Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

67Verzamelde opmerkingen

Je hebt een oneindig aantal gigabytes aan RAM, de krachtigste grafische kaart die er bestaat en een onverslaanbare processor, maar je bent nog steeds niet in staat om maximale prestaties te bereiken in je favoriete spel. Je denkt dat je alles geprobeerd hebt, maar misschien ben je vergeten naar je router te kijken.

Als videospellen meer dan alleen een tijdelijke hobby voor je zijn, is het waarschijnlijk tijd om na te denken over het belang van het aanschaffen van een gaming router, de enige die speciaal is ontworpen om de beste prestaties te leveren bij het online spelen van videospellen. In dit artikel helpen we je de beste optie voor je te vinden.
Belangrijk om te weten

  • Als je van videogames houdt, is het tegenwoordig niet meer voldoende om een krachtige computer te hebben en deze aan te vullen met de beste functies. De gaming router zal het verschil maken in termen van kracht en technische kwaliteit.
  • Ondanks de technologische vooruitgang die routers de afgelopen jaren hebben geboekt, vereist de opkomst van de gamerwereld de extra prestaties en betrouwbaarheid die gaming routers bieden.
  • De gaming routers zijn dus de enige die speciaal zijn ontworpen voor gaming. In de paragraaf ‘Waar moet je opletten bij je aankoop?’ zullen we de bijzonderheden ervan toelichten.
  • Elke generatie wifi (uitgedrukt in de letters a, b, g, n en ac, waarbij ac de meest recente is) is sneller dan de vorige. Nieuwe routers ondersteunen ook voorgaande wifi-standaarden.

Beste Gaming router: Onze selectie

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste gaming routers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte gaming router een stuk eenvoudiger.

Asus Gaming Router

Als gepassioneerde gamer zult u zeker profiteren van de versnelling van de gaming-poort, waarbij de kabelverbinding het spel versnelt via een speciale LAN-poort. Bovendien zorgt de eenvoudige 3-staps poortoverdracht met Open NAT voor een moeiteloze poortdoorleiding, waardoor u afscheid kunt nemen van frustrerende en ingewikkelde handmatige configuraties.

Asus Gaming Router

Profiteer van het exclusieve ASUS AiMesh-systeem, waarmee u uw wifi-bereik moeiteloos kunt uitbreiden met intelligente mesh-functies. Zo geniet u van een uniforme wifi-toegang en ononderbroken verbindingsoverdracht tussen uw apparaten. Wilt u uw netwerk verder uitbreiden? Geen probleem. De AiMesh-technologie zorgt voor naadloze integratie met andere ASUS-routers.

Msi Gaming Router

De MSI Gaming Router is voorzien van een krachtige 1,8 GHz quad-core processor en een eersteklas koellichaam met heatpipe-koeloplossing. Dit zorgt voor ultrasnelle en stabiele connectiviteit, zelfs bij langdurig, intensief gebruik. De robuuste 6-antenne-array, uitgerust met beamforming-technologie, garandeert een sterk en veilig signaal met een verbeterd bereik en snelheid, terwijl WPA3-PSK encryptie voor de nodige beveiliging zorgt.

Asus Gaming Router

Ontdek de ultieme gaming ervaring met de ASUS Gaming Router, uitgerust met zeer efficiënte Wi-Fi 6-technologie. Verheug u op uitzonderlijk hoge snelheden tot 6000 Mbit/s, dankzij de ultrasnelle Wi-Fi 6 dual-band router die 160 MHz kanalen combineert voor meer efficiëntie en doorvoer. Verwen uzelf met de dubbele 2,5G-poorten die zorgen voor een ongeëvenaarde snelheid en top-prioriteit aan het verkeer van uw gaming-apparaten om een soepele en snelle spelervaring te garanderen.

De beste goedkope gaming router


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Archer C6 is een dual band wifi router waarmee je in een paar minuten een snel en stabiel netwerk opzet. Met de Archer C6 kunnen gecombineerde snelheden gehaald worden tot 1200Mbps. De 2.4 GHz-band levert snelheden tot wel 300 Mbps voor taken zoals e-mail en internetten, terwijl de 5 GHz-band snelheden levert tot wel 867 Mbps, ideaal voor het streamen van HD-video’s streamen en lag-vrij online gamen.

Deze router is ideaal i.c.m. een snel internet abonnement. Plaats deze router bij voorkeur ergens centraal in de woning. In de meterkast wordt het signaal geblokkeerd door de muren en dit beperkt het bereik aanzienlijk.

De krachtigste en snelste gaming router

De TP-Link Archer AX6000 is een krachtige en snelle AX of WIFI 6 router. Zijn grote bereik en snelheid i.c.m. de krachtige quad-core processor zorgen ervoor dat iedereen in huis tegelijk op volle snelheid kan downloaden en uploaden.

Zo kan iedereen in huis in 4K- of 8K streamen, online gamen en andere intensieve netwerktaken uitvoeren, zonder dat andere gezinsleden hier last van ondervinden. De totale wifi snelheid is 6000 Mbps, de router beschikt over een Dualband Tooltip en Wireless AX Tooltip, evenals een Gigabit (Tot 1000 Mbps) Tooltip.

De beste gaming router voor grote huizen

Deze Asus AiMesh RT-AC86U gaming router is een krachtige dual band router, gefocust op gaming. Met wifi snelheden van 2917 Mbps, MU-MIMO technology en een krachtige game-boosting feature stream kun je zonder lag gamen op meerdere apparaten tegelijk.

De RT-AC86U levert snelheden tot 2167 Mbps op de 5 GHz wifi-band en tot 750 Mbps op de 2.4 GHz wifi-band, goed voor een totale bandbreedte van maar liefst 2917 Mbps. Deze gaming router werkt feilloos samen met de bekendste consoles waaronder PlayStation®3, PlayStation®4, PS4™ Pro, PlayStation®Vita, Wii U, 3DS and Xbox One.

De beste gaming router met Game Boost

De GT-AC5300 beschikt over twee gaming LAN poorten. Via deze poorten krijgen je aangesloten (gaming) devices absolute prioriteit. Daarnaast analyseert Game Boost je netwerk verkeer en geeft prioriteit aan game verkeer. Game boost werkt feilloos met verschillende populaire consoles, inclusief PS3™, PS4™, PS4™ Pro, PlayStation® Vita , Wii U™, Nintendo 3DS™ and Xbox One®.

Je schakelt Game boost in met een simpele klik in het Gaming Center dashboard.
Minimaliseer ping en reactietijd dankzij de ingebouwde support features voor Gamers Private Network ® (GPN), door WTFast ®.

De beste gaming router met 8 LAN poorten

De TP-Link Archer AX11000 is een krachtige en snelle AX of WIFI 6 router. Zijn grote bereik en snelheid i.c.m. de krachtige quad-core processor zorgen ervoor dat iedereen in huis tegelijk op volle snelheid kan downloaden en uploaden.

Zo kan iedereen in huis in 4K- of 8K streamen, online gamen en andere intensieve netwerktaken uitvoeren, zonder dat andere gezinsleden hier last van ondervinden. Door de ongekende wifisnelheid van 10000Mbps is gamen met lag verleden tijd.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over gaming routers

Het is van groot belang dat je voordat je een gaming router koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

router voor gamer

Voor gaming routers is het goed om een bandbreedte van 160 MHz te hebben, waardoor snelheden tot 1733 Mbps kunnen worden bereikt, ideaal om probleemloos te kunnen spelen.
(Bron: Fflorian Olivo: Mf23RF8xArY/ Unsplash.com)

Wat is er zo bijzonder aan een gaming router?

Als we het over gaming routers hebben, dan hebben we het over stabiliteit, snelheid en lage latentie. Een gaming router heeft het maximale vermogen in deze functionaliteiten dankzij zijn hoogwaardige processor, een voldoende RAM-geheugen, high speed Ethernet-poorten, WiFi Dual Band (hoewel er al hogere zijn) en QoS.

Op het eerste gezicht kan het ontwerp van een gaming router eruit zien als een ruimteschip of zelfs een UFO door alle antennes die het bevat ten opzichte van de gewone router. Naast het uiterlijk zit het verschil met de rest van de routers in de geavanceerde functies die het biedt, wat je later in detail zult zien.

””

Wat zijn de verschillen tussen een gaming router en een gewone router?

De belangrijkste verschillen tussen gaming routers en traditionele routers worden hieronder beschreven. Het belangrijkste verschil is dat gaming routers ontworpen zijn om de behoeften van de online spelers beter te beheren. Daarom heeft het signaal voorrang op andere toepassingen.

Wat betekent dit? Gaming router Gewone router
Ping of latentie Het duurt langer om de informatie te ontvangen. Ontworpen om ping of latentie te verminderen. Ze hebben een langere ping of latentietijd.
Band Prestaties die deze kan bieden, je kunt een netwerk opzetten om op het internet te spelen. Tri-band Dual-band
Mogelijkheid om online gaming behoeften te beheren Gaming routers zijn in staat om de behoeften die zich voordoen bij online gaming beter te identificeren en te beheren, waarbij ze het signaal voorrang geven op andere toepassingen of apparaten. Het omvat alleen deze functie.
Ingebouwde hardware Het is de combinatie van componenten die het materiaal en het interne deel van de routervormen. Het is zeer waardevol voor de gebruikers die er het meeste uit willen halen. Basisspecificaties Ontworpen voor algemene navigatie.

Op welke specificaties moet ik letten voordat ik een gaming router koop?

Misschien denk je nog steeds dat je met een conventionele router de prestatieproblemen die je meestal tegenkomt met je videogames kunt oplossen. De belangrijkste vraag die je je moet stellen voordat je de aankoop van een gaming router maakt, is: Waarin faalt mijn router, en is het nodig om hem te vervangen door een superieure router?

In de volgende tabel willen we je de belangrijkste concepten laten zien zodat je de gaming router kan kopen die voldoet aan al je behoeften. Misschien word je niet van de ene op de andere dag een expert op dit gebied, maar het zal je helpen om zelf beslissingen te nemen zonder de kat in de zak te kopen.

Vereiste Wat krijg ik hiermee?
WiFi ac Wave 2 Biedt betere prestaties in multi-device verbindingen.
1.000Mbps Vezeloptische snelheid of bandbreedte. Deze snelheid wordt bereikt via geavanceerde Gigabit Ethernet-poorten.
5 GHz Het is een band die meestal minder apparaten heeft aangesloten, dus het ervaart weinig interferentie en kan hogere snelheden bereiken.
Beamforming Technologie die een efficiëntere verbinding biedt, omdat het signaal wordt geconcentreerd in de richting waar de apparaten zijn aangesloten.

Waarom is het aan te raden om geen gebruik te maken van WiFi, maar om de kabel van de PC rechtstreeks aan te sluiten op de gaming router?

Als je een gamer bent die graag wint en het beste in jezelf naar boven brengt, of zelfs als je een professional bent of geïnteresseerd bent in het bereiken van dit doel, zul je zeker de best mogelijke verbinding zoeken. Het eerste advies dat we je kunnen geven om dit te bereiken is om nooit gebruik te maken van WiFi terwijl je midden in een spel zit.

Hoewel dit voor de meeste mensen de draadloze verbindingen een grote doorbraak betekenen, is het niet de beste optie voor gamers. Om de beste verbinding te bereiken, raden we aan de PC via een kabel met de router te verbinden om de stabiliteit te garanderen en externe interferentie te vermijden die de connectiviteit kan belemmeren.

Welke factoren (buiten de gaming routers) kunnen de goede werking van mijn verbinding belemmeren?

Routers zijn slechts een onderdeel van een succesvolle verbinding met je video game. Maar er zijn andere factoren die je gaming ervaring niet zullen verbeteren, ook al koop je de hoogste kwaliteit gaming router. Ten eerste heb je een internetverbinding van voldoende kwaliteit nodig.

De kwaliteit en de prestaties van je computer zullen een andere belangrijke factor zijn om te overwegen, evenals de servers of servers die door het spel worden onderhouden. Dus voordat je besluit dat je een nieuwe gaming router nodig hebt kun je beter eerst controleren of alle andere verbindingen maximaal presteren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een gaming router om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de gaming router die je nodig hebt:

Bandbreedte

De bandbreedte bepaalt de datatransmissiesnelheid. Dus hoe groter de bandbreedte van het kanaal, hoe sneller de verbinding. Voor gaming routers zal het interessant zijn om een bandbreedte van 160 MHz te hebben, waardoor snelheden tot 1733 Mbps kunnen worden bereikt, ideaal om probleemloos te kunnen spelen.

Met andere woorden: het hebben van een snellere netwerksnelheid zal helpen om een prestatie te hebben voor activiteiten zoals gaming en geavanceerde streaming. Je moet er echter rekening mee houden dat in een netwerk met beperkte kanalen, hoge bandbreedtebehoeften de netwerksnelheden van andere apparaten die je hebt aangesloten, kunnen beïnvloeden.

hoge snelheid router

Beamforming is een technologie die geïntegreerd is in de meest moderne routers en die het mogelijk maakt om het bereik van het WiFi-signaal te verbeteren.
(Bron: Chainarong Chokrung: 70258009/ 123rf.com)

Beamforming

Beamforming is een technologie die geïntegreerd is in de meest moderne routers en die het mogelijk maakt om het bereik van het WiFi-signaal te verbeteren. Door de integratie van dit instrument kun je voorkomen dat je WiFi te lijden heeft van verschillende soorten interferentie wanneer het werkt, omdat het het signaal aanzienlijk verbetert.

Het nut ervan zal vooral merkbaar zijn in het geval dat je veel muren of obstakels hebt in de ruimte waar je gebruik wilt maken van het internet, waar een krachtigere router nodig is. Toch zijn er andere manieren om het internet te delen in grote ruimtes, zoals het plaatsen van repeaters, hoewel Beamforming de zaken veel gemakkelijker zal maken.

QoS-systeem

QoS staat voor Quality of Service. Dit concept, dat voor de meeste mensen vrij onbekend is, is het opzetten van mechanismen die de doorstroming van het netwerkverkeer garanderen, iets wat je zult waarderen op het gebied van videospelletjes wanneer je de beste verbinding nodig hebt.

Zij zijn met name in staat om voorrang te geven aan het verkeer op basis van het soort gegevens dat zij bij zich dragen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om prioriteit te geven aan videogame-gegevens om de verbinding tussen je videogameconsole en het internet te verbeteren, waardoor deze sneller wordt. Dit systeem is een grote vooruitgang voor videogamers.

router gamer

De routers hebben ook een processor en RAM-geheugen.
(Bron: Nito500: 49828391/ 123rf.com)

WiFi AC

Sinds enkele jaren wint WiFi AC terrein ten opzichte van WiFi N. Dit nieuwere type wifi heeft veel voordelen ten opzichte van de wifi-standaarden die tot voor kort werden gebruikt. Zo werkt WiFi AC in de 5GHz frequentieband, die breder is en een groter frequentiebereik mogelijk maakt.

De belangrijkste verdienste van deze frequentie is dus dat ze, omdat ze minder wordt gebruikt door andere apparaten, meer ruimte heeft en minder interferentie ondervindt, naast dat ze krachtiger is. Het maakt het mogelijk om de Gigabit-barrière te overwinnen en de snelheid kan drie keer hoger zijn dan de vorige WiFi-norm.

Processor en RAM

Hoewel het voor veel mensen misschien vreemd lijkt, hebben routers ook een processor en RAM-geheugen. Hoe meer kracht en geheugen ze daarom hebben, des te beter zullen ze de meerdere verbindingen en de beschikbare bandbreedte verwerken, waardoor ze het spel wat je aan het spelen was niet zullen blokkeren en verstoren.

Daarom is dit aspect van groot belang en is dit het grootste verschil met de rest van de routers. Wanneer je de router onderwerpt aan verschillende acties die een grote kracht vereisen zul je snel merken dat het resultaat dat je met de game-router kunt bereiken veel beter is dan de rest van de routers.

Samenvatting

Gamers (of videogamespelers) stellen hoge eisen aan de materialen die ze gebruiken in hun spellen om hun volledige potentieel te ontwikkelen en het hoogste niveau te bereiken. Met de technologische veranderingen is het in toenemende mate mogelijk om de prestaties in het spel te verhogen, door de aankoop van producten zoals gaming routers.

Als je router steeds vaker vastloopt en je er niet het meeste uit kunt halen, is het misschien tijd om ook één van deze producten aan te schaffen. Weinig mensen weten dat een gadget die ergens in een hoekje op de tafel staat en die een router wordt genoemd, zo nuttig kan zijn bij optimaal gebruik. We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij je aankoop!

Vond je ons artikel over gaming routers interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte gaming router kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Kittichai Boonpong: 77882735/ 123rf.com)

Recensies