Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

28Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle gimbal camera’s voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gimbal camera voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een gimbal camera wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Gimbals worden gebruikt voor mechanische beeldstabilisatie van camera’s. Ze maken het mogelijk om trillingsvrije beelden en video’s te maken.
 • Er zijn nu veel gimbals op de markt. Hier is een overzicht.
 • Afhankelijk van hoe en waarvoor je de gimbal wilt gebruiken, moet je verschillende gimbals kiezen. Dit artikel moet je helpen bij je besluitvorming.

Beste Gimbal Camera: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een gimbal camera koopt

Wat is een gimbal en hoe werkt hij?

Een gimbal is een draaibare bevestiging waarmee een voorwerp om een enkele as kan draaien. Drie gimbals, waarvan de ene met orthogonale scharnierassen aan de andere is bevestigd, kunnen ervoor zorgen dat een voorwerp dat op de binnenste gimbal is gemonteerd, onafhankelijk blijft van de draaiing van zijn steun.

Dankzij de stabiliserende werking van camerabeklimmingen kan cameratrilling of -kanteling gecompenseerd worden. (Beeldbron: unsplash.com / Frank Zhang)

Dit principe maakt dus ook de mechanische beeldstabilisatie van camera’s mogelijk. Een gimbal compenseert bijvoorbeeld camerabewegingen.

gebruikt worden.

Welke soorten gimbal camera’s zijn er?

Er zijn nu veel verschillende soorten cardanische kooien op de markt. De belangrijkste gimbal camera’s worden hieronder voorgesteld.

Gimbals met geïntegreerde camera

Bij gimbals met geïntegreerde camera is, zoals de naam al zegt, de camera al met de gimbal verbonden.

Het voordeel van een gimbal met geïntegreerde camera is dat je hem altijd volledig gemonteerd bij je kunt hebben en niet eerst alles in elkaar hoeft te zetten.

De componenten kunnen echter ook niet gescheiden worden. Voorbeelden van gimbals met geïntegreerde camera’s zijn de DJI Osmo+ of de DJI Osmo Pocket.

Gimbals voor systeemcamera’s

Systeemcamera’s maken video-opnamen met adembenemende beeldkwaliteit mogelijk. Maar cameratrilling kan zelfs de video met de beste resolutie en de mooiste kleuren en contrasten bederven.

Gimbals voor zowel DSLR als DSLM camera’s zijn onmisbaar voor professionele fotografie. Maar een gimbal voor je systeemcamera biedt je ook een aanzienlijk voordeel in de vrijetijdssector.

Gimbals voor actie-cams

Stabiele en waterdichte gimbals zijn bijzonder voordelig voor actie-opnamen. Hiermee kun je zelfs in water gestabiliseerd filmen. Het gebruik van een gimbal kan ook de moeite waard zijn voor actiecamera’s met een interne beeldstabilisator.

Gimbals voor action cams zijn meestal heel klein en heel licht in totaalgewicht. Dit maakt ze heel veelzijdig. (Beeldbron: unsplash.com / Dose Media)

Interne beeldstabilisatie zorgt ervoor dat de opname aan kwaliteit inboet. Voor optimale beeldkwaliteit moet daarom bij action cams ook een gimbal met mechanische beeldstabilisatie gebruikt worden.

Gimbals voor smartphones

Uit een enquête van Bitkom Research bleek dat ongeveer 90 procent van de ondervraagden de camerafunctie van hun smartphone gebruikt om foto’s of video’s te maken.

Als je je huidige smartphone video opnamen wilt verbeteren, is het gebruik van een gimbal aan te bevelen, naast het gebruik van clip-on lenzen en professionele video apps.

Zo krijg je ook trillingsvrije en gestabiliseerde video’s met je smartphone.

Drones met geïntegreerde gimbals

Het woord gimbal wordt ook steeds vaker gebruikt in verband met drones. Drones maken het mogelijk om foto’s te maken vanuit totaal nieuwe perspectieven. Er kunnen prachtige panoramische opnamen gemaakt worden of foto’s vanuit vogelperspectief.

Met drones kun je foto’s maken vanuit totaal nieuwe perspectieven. (Image source: unsplash.com / Alexander Mils)

Gimbals maken het ook mogelijk om trillingsvrije drone-opnamen te maken. Een belangrijk kenmerk hiervoor is de twee- of driedimensionale stabilisatie.

Verder is het belangrijk dat de camera met een afstandsbediening kan worden bediend. Op deze manier wordt de gimbal niet alleen gebruikt voor stabilisatie, maar ook voor actieve oriëntatie van de aan de drone bevestigde camera.

Wat zijn de alternatieven voor een gimbal camera?

Steadycam

Een steadycam werkt met de wetten van de natuurkunde. Met behulp van een contragewicht tegenover de camera, blijft de camera tijdens de bewegingen in dezelfde positie.

Dit voorkomt ook cameratrilling. Pannende bewegingen kunnen echter niet door een steadycam gecompenseerd worden.

De volgende video toont je enkele van de voordelen en toepassingsmogelijkheden van de Steadycam. Dit kan je helpen bij je beslissing.

Elektronisch gestabiliseerde camera

Met elektronische stabilisatie is een gimbal niet nodig. Met behulp van geavanceerde algoritmen kan de bewegingssequentie beeld voor beeld gevolgd en bijgesteld worden. Dit stabiliseert het beeld.

De processor van de camera analyseert de huidige opname en bepaalt dan een aangepaste beelduitsnede. Dit wordt ook wel “cropping” genoemd, wat vergelijkbaar is met een latere inzooming.

Dit stabiliseert het beeld. Het gebruik van een interne beeldstabilisator vermindert echter de beeldkwaliteit. Dit principe wordt vooral gebruikt in action cams zoals de GoPro Hero 7 Black (Hypersmooth) of de DJI Osmo Action (Rocksteady). Met de GoPro Hero 7 verliest het beeld ongeveer 5 procent van zijn kwaliteit door bijsnijden.

Besluit: Welke soorten gimbal camera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat is een gimbal camera voor vrijetijdsbesteding en wat zijn de voordelen en nadelen?

Of je nu op vakantie bent met vrienden of op je volgende uitstapje naar het pretpark, een cardanische camera kan ervoor zorgen dat de mooiste momenten optimaal in scène worden gezet.

Gimbals die je smartphone stabiliseren zijn meestal voldoende voor dit doel. Ben je graag onderweg of reis je veel, dan is het een goed idee om klimbeugels met een geïntegreerde camera te gebruiken, zoals de compacte DJI Osmo Pocket.

Voor actie-opnamen, bijvoorbeeld bij snowboarden of surfen, is het raadzaam te kijken naar action cams met ingebouwde stabilisatie. Voorbeelden zijn de GoPro Hero 7 of de DJI Osmo Action.

Gimbals voor recreatief gebruik zijn meestal relatief goedkoop in aanschaf. Je kunt goede gimbals krijgen voor minder dan 100 euro. Ze zijn ook compacter, lichter en gemakkelijker in het gebruik dan professionele gimbals voor grote camera’s.

Voordelen
 • Licht en compact
 • Goedkoper dan professionele gimbals
 • Gemakkelijker in gebruik
Nadelen
 • Kan geen grote camera’s dragen
 • Minder regel- en instelmogelijkheden

Wat is een gimbal camera voor professioneel gebruik en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je besluit om professionele of zelfs commerciële opnamen te maken, moet je overwegen om te kiezen voor kimbalen voor systeemcamera’s of zelfs grotere modellen.

Gimbals voor professioneel gebruik hebben de neiging groter en zwaarder te zijn dan gimbals voor recreatief gebruik. (Image source: unsplash.com / ShareGrid)

Professionele gimbals bieden meestal een breed scala aan bedieningsmogelijkheden. Bovendien kunnen ze ook grote camera’s optimaal ondersteunen en stabiliseren.

Dergelijke gimbals zijn echter meestal veel duurder, groter en zwaarder dan gimbals voor recreatief gebruik. Door de verscheidenheid aan bedieningsmogelijkheden en instellingen zijn ze veeleisender in het gebruik, vooral voor beginners.

Voordelen
 • Bieden ruimte aan grote camera’s
 • Meer bedienings- en instelmogelijkheden
Nadelen
 • Aanzienlijk duurder
 • Groter en zwaarder
 • Veeleisender in het gebruik

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om gimbal camera’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om gimbal camera’s te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde camera geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Type camera
 • Grootte van de gimbal
 • Gewicht van de gimbal
 • Technische gegevens
 • Werking van de gimbal
 • Kwaliteit en vakmanschap van de gimbal

Type camera

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is voor welke camera je gimbal moet zijn. Wil je alleen je huidige smartphone stabiliseren, je DSLM camera of wil je een gimbal waarin een camera ingebouwd is? In het vorige deel hebben we je al kennis laten maken met de verschillende soorten gimbal camera’s.

Grootte van de gimbal

Afhankelijk van het gebruik waarvoor je je gimbal nodig hebt, speelt de grootte een doorslaggevende rol. Een te grote gimbal zal moeilijk in je rugzak op te bergen zijn.

De grootte van de gimbal is een belangrijk aspect, vooral als je veel op reis bent en toch een gimbal bij je wilt hebben.

Gewicht van de gimbal

Ook het gewicht van de gimbal speelt een doorslaggevende rol. Enerzijds tijdens het vervoer en anderzijds tijdens het gebruik. Hoe zwaarder de gimbal, hoe inspannender het langdurig gebruik.

De gevolgen van te zware kimbalen zijn bijvoorbeeld vermoeide armen. Lichtere gimbals zijn daarom beter voor recreatief gebruik. Voor professionele fotografie zijn zware gimbals meestal een must.

Technische gegevens

Hieronder vermelden we enkele belangrijke technische gegevens. Je moet voor jezelf uitmaken wat voor jou belangrijk is.

 • Hoe belangrijk is de levensduur van de batterij?
 • Hoe belangrijk is het maximale draagvermogen van de gimbal?
 • Hoeveel assen worden gestabiliseerd?
 • Hoe groot moet de scharnieras van de gimbal zijn?
 • Welke hellingshoek moet de gimbal bereiken?

Hantering van de gimbal

Behalve de technische details is ook de hanteerbaarheid van de gimbal een belangrijke factor bij je aankoopbeslissing. In het volgende vind je een lijst van belangrijke factoren die de bruikbaarheid van de gimbal beïnvloeden.

 • Zijn de bedieningselementen van de gimbal intuïtief voor je geregeld?
 • Past de gimbal ergonomisch bij jou en je toepassingsgebied?
 • Kan de gimbal via een app bediend worden?

Kwaliteit en vakmanschap van de gimbal

Het laatste belangrijke aspect bij je aankoopbeslissing is de kwaliteit en de vakmanschap van de gimbal. Omdat je de gimbal het grootste deel van de tijd in je hand zult houden, moet hij goed aanvoelen. Je kunt bijvoorbeeld van een 50 Euro gimbal niet hetzelfde vakmanschap en gevoel verwachten als van een 200 Euro gimbal.

Hier moet je letten op de gebruikte materialen of de afwerking van het oppervlak. Om de gimbals te vergelijken is een bezoek aan je plaatselijke elektronicawinkel misschien de beste optie.

Wetenswaardigheden over gimbal camera’s

De beste tips om te filmen met gimbal camera’s

Bekijk de volgende video om het meeste uit je gimbal camera te halen. Het laat je zien hoe je je gimbal kunt gebruiken om filmische opnamen te maken.

Welke accessoires heb ik nodig voor mijn gimbal?

Om het meeste uit je nieuwe gimbal te halen, kun je overwegen de volgende accessoires aan te schaffen

 • Extra batterij voor langere bedrijfstijd
 • Gimbaltas om de gimbal te beschermen tijdens transport
 • Verlengstaaf voor de gimbal om opnamen te maken vanuit verschillende hoeken en posities
 • Bevestigingsaccessoires om je gimbal aan verschillende voorwerpen te bevestigen, zoals auto’s of de grond

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Gimbal

[2] https://praxistipps.chip.de/was-ist-ein-gimbal-einfach-erklaert_48100

[3] https://www.drohnen.de/4602/was-ist-ein-gimbal-bildstabilisierung/

[4] https://de.statista.com/statistik/daten/studie/166150/umfrage/nutzung-von-smartphone-funktionen-in-deutschland/

[5] https://www.luuv.de/gopro-hero-7-gimbal

Beeldbron: pixabay.com/Powie

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies