Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Een grijs neutraal dichtheidsfilter is vergelijkbaar met een zonnebril op je lens. Het vermindert het invallende licht. Bewegende opnamen kunnen overdag gemaakt worden met een lange belichtingstijd en een groter diafragma. Het resultaat is zacht water, streperige wolken en populaire plaatsen die verlaten zijn. Zoek je een grijsfilter voor je camera? In onze grijsfilter test 2022 vind je relevante informatie voor je samengevat. Zo ben je goed voorbereid op je beslissing.
Belangrijk om te weten

 • Grijsfilter is geschikt voor opnamen met lange belichting en wordt gebruikt om het licht dat de camerasensor binnenkomt te verminderen.
 • Grijze filters zijn er in twee soorten: opschroeffilters en insteekfilters. Schroeffilter is de meer gangbare variant. Een combinatie van schroef- en insteekfilters wordt aanbevolen.
 • Bij het kopen is het belangrijk te letten op het bevestigingsmateriaal en de bekleding. Messing en optisch glas worden van bijzonder hoge kwaliteit geacht.

Beste Grijsfilter: onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor grijsfilters

Wil je een grijsfilter kopen voor je volgende fotosessie? Grijze filters zijn op de markt in allerlei maten en sterktes, vattingen en bekledingen. Om de kwaliteit van je objectief op peil te houden en de beeldscherpte te verbeteren, moet je bij je aankoop letten op de volgende vergelijkingscriteria.

Filter diameter

Je hebt al een camera en vraagt je af welk ND filter ermee compatibel is? In de regel zijn de filters universeel compatibel met de meest populaire fabrikanten van systeemcamera’s, SLR camera’s en bridge camera’s. Doorslaggevend is de filterdiameter, die moet overeenkomen met die van je camera.

Je moet de diameter kennen van het objectief dat je gebruikt, zodat het ND filter erop past. Als je meerdere camera’s met verschillende lensdiameters hebt, kun je de grootste diameter als referentie gebruiken.

Met de goedkope filterverkleiners kun je je grote grijsfilter gemakkelijk in de kleinere lens van je camera passen.

Montuurmateriaal

Messing of aluminium

Messing is het montuurmateriaal dat door deskundigen wordt aanbevolen.

Hoe sterker een grijsfilter is, hoe groter de hoeveelheid rood die in je foto’s zichtbaar is.

Dit komt omdat bij snel plaatsen het filter bij aluminium snel kan kantelen, wat bij messing niet mogelijk is vanwege de maatvastheid. Aluminium wordt aangeprezen als een lichtgewicht materiaal. Het verschil met messing is echter nauwelijks merkbaar. Dus als een grijs filter minder dan 30 euro kost en er staat geen informatie over het bevestigingsmateriaal, dan kun je aannemen dat het filter van aluminium gemaakt is.

Dikte

vatting Slim vatting wordt aanbevolen voor een groothoek- of supergroothoeklens. Gebruik voor alle andere brandpuntsafstanden bevestigingen van normale dikte. Als je niet zeker weet op welke lenzen je je filter wilt gebruiken, kun je niet fout gaan met slim mounts. Deze zijn iets duurder maar universeler.

Glas of kunststof

Voor beelden van hoge kwaliteit wordt Schott glas gebruikt voor de vervaardiging van filters. Dit is van de fijnste kwaliteit en heeft zijn prijs. Er zijn ook genoeg alternatieven voor beginners. Er zijn onder andere grijze filters van kunststof. Deze moeten om de paar jaar vervangen worden. Er komen heel gemakkelijk krassen op het filteroppervlak, hoe voorzichtig je je filter ook behandelt.

Coating

Om reflecties te vermijden bij het fotograferen met het filter en om heldere, contrastrijke beelden te garanderen, heeft je filter een coating nodig. Multi-coating ontstaat wanneer metalen in een vacuüm verdampen en op het filterglas neerslaan. Dit maakt je glasfilter nog gevoeliger en vereist zorgvuldige behandeling. Een vuil- en waterafstotende lotuscoating beschermt tegen krassen en is daarom aan te bevelen.

Verlengingsfactor en f-stops

Verlengingsfactor 2, 4 of 8 betekent hoe lang het ingestelde diafragma open blijft. Dit is hoe de aanduidingen op de filterbevestigingen geschreven zijn: ND 2X, ND 4X, ND 8X. Sterkere filters hebben een getal in plaats van X. De volgende tabel is voor de interpretatie van de aanduidingen NDx. Hieronder zie je ook de x-voudige toename van de sluitertijd en het aantal f-stops waarmee de hoeveelheid licht vermindert. ND 0 betekent de afwezigheid van een grijsfilter en dus is er geen filtereffect te verwachten. Vanaf ND 0.45 spreken we van polariserende filters. Meer hierover in het hoofdstuk “Alternatieven voor grijze filters”.

De aanduiding ND 2.0, bijvoorbeeld, moet als volgt geïnterpreteerd worden: er is een verzwakking van de intensiteit met een factor 100.000.000 = 10² te verwachten.

Neutrale dichtheid ND, NDx transmissie uitbreidingsfactor, sluitertijd of filter NDX-x aantal f-stops fractie van de oorspronkelijke hoeveelheid licht
0.0 100 % 1 0.0 1
0.3 50 % 2 1.0 1/2
0.45 35 % 3 1.5 1/3
0.6 25 % 4 2.0 1/4
0.9 12,6 % 8 3,0 1/8
1,0 10,0 % 10 3,3 1/10
1,2 6,3 % 16 4,0 1/16
1,8 1,6 % 64 6,0 1/64
2,0 1,0 % 100 6,6 1/100
3,0 0,1 % 1/100 1,8 1,6 % 64 6,0 1/64 2,0 1,0 % 100 6,6 1/100 3,0 0,1 % 1.000 10 1/1000
4.0 0.01 % 10.000 13 1/10000
5.0 0.001 % 100.000 17 1/100000
6.0 0.0001 % 1.000.000 20 1/1000000
7.0 0.00001 % 10.000.000 23 1/10000000
8,0 0,000001 % 100.000.000 27 1/1000000

Uit de tabel kun je zien dat je voor verschillende belichtingstijden overeenkomstige sterkten van grijsfilters nodig hebt. Voor een gevorderde fotograaf is een combinatie van x8, x64 en x500 aan te bevelen. Voor het begin wordt ND filter x64 aanbevolen als basis. Gericht gebruik van ISO waarden en diafragma helpt je om met grijsfilters alle andere tussenwaarden te bereiken. Door het werken met groothoek brandpuntsafstanden en veel scherptediepte is een grijsfilter met een vaste verlengingsfactor nuttig voor de fotograaf.

Besluit: Welke soorten ND grijsfilters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een rond inschroefbaar en een vierkant insteekbaar grijs filter. In het volgende bespreken we de voordelen en tekortkomingen van de verschillende filtertypes. In principe is een combinatie van schroef- en insteekfilters aan te bevelen. Een fotosessie die met een statief gepland is, lukt beter met een insteekfiltersysteem. Een adapter voor lenzen met verschillende diameters helpt je sneller en efficiënter te werken.

Schraubfilter

Inschroeffilter

Inschroeffilter is de standaardvariant voor camera’s. Zoals de naam al zegt, heeft hij schroefdraad en wordt hij op de lens geschroefd. Dit filter is gemakkelijk te bevestigen, past goed en bespaart ruimte. Schroeffilters laten geen strooilicht door tussen het filter en de cameralens, dus is er minder kans op ongewenste randverkleuring. Met een adapterring kan ook een schroeffilter met een grotere diameter aan het kleinere objectief aangepast worden. Dit schroefwerk kan het fotograferen bij koud weer erg vervelend maken.

Voordelen
 • gemakkelijk te bevestigen
 • ruimtebesparend
 • nauwelijks randverkleuring
 • betaalbaar
Nadelen
 • schroeven omslachtig bij koude opnameomstandigheden
 • heeft adapterring nodig voor verschillende lensdiameters
Steckfilter

Insteekfilter

insteekfilter heeft een houder nodig. Het filter wordt ingeplugd en bovendien met schroeven vastgezet. Dit garandeert een stevige bevestiging. Insteekfilter modellen kunnen snel samen gebruikt worden in combinatie met UV, CPL en polariserende filters en zijn ongecompliceerd te vervangen. Zo kan het insteekfilter flexibel gebruikt worden. Een ander argument voor insteekfilters is hun beschikbaarheid in uitbreidingen tot 1000 maal. De benodigde kit bestaat meestal uit filterhouder en adapterring. Deze insteekcombinatie is daarom duurder dan het schroeffilter. De montage vereist oefening en is tijdrovender dan schroeffilters en neemt door zijn vorm meer ruimte in je cameratas in.

Voordelen
 • meerdere filters kunnen in één houder gecombineerd worden
 • veilig vasthouden
 • snelle filterwisseling
Nadelen
 • duur
 • opzetten vereist oefening

Shopgids: Veelgestelde vragen over grijze filters uitvoerig beantwoord

In het volgende behandelen we essentiële vragen die vaak gesteld worden in combinatie met grijze filters.

Hoe werkt een variabel ND filter en hoe gebruik ik het?

Variabele ND filters worden gebruikt om de belichtingstijd te verlengen. Dit filter wordt gebruikt voor wateropnamen of op dichtbevolkte plaatsen. Het water lijkt fluweelzacht en de plaatsen verlaten. Een klein diafragmagetal wordt gekozen voor gerichte verkleining van het scherptebereik. Het effect van het variabele grijsfilter kan ook bereikt worden door meerdere grijsfilters in een filterhouder te gebruiken. Dit is echter alleen aan te bevelen voor ervaren fotografen en eerder videografen, vanwege de kleur- en helderheidsverschuivingen.

Welke gradaties en benamingen zijn er voor ND filters?

Filters worden verschillend geëtiketteerd, afhankelijk van de fabrikant. Normaal vind je de volgende specificaties.

 • ND: “ND” is een afkorting voor Neutral Density. De filtergrootte waarden worden gegeven in stappen van 0.3 (b.v. 0.3, 0.6, 0.9, 1.2, enz. tot 3.0). Deze komen overeen met bepaalde uitbreidingsfactoren (voorbeeld: 0.3 = x 2; 1.8 = x 64; 3.0 = x 1000). ND 0.6, bijvoorbeeld, staat voor een filter dat de belichtingstijd verviervoudigt.

Sommige fabrikanten gebruiken hun eigen benamingen in artikelbeschrijvingen, dus het is aan te raden die door

te lezen.

 • Verlengingsfactor: Ook wel factor belichtingsverlenging genoemd, spreekt over de vermenigvuldiging van de belichtingstijd (bijvoorbeeld x2 = verdubbeling van de belichtingstijd).
 • Diafragma’s: Filters kunnen ook aangeduid worden door de vergroting in f-stops aan te duiden. De aanduiding “+ 2 f-stops” betekent dus ook een verviervoudiging van de belichtingstijd.

In de tabel zijn de gebruikelijke benamingen van de grijze filters weer aan hun waarden toegekend.

Dichtheid F-stops Factor belichtingsverlenging
ND 0.3 1 f-stop ND2
ND 0.6 2 f-stops ND4
ND 0.9 3 f-stops ND8
ND 1.8 6 f-stops ND64
ND 3.0 10 f-stops ND1000

Heb ik een statief nodig als ik ND filters wil gebruiken?

ND filters worden in principe gebruikt om een foto te maken bij langere belichtingstijden tussen één en dertig seconden. Een statief is dus aan te bevelen als de foto niet onscherp mag zijn.

Graufilter-1

Voor waterfoto’s worden grijze filters gebruikt. Hierdoor lijken de watervallen zachter en vloeiender. (Image source: Talen de St. Croix / unsplash)

Met diafragma 1.4 en middagzon heb je geen statief nodig om een portret te maken.

Kan ik lange belichtingen maken zonder een ND filter?

Het is ook mogelijk een lange belichting te maken bij gunstige omgevingscondities, zoals zware bewolking. Ook de vroege ochtend of een donkere avond zijn geschikt. Watervallen in schaduwrijke bossen of in smalle valleien zijn ook geschikt voor lange belichtingen. Probeer het maar eens uit met je camera! Wat dacht je van een zonnebril voor de lens zetten? Of overbelichten en dichterbij komen? Dit kan interessante effecten opleveren. Je kunt ook lange belichtingen gebruiken bij felle zon. Geduld is belangrijk, zowel bij het nemen van de foto als bij het bewerken ervan later. Een korte gids helpt je het beste uit je camera te halen zonder ND filters: 1. Let op de volgende instellingen van je camera

 • Een wijze
 • stel het hoogst mogelijke diafragma in (bv. f/11 of hoger). Dit zorgt voor minder licht op de sensor, waardoor het belichtingsgetal op het maximum wordt gezet.
 • Zet ISO op minimum (ISO100 of zelfs ISO80 als dat mogelijk is).

2. Instelling RAW formaat: dit geeft je de mogelijkheid om de belichtingstijd achteraf op de computer te corrigeren. 3. statief en een goede, stabiele standaard voor de camera zorgen ervoor dat de opnamen niet onscherp en scherp zijn. 4. Afstandsbediening of een zelfontspanner helpen om minimaal trillen bij het maken van foto’s te voorkomen. 5. Pas de belichtingstijd aan de stroomsnelheid van het water aan. Voor een waterval met een sterke stroming is 1/3 seconde aan te bevelen. Als het water tamelijk langzaam stroomt, is ½ tot 1 seconde ook voldoende. In rustiger water is het gemakkelijker om een hormonale foto te maken.

Wat zijn de alternatieven voor een grijsfilter?

 • Polariserend filter: Voor wandelingen en spontane foto’s kunnen polariserende filters voor het schroeven handig zijn. Dit filter vermindert reflecties van glas, water en verf, en ook ongewenste glitter. Ook de contrasten van natuurfoto’s worden rijker. Water en ramen zijn anti-reflecterend op foto’s die met polariserende filters gemaakt zijn.
 • Grijsverloopfilter: Contrastrijke landschapsmotieven worden in tegenlicht verzacht met behulp van het grijsverloopfilter. Het evenwicht tussen lucht en landschap is evenwichtig. De donkere voorgrond wordt helderder met behulp van het grijsverloopfilter.

Waar moet ik op letten bij de belichtingstijd?

Voor de belichting wordt de handmatige stand aanbevolen. Als je camera de Bulb stand heeft, kun je die inschakelen vanaf 30 seconden belichtingstijd. Met een afstandsontspanner is het gemakkelijker om rond te kijken naar meer onderwerpen tijdens de langere belichtingstijd. Aan het eind van het belichtingsproces en na het maken van de foto moet je de waarden van de foto controleren met het histogram.

Graufilter-2

Fotograferen met een schroeffilter kan bij koud weer erg vervelend zijn.
(Image source: Blair Fraser / unsplash)

Afhankelijk van de ISO instelling zijn verschillende belichtingstijden aan te bevelen. De tabel toont weer de gemeten waarden.

ISO waarde belichtingstijd
1600 15 seconden
800 30 seconden
400 1 minuut
200 2 minuten
100 4 minuten

Hoe maak ik een grijsfilter schoon?

Voor je een foto maakt, is het belangrijk dat het filter vrij is van vuil, zelfs de kleinste lichtkringen of vingerafdrukken zullen achteraf op de foto zichtbaar zijn. Dus met een paar trucjes en tips uit onze gids zou je je filter ook onderweg probleemloos schoon moeten kunnen houden.

 • Schroeffilters: zijn vrij gemakkelijk schoon te maken. Je doet er goed aan een schone microvezeldoek en een schoonmaakpen met borsteltje te gebruiken. Hardnekkig vuil kun je ook verwijderen met een reinigingsspray en lenzenreinigingsvloeistof. De antistatische werking zorgt voor sluitervrije heldere foto’s.

Graufilter-3

Alvorens de foto te nemen is het belangrijk dat het filter vrij is van vuil, zelfs de kleinste lichtkringen of vingerafdrukken zullen achteraf op de foto zichtbaar zijn.
(Image source: James Pond / unsplash)

Schroeffilters worden op dezelfde manier schoongemaakt als de objectieflens, door van binnen naar buiten te cirkelen en aan de rand uit te vegen. Intensieve reinigers mogen zelden gebruikt worden. Ze tasten de coating aan en vernietigen hem na verloop van tijd. Een blazer aan het eind helpt ook om pluisjes weg te blazen. Een opbergtas beschermt je filter.

Tip: Vergeet bij het schoonmaken niet de groeven van het schroeffilter schoon te maken.

 • Insteekfilters: zijn iets veeleisender als het op schoonmaken aankomt. Bij vastzittend vuil helpt een zachte vloeiende doek, afwasmiddel en lauw water. Het filter wordt onder een lichte hoek onder stromend water gehouden. De bovenrand van het filter kan met een zachte doek afgeveegd worden en dan wordt het filter verticaal neergezet om te drogen. Een microvezeldoek helpt om achtergebleven waterdruppels te verwijderen. Daarna wordt het filter pluisvrij geprepareerd voor foto-opnamen als met licht vuil.

Filterreinigingspads kunnen helpen bij lichte vervuiling. Het filter moet op een schone microvezeldoek liggen. Een koolstofkussen wordt met behulp van een microvezeldoek genomen en over de voor- en achterkant van het filter geveegd. Daarna wordt het filter in een bewaarzak bewaard. Onderweg helpen blaasbalgen, filterreinigingspads en een microvezeldoek om het filter pluisvrij te houden. Als je aan zee fotografeert met zout water: zorg dat je een spuitfles met afwasmiddel en water bij je hebt. Probeer het filter niet droog te wrijven. Als er zoutkristallen op het filter zitten, zullen ze krassen maken op je filter.

Foto bron: Koldunov/ 123rf.com

Recensies