Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

42Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gaming monitor test 2023. Hier stellen we alle gaming monitoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gaming monitor voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gaming monitor wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Gaming monitoren zijn computermonitoren die speciaal geschikt zijn voor het weergeven van videospelletjes. Ze worden gewoonlijk gekenmerkt door een snelle responstijd en een hoge verversingssnelheid.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende paneeltypes die de opbouw van het spelbeeldscherm beschrijven. Al deze soorten zijn te vinden in verschillende schermdiagonalen en configuraties.
 • TN panelen zijn goedkoop en reageren snel. IPS panelen worden gekenmerkt door rijke kleuren en uitstekende beeldkwaliteit, en VA panelen maken indruk met goede zwartwaarden en hoog contrast.

Beste Gaming Monitor: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gaming monitor koopt

Wat zijn de voordelen van een gaming monitor?

Kortom, een gaming monitor is ontworpen voor een optimale spelervaring. Er zijn een handvol functies die daarvoor nodig zijn en we stellen ze je voor in onze gids.

Gaming monitoren zijn speciaal gemaakt voor computerspelletjes. Ze hebben een bijzonder korte reactietijd om de snelle actie optimaal weer te geven. (Image source: JESHOOTScom / pixabay.com)

Een gaming PC monitor is een computermonitor met high-end technologie die speciaal geoptimaliseerd is om computerspellen zo duidelijk, vloeiend en snel mogelijk weer te geven. Hij heeft een hoge verversingssnelheid (Hertz), een lage responstijd, een goede schermresolutie en andere technische snufjes die van gamen een waar genoegen maken.

Hoe groot moet je gaming monitor zijn?

Spelschermen zijn er in alle denkbare maten. Welke voor jou het beste is, hangt af van de ruimte op je bureau, de afstand tussen je stoelen en – je budget. De afmetingen van een computermonitor worden, net als die van een televisie, bepaald door de beeldschermdiagonaal.

Dit wordt beschreven met de eenheid inch. Eén inch is precies 2,54 cm. De meest gebruikelijke beeldschermdiagonaal voor een spelmonitor is 24 inch, want die is ideaal voor de typische afstand die je hebt als je voor een bureau zit. Daarom vind je hier ook een ruime keuze aan 24 inch gaming monitoren tegen een betaalbare prijs.

Als je iets groters wilt, moet je voor een 27 inch PC gaming monitor gaan. Deze zijn nu ook erg populair bij gamers en zijn in vele configuraties verkrijgbaar. Tussenmaten als 25 inch zijn echter zeldzaam. Natuurlijk kun je ook een 32 inch gaming monitor kopen als je genoeg ruimte en budget hebt.

De vuistregel is: hoe meer inches de computermonitor heeft, hoe groter de zitafstand.

Hoeveel hertz moet je spelmonitor hebben?

Hoe meer hertz, hoe vloeiender de beeldsequentie, hoe meer spelplezier! De verversingssnelheid van een spelbeeldscherm wordt gemeten in hertz (Hz). Het vertelt je hoeveel beelden per seconde op de monitor worden weergegeven. Een gewone computermonitor werkt met een verversingssnelheid van 60 hertz.

Voor een gaming monitor moet je echter een model met 120 Hz kiezen. Een hogere Hertz waarde resulteert namelijk in vloeiend spel zonder hinderlijke schokken of zelfs schermscheuren, waarbij het beeld door snelle bewegingen uit elkaar wordt gerukt. De trend gaat zelfs in de richting van high-end gaming monitoren met een verversingssnelheid van 144 Hz.

Het verschil is voor het menselijk oog aanvankelijk niet echt merkbaar. De technische eisen om spellen met de beste grafische instellingen te kunnen spelen worden echter steeds hoger. Een 144 Hz gaming monitor is dus een goede investering voor de toekomst. Bij aankoop moet je je er echter van vergewissen dat de frequentie compatibel is met je grafische kaart.

Welke responstijd heeft je gaming monitor nodig

? De responstijd beschrijft de snelheid waarmee het spelbeeldscherm een nieuw beeld weergeeft. Hoe lager de tijd, hoe vloeiender het spel loopt. De reactietijd geeft aan hoeveel tijd een computerscherm nodig heeft om een beeld opnieuw vorm te geven.

Meer precies, hoe lang de vloeibare kristallen er over doen om te schakelen. Trage reactietijden leiden tot onaantrekkelijke strepen of zelfs ghosting bij het spelen van spelletjes (voorwerpen kunnen nog als schaduwen herkend worden, ook al hebben ze zich allang verplaatst).

Dus als je de voorkeur geeft aan snelle shooter-spellen, bijvoorbeeld, wil je natuurlijk dat je invoer onmiddellijk en scherp is. Een gaming monitor met een responstijd van 1 ms is het ultieme op de markt. De meeste modellen hebben een responstijd van maximaal 5 ms.

In het algemeen is een waarde van minder dan 10 ms volkomen voldoende voor soepel spel.

Maar pas op: er zijn geen vaste richtlijnen volgens welke de responstijd van een spelend beeldscherm gemeten moet worden. Meestal verwijzen fabrikanten hier naar absoluut optimale gevallen. Bovendien meten ze vaak de tijd die een spelscherm nodig heeft om van grijs naar grijs te gaan, wat over het algemeen een kortere reactietijd vergt dan, bijvoorbeeld, de verandering van wit naar zwart.

De meeste moderne spelmonitoren hebben echter een relatief korte responstijd en, wat het belangrijkste is, geen inputvertraging. Invoervertraging is een verschijnsel waarbij er een tijdvertraging is tussen de uitvoer van het beeld uit de grafische kaart en de ontvangst van het beeld door het computerscherm.

Welke schermresolutie en welk formaat moet mijn spel-monitor hebben?

Niets werkt meer zonder HD! Ook computermonitoren hebben het hoogste niveau van beeldschermresolutie bereikt. De enige limiet is je portemonnee. Bij de keuze van de resolutie van je spelmonitor zijn deze drie begrippen belangrijk voor je

 • Full HD
 • WQHD
 • 4 K

Full-HD beschrijft de standaard resolutie van gewone computermonitoren en televisies. Hij heeft een pixeldichtheid van 1920 x 1080, of kortweg 1080p, en wordt standaard geleverd met een beeldverhouding van 16:9. Je kunt niet fout gaan met een Full HD spelmonitor en je spel zal nog steeds zuiver lopen, zelfs met een middelmatige grafische kaart.

Er zijn ook spelschermen die een hogere beeldverhouding hebben van 16:10 met een schermresolutie van 1929 x 1200. WQHD staat voor “Wide Quad High Definition” en beschrijft een spelbeeldscherm met een resolutie van 2560 x 1440, ook wel 1440p genoemd. Deze monitoren zijn vaak ook verkrijgbaar in het superbrede, ultrabrede 21:9 formaat.

Maar omdat de meeste spellen met een 16:9 beeldverhouding werken, heb je misschien een speciaal hulpmiddel nodig (zoals de freeware Flawless Widescreen) om je spellen aan het formaat aan te passen. 4 K staat voor viervoudig Full HD en is momenteel de beste beeldschermresolutie voor een gaming monitor.

Hij wordt ook wel UHD (Ultra HD) genoemd en heeft een pixeldichtheid van 3840 x 2160, viermaal zoveel pixels als 1080p computermonitoren. Spel-schermen met 4K resolutie zijn echter nog vrij nieuw, en navenant duur.

Bovendien is de technologie nog niet zo rijp als die van WQHD monitoren, die al lang op de markt zijn. Om van de hoge resolutie te kunnen genieten, moet je ook de juiste hardware hebben die de nodige prestaties kan leveren.

Vooral bij grote computermonitoren (27 inch) is een betere beeldschermresolutie de moeite waard. Want hoe breder de diagonaal, hoe meer de pixeldichtheid afneemt en de beeldkwaliteit onscherper wordt.

En omdat dat nogal veel informatie in één keer was, volgt hier een kort overzicht: Schermresolutie in 16:9 formaat

 • Volledig HD: 1920 x 1080
 • WQHD: 2560 x 1440
 • 4K: 3840 x 2160

Schermformaat

 • 16:9 – standaard
 • 16:10 – hogere beeldverhouding van het scherm
 • 21:9 – ultrabreed, breder schermgedeelte

Welke aansluitingen heeft mijn gaming monitor nodig?

Digitale aansluitingen zijn gebruikelijk voor een moderne spelmonitor. Welke verbinding je kiest hangt af van de schermresolutie van je spelscherm en de interface van je PC. Allereerst zijn analoge verbindingen zoals VGA (Video Graphics Array) niet langer een optie voor high-end spelmonitors. De meest voorkomende verbindingen zijn nu digitaal en omvatten de volgende drie soorten

 • DVI
 • HDMI
 • DisplayPort

Deze drie interfaces voor je computermonitor verschillen vooral in hun transmissiesnelheid en beeldschermresolutie. DVI (Digital Visual Interface) is een gebruikelijke interface voor computermonitoren met een maximale resolutie van 2560 x 1600 pixels.

HDMI (High Definition Multimedia Interface) is een directe ontwikkeling van DVI en de meest gebruikte interface in consumentenelektronica. Een ander voordeel is dat hij ook geluidssignalen doorgeeft. HDMI kabels kunnen tot 15 meter lang zijn zonder enig prestatieverlies.

De maximale schermresolutie is hier 3840 x 2160 pixels. De DisplayPort is de nieuwste aansluiting voor spelbeeldschermen en wordt vooral gebruikt voor moderne computermonitoren.

Hij kan zowel beeld als geluid zenden en heeft een AUX kanaal dat verdere verbindingen mogelijk maakt met geïntegreerde apparatuur zoals een webcam of microfoon. Hij heeft ook een maximale resolutie van 4096 x 2560 pixels. Kijk bij het kopen van je gaming monitor ook welke interfaces je computer of grafische kaart heeft.

Wat is G-Sync en FreeSync?

Zowel G-Sync als FreeSync zijn technologieën die de communicatie tussen de computermonitor en de grafische kaart verbeteren. Dit is omdat ze ervoor zorgen dat de verversingssnelheid van het spelbeeldscherm zich aanpast aan de prestaties van de grafische kaart.

Kortom, als je grafische kaart 50 beelden per seconde kan weergeven, past het gamescherm zich via G-Sync aan en geeft precies die 50 beelden per seconde weer. Het komt vaak voor dat de kaart meer of minder beelden berekent dan de spelmonitor kan weergeven.

In extreme gevallen leidt dit tot ghosting of tearing effecten: Strepen of scheuren van het beeld. Veel grafische kaarten hebben met de V-Sync optie al een instelling opgenomen die dit moet verbeteren. Echter, met middelmatige resultaten. G-Sync is een ontwikkeling van Nvidia. Dit is een module die in de spel-monitor ingebouwd is.

FreeSync is van de fabrikant AMD, maar hier is geen nieuwe hardware nodig, alleen een DisplayPort versie 1.2 a. Beide technologieën vereisen verschillende systeemeisen, waarover je kunt lezen op de fabrikant websites van Nvidia en AMD.

Nvidia is momenteel de grootste fabrikant van grafische processors en was de eerste die G-Sync op de markt bracht. Daarom zijn spelmonitoren met deze technologie nog steeds wijdverbreid. Maar door de hoge kwaliteit van de technologie zijn G-Sync gaming monitoren nog steeds aanzienlijk duurder dan computermonitoren met FreeSync.

Wat kost een gaming monitor?

Vooral als het om technologie gaat, is het duidelijk dat meer altijd meer is. Je kunt een gaming monitor krijgen in een grote verscheidenheid aan prijsklassen. Je moet echter rekenen op een budget van rond de 130 euro als je een gaming monitor wilt die aan de minimum eisen voldoet.

De prijs hangt sterk af van wat je van een spelend beeldscherm verwacht. Bijvoorbeeld, een 24 inch spel-scherm met DVI/HDMI aansluitingen, 1 ms responstijd, 60 Hz en een 16:9, 1080p TN paneel kost je ongeveer 130 euro.

Hiermee zou je een spelmonitor hebben met de minimale eisen voor vloeiende, leuke gameplay. Je kunt ook een 27 inch computermonitor met DisplayPort, 4 ms responstijd, 144 Hz en een 16:9, 1440p IPS paneel kopen voor rond de 500 euro. Wat hier snel duidelijk wordt: Gaming monitoren zijn opgebouwd uit veel verschillende componenten. Sommige zijn duurder dan andere.

Je vindt een monitor met een snelle responstijd voor minder dan 200 euro. Een goed ultrawide 21:9 gamescherm of een UHD gaming monitor is echter meestal pas verkrijgbaar voor 300 euro of meer. Uiteindelijk moet je beslissen welke componenten voor jou het belangrijkst zijn.

Besluit: Welke soorten gaming monitoren zijn er en welke is de juiste voor jou?

Er zijn momenteel drie verschillende soorten panelen, d.w.z. beeldschermtypen, op de markt die een spelmonitor kan hebben

 • Twisted-Nemantic (TN)
 • In-Plane Switching (IPS)
 • Verticale uitlijning (VA)

Deze drie paneeltypes beschrijven verschillende constructiemethoden voor een spel-scherm. Tegenwoordig is bijna elk computerscherm een plat scherm en dus een “Liquid Crystal Display” (LCD) of een “Thin-Film Transistor” (TFT). In het kort zijn dit monitoren die vloeibare kristallen gebruiken om beelden weer te geven.

Deze kristallen richten zich met behulp van spanning in een bepaalde stand en regelen zo de achtergrondverlichting van het computerscherm. De drie verschillende paneeltypes voor spelmonitors verschillen wezenlijk in de manier waarop de vloeibare kristallen bewegen.

Deze beweging bepaalt in wezen de kleur- en contrastwaarden, de stabiliteit van de kijkhoek en de reactietijd van het spelbeeldscherm. Dit klinkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar dat is het niet. We hebben een snel overzicht samengesteld met alle voordelen en nadelen van de technologieën. Zo kun je snel beslissen welk paneel geschikt is voor je gaming monitor.

Wat is een gaming monitor met een verdraaid nematisch (TN) paneel en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het TN paneel wordt het meest gebruikt omdat het goedkoop is en een snelle reactietijd heeft. Je moet echter concessies doen op het gebied van beeldkwaliteit. In een computermonitor met een TN paneel zijn de staafvormige vloeibare kristallen horizontaal gerangschikt.

Als ze onder spanning staan, draaien ze verticaal rond, zodat de achtergrondverlichting niet doorschijnt. Door te bewegen maken ze daardoor het computerscherm donkerder. Deze techniek is heel eenvoudig en dus goedkoop te produceren.

De beweging van de kristallen is erg snel, wat leidt tot een lage reactietijd van de spel-monitor. Bovendien verbruikt dit gaming beeldscherm weinig stroom en heeft het meestal een goede energie-efficiëntieklasse.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Lage responstijd
 • Laag energieverbruik
Nadelen
 • Onnauwkeurige kleur- en contrastweergave
 • Slechte grijstoonweergave
 • Slechte stabiliteit van de kijkhoek

Een nadeel van de TN paneeltechnologie is echter de onnauwkeurige kleur- en contrastweergave, die vooral bij grijstonen opvalt. De verticale positie van de kristallen heeft ook een slechte stabiliteit van de kijkhoek tot gevolg.

Dit betekent dat de beeldkwaliteit aanmerkelijk verslechtert als je niet recht voor het spelbeeldscherm zit, maar er bijvoorbeeld van opzij naar kijkt. Intussen zijn er echter TN+ filmpanelen die de lichttransmissie optimaliseren door middel van een vertragende film op het spelbeeldscherm. Dit verhoogt de beeldkwaliteit een beetje.

Hoe werkt een gaming monitor met een In-Plane Switching Panel (IPS) en wat zijn de voordelen en nadelen?

IPS panelen scoren met een uitstekende beeldkwaliteit en een onovertroffen stabiliteit van de kijkhoek. Deze kwaliteit heeft echter ook een prijs. Een computermonitor met een In-Plane Switching Panel (IPS) wordt gekenmerkt door het feit dat de vloeibare kristallen van het spelbeeldscherm op hetzelfde vlak schakelen.

Ze veranderen maar 90 graden van richting. Dit betekent dat ze altijd horizontaal zijn. Deze kristallen kunnen nauwkeurig geschakeld worden en zo kan de achtergrondverlichting gericht geregeld worden.

Dit levert een schitterend beeld op met een hoge kleurgetrouwheid en -verschil. Het licht kan er ook gemakkelijker door en de spel-monitor krijgt een kijkhoek van 178 graden zonder contrastverlies of vervorming van de kleuren.

Voordelen
 • Uitstekende stabiliteit van de kijkhoek
 • Kleurechtheid
 • Geen strepen
Nadelen
 • Verhoudingsgewijs duur
 • Hoog energieverbruik
 • Hogere responstijd

Deze complexere technologie resulteert echter in een iets hogere responstijd van het spelbeeldscherm, maar zonder strepen bij snelle bewegingen. Je moet ook rekening houden met een hoger stroomverbruik, want een IPS heeft meer achtergrondverlichting nodig. Deze technologie heeft ook zijn prijs, dus moet je voor een gaming monitor met een IPS paneel een aanzienlijk hoger budget uittrekken.

Hoe werkt een gaming monitor met een Vertical Alignment Panel (VA) en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het VA paneel is een mengsel van het IPS en het TN paneel. Het wordt gekenmerkt door een sterk contrast en zwartniveaus, maar ook door strepen en hogere responstijden. Een gaming PC monitor met een Vertical Alignment Panel (VA of MVA/PVA) heeft vloeibare kristallen die verticaal gerangschikt zijn.

Als ze horizontaal kantelen, blokkeren ze het licht. Deze technologie geeft een VA paneel uitstekende zwartwaarden en een sterk contrast. De stabiliteit van de kijkhoek profiteert hier ook van en de spel-monitor heeft een natuurlijke kleurweergave.

Voordelen
 • Uitstekende zwartniveaus
 • Goed contrast
Nadelen
 • Streaking
 • Hoge responstijd

De responstijd van dit spel-scherm is echter hoger en strepen (ghosting) kunnen voorkomen. Over het geheel genomen kan gezegd worden dat een gaming beeldscherm met een VA paneel een goede mix is van een IPS en een TN paneel. Hij speelt in het goede middenveld wat betreft responstijd, beeldkwaliteit en prijs.

Bij je beslissing moet je je eerst afvragen: Wat voor soort gamer ben je en wat verwacht je van je gaming monitor?

Speel je graag snelle shooters en wil je een snel, streeploos beeld? Verlies je jezelf graag in uitgestrekte fantasiewerelden die je in schitterende kleuren wilt verkennen? Of zoek je een goede allrounder voor een evenwichtige spelervaring? Om het je gemakkelijker te maken te beslissen, hebben we de drie paneeltypes vergeleken in een fraaie tabel.

TN IPS VA
Reactietijd Zeer goed Goed Goed
Kijkhoek Okay Zeer goed Goed
Contrast Goed Zeer goed Goed
Prijs Laag Hoog Okay

Koopcriteria: Deze factoren helpen je bij het vergelijken en evalueren van gaming monitoren

In dit deel zetten we de belangrijkste criteria voor het kopen van een computermonitor op een rij. Op basis van deze factoren kun je gemakkelijk beslissen of het spelscherm geschikt voor je is of niet. In onze gids hebben we al een paar criteria opgesomd waarmee je rekening moet houden voor je een gaming monitor koopt. We hebben de belangrijkste factoren in een tabel vergeleken.

Grootte Resolutie Vernieuwingsfrequentie Reactietijd Aansluiting
Minimum 22 inch 1920 x 1080 pixels 60 Hz 10 ms VGA
Goed 24 inch 2560 x 1440 pixels 120 Hz 5 ms HDMI / DVI
High End 27 ≥ 3840 x 2160 pixels 144 Hz 1 ms DisplayPort

Het belangrijke dat je hier moet onthouden is dat deze componenten in spelmonitoren verschillend kunnen worden samengesteld. Bij de aanschaf van je ideale gamescherm moet je dus letten op welke factoren voor jou het belangrijkst zijn, d.w.z. wat voor soort gamer je bent.

Je kunt over de verschillen in de afzonderlijke categorieën in detail lezen in onze gids. In de volgende tekst beschrijven we andere factoren die van belang zijn bij de beslissing welke spelcomputer je koopt:

 • Energie-efficiëntieklasse en stroomverbruik
 • Helderheid
 • Kijkhoek
 • Audio In/Uit
 • Sprekers
 • Ergonomie
 • Muurbevestiging

Energie-efficiëntieklasse en stroomverbruik

Sinds 2014 moeten ook computermonitoren hun energie-efficiëntieklasse aangeven. Het beschrijft hoe energie-efficiënt een apparaat is aan de hand van zeven categorieën. Niemand wil in zijn huishouden een apparaat hebben dat onnodig elektriciteit vreet.

Daarom heeft de EU een systeem ingevoerd dat klanten in één oogopslag laat zien hoeveel elektriciteit het apparaat verbruikt. Tot 2003 waren er klassen G tot A, waarbij G de slechtste was. De technische ontwikkelingen brachten echter al snel toestellen op de markt die aanzienlijk betere waarden hadden, en zo werden de categorieën A+, A++ en A+++ ingevoerd.

Een toestel met de energie-efficiëntieklasse A+ bespaart al 20 % meer elektriciteit dan een toestel met de klasse A. Sinds 2014 moeten ook computermonitoren met een efficiëntieklasse geëtiketteerd worden. Vroeger gold deze regeling alleen voor TV-toestellen, maar nu maken PC-monitors net zo goed deel uit van de consumentenelektronica. Voor gaming monitoren zijn er energie-efficiëntieklassen van G tot A+.

Alles met een klasse van B of hoger is goed, alles onder klasse C voldoet niet aan de moderne normen.

Het stroomverbruik van een spel-monitor wordt opgegeven in watt. De energie-efficiëntieklasse is dus gebaseerd op hoeveel Watt een spelend beeldscherm verbruikt. Fabrikanten verwijzen meestal naar het typische stroomverbruik.

Dit betekent dat de waarden berekend worden onder alledaagse omstandigheden. Dat wil zeggen, bij gemiddeld gebruik en lage helderheid. Maar pas op: spel-schermen met veel inches en een hogere schermresolutie verbruiken meer stroom, en daarom zijn er maar weinig toestellen met een energie-efficiëntieklasse boven B te vinden.

Helderheid

Voor spelmonitors wordt de waarde gegeven in cd/m² (candela per vierkante meter). Het beschrijft de lichtsterkte en lichtdichtheid van het spelbeeldscherm. Nieuwere spel-schermen komen met waarden tussen 200 cd/m² en 400 cd/m².

Het is belangrijk op te merken dat te heldere spelmonitors de ogen sneller vermoeien en tot een slechtere beeldkwaliteit leiden. Dit komt omdat de helderheid niet alleen het contrast en de zwartwaarden verslechtert, maar ook tot veranderingen in de kleurechtheid kan leiden.

Het spelbeeldscherm mag echter ook niet te donker zijn, want dat belast de ogen en je ziet niet alle noodzakelijke details. Een helderheidswaarde van ca. 300 cd/m² is optimaal voor een spel-monitor.

Kijkhoek

De kijkhoek van een spelend beeldscherm wordt gegeven in graden en beschrijft de hoek van waaruit het spelend beeldscherm bekeken kan worden zonder contrast- of kleurafwijking.

De kijkhoek vertelt je vanuit welke hoek het beeldscherm bekeken kan worden. Het wordt in graden gegeven. (Afbeelding bron: 123rf.com / Shao-Chun Wang)

De kijkhoek of de stabiliteit van de kijkhoek is sterk afhankelijk van de geïnstalleerde paneeltechnologie. IPS en VA panelen hebben een veel bredere kijkhoek dan TN panelen. De waarde van de kijkhoek wordt zowel horizontaal als verticaal gegeven.

De kijkhoekwaarde van een TN paneel is 170°/160° (h/v), die van een IPS of VA 178°/178°. Als je recht voor je spelbeeldscherm zit en er hoofdzakelijk alleen naar kijkt, is een kijkhoek van 170°/160° volstrekt voldoende.

Audio-ingang en audio-uitgang

Sommige spelmonitors worden geleverd met extra aansluitmogelijkheden voor apparatuur zoals koptelefoons of microfoons. Met een computermonitor met audio-uitgang kun je extra apparaten, zoals koptelefoons of luidsprekers, rechtstreeks via je spelmonitor aansluiten.

Dit betekent minder kabelwarboel op je bureau. Een audio ingang vind je meestal alleen op spelschermen die ingebouwde luidsprekers hebben, d.w.z. dat ze geluid direct kunnen uitvoeren. Deze aansluiting is belangrijk als je deze luidsprekers wilt gebruiken maar je spel-monitor via een VGA of DVI kabel wilt aansluiten.

Dit komt omdat deze soorten kabel, in tegenstelling tot HDMI, alleen een beeldsignaal doorgeven en geen geluid. Je kunt ook een microfoon rechtstreeks op je spelbeeldscherm aansluiten via een audio ingang, bijvoorbeeld.

Luidsprekers

Sommige spelmonitors zijn voorzien van geïntegreerde luidsprekers. Dit is vooral praktisch als je niet de ruimte of het geld hebt voor een extern systeem. Allereerst geeft een spel-scherm met ingebouwde luidsprekers je geen superieur surround geluid.

Dat komt omdat een flat-screen computermonitor meestal de nodige ruimte, d.w.z. het volume, ontbeert om een krachtig geluid te produceren. Toch kun je bij het kopen van een monitor letten op de kwaliteit van de luidsprekers.

Een spelmonitor met aanvaardbaar geluid moet minstens twee luidsprekers hebben om stereogeluid mogelijk te maken. Een andere belangrijke indicator is het wattage van de luidsprekers. Dit geeft bij benadering een indicatie van de kwaliteit. Het minimum vereiste vermogen is 2 watt, maar je krijgt pas goed geluid van ongeveer 5 watt.

Ergonomie

Ergonomie heeft betrekking op de aanpassing van de werkomstandigheden aan de mens. Kortom, de mate waarin de spelcomputer aan je behoeften kan worden aangepast. Dit omvat de volgende functies

 • Kantelen
 • Draaibaar
 • Pivot
 • In hoogte verstelbaar

De meeste spelschermen zijn voorzien van de kantelfunctie. Dit betekent dat het spelbeeldscherm omhoog of omlaag gekanteld kan worden om het aan je kijkhoek aan te passen. Een spelmonitor met draaifunctie verwijst naar het vermogen van de computermonitor om zijn eigen as te draaien.

De standaard blijft staan waar hij staat en alleen het beeldscherm zelf kan draaien. Dit is belangrijk, bijvoorbeeld als je je spelcomputer stevig wilt monteren, maar toch wilt dat hij beweegbaar blijft. Er zijn spel-schermen die maximaal 360° draaibaar zijn.

De pivot functie verwijst naar de mogelijkheid om het computerscherm 90° te draaien. Dit betekent dat je het scherm op rand kunt zetten. Hiermee kun je bijvoorbeeld complete A4 pagina’s bekijken. Een in hoogte verstelbare spelmonitor wordt geleverd met een standaard die uit- en ingetrokken kan worden om de hoogte van de computermonitor in te stellen.

Bij de aanschaf van een spelmonitor zijn vooral de kantelfunctie en de hoogte-instelling van belang. Hiermee kun je de stand van je computermonitor aanpassen aan je lengte en dus aan je kijkhoek, om van een optimale beeldkwaliteit te genieten. Bijvoorbeeld, een licht neerwaartse kanteling verhoogt de gezichtsscherpte. Bovendien kunnen storende lichtreflecties door de mobiliteit vermeden worden.

Muurbevestiging

Als er niet genoeg plaats is op het bureau of het spelbeeldscherm is te groot en te dichtbij, is het een goed idee om het computerscherm aan de muur te bevestigen. Er zijn een paar belangrijke dingen om hier rekening mee te houden, want niet elke spelmonitor is ontworpen om aan de muur bevestigd te worden.

Als je een gaming monitor koopt, moet je dus nagaan of hij een VESA standaard heeft en zo ja, welke. Aan de achterkant van een computermonitor zitten gaatjes met schroefdraad, waarmee je ze aan een muur kunt bevestigen. De VESA standaard beschrijft de horizontale en verticale afstand van deze schroefgaten in millimeters.

De meest gebruikelijke VESA standaard voor computermonitoren is VESA 100 en beschrijft een gatafstand van 100 x 100 mm. Vaak wordt de standaard aangegeven als VESA 100 x 100. Als je de VESA standaard van je spelcomputer kent, kun je de juiste muurbeugel zoeken. Ook hier zijn er verschillen en factoren waarmee je rekening moet houden.

Er is bijna altijd een specificatie voor de maximale duim en gewicht die je spel-scherm mag hebben om het goed vast te kunnen houden. Verder zijn er zowel starre als verplaatsbare wandsteunen. Het voordeel van een beweegbare muurbevestiging is dat je je spel-scherm kunt uitrichten zoals je wilt.

Hierdoor krijgt hij automatisch de functie kantelen, draaien en pivot. Veel verplaatsbare steunen worden ook geleverd met een zwenkarm waarmee je het scherm verder van de muur kunt zetten.

Wetenswaardigheden over gaming monitoren

Welke extra accessoires kan een gaming monitor hebben?

In onze gids hebben we de belangrijkste functies van een spel-monitor al voorgesteld. Maar natuurlijk zijn er ook andere technische accessoires voor een computermonitor. Kleine gimmicks die je spelervaring verrijken. Hier is een lijst van accessoires die je misschien interesseren

 • In hoogte verstelbare Gaming Monitor
 • Kamerscherm met muurbevestiging
 • Gaming beeldscherm met luidsprekers
 • Computermonitor met TV Tuner
 • Gaming Monitor met USB HUB

Er zijn ook computermonitoren met bepaalde ontwerp-elementen, zoals een bijzonder dunne rand, die de spelervaring nog intenser maken. Gaming monitoren worden ook steeds gevarieerder wat technologie betreft, en je vindt nu zelfs modellen met aanraakscherm.

De bijzondere gaming monitor: Curved Gaming Monitor, 3D Gaming Monitor en OLED

Monitor De technische ontwikkeling staat nooit stil, en er komen voortdurend nieuwe producten op de markt op het gebied van gaming monitoren. In deze tekst willen we je kennis laten maken met drie toekomstgerichte versies van computermonitoren.

De Curved Gaming Monitor is, zoals de naam al doet vermoeden, een gamescherm met een licht gebogen beeld. Het is dus aangepast aan de natuurlijke kromming van het gezichtsveld. Het beeld lijkt natuurlijker voor de gebruiker en het is gemakkelijker om je in een virtuele wereld onder te dompelen.

Bovendien biedt het beeld van een gebogen spel-monitor verlichting voor de ogen en een uitstekende stabiliteit van de kijkhoek. Het aanbod van deze gaming monitoren is echter nog vrij beperkt en de modellen zijn navenant duur. Ook de technologie voor 3D-spellen staat nog in de kinderschoenen.

Je kunt de 3D spelervaring alleen krijgen met extra hardware in de vorm van een 3D bril, een zeer krachtige grafische kaart en een 3D spelmonitor. Een spelbeeldscherm dat geschikt is voor 3D is eigenlijk alleen een computermonitor met een verversingssnelheid van minstens 120 Hz.

Dit komt omdat de technologie van de 3D bril, ook wel shutter bril genoemd, betekent dat je oog slechts om de twee beelden afwisselend ziet. Een scherm met 120 Hz genereert dus voor elk oog een beeld met 60 Hz, het minimum dat nodig is voor een vloeiende opeenvolging van beelden.

Strikt genomen zijn 3D spelmonitoren alleen geschikt voor 3D. Maar de hardware en prestaties die je computer voor deze technologie nodig heeft zijn extreem hoog. En nu eerst wat slecht nieuws: er is momenteel geen OLED computermonitor op de markt.

Dell kondigde op CES in 2016 de eerste monitor met OLED technologie aan, maar trok die verklaring begin 2017 weer in wegens de slechte kwaliteit van het product. De technologie achter het acroniem is echter een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst van het spel.

OLED, Engels voor organische lichtemitterende diode, is een organische lichtemitterende diode. In tegenstelling tot LCD’s heeft hij een hoog contrast omdat hij geen extra achtergrondverlichting nodig heeft.

Het verbruikt minder energie, kan verwerkt worden in ultradunne ontwerpen en heeft een ongelooflijke reactietijd van 1 microseconde. De technologie wordt al gebruikt voor smartphones, maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor gamers van een OLED monitor kunnen profiteren.

Beeldbron: unsplash.com / Glenn Carstens-Peters

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies