Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

28Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

We zullen de beste HDMI kabels die op de markt zijn bespreken. Het acroniem HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Met deze kabels kunnen ongecomprimeerde digitale gegevens worden overgebracht, waardoor je een betere beeld- en geluidskwaliteit krijgt.

We willen je alle informatie geven die je nodig hebt om de beste HDMI kabel voor jouw behoeften te kopen. We tonen je van de basisspecificaties tot de belangrijkste kenmerken, zodat je alles over deze toestellen weet en welke de beste kwaliteit zijn.
Belangrijk om te weten

 • HDMI kabels zijn gemaakt om de overdracht van zowel audio als hoge definitie beeldsignalen te vergemakkelijken. Het punt is dat het lukt om dat te doen vanaf een enkel toestel, waardoor ze veel praktischer zijn.
 • Als je video en audio moet overbrengen kun je kiezen voor HDMI kabel of analoge kabels. Het verschil is dat de eerste in de plaats komen van analoge kabels, waarmee geen HD, Full HD, 3D en 4K signaal kan worden uitgezonden.
 • Op het ogenblik zijn er 3 soorten HDMI kabels: A, C en D; en 4 versies: 1.1, 1.2, 1.3 en 1.4. en wat ze onderscheidt is de transmissiecapaciteit van het digitale signaal en de afmetingen. Dit zijn de aspecten die je aankoopbeslissing zullen bepalen.

Beste HDMI kabels: Onze selectie

Amazonbasics Hdmi Habels

Ontdek de ultieme HD-ervaring met de AmazonBasics HDMI-kabel. U zult versteld staan van de exceptionele prestaties en duurzaamheid van deze kabel, dankzij de 24k vergulde contacten die zorgen voor een betere corrosiebestendigheid en een optimale signaaloverdracht. De meeraderige, hoogzuivere koperen geleiders verbeteren de signaalintegriteit en minimaliseren de weerstand voor een betere beeldkwaliteit.

Ugreen Hdmi Habels

Voordat u de UGREEN HDMI-kabel aanschaft, is het belangrijk om eerst uw apparaatinterface te controleren. Mini HDMI en micro USB zijn namelijk verschillend, voornamelijk in de vorm van de interface. Bekijk de afbeelding hierboven om het verschil te ontdekken tussen micro USB en micro HDMI.

Goobay Hdmi Habels

De vergulde HDMI-connectoren en geavanceerde technologie van Goobay garanderen een perfecte signaaloverdracht en heldere beeldkwaliteit, zodat u kunt genieten van ongeëvenaarde videoprestaties en haarscherp, nauwkeurig geluid. Bovendien is deze HDMI 1.4-kabel achterwaarts compatibel met eerdere HDMI-versies (HDMI 1.3, HDMI 1.2, HDMI 1.1, etc.), zodat het geschikt is voor alle apparaten met een HDMI type A-aansluiting.

Deleycon Hdmi Habels

Ontdek de indrukwekkende wereld van haarscherp beeld en geluid met de deleyCON HDMI-kabels. Met de deleyCON HDMI-koppeling, adapter en connector heeft u de perfecte oplossing om twee HDMI-kabels moeiteloos met elkaar te verbinden en zo één langere kabel te creëren. Deze hoogwaardige HDMI-adapter (Type A) naar HDMI (Type A) is ontworpen om optimale prestaties te bieden en ondersteunt de nieuwste technologieën zoals HDR, ARC, 3D en 4K 2160p voor een fantastische kijkervaring.

Koopgids

Soms kan elektronica kopen ingewikkeld worden, en begrijpelijk want er zijn zo veel mogelijkheden en variaties die, hoewel klein, alles kunnen veranderen. In deze koopgids vind je de informatie die je nodig hebt om de perfecte aankoop te doen.

HDMI kabels zijn een must voor elke thuisbioscoop. (Foto: wavemovies / 123rf.com)

Wat zijn HDMI kabels en wat zijn hun voordelen?

HDMI kabels zijn een digitale interface waarmee, afhankelijk van het model, audio en videosignalen in HD, Full HD, 3D en 4K resolutie op een enkele kabel kunnen worden doorgegeven. Dit apparaat vervangt analoge kabels waarvoor aparte audio- en videokabels nodig waren, zoals RCA connectoren.

HDMI kabels zijn een standaard sinds 2003, je kunt er DVD, Blue-Ray, videogame consoles, enz. op aansluiten.

Deze technologie kwam in 2003 op de markt en is de standaard geworden voor apparatuur die werkt met ongecomprimeerde signalen. Tegenwoordig verbinden HDMI kabels hoge-definitie TV’s met DVD spelers, Blu-Ray spelers, spelcomputers en thuisbioscopen, zodat er minder kabels nodig zijn.

Tegenwoordig kunnen we hoge-definitie 1080p signalen doorgeven en acht kanalen ongecomprimeerde audio ondersteunen, genoeg voor een 7.1 surround geluidssysteem. Er zijn een grote verscheidenheid aan merken en modellen HDMI kabels op de markt. Ze hebben elk een andere kwaliteit, afhankelijk van de onderdelen.

Voordelen
 • Ze geven beeld en geluid van hoge kwaliteit
 • Vereenvoudigen het aantal audio- en videokabels dat vroeger gebruikt werd tot slechts één
 • HDMI kabels ondersteunen tweerichtingscommunicatie
Nadelen
 • HDMI kabels zijn duurder
 • Ze zijn teer

HDMI kabels of Analoge kabels – Waar moet je op letten?

Vóór de komst van hoge-definitie televisies zond de meeste apparatuur beelden uit die bekend stonden als standaard definitie. Dit was vierkant, had een beeldverhouding van 4:3 en een maximale resolutie van 704 x 480 pixels.

Dit beeld was verweven, wat betekent dat elk deel van het bewegende beeld eigenlijk de helft van een bewegend beeld was, maar de beelden wisselden snel genoeg zodat de hersenen het niet merkten. Deze TV’s gebruikten analoge signalen die als een elektrische stroom reisden en voortdurend varieerden.

HDTV’s daarentegen zijn digitaal; ze zenden informatie uit in codes van 1-en en 0-en die als elektrische pulsen in HDMI kabels reizen. Deze TV’s hebben een beeldverhouding van 16:9, zodat het beeld rechthoekig is, en hebben een hogere resolutie.

De huidige HDTV normen staan resoluties toe van 1280 x 720, bekend als HD, 1920 x 1080 of Full HD en 4K dat viermaal Full HD is. HDTV signalen kunnen ook progressief zijn, wat betekent dat elk frame van het bewegende beeld een volledig beeld is in plaats van de helft van een.

HDMI Analoog
Signaal Reist door middel van elektrische pulsen Reist in een voortplantende golfvorm
Interactie met andere apparaten Niet beïnvloed Kan beïnvloed worden door apparatuur met elektromagnetisch veld
Signaalkwaliteit Hoge natuurgetrouwheid Kan slecht zijn
Kabelisolatie hx Altijd Soms

HDMI Kabelsoorten en uitvoeringen: Wat te overwegen?

Binnen de HDMI kabelmarkt worden HDMI kabels ingedeeld naar hun afmetingen en naar de functies die ze ondersteunen. De eerste indeling heet types, terwijl de tweede betrekking heeft op de HDMI versies die er bestaan.

Momenteel zijn er 3 soorten kabels: type A, C en D. Afhankelijk van de reden waarom je een HDMI kabel nodig hebt, moet je het profiel kiezen, dus vertellen we je over de aspecten waar je echt rekening mee moet houden.

HDMI type A HDMI type C HDMI type D
Hij heeft 19 pinnen en staat bekend als Normal Hij heeft 19 pinnen en staat bekend als Mini HDMI Hij heeft 19 pinnen en staat bekend als Micro HDMI
Hij heeft een afmeting van 13,9 x 4,45 millimeter hx Hij heeft een afmeting van 10,42 x 2,42 millimeter hx Hij meet 5,8 millimeter. Qua vorm lijkt hij erg op de micro USB
Hij wordt gebruikt om TV’s met allerlei apparatuur te verbinden Hij wordt gebruikt in tablets, camera’s en dergelijke Gebruikt in apparatuur zoals camera’s

Wat de versies van HDMI kabels betreft, is de indeling gebaseerd op de datatransmissiecapaciteit die de kabel zelf toelaat. Er zijn momenteel 4 versies: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 en 2.0, waarbij de laatste de meest actuele is.

De maximale resolutie heeft betrekking op het aantal pixels dat de kabel naar de TV of monitor kan zenden. HDR staat voor High Dynamic Range en deze functie beoogt een zo groot mogelijk bereik van belichtingsniveaus in alle delen van het beeld.

De bandbreedte komt overeen met de snelheid van de gegevensoverdracht. Deep Colour verhoogt het aantal kleuren dat op het scherm te zien is van miljoenen tot miljarden. Het brede kleurengamma komt overeen met het vermogen om de variabelen die in een enkele kleur kunnen bestaan te onderscheiden, zodat het beeld realistischer wordt.

De audiokanalen zijn, zoals de naam al aangeeft, het aantal kanalen waardoor het geluid wordt weergegeven, zodat het zo duidelijk mogelijk te horen is. De bemonsteringsfrequentie van audio is het aantal keren per seconde dat het niveau van een digitaal signaal verandert; die duizenden veranderingen per seconde worden de geluidsgolven.

De ARC of Audio Return optie is de mogelijkheid van de HDMI kabel om het geluid van je TV via de HDMI verbinding op een home theater systeem af te spelen. Met de 3D optie ten slotte kan de kabel inhoud doorgeven die met dit type camera is opgenomen.

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen HDMI kabels kunt vergelijken en beoordelen

Tegenwoordig vinden we een ruime keuze aan HDMI kabels, gemaakt door verschillende fabrikanten. Hoewel ze allemaal de functie vervullen van het overbrengen van ongecomprimeerde audio en videosignalen, zijn er bepaalde factoren waarmee je rekening moet houden voordat je in een HDMI kabel investeert

 • Maat
 • Type en variatie
 • Duurzaamheid en kwaliteit

Maat

Bij de aanschaf van een HDMI kabel moet je bedenken welke maat je nodig hebt. Afhankelijk van de fabrikant zijn er verschillende kabels in verschillende lengtes verkrijgbaar. We zien kabels van 1 meter tot 8 meter en afhankelijk van de fabrikant kunnen ze tot 15 meter lang zijn.

Voor een home entertainment systeem koop je best een kabel die lang genoeg is voor je apparatuur. Het meest gebruikelijk zijn HDMI kabels met een lengte tussen 1,5 en 2 meter.

Het is ook aan te raden een overschot van je HDMI kabel te hebben voor het geval je je apparatuur moet verplaatsen. Anders moet je telkens een nieuwe kabel kopen als je je apparatuur wilt verplaatsen.

Het type en de variatie

Zoals eerder gezegd heeft het type betrekking op het model HDMI kabel dat je nodig hebt (A, C of D) en de variatie op de mogelijkheden van de kabel om informatie door te geven.

Het is erg belangrijk dat je goed let op het type en de variatie die je bij je HDMI kabel krijgt. Het is heel gebruikelijk dat de kabel die je nodig hebt om je apparatuur thuis aan te sluiten een type A kabel is. Wat de variatie betreft, kun je het beste een 2.0 model kopen. Dit garandeert dat de kabel met elke apparatuur werkt.

“Als je nu een kabel voor je camera of apparatuur met een kleiner formaat nodig hebt, kun je het beste een type C of D kiezen”.

Duurzaamheid en kwaliteit

Bij de aanschaf van je HDMI kabel moet je letten op de manier waarop hij gemaakt is en op de componenten die hij heeft. Zo kun je er zeker van zijn dat je een duurzame kabel van goede kwaliteit hebt om je audio en video apparatuur mee aan te sluiten.

De beste HDMI kabels hebben gouden aansluitingen omdat het het beste metaal is voor gegevensoverdracht en omdat het een materiaal is dat minder gevoelig is voor corrosie. Ook kabels met koperen connectoren zijn even goed, maar kunnen sneller corroderen en het signaal aantasten als ze niet zorgvuldig en schoon gehouden worden.

De beste manier om ze schoon te maken is ze in te spuiten met een beetje alcohol en met een doek de connector af te vegen. Daarna kun je ze, indien voorhanden, bespuiten met een beetje persluchtspray om ze sneller te laten drogen, of ze gewoon een paar minuten laten zitten voor je ze weer op de uitrusting aansluit.

Wat het lichaam betreft zijn kabels met een beschermend schild zoals die van Bunge de sterkste op de markt en zouden de beste keus zijn. Anders kun je kiezen voor een plastic omhulsel.

Ook kun je, voordat je een HDMI kabel koopt, het beste kijken naar de verschillende recensies die je over de kabel van je keuze kunt vinden. Zo ben je er zeker van dat je een product van hoge kwaliteit krijgt.

(Zichtbare foto: wavemovies / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies