Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

141Verzamelde opmerkingen

Het onderwerp van het artikel van vandaag is gericht op liefhebbers van spelletjes: gamer headsets. Net als andere PC accessoires helpt dit product om de spelprestaties te verbeteren.

Een gamer koptelefoon kan de communicatie met andere spelers tijdens het spel vergemakkelijken en de geluidservaring verbeteren, door details op te vangen die een gewone koptelefoon niet zou opvangen.

Zoals bij de meeste randapparatuur voor computers zijn er op de markt verschillende mogelijkheden te koop, met verschillende prijsklassen.

In dit artikel leer je iets meer over de koptelefoon voor computerspelletjes, notebooks en videogames. Je leert ook enkele modellen kennen, ziet hoeveel ze kosten en weet waar je ze kunt kopen en hoe je ze kunt gebruiken.
Belangrijk om te weten

 • Als je besluit de perfecte gamer koptelefoon voor je te kopen, let dan op alle details, zoals de kwaliteit van het materiaal en het geluid, het merk en de duurzaamheid.
 • Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is het te gebruiken platform. Hoewel de meeste headsets goed werken op elk toestel, zijn er enkele waarvan de functies beter werken op specifieke platforms.
 • Er zijn producten met verschillende prijsniveaus, afhankelijk van de kwaliteit en het merk van de gamer koptelefoon.

Beste Gamer headsets: Onze selectie

Hyperx Gamer Headset

Ontdek de ultieme audioervaring met de HyperX Cloud II gaming headset, speciaal ontworpen voor u, de gepassioneerde gamer. Deze top-of-the-line headset trakteert u op hardware-gestuurd virtueel surround-geluid, waardoor uw spelervaring wordt ondergedompeld in een sensationeel realistisch geluidslandschap. U zult genieten van totaal comfort, dankzij de 100% traagschuim op de beugel en de zachte kunstleren oorkussens.

Logitech G Gamer Headset

Ontdek de ultieme gaming-ervaring met de Logitech G gamer headset, speciaal ontworpen voor u. Met krachtige audio drivers van 50 mm zult u genieten van een meeslepende, filmische gamingervaring met ongelooflijk gedetailleerd geluid. DTS Headphone:X 2.0 surround sound tilt uw game-ervaring naar een hoger niveau door geluid verder dan de 7.1-kanalen te bieden, waardoor u vijanden vanuit alle richtingen kunt detecteren. De positionele helderheid is ongeëvenaard, waardoor het verschil tussen winnen en verliezen binnen handbereik ligt.

Logitech G Gamer Headset

Ontdek de indrukwekkende Logitech G gamer headset, speciaal ontworpen om u een voorsprong te geven in uw favoriete games. Met de next-gen 7.1-surroundsound kunt u posities en afstanden nauwkeuriger bepalen, zodat u precies weet waar uw tegenstanders zich schuilhouden voordat zij u vinden. Bereid u voor op een werkelijk meeslepende ervaring.

Jbl Gamer Headset

Uw comfort is gegarandeerd met de zachte traagschuim oorkussens, bedekt met zacht PU-leer. Perfect voor die marathon-gamesessies waarbij ultieme focus noodzakelijk is. Deze headset sluit naadloos aan op al uw gaming avonturen dankzij de multi-platform compatibiliteit. Of u nu speelt op een pc, Mac, Xbox, Playstation, Nintendo Switch, mobiel of VR, de JBL Quantum 200-headset staat voor u klaar.

Koopgids

Isoleer het lawaai van de buitenwereld, concentreer je op elk geluidsdetail van je spel, en communiceer toch met spelers waar ook ter wereld.

Als dit je doel is, vind je in deze Koopgids details over de gamer headset, en ook de voor- en nadelen, de prijsklasse en waar je hem kunt kopen.

Gamer Headsets: Wat is het?

De gamer headset, of gaming koptelefoon, is niets anders dan een set gevormd door oortjes met hoge geluidskwaliteit en akoestische isolatie, met richtmicrofoon.

Dit product dient niet alleen om naar muziek te luisteren en films en series te bekijken, maar is uitstekend geschikt om de spelervaring te verhogen, met een aanzienlijke verbetering van de geluidskwaliteit en het geluid tijdens de spelletjes.

Bovendien kan de gebruiker met de microfoon met andere spelers chatten en zo zijn spelstrategie aan zijn team meedelen.

Geluid is een belangrijk onderdeel binnen een spel, en kan zowel “decoratief” als functioneel zijn. Het eerste geval verschijnt in de vorm van een soundtrack en draagt bij tot de sfeer. De tweede zijn indicatoren die mechanische functies en bepaalde speleffecten voorstellen.

Met het juiste accessoire wordt elk geluid van het spel geëtaleerd en waargenomen, waardoor de beleving, kwaliteit en ervaring van het spel toenemen.

Gamer headsets: wat zijn hun voordelen?

Wie op een computer speelt weet dat sommige factoren veel verschil maken in de prestaties. Een heel belangrijke factor zijn de gebruikte accessoires, gemaakt om een betere spelreis te leveren.

Een van deze randapparatuur is de gamer koptelefoon. Ze beogen een ongelooflijke audio-ervaring te bieden en helpen de speler ook met andere mensen in het spel te communiceren, naast het accentueren van kwaliteiten van een spel.

Dit product is ook interessant omdat het de toon van een spel kan geven. In een griezelspel, bijvoorbeeld, kan het heldere geluid van de koptelefoon bepalen of je zult schrikken van een geluid of dat je zult besluiten het te negeren.

Een ander voordeel van het accessoire is dat je er verschillende geluiden en geluiden mee kunt horen die je de nabijheid van voorwerpen en vijanden laten zien, bijvoorbeeld om je te helpen bij de voorbereiding van een gevecht of zelfs om uit hinderlagen te ontsnappen.

Compatibel met verschillende platforms, kunnen de gamers headsets gebruikt worden in computers, notebooks, videospelletjes (zoals PlayStation en Xbox), en ook in thuistheaters.

Bovendien hoeven ze niet alleen voor spelletjes gebruikt te worden. Ze kunnen ook gebruikt worden om naar muziek te luisteren of naar een film of serie op TV te kijken.

Ze zijn ook heel gemakkelijk om het volume van het spel te regelen of te dempen. In plaats van het audiokastje op de computer te openen, hoef je alleen maar op de knoppen te drukken die meestal bij de koptelefoonkabel horen.

Omdat ze veel geluidsdetails uitstralen die niet door het geluid van de TV, de koptelefoon of de computer luidsprekers worden doorgegeven, heeft de speler die ze gebruikt een zeker voordeel.

Behalve dat hij elke minimale ruis binnen een spel accentueert, isoleert hij ook alle omgevingsgeluid, wat de concentratie en aandacht van de gebruiker ten goede komt.

En, nog steeds als voordeel, is het grote aantal modellen en prijzen die op de markt verkrijgbaar zijn. Het is een democratisch product dat te vinden is voor een goede kosten/baten verhouding.

Als nadeel is de gamer koptelefoon natuurlijk duurder dan een gewone koptelefoon (ondanks dat het een democratisch accessoire is). Dit zal zijn weerslag hebben op zijn duurzaamheid.

Het product heeft zowel bedrade als draadloze mogelijkheden. In elk ervan moet je voorzichtig zijn: de draad kan sommige bewegingen en toneelstukjes verstoren. Al de batterij (of accu) kan leeg raken zonder dat je het beseft, waardoor het spel beschadigd raakt.

Je moet ook letten op de microfoon, die alle gebruikerspraat en -geluiden opvangt van de omgeving waarin je speelt. Daarom moet je oppassen dat je niet uitspreekt wat je niet wilt.

Net zoals compatibel zijn met verschillende platforms een voordeel is, kan niet universeel zijn een nadeel zijn. Let bij de aanschaf op compatibiliteit, want het kan enkele beperkte functies hebben, afhankelijk van het apparaat dat gebruikt zal worden.

Om het gemakkelijker te maken, zie je in de volgende tabel de belangrijkste voor- en nadelen van het product:

Voordelen
 • Vergroot de spelkwaliteiten en help communiceren met andere spelers
 • In staat om geluiden en klanken uit te zenden die helpen bij diverse spelletjes
 • Heel gemakkelijk om het geluidsvolume te regelen, via knoppen op de kabel
 • Compatibel met diverse platforms
 • Isolatie van het omgevingsgeluid, waardoor meer aandacht en concentratie komt
Nadelen
 • Duurder dan een gewone koptelefoon
 • Bedrade koptelefoons kunnen storen bij bepaalde bewegingen en toneelstukken
 • De batterij of accu van de draadloze microfoons kan leeg raken
 • De microfoon vangt 100% op van wat je spreekt
 • Niet universeel zijn

Wat is het belang van een gamer koptelefoon?

Voor liefhebbers van PC-spellen is nauwkeurig spelen en controle hebben over de commando’s essentieel, en daarvoor zijn er verschillende accessoires, zoals een stuurwiel, muis en toetsenbord.

Een andere uitvinding voor liefhebbers van gamen is de gamer koptelefoon. Soms schenken mensen geen aandacht aan het belang van geluid en audio binnen een spel. Het heeft echter de mogelijkheid om de toon van het spel te zetten, naast hulp op bepaalde momenten, zoals bij het naderen van vijanden of belangrijke voorwerpen.

Natuurlijk kun je ook een gewone koptelefoon gebruiken, of zelfs computer luidsprekers, maar de spelervaring zal niet hetzelfde zijn.

Met stereo of surround geluid levert de gamer-headset geluidsdetails die met gewone headsets niet waargenomen worden en maakt communicatie – via de aangebrachte microfoon – met andere spelers mogelijk.

Een van de spellen waar de geluidsdetails meer verschil maken is CsGo, het bekende Counter Strike.

Imagem mostra um espaço gamer, com monitor de PC, teclado e headset gamer branco com detalhes em preto.

Gamer koptelefoon (Bron: FOX / Pexels)

Aankoopcriteria: Factoren om gamer headset modellen te vergelijken

Er zijn enkele belangrijke criteria die je helpen bij het evalueren en beslissen wat de beste optie is om te kopen uit de verschillende gamer headset modellen.

Om de aankoop te doen die het beste bij je past (en ook bij je portemonnee!), werkten we de onderstaande lijst uit met de essentiële zaken die je bij de ideale keuze kunnen helpen. Het zijn

 • Te gebruiken platform
 • Type aansluitingen
 • Ontwerp
 • Duurzaamheid
 • Audiokwaliteit

Hieronder leggen we precies uit waar je op moet letten bij elk van de factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van je ideale gamer koptelefoon.

Te gebruiken platform

Zoals met alle computeraccessoires moet je letten op de compatibiliteit van de gamer koptelefoon op het apparaat waarop je van plan bent te spelen.

Hoewel de meeste op verschillende platforms werken (PC’s, notebooks, videospelletjes, mobiele toestellen en thuisbioscopen), zijn er toch veel modellen die op bepaalde toestellen slechts beperkt werken.

Bij de productie van sommige headsets wordt rekening gehouden met de gebruikservaring met bijvoorbeeld PC’s en Xbox, maar zelfs als ze aangepast kunnen worden voor gebruik met Sony en Apple toestellen, kunnen ze sommige functies verliezen.

Type aansluiting

Gamer headsets hebben meestal twee soorten aansluitingen: USB of P2 (3.5mm).

De USB ingangen zijn meer geschikt voor PC’s of notebooks, terwijl de P2 aansluitingen gebruikt kunnen worden voor TV monitoren, desktop videospelletjes en andere draagbare apparatuur.

In computers met Windows systeem bijvoorbeeld, kun je kiezen en instellen of je wilt dat alleen het geluid naar de koptelefoon wordt doorgegeven. Zo kunnen de microfoonfuncties losgekoppeld worden van het randapparaat en overgelaten worden aan een ander accessoire.

Ontwerp

Van verschillende types heeft de gamer koptelefoon meestal een open of gesloten ontwerp. Een koptelefoon met open ontwerp is de beste keuze als je een koptelefoon zoekt die niet te warm wordt en je hoofd koel houdt, en bovendien geluiden van buitenaf binnenlaat.

Als je nu liever speelt zonder lastig gevallen te worden en zonder omgevingsgeluiden en andere elementen van buitenaf te horen, kies dan een koptelefoon met een gesloten ontwerp. Maar wees gewaarschuwd: dit model is meestal duurder, want het levert meer geluidsdetails van het spel.

Bij het ontwerp komt ook het comfort. Het toestel moet comfortabel op het hoofd van de gebruiker zitten en bovendien werken zoals beloofd bij het afleveren van geluiden.

Duurzaamheid

Net als alle andere accessoires voor spelletjes wil je dat de koptelefoon een goede duurzaamheid heeft en niet snel slijt.

De constructie van het product en de gebruikte materialen moeten bestand zijn tegen enkele uren gebruik, zonder dat onderdelen uit elkaar gehaald worden of loskomen.

Bij het beoordelen van de kwaliteit van het materiaal kun je rekening houden met een aantal kenmerken. Een ervan is de manier waarop de audio uitgangen in de centrale steel van het accessoire zijn aangebracht.

Het is ook mogelijk op te merken dat, als het accessoire van mindere kwaliteit is, het meestal met een goedkoper plastic is gebouwd en andere onderdelen van mindere kwaliteit bevat, zoals schroeven. Zo wordt hij uiteindelijk minder duurzaam en breekt hij gemakkelijker.

Geluidskwaliteit

Omdat de belangrijkste functie van de gamer koptelefoon is de geluidservaring te verbeteren, is het duidelijk dat de geluidskwaliteit een belangrijk koopcriterium is.

Een goede geluidskwaliteit kan beoordeeld worden aan de hand van het vermogen van de koptelefoon om de soundtrack van het spel weer te geven, uiteraard, en ook aan de hand van de bekwaamheid van het accessoire om de kleinste geluidsdetails van de spellen te benadrukken.

Dit criterium heeft echter ook te maken met de persoonlijke smaak van de speler. Er zijn mensen die de voorkeur geven aan headsets met een meer evenwichtige geluidsverdeling en mensen die houden van een geluid met zwaardere bassen. Alles hangt af van je voorkeuren voor spelervaring.

(Featured image source: Sean Do / Unsplash)

Recensies