitek gebruiken deze technologie.

Voordelen
 • Scherpe projectie en dus fijn schrijven en lijntekenen
 • Lange levensduur
 • Hoog contrast
 • Compacte vormgeving
Nadelen
 • Regenboogeffect: er kunnen lichte kleurflitsen optreden
 • Bij instapmodellen: vaak beperkt zwartniveau
 • Afhankelijk van het model: lage kleurgetrouwheid met groene, rode en oranje tinten

Waarin onderscheidt een Full HD projector met LCD technologie zich en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot DLP projectoren werken Full HD projectoren met LCD technologie door licht in de primaire kleuren door drie LCD panelen te laten schijnen. Daardoor biedt deze technologie verhoudingsgewijs enkele voordelen bij thuisbioscoop, die je in het kader hieronder kunt zien.

Als je een high-end projector zoekt zonder compromissen, dan is dit de juiste keuze voor jou. LDC projectoren zijn geschikt voor vrijwel elke ruimte en verschillen van LCD projectoren, bijvoorbeeld in hun donkerder en preciezer zwartniveau.

Voordelen
 • Beelden van hoge kwaliteit en met ware kleuren
 • Zeer lage inherente ruis
 • Fijne pixelaflijning
Nadelen
 • Meer onderhoudsintensief (filters moeten vervangen worden)
 • Pixeldruk zichtbaar bij lage resolutie en op korte afstand
 • Door intensievere koeling: groter dan DLP toestellen

Waarin onderscheidt een Full HD projector met LCoS technologie zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze projectietechnologie heeft vele namen, afhankelijk van de fabrikant. Terwijl Canon het LCoS noemt, noemt JVC het D-ILA en Sony noemt het SXRD. Toch is het allemaal dezelfde manier van werken. In zijn werkingswijze lijkt de LCoS technologie op die van de LCD technologie. Daarentegen reflecteren de panelen van de LCoS technologie het licht, in plaats van het uit te zenden.

Zo worden de voordelen van LCD en DLP technologie gecombineerd in de LCoS technologie. Daardoor is het een populaire gebruiksmethode, vooral in de home cinema sector.

 • Voordelen
  • Hoge resolutie
  • Geen zichtbare pixeldruk
  • Hoog contrast
  Nadelen

  Hoge prijs

 • Lage lumen opbrengst

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Full HD projectoren te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je de criteria zien die je kunt gebruiken om Full HD projectoren te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Toepassingsgebied
 • Lichtintensiteit
 • Contrast
 • Aantal pixels
 • Luidheid
 • Verbindingen

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is om een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Toepassingsgebied

Afhankelijk van waarvoor je je projector wilt gebruiken, is het belangrijk om op verschillende criteria te letten. Voor thuisbioscoopgebruik van je Full HD projector kunnen functies als de 3D mogelijkheden van de projector of een tussenliggende beeldberekening interessant zijn. Maar als je je Full HD projector professioneel wilt gebruiken voor bedrijfspresentaties in plaats van privé, moet je onderscheid maken tussen vaste en draagbare presentatieprojectoren. Voor de laatste is het handig als ze niet meer dan 3 kg wegen en interne luidsprekers hebben.

Vooral in grote, lichte ruimten is een hoge lichtsterkte van de projector belangrijk, omdat het beeld anders te helder lijkt. (Image source: unsplash.com / Jakob Dalbjörn)

Helderheid

De helderheid van je projector wordt gemeten in ANSI lumen en geeft aan hoeveel licht een projector op een bepaald oppervlak kan projecteren. Hoeveel lichtsterkte je Full HD projector moet hebben, hangt af van de omgeving waarin je de projector wilt gebruiken.

Hoe helderder de omgeving, hoe meer lichtsterkte je Full HD projector moet hebben. De grootte van het beeld en de projectieafstand zijn ook factoren, want de lichtsterkte neemt af met de afstand, bijvoorbeeld.

Bijvoorbeeld, terwijl een lichtsterkte van 1.500 ANSI lumen voldoende is voor je verduisterde thuisbioscoop, zul je met deze intensiteit in de tuin niets kunnen zien behalve een wit scherm. We geven je graag een overzicht van hoeveel lichtsterkte je Full HD projector nodig heeft in de verschillende toepassingsgebieden met deze tabel:

Toepassingsgebied lichtsterkte
Kelder zonder ramen 1.500 tot 2.000 ANSI lumen
Verduisterde huiskamer 2.500 ANSI lumen
Verlichte vergaderzaal 3.000 ANSI lumen
Heldere huiskamer 3.000 ANSI lumen
Kleine, onverlichte vergaderzaal 4.000 ANSI lumen
Grote, verlichte vergaderzaal 5.000 ANSI lumen

Contrast

De contrastverhouding geeft het maximale verschil in helderheid tussen zwart en wit weer. Een contrastverhouding van 1.000:1 vertelt je dus dat het helderste punt 1.000 keer helderder is dan het donkerste punt.

Dit betekent dat beamers met een hoger contrast ook beelden scherper en natuurlijker projecteren.

Net als bij helderheid hangt de contrastverhouding af van de omgeving. Als je je Full HD projector thuis wilt gebruiken in kamers die verduisterd kunnen worden, is het belangrijk dat je een projector met hoog contrast gebruikt, want die geeft levensechte en levendige kleuren. Maar als je je projector in lichte ruimten gebruikt, is de contrastverhouding minder belangrijk. Een verhouding van 1:5.000 wordt echter voor elke projector aanbevolen.

Wist je dat televisie met beamers al sinds 1939 bestaat? Het Eidophor systeem was het eerste dat heldere beelden in hoge resolutie opleverde. Het werd in de beroepssector gebruikt tot het eind van de jaren 1980.

Aantal pixels

Het aantal pixels vertelt je iets over de scherpte en resolutie van het beeld. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het geprojecteerde beeld. HD projectoren beginnen met een pixeldichtheid van 1.280 x 720 pixels. Wil je echter met je Blue-Ray speler een haarscherp Full HD beeld zien, dan moet je gaan voor een pixeldichtheid van 1.920 x 1.080 pixels. In de high-end home cinema sector zijn ook 4K projectoren verkrijgbaar met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels. Om de beeldkwaliteit maximaal te benutten worden vaak extra AV ontvangers gebruikt, zodat Full HD films ook in 4K kunnen worden afgespeeld.

Volume

Opdat je bioscoopavond of bedrijfspresentatie niet gestoord wordt door het harde geluid van de projector, is het belangrijk bij de aankoop op het eigen volume van de projector te letten. Als vuistregel geldt dat je projector niet luider mag zijn dan 30 dB. De belangrijkste indicatoren voor de intrinsieke luidheid van een projector zijn de grootte en de lichtsterkte. In het algemeen zijn grotere projectoren stiller dan kleinere draagbare. Omdat krachtigere lampen meer gekoeld moeten worden, zijn projectoren met een hogere lichtsterkte vaak luider.

Terwijl externe luidsprekers meestal gebruikt worden voor thuisbioscopen, is het raadzaam bij zakelijke projectoren te letten op de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers, omdat die ook vaak gebruikt worden voor kleinere presentaties. (Image source: unsplash.com/ NeONBRAND)

Aansluitingen

Afhankelijk van de apparaten waarmee je je Full HD projector wilt gebruiken, heb je verschillende aansluitmogelijkheden nodig. In principe kun je onderscheid maken tussen analoge en digitale interfaces. Analoge interfaces zijn b.v. VGA, S-Video, composiet video of component video ingangen. Deze zijn tegenwoordig echter enigszins verouderd.

Daarom is de kans het grootst dat alleen de VGA verbinding gebruikt wordt. Tot de huidige standaard digitale verbindingen behoren HDMI en DVI, die als van de hoogste kwaliteit worden beschouwd. Je beamer moet minstens een van deze twee aansluitingen hebben. Het verschil tussen deze twee aansluitingen is dat DVI alleen beeld uitzendt en HDMI beeld en geluid. Bovendien wordt HDMI transmissie gekenmerkt door de weergave van HD inhoud, en daarom heeft deze technologie zich ook gevestigd als de standaardvariant.

Wetenswaardigheden over Full HD projectoren

Welke afstand moet er tussen de muur en de projector gehouden worden?

Over het algemeen wordt de ideale afstand tussen de projector en de muur door de fabrikant aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Als je je handleiding niet bij de hand hebt, kun je de ideale afstand ook online berekenen op verschillende sites. Met deze kleine hulp kun je je plafondbevestiging perfect plaatsen. In principe kan echter gezegd worden dat de afstand afhangt van de projectieverhouding van de projector, die het verband aangeeft tussen afstand en beeldbreedte.

Dus als je een gewenste beeldbreedte hebt, moet je eenvoudig de projectieverhouding vermenigvuldigen met de gewenste schermbreedte om de vereiste afstand tussen de beamer en het scherm te berekenen. Behalve de afstand tussen de muur en de projector is ook de afstand tussen de kijker en het scherm van belang. Er is echter een eenvoudige formule voor, die we in de volgende tabel voor je hebben samengevat, afhankelijk van de beeldkwaliteit.

Resolutie Formule
HD Ready Zittingafstand = Schermbreedte x 1,8
Full HD Zittingafstand = Schermbreedte x 1,5
4K Zittingafstand = Schermbreedte x 1

Welk scherm is het beste voor mijn Full HD projector?

Wat de afmetingen van je scherm betreft, moet het half zo breed zijn als de afstand tussen de zitplaats van de kijker en het scherm. Dus als je bank 4 meter van het scherm staat, moet het scherm ongeveer 2 meter breed zijn. De structuur van het oppervlak is ook belangrijk bij de keuze van een scherm.

Om te zorgen dat geen details verloren gaan, heb je voor je Full HD projector een scherm nodig met een fijn projectie-oppervlak, want met grove oppervlakken gaat een groot deel van de beeldkwaliteit verloren. Daarom is het niet aan te bevelen het beeld direct op de muur te projecteren. De kleurtoon van het scherm beïnvloedt ook de kleurweergave van het beeld. Daarom worden zuiver witte schermen aanbevolen voor hoogwaardige projectoren. Deze kleur weerkaatst alle spectrale elementen van het licht gelijkmatig. In tegenstelling tot muurverf, die wat gelig van kleur is, ziet zuiver wit er heel stralend uit.

Hoe kan ik mijn eigen beamerscherm bouwen?

De aanschaf van een geschikt projectiescherm kan nogal wat geld kosten. Als je niet te veel geld wilt uitgeven, maar niet wilt inleveren op een goede beeldkwaliteit, kun je zelf een beamer scherm bouwen. Dit vergt echter veel tijd en vaardigheid. [5] Deze video geeft je extra tips en instructies over hoe je je eigen scherm kunt bouwen:

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.chip.de/artikel/Full-HD-Beamer-im-Test-Topmodelle-mit-starker-Preisleistung_141527996.html [2] https://beamer-tests.com/smartphone-mit-dem-beamer-verbinden/ [3] https://www.visunext.at/de/tipps-zum-beamerkauf [4] https://www.heimkinoraum.de/tests/lcd-vs-dlp-beamer-kaufberatung-173 xml-ph-2

Waarom kun je me vertrouwen?