Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

38Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote gaming toetsenbord test 2023. Hier stellen we alle gaming toetsenborden die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste gaming toetsenbord voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gaming toetsenbord wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Gaming toetsenborden hebben verschillende voordelen ten opzichte van gewone toetsenborden. Vooral op gebieden als vormgeving, functies en technologie.
 • In principe is het zinvol toetsenborden te onderscheiden op basis van hun schakeltechniek. Er zijn mechanische en zogenaamde rubberdome modellen.
 • Hoewel rubberdome toetsenborden goedkoper zijn, zijn ze soms ook onnauwkeuriger en slijten ze sneller. Mechanische toetsenborden zenden signalen sneller uit en hebben een veel langere levensduur.

Beste Gaming Toetsenbord: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gaming toetsenbord koopt

Wat zijn de voordelen van gaming toetsenborden ten opzichte van “gewone” kantoortoetsenborden?

Je kunt ook gokken zonder een gaming toetsenbord. Niettemin kopen steeds meer mensen gaming toetsenborden. Daar zijn veel verschillende redenen voor. Velen willen hun spelervaring verbeteren, anderen willen een comfortabeler toetsenbord. Maar ook vormgeving is voor velen een belangrijke factor.

Samengevat liggen de voordelen in de volgende factoren

 • Macro toetsen
 • Anti-ghosting
 • NKRO
 • Multimedia toetsen
 • Lichteffecten
 • Reactietijd
 • Andere extra’s

Macro toetsen

Waar het op neerkomt is dat macro toetsen programmeerbare toetsen zijn waarop je willekeurige commando’s of zelfs lange ketens van commando’s kunt opslaan.

Vooral in MMORPG titels (multiplayer online role-playing games) zijn deze een ware verademing, want in dit soort spellen voer je dezelfde reeks commando’s steeds opnieuw uit en kun je ze met macro’s vereenvoudigen of zelfs versnellen.

Anti-ghosting

“Ghosting” is wanneer toetsaanslagen die niet ingedrukt zijn, geëvalueerd worden. Dit verschijnsel komt vaker voor bij goedkope of oude niet-mechanische invoerapparaten. Snelle bediening en veel toetsaanslagen kunnen ervoor zorgen dat de rubberdome mat tijdelijk niet goed aanspringt. Dit probleem doet zich niet voor bij mechanische toetsenborden, omdat elke toets afzonderlijk in het toetsenbord verwerkt wordt.

Intussen komt ghosting bijna nooit voor. Anti-ghosting is dus minder een vermijdingstechniek en meer een mooie naam die men graag opsomt als een speciale eigenschap. In de praktijk wordt anti-ghosting vaak verward met NKRO.

NKRO

NKRO staat voor “N-Key Rollover”. Dit betekent dat het toetsenbord in staat is n toetsaanslagen tegelijk te registreren. “n” staat voor het aantal sleutels. Op gewone kantoortoetsenborden betekent dit 2-3 toetsaanslagen die tegelijk verwerkt kunnen worden (2KRO).

Bij mechanische modellen zijn er minstens zes (6KRO). 6KRO is voldoende voor bijna alle spellen of toepassingen. Intussen zijn er echter toetsenborden die theoretisch alle toetsen tegelijk zouden registreren als ze ingedrukt worden.

Multimediatoetsen

Speciale toetsen zijn nu standaard op bijna alle toetsenborden. Alleen de uitvoering en de plaats van deze toetsen verschillen sterk op het toetsenbord.

Het aanbod van speciale toetsen is groot, van volumeregeling tot een multimedia touchpad. Fabrikanten komen met een grote verscheidenheid aan ideeën en proberen steeds nieuwe uit.

Verlichtingseffecten

Design speelt voor veel mensen een immense rol bij de aanschaf van een nieuw toetsenbord. Intussen is het nogal een zeldzaamheid dat een gaming toetsenbord het zonder lichteffecten doet. Verlichtingseffecten, achtergrondverlichting en toetsverlichting zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze leveren ook voordeel op.

Veel gametoetsenborden kunnen in kleur aangepast worden. Dit belicht bepaalde toetsen met bepaalde kleuren. (Image source: 123rf.com / Dean Drobot)

Veel high-end toetsenborden bieden de mogelijkheid om de verschillende LED effecten naar wens in te stellen en aan te passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde toetsen in verschillende kleuren te laten oplichten. Dit is bijvoorbeeld handig om toetsen te markeren die je vaak gebruikt bij het spelen van spelletjes.

Reactietijd

Met mechanische toetsenborden kun je sneller reageren. In verschillende multiplayer titels is snelheid vaak van essentieel belang. Het gebeurt vaak dat een paar milliseconden beslissend kunnen zijn voor het spel.

Op toetsenborden met mechanische schakelaars is de vertraging tussen toetsaanslag en signaaloverdracht meestal korter en dus sneller op de beslissende momenten.

De reactietijd wordt ook indirect beïnvloed door de soorten schakelaars. Het is aan te raden om toetsenborden met verschillende mechanische schakelaars uit te proberen.

Andere extra’s

De markt voor speltoetsenborden is een zeer concurrerende bedrijfstak en fabrikanten proberen voortdurend kopers voor zich te winnen met vernieuwingen. Allerlei dingen worden uitgeprobeerd.

Deze extra’s gaan alle mogelijke kanten op. Van verwisselbare toetsen met een speciaal oppervlak tot een mini-ventilator die je op het toetsenbord kunt aansluiten. Je moet je ervan bewust zijn dat niet alle gaming toetsenborden hetzelfde zijn en dat het niet eenvoudig is het toetsenbord te vinden dat aan al je criteria voldoet.

Hoeveel kost een gaming toetsenbord?

Gaming toetsenborden zijn er in heel verschillende prijsklassen. Toetsenborden in rubberstand kosten over het algemeen beduidend minder dan mechanische toetsenborden. Dit algemene prijsverschil is echter meestal gerechtvaardigd, want mechanische toetsenborden gaan veel langer mee en bieden een zekere mate van comfort.

Je kunt de goedkoopste modellen met rubberen koepel krijgen voor iets minder dan 20 euro.Mechanische toetsenborden beginnen rond de 30 euro, maar in dit prijssegment blijven ze beperkt tot de basisuitrusting en zijn ze van relatief lage kwaliteit. In principe stijgen de kosten naarmate de uitrusting hoger is. High-end gaming toetsenborden kosten vaak ruim meer dan 100 euro.

Prijsklasse Prijsklasse
Low ca. 15-30 €
Medium ca. 30-50 €
High hx ca. 50-100 €
High-end ab ca. 100 €

Je moet zelf beslissen hoeveel geld je aan een toetsenbord wilt uitgeven. De aanschafkosten variëren sterk. Bedenk echter dat je een mechanisch toetsenbord veel langer kunt gebruiken. Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, is het waarschijnlijk zinvoller om aandacht te besteden aan de kwaliteit van je toetsenbord.

Wist je dat het duurste gaming toetsenbord ter wereld $4400 kost?

Het Happy Hacking Keyboard is gemaakt door Fujitsu en is bedekt met goudstof en een speciale lak.

Besluit: Welke soorten gaming toetsenborden zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten

 • Rubberdome toetsenborden
 • Mechanische toetsenborden

Of een toetsenbord als mechanisch of niet-mechanisch beschouwd wordt, hangt af van de manier waarop de toetsen van de toetsenborden werken.

Afhankelijk van hoe groot je budget is en hoe belangrijk verschillende eigenschappen voor je gametoetsenbord zijn, komen verschillende toetsenborden voor je in aanmerking. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type gametoetsenbord bij je past en naar welke eigenschappen je moet zoeken.

We laten je kennismaken met de twee hierboven genoemde soorten gaming toetsenborden en geven je een overzicht van hun voor- en nadelen.

Hoe werkt een rubber dome toetsenbord en wat zijn de voordelen en nadelen?

Deze niet-mechanische toetsenborden zijn bijzonder goedkoop door hun lage productiekosten. Als je niet al te veel budget hebt voor je toetsenbord, maar toch bepaalde functies van een gaming toetsenbord niet wilt missen, zou je keuze op deze categorie kunnen vallen.

Rubberdome toetsenborden hebben een soort rubber of siliconen kapje tussen de toets en het contact. In principe zijn ze qua constructie vergelijkbaar met een afstandsbediening. Het enige verschil is dat de toetsen over de rubber dopjes geplaatst zijn. In de regel is er niet voor elke toets een apart rubber dopje, maar een rubber matje met veel dopjes voor het hele toetsenbord.

Nadat een toets ingedrukt is, wordt hij automatisch weer normaal gedrukt door de rubberen dopjes aan de binnenkant. Dit proces is stiller dan bij veel mechanische modellen.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Stil
Nadelen
 • Weinig duurzaam
 • Materiaal slijt
 • Gedeeltelijk onnauwkeurig

Maar met de lage aanschafkosten voor het product neemt ook de duurzaamheid af. Gemiddeld is een rubber koepeltoetsenbord bestand tegen ongeveer vijf miljoen toetsaanslagen. Een ander negatief punt is dat het gebruikte rubber materiaal in de loop van het gebruik of na verloop van tijd slijt en dat de toetsen van drukpunt veranderen.

De meeste rubber dome toetsenborden hebben alleen 2-key rollover(2KRO). Dit betekent dat het toetsenbord niet meer dan 2 toetsaanslagen tegelijk kan registreren.

Dit kan problemen geven als je heel snel typt, met toetscombinaties speelt of met meerdere spelers op één toetsenbord speelt. Typische combinatiesleutels zoals [Strg], [Alt], [Shift] en [Win] zijn hier meestal van vrijgesteld en worden altijd geregistreerd.

Hoe werken mechanische toetsenborden en wat zijn hun voor- en nadelen?

Mechanische toetsenborden hebben bijna alleen maar voordelen boven rubberdome toetsenborden. Ze gaan langer mee, werken nauwkeuriger en zijn sneller op het beslissende moment. Je moet echter ook meer budget uittrekken voor mechanische toetsenborden dan voor niet-mechanische versies met vergelijkbare extra’s.

Mechanische toetsenborden zijn veel duurder om te maken. Onder elke sleutel zit een plastic frame met een schakelaar en veermechanisme. Dit concept creëert een aangenamer drukpunt met haptische en akoestische feedback wanneer de toetsen worden aangeslagen.

De toetsen en schakelaars zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen die verschillen in de druk die ze vragen en de afstand tussen de toetsaanslagen. Het bekendst is de term Cherry MX schakelaars met verschillende model types.

Veel fabrikanten gebruiken deze schakelaars voor hun mechanische toetsenborden. Er zijn echter ook enkele grotere fabrikanten die hun eigen schakelaarmodellen ontwikkeld hebben.

Voordelen
 • Verhoogde duurzaamheid
 • Betere feedback
 • Preciezer
 • Snellere signaaloverdracht
Nadelen
 • Hogere aanschafkosten
 • Sommige modellen zijn niet geschikt voor op kantoor vanwege het geluidsniveau

In principe vindt iedereen een ander drukpunt prettig. Afhankelijk van het type schakelaar kan de typische klik van de toetsaanslagen ook op verschillende luidheid waargenomen worden. De materiële levensduur van gaming toetsenborden met mechanische toetsen is beduidend beter en ze gaan veel langer mee.

In de meeste gevallen zijn mechanische toetsenborden bestand tegen tienmaal zoveel toetsaanslagen als gewone toetsenborden met rubberdomeinen. Intussen duurt het meestal 50-70 miljoen toetsaanslagen voor het invoerapparaat de geest geeft.

De factor reactievermogen mag echter niet verwaarloosd worden. Vooral in multiplayer titels kunnen een paar milliseconden beslissend zijn voor het spel. Mechanische schakelaars zenden het signaal van de toetsaanslag een “tik” sneller door.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om gaming toetsenborden te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om gaming toetsenborden te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen welk toetsenbord geschikt is voor jou.

Samengevat zijn dat:

 • Schakelaar type
 • Ergonomie
 • Anti-Ghosting / NKRO
 • Soort spel
 • Gebruikstijd / Productlevenscycli
 • Grootte van het toetsenbord
 • Draadloze toetsenborden
 • Verenigbaarheid
 • Ontwerp / Verlichting
 • Extra uitrusting / kenmerken

Switch type

Toetsenborden met rubberen koepelschakelaars zijn over het algemeen goedkoper en zijn vaak heel toereikend voor de casual gamer. Niettemin zijn toetsenborden met mechanische schakelaars onmisbaar voor veel volbloed gamers. Er zijn nog verschillende soorten mechanische schakelaars.

Eerst moet je in het algemeen kiezen tussen de rubberdome en mechanische schakelaar types.

Als je alleen af en toe gokt of niet over het grootste budget beschikt, zit je goed met de Ruberdome variant.

Als je veel tijd op je spelcomputer doorbrengt, moet je toetsenborden met mechanische schakelaars overwegen. De hogere aanschafkosten betekenen een veel langere levenscyclus van het product. Mechanische toetsenborden presteren over het algemeen ook beter op het gebied van typcomfort.

Maar gaming toetsenborden bieden ook andere extra’s. Sommige gloeien in het donker en kunnen gebruikt worden als het licht uit is. Ze scheppen ook een gezellige sfeer. (Image source: ymgerman / 123RF)

Het kan ook nuttig zijn om in je plaatselijke elektronicawinkel een paar toetsenborden uit te proberen om te zien hoe ze aanvoelen bij het typen.

Ergonomie

Comfort is voor sommige mensen een belangrijk criterium bij de keuze van een toetsenbord. Sommige toetsenborden hebben een bijzonder ergonomisch ontwerp en niet alle hebben een palmsteun.

Als je een toestel zoekt dat geschikt is voor veel schrijfactiviteiten , moet je letten op ergonomische toetsopstellingen.

Niet iedereen heeft een palmsteun op zijn gametoetsenbord nodig. Dit kan zelfs als vervelend ervaren worden. Voor veel mensen is het ontbreken ervan echter een knock-out criterium. Sommige toetsenborden hebben verstelbare en zelfs afneembare palmsteunen.

Anti-Ghosting / NKRO

Functies zoals anti-ghosting en een minimum van 5-toetsen rollover zijn standaard op de meeste moderne toestellen. In de regel voldoen toetsenborden met 6KRO prima. Mechanische toetsenborden presteren in het algemeen beter in deze categorieën.

Zoals al in het gidsgedeelte is uitgelegd, komt ghosting niet meer voor, althans niet op nieuwere modellen. Zelfs toestellen met rubberen koepels zijn nu zo gebouwd dat de bijgeleverde matjes precies en zonder fouten in werking treden. Zowat elk gaming toetsenbord adverteert tegenwoordig met anti-ghosting als eigenschap.

Voor de meeste spelletjes en normaal typgedrag is het volkomen voldoende als er maximaal 6 toetsaanslagen tegelijk geregistreerd kunnen worden(6KRO). 6KRO is het minimum voor mechanische toetsenborden. Bij sommige rubberdome varianten kan het gebeuren dat slechts 2/3KRO mogelijk is.

Als je erg snel typt of de voorkeur geeft aan snelle spelletjes, kun je problemen hebben met zo’n toetsenbord. Maar de meeste nieuwere rubberdome modellen kunnen al minstens 5KRO aan.

Soort spel

Iedereen gebruikt zijn toetsenbord voor verschillende toepassingen of spellen. Sommige gaming toetsenborden zijn beter geschikt voor bepaalde spellen dan andere. Als je een specifiek gaming toetsenbord zoekt, kan het zinvol zijn om een bepaalde categorie toetsenborden sterker te overwegen voor een aankoop.

Shooter/FPS

Als je in je vrije tijd veel shooter spellen speelt, ben je waarschijnlijk meer geïnteresseerd in toetsenborden die verwisselbare WASD toetsen hebben met een verschillend gevoel. Vooral in First Person Shooters(FPS) is het belangrijk om kalm te blijven en op het juiste moment snel te kunnen reageren.

Betrouwbare, snel reagerende mechanische toetsenborden zijn een must voor competitieve gamers. Deze factoren kunnen van cruciaal belang zijn voor CSGO toetsenborden, bijvoorbeeld. (CSGO – Counter Strike: Global Offensive)

Strategiespellen / MOBA titels

Als je een MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) of strategiespeler bent, zijn dergelijke toetsenborden iets voor jou. Daartoe behoren toetsenborden waarbij je toetsen kunt verwisselen of toetsenbordvarianten waarbij je bepaalde toetsen kunt accentueren via persoonlijke LED instellingen.

Deze subtiliteiten maken deze spelbegeleiders bijzonder geschikt voor League of Legends, Dota2 of Heroes of the Storm.

Online Multiplayer Role-Playing Games

MMORPG spelers gebruiken vaak een toetsenbord met macro toetsen of programmeerbare toetsen. Deze maken de stroom van het spel veel gemakkelijker door middel van ketens van commando’s.

Dus als je bijvoorbeeld WoW (World of Warcraft) speelt, kan het zinvol zijn hier aandacht aan te besteden.

Gebruikstijd / productlevenscycli

Hoe meer tijd je achter de computer doorbrengt, hoe waarschijnlijker het is om een mechanisch toetsenbord van hogere kwaliteit te betalen. Voor casual gamers zijn goedkopere rubberdome versies meestal voldoende.

Mechanische toetsenborden zijn geschikt voor jou als je veel tijd achter de PC doorbrengt. Het maakt niet uit of je vooral bezig bent met kantoortoepassingen of je favoriete spelletjes speelt. Bij intensief gebruik van enkele uren per week moet je belang hechten aan een bepaald niveau van (type)comfort.

Je allereerste gaming toetsenbord hoeft niet per se een mechanisch te zijn. In het begin is een rubberdome versie vaak voldoende om je op weg te helpen in de spelwereld en je de bruikbaarheid van de beschikbare functies te laten zien. Over het algemeen hebben casual gamers niet het duurste high-end gaming toetsenbord nodig. Voor onregelmatig gebruik is een rubberdome apparaat voor velen voldoende.

Over de aankoopprijs en het verschil tussen de duurdere mechanische en de goedkopere rubberdome modellen, moet je je bewust zijn van hun productlevensduur. Het is niet ongewoon dat mechanische toetsenborden meer dan vijfmaal zoveel toetsaanslagen meegaan. Daarom zijn mechanische versies op de lange duur vaak de goedkopere keuze.

Toetsenbordgrootte

Als je het type bent dat traditionele toetsenborden te groot vindt, is een TKL toetsenbord misschien iets voor jou. “TKL” betekent tien-toets-loos. Deze invoerapparaten hebben geen numeriek toetsenbord en zijn daarom veel compacter.

Dus als je weinig bureauruimte hebt, je gaming hardware vaak vervoert of gewoon een kleiner toetsenbord verkiest, moet je dit TKL toetsenbord eens goed bekijken. Sommige gamers waarderen deze voordelen van kleinere modellen.

Veel fabrikanten hebben ook de kleine versie van een gaming toetsenbord in hun assortiment. Deze zijn dan altijd goedkoper.

Draadloze toetsenborden

Als je al een tijdje een draadloos toetsenbord wilt, moet je er rekening mee houden dat draadloze toetsenborden een veel langere signaaloverdrachtstijd nodig hebben dan bekabelde USB toetsenborden. Deze zijn minder geschikt voor spellen waar reactievermogen belangrijk is.

Voor casual gamers die een toetsenbord vooral nodig hebben voor kantoortoepassingen, kunnen deze toetsenborden praktisch zijn. Voor veelvuldig transport maken zulke toetsenborden het gedoe van inpluggen overbodig en geven ze je een probleem minder met het organiseren van kabels.

Compatibiliteit

De meeste gamertoetsenborden zijn ontworpen voor Windows besturingssystemen. Met een nieuwer besturingssysteem van Microsoft zit je altijd aan de veilige kant.

Als je een toetsenbord zoekt voor een Apple of Linux toestel, moet je er bij de aanschaf van het toetsenbord op letten dat het ook compatibel is met het respectieve besturingssysteem. De fabrikant vermeldt meestal in de productinformatie met welke besturingssystemen het betreffende invoerapparaat compatibel is.

Design / Verlichting

Design en lichteffecten spelen een belangrijke rol. Veel gamers hechten er belang aan dat hun toetsenbord ook visueel bij de rest van hun speluitrusting past.

In de regel is een toetsenbord verkrijgbaar in wit of zwart. Deze kleurkeuze vind je op alle spelhardware. Dit garandeert dat de hardware tenminste visueel overeenkomt. Andere kleuren zijn eerder zeldzaam.

Zelfs goedkope toetsenborden zijn tegenwoordig bijna altijd voorzien van ten minste éénkleurige achtergrondverlichting. Hogere modellen adverteren met persoonlijk configureerbare RGB verlichting.

Hiermee kun je elke afzonderlijke toets verlichten in een van de tot 16.8 miljoen kleuren. Toetsenborden met RGB verlichting kun je visueel aanpassen aan je andere speluitrusting.

Extra uitrusting / functies

Bij speltoetsenborden zijn er heel wat andere mogelijkheden dan de gebruikelijke uitrustingsverschillen in ergonomie, verlichting en schakelaars. Er zijn talloze functies, waaronder verwisselbare toetsen en mini-ventilatoren.

Sommige toetsenborden hebben ingangen voor USB, audio en microfoon om het kabelbeheer te vergemakkelijken. Veel luxe toetsenborden hebben vervangbare toetsdoppen voor een nog betere spelervaring. Voor de ultieme spelervaring kan het gaming toetsenbord aangevuld worden met een bijpassende gaming monitor.

Voor gamers die last hebben van zweethanden zijn er zelfs toetsenborden met een inplugbare mini-ventilator. Intussen worden ook toetsenborden met een beeldscherm of een docking gedeelte voor smartphones verkocht.

Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld statistieken op een extra scherm bij te houden. Een of andere speciale eigenschap kan voor bepaalde mensen nuttig zijn. In de regel zijn extra functies echter bijkomstig.

Wetenswaardigheden over gaming toetsenborden

Welke soorten mechanische schakelaars zijn er?

Als je mechanische toetsenborden nader bekijkt, kom je vroeg of laat de verschillende soorten schakelaars tegen die zijn aangebracht.

Wist je dat pro gamers bijna altijd de voorkeur geven aan mechanische toetsenborden?

De bekende League of Legends speler “Faker” vertrouwt op een mechanisch toetsenbord, dat hij koos aan de hand van het drukgedrag van de toetsen.

De belangrijkste verschillen zijn de vereiste activeringsdruk, het gevoel en de akoestische terugkoppeling. De bekendste modellen worden gemaakt door de fabrikant “Cherry”.

Deze lijst bevat de bekendste en nieuwste mechanische schakelaarmodellen. Er zijn nog steeds veel specificaties en enkele niche modellen. Omdat de Cherry MX schakelaars het meest succesvol zijn, richt de concurrentie zich steeds meer op hen.

De Chinese fabrikant Kailh is bijzonder ervaren en maakt identieke replica’s van de respectieve Cherry modellen. Ook hun samenwerking met Razer en SteelSeries is het vermelden waard. Logitech, bijvoorbeeld, werkt voor de fabricage van zijn schakelaars samen met de Japanse elektronicafabrikant Omron.

Cherry MX RED

De Cherry MX Red toetsen zijn voorzien van de zwakste veren en zijn het gemakkelijkst in te drukken. Deze wissels zijn erg populair bij veel spelers. Als je echter veel “schrijft”, is dit type minder geschikt voor je.

Cherry MX BROWN

Dit zijn de meest voorkomende Cherry schakelaars. Bruintjes triggeren halverwege met licht merkbare feedback. De benodigde activeringsdruk is daarbij vergeleken vrij laag.

Toetsenborden met bruine schakelaars worden beschouwd als allrounders en zijn zeer geschikt voor een combinatie van gamen en kantoor.

Cherry MX BLUE

Blauwe schakelaars zijn populair vanwege het typische “klik” geluid. Over het algemeen is dit type toets echter meer gewild bij frequente typisten dan bij “frequente gamers”. Het drukpunt is ingedeeld in de categorie medium.

Cherry MX BLACK

Deze schakelaars vereisen de hoogste activeringsdruk en moeten helemaal tot op de bodem ingedrukt worden. Dit voorkomt het per ongeluk indrukken van naburige toetsen.

Black schakelaars zijn daarom geschikt voor spelers die een nog betrouwbaarder en foutvermijdender actie willen.

Razer Green Switch / Razer Orange Switch

De groene schakelaars zijn vergelijkbaar met de Cherry MX Blue schakelaars. De weg naar het klikpunt is echter iets korter en dus is de signaaloverdracht iets sneller. Oranje Razer schakelaars lijken op de MX Browns, maar hebben ook de eigenschap dat ze een iets kortere weg naar het schakelpunt afleggen.

Over het geheel genomen heeft Razer geprobeerd de positieve eigenschappen van de Cherry MX schakelaars te nemen en ze wat te verbeteren in termen van snelheid.

Logitech Romer-G

De Romer-G schakelaar van Logitech is nog erg nieuw en is het meest te vergelijken met Cherry MX Brown schakelaars. Ze triggeren nog sneller dan de oranje versie van Razer. Logitech wil dus ook verbeteren op het gebied van mogelijke reactiesnelheid.

SteelSeries QS1

QS1 schakelaars vertonen de meeste parallellen met MX Red schakelaars. Ook hier heeft de maatschappij ernaar gestreefd de afstand tot het schakelpunt te verkleinen. SteelSeries richt zich duidelijk op gamers met een verhoogde belangstelling voor gamen.

Fabrikant Model Schakelkarakteristiek Afstand tot schakelpunt Bedieningskracht
Cherry Cherry MX Red Lineair 2,0 mm 45 g
Cherry Cherry MX Bruin Taktil 2,0 mm 55 g
Cherry Cherry MX Blauw Clicky 2,2 mm 60 g
Cherry Cherry MX Zwart Linear 2,0 mm 60 g
Razer / Kailh Razer Green Switch Clicky 1,9 mm 50 g
Razer / Kailh Razer Orange Switch Taktil 1,9 mm 45 g
Logitech Romer-G Taktil 1,5 mm 45 g
Kailh QS1 Linear 1,5 mm 45 g

Hoe kan ik de toetsenbordinstellingen corrigeren?

Vooral in hectische spelscenario’s kan het gebeuren dat je per ongeluk toetsen activeert en zo ongemerkt het toetsenbord verstelt. De twee meest voorkomende problemen zijn taalverandering en tekst overschrijven.

Het bekendste geval van “toetsenbordmisaanpassing” is wanneer het toetsenbord in een andere taal veranderd is. In het Duits valt het meestal op bij het typen, omdat de toetsen [y] en [z] verwisseld zijn in de Duitse en Engelse toetsenindelingen.

Bij het gamen kan dit leiden tot een situatie waarin de corresponderende toetsen tijdelijk niet meer de gewenste commando’s uitvoeren. Dit probleem wordt meestal veroorzaakt door de toetsencombinatie [Alt] + [Shift] en kan op dezelfde manier verholpen worden.

Een ander scenario is tekst overschrijven. Dit is merkbaar bij het gebruik van Office toepassingen, wanneer tekst op een ongewenste manier overschreven wordt in plaats van gewoon nieuwe tekst in te voegen. Dit kan gewoonlijk gecorrigeerd worden door op de [Einfg] toets te drukken.

Waar moet ik op letten bij het schoonmaken van mijn toetsenbord?

Je moet beslist aandacht besteden aan het schoonmaken van je invoerapparaat, want PC toetsenborden zijn uiterst vatbaar voor bacteriën. Niet elk toetsenbord is even gemakkelijk schoon te maken. Er zijn een paar dingen die je beslist in gedachten moet houden.

Voor je begint, zorg je ervoor dat je weet hoe zorgvuldig je je toetsenbord moet schoonmaken. Sommige sleuteletiketten verdragen geen agressieve reinigingsmiddelen. Dit is meestal het geval bij goedkopere modellen. Duurdere toetsenborden hebben meestal laser-geëtste opschriften. Bij sommige invoerapparaten kan het frame ook verwijderd worden om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Voor een grondige reiniging moet je de toetsen verwijderen. Je kunt het beste vooraf een foto van je toetsenbord maken, zodat je geen problemen hebt met het terugplaatsen.

Veel fabrikanten leveren bij hun toetsenborden een hulpmiddel om toetsen te verwijderen. Als je niet zo’n gereedschap hebt, kun je gewoon een schroevendraaier of iets dergelijks gebruiken om de sleutels te verwijderen. Wees voorzichtig dat je de sleutels niet beschadigt.

Voor het eigenlijke schoonmaken raden we je aan een spuitbus met perslucht te gebruiken om stof en vuil te verwijderen. Je hebt ook een vochtige doek en een handstofzuiger nodig. Je kunt dit gebruiken om het resterende vuil te verwijderen. Wattenstaafjes zijn goed voor de hoekjes.

Als je niet alle sleutels kunt of wilt verwijderen, kan schoonmaakmiddel helpen. Draai het toetsenbord gewoon om en schud of tik erop. Grof vuil kan er vanzelf uitvallen. Kleinere deeltjes kunnen verwijderd worden door de modelleerbare massa in de openingen te brengen.

Beeldbron: Marcellino Andrian / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies