Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

5Onderzochte producten

29Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Wie een Intel processor wil kopen weet wat hij wil, een krachtige machine bouwen voor maximale spelprestaties. Natuurlijk zijn er ook mensen die willen werken zonder bang te hoeven zijn dat hun machine vastloopt, en we hebben deze koopgids voor jullie tweeën samengesteld.

Hier laten we je zien hoe je elk van de belangrijkste kenmerken van Intel processors kunt identificeren, zodat je de processor kunt kiezen die het beste bij je budget en je behoeften past. We geven ook antwoord op veel gestelde vragen erover, en geven interessante wetenswaardigheden om je te helpen het meeste uit deze stukjes techniek te halen.
Belangrijk om te weten

  • Intel processors zijn onderdelen die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de processen die nodig zijn voor de werking van computers. Ze zijn erg in trek bij liefhebbers van videospelletjes omdat hun kernen beter presteren dan die van de concurrentie, wat erg belangrijk is voor de goede prestaties van veeleisende programma’s.
  • Er zijn veel soorten Intel processoren, want ze zijn gericht op alle soorten budgetten. Het goedkoopst zijn de Intel Pentium series, die geschikt zullen zijn voor kantoortaken en licht gamen. De Intel i3 en i5 series zijn bedoeld voor professionals en casual gamers, en de i7 en i9 voor veeleisende taken.
  • De ideale manier om Intel processors te kopen is door na te denken over de taken die je ermee gaat doen. Het is ook belangrijk dat je een model koopt dat bij de andere onderdelen van je computer past, want je wilt niet dat een krachtig model wordt tegengehouden door de andere onderdelen van je computer.

Beste Intel processors: Onze selectie

Intel Intel Processor

De i5-13400 is perfect voor zowel professionele als persoonlijke taken. Of u nu bezig bent met zware grafische ontwerpprogramma’s, het bewerken van video’s, of gewoon wilt gamen met uw vrienden, de i5-13400 levert altijd de gigantische prestaties die u nodig heeft. De geavanceerde technologie van Intel garandeert stabiliteit en snelheid, zodat u kunt rekenen op topprestaties, keer op keer.

Intel Intel Processor

Dankzij de geavanceerde technologieën van Intel zijn uw multimedia-ervaringen nog nooit zo meeslepend en naadloos geweest als met deze uitzonderlijke processor. Of u nu games speelt, video’s bewerkt of meerdere taken tegelijkertijd uitvoert, de i5-13400F stelt u in staat om alles aan te pakken met ongeëvenaarde snelheid en betrouwbaarheid.

Intel Intel Processor

Uw prestaties worden nog beter door het unieke ontgrendelde overklokpotentieel, dat van kracht wordt wanneer de processor wordt gekoppeld aan een in aanmerking komende chipset SKU. De ondersteuning voor DDR5-5600 MT/s-geheugen betekent dat u geniet van razendsnelle gegevensoverdracht en piekprestaties.

Koopgids: Wat je moet weten over Intel processors

Omdat we weten dat niet iedereen goed thuis is in de wereld van computeronderdelen, gaan we in dit deel de meest gestelde vragen over Intel processors beantwoorden. Hier kun je eventuele twijfels wegnemen, zodat je met een gerust hart kunt kopen.

Er gaat niets boven een spelletje na het installeren van een Intel Processor. (Foto: Dean Drobot / 123rf)

Wat is het verschil tussen Intel processoren en andere merken?

Wat Intel processoren het meest kenmerkt zijn hun krachtige kernen. Concurrenten hebben er misschien meer van in hun dure modellen, maar Intel processoren streven ernaar zoveel vermogen te leveren als ze hebben. Daarom zijn ze erg in trek bij gamers, want de beste PC spellen hebben kwaliteit nodig en geen kwantiteit.

Natuurlijk zijn ze niet alleen voor gamen, want een kwaliteit Intel processor komt van pas bij taken als 3D modelleren, grafisch ontwerpen met hoge resolutie en zelfs 4K videobewerking. Het hangt allemaal af van het model dat je kiest, maar zolang je er een koppelt aan een van de beste grafische kaarten op de markt zul je er veel uit halen.

Intel processoren AMD processoren
Algemene voordelen Krachtigere afzonderlijke kernen Meer kernen gebruiken
Beter voor Gaming Multimediadesign
Huidige socket ondersteuning LGA 1151 – LGA 2066 AM4 – TR4 – SP3
Paringspinnen Op het moederbord Op de processor

Wat is het equivalent van elke Intel processor?

Voor het geval je een AMD processor hebt en overweegt de sprong naar Intel processoren te maken, gaan we hier verduidelijken met welk model elk van deze twee bedrijven gelijkwaardig is. Dit betekent niet dat ze qua prestaties gelijk zijn, maar ze lijken wel op elkaar qua doelgroep en prijs.

Prestatieniveau Intel modellen AMD modellen
Hoger i9 Threadripper
Hoog i7 Ryzen 7
Middelmatig i5 Ryzen 5
Instap i3 Ryzen 3
Meer basis Pentium Athlon

Hoe upgrade je een Intel processor?

Als om een of andere reden een van je programma’s na een update niet meer werkt, moet je waarschijnlijk je stuurprogramma’s bijwerken. Gelukkig heb je alleen maar de Intel Driver and Support Assistant nodig, die de benodigde vindt. Je kunt het zoeken en downloaden van de Intel support pagina.

Hoe een Intel processor overklokken

Eerst en vooral moeten we je waarschuwen dat het overklokken van een Intel processor schadelijk kan zijn voor je computer als je niet goed geïnformeerd bent. De beste manier om dit te doen is echter het Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU) te gebruiken. Je vindt het op Intels website, samen met een uitgebreide gids over hoe je het veilig kunt gebruiken.

Hoe vervang je een Intel processor

Als je alleen je Intel processor moet vervangen, moet je er zeker van zijn dat de processor die je koopt compatibel is met je moederbord. Hiervoor moet je de socket kennen van het model dat je bevalt en de socket van je moederbord, dit kun je vinden in hun specificaties. Gebruiken ze beide dezelfde configuratie, dan zijn ze compatibel.

Bijvoorbeeld, de Intel G4600 processor en de i3-8100 delen de LGA 1151 voet, dus je kunt direct overschakelen. Maar als je probeert een i3-8100 te verwisselen met een Intel i9-9900X, lukt dat niet omdat de laatste een LGA 2066 socket vereist, en je dus een ander moederbord moet nemen.

Zijn Intel processoren met geïntegreerde grafische voorzieningen de moeite waard?

Natuurlijk! Intel processoren met geïntegreerde graphics besparen je de noodzaak van videokaarten om je computer te gebruiken. Dit kan handig zijn als je een goedkope computer bouwt of als je van plan bent later een kaart te kopen. Modellen zonder geïntegreerde graphics zijn minder duur, en zijn perfect als je meer in andere componenten wilt investeren.

Wat zijn de leuke weetjes over Intel processors?

Omdat we willen dat je aankoop in alle opzichten een aangename ervaring wordt, geven we je een paar leuke weetjes over Intel processors. Dit helpt je te weten waar je terecht kunt als je hulp of technische ondersteuning nodig hebt, en is ook een gespreksaanzet als de gelegenheid erom vraagt.

Hebben Intel processors garantie?

Ja! Hoewel enigszins beperkt, hebben Intel processors een garantie die tot 30 dagen na de aankoopdatum geldig is. Je moet naar hun ondersteuningssite gaan om met het bedrijf in contact te komen. Je moet je product, productidentificatienummers en je kassabon bij de hand hebben.

Koopcriteria: factoren waarmee je Intel processor modellen kunt vergelijken

De beste manier om te weten welke Intel processor het beste voor je is, is te weten wat ze te bieden hebben. Of je er nu een nodig hebt om Fortnite te spelen of om allerlei ontwerpen en bewerkingen te maken, met wat je hier leert kun je het perfecte model vinden voor je beroepen en vrijetijdsbesteding op je computer.

Model

Intel verdeelt zijn processoren op een betrekkelijk eenvoudige manier, door ze in te delen in een reeks van gelijksoortige vermogens. Zo kun je hun kracht en prijs herkennen door alleen hun naam te kennen, wat je dan weer helpt te beslissen welk product je koopt.

Intel Pentium: Dit zijn de laagste processors van Intels computerprogramma’s, en zullen je goed van pas komen voor eenvoudige kantoortaken, surfen op het web en gamen met de laagste grafische mogelijkheden. De meeste komen met geïntegreerde graphics, zodat je ze ook met een krap budget kunt kopen.

Intel i3: Dit zijn de Intel processoren voor enthousiaste gamers, die een verbetering bieden ten opzichte van de Pentium zonder de prijs al te zeer aan te tasten. Ze zullen goed zijn voor het draaien van de indie-spelletjes van het jaar, maar zijn misschien niet krachtig genoeg om de meest veeleisende spellen te draaien.

Intel i5: De ideale Intel processoren voor grafische vormgeving beginnen we in deze reeks te zien. Ze zijn veel krachtiger dan de i3, wat natuurlijk in hun prijs tot uiting komt. Ze zijn goed voor geavanceerde en veeleisende taken zonder veel geld te investeren. Als het op gamen aankomt, zul je de nieuwste spellen fatsoenlijk kunnen draaien.

Intel i7: Een Intel i7 processor kan beschouwd worden als het topmodel voor de gewone gebruiker, omdat hij betere prestaties biedt dan de i5 modellen. Hij zal geschikt zijn voor het draaien van zeer veeleisende spellen met alle luxe, maar ook voor taken als 3D ontwerpen met hoge resolutie.

Intel i9: Omdat het de krachtigste en duurste Intel processoren zijn, zijn i9 processoren gewijd aan zeer veeleisende gebruikers. Ze zijn het best geschikt voor videobewerking in hoge definitie, en ook voor het draaien van elk videospel op de markt. Natuurlijk zijn ze erg duur en er zijn maar weinig dingen die ze kunnen die een i7 niet kan voor een lagere prijs.

Intel processoren zijn onderdelen die verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van de processen die nodig zijn voor de werking van computers.
(Foto: tevarak11/ 123rf.com)

Software

Er zijn bepaalde programma’s die compatibel zijn met Intel processors, waarmee je de volledige controle over je computer kunt nemen. Deze vereisen niet veel kennis, en je kunt nog steeds gidsen vinden op hun respectievelijke download pagina’s. Soms is het niet nodig ze te downloaden, want ze kunnen bij de driver installatiedisk zitten.

Intel Extreme TUNING (XTU): Dit is een programma waarmee je de werking van je Intel processor naar eigen wens kunt aanpassen. Het zal heel nuttig zijn om te overklokken, of om je apparatuur te testen of de grenzen ervan op te zoeken. Meer informatie en handleidingen vind je op de download website.

Intel Processor Diagnostic Tool: Als je Intel processor zich om een of andere reden vreemd gedraagt, of als je gewoon zeker wilt weten of alles in orde is, dan heb je dit programma nodig. Hiermee kun je een grondige diagnose van je processor uitvoeren om de status ervan te achterhalen.

Hardware

Intel processoren hebben bepaalde fysieke kenmerken die ze een voordeel geven boven de concurrentie. Hiermee kun je dingen doen zoals de kosten van je aankoop verlagen, en zelfs zonder enige moeite betere prestaties leveren.

Intel Thermal Velocity Boost: Ook bekend als Intel TVB, is een technologie waarmee de processor autonoom zijn vermogen boven zijn normale werking kan verhogen. Hij doet dit op basis van zijn temperatuur, en geeft je moeiteloos betere prestaties, ideaal voor die hechte spelletjes of een avondje ontwerpen.

Intel HD en UHD Graphics: Dit is de naam die gegeven wordt aan de geïntegreerde graphics van Intel processors, en stelt je in staat je computer te gebruiken zonder dat je een videokaart nodig hebt. Als ergens op de doos of in de beschrijving HD of UHD Graphics staat, dan is deze technologie ingebouwd.

Intel Optane ondersteuning: Een processor die Intel Optane ondersteunt geeft je toegang tot configuraties die dit nieuwe type geheugen gebruiken. Deze maken van elk proces en elke activiteit een snellere start, waardoor je beter kunt werken en gamen zonder veel vervelend wachten.

(Uitgelichte foto: tevarak11/ 123rf.com)

Recensies