Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Internetradio’s zijn elektronische toestellen die lijken op een gewone radio, maar in plaats van naar plaatselijke frequenties te zoeken, kunnen ze verbinding maken met het Internet om stations op te sporen die online uitzenden. Ze kunnen op 2 manieren met het netwerk verbonden worden: via een ethernet kabel naar een modem of router of via een WiFi-verbinding.

We willen alle relevante informatie geven, zodat je de beste internet radio voor thuis of op je werk kunt kopen. We tonen je van de basisspecificaties tot de meest opvallende kenmerken van deze radio’s, zodat je weet welke je moet kiezen. Zo weet je welke je moet kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Internetradio’s zijn radio’s die niet alleen AM en FM radiofrequenties uitzenden, maar ook op het netwerk kunnen worden aangesloten om te kunnen afstemmen op stations in andere landen en te genieten van nieuwe inhoud.
  • Deze radio’s kunnen met het Internet verbonden worden via een netwerkkabel of draadloos via een Wifi-signaal. Dit type verbinding maakt internetradio’s tot draagbare apparaten, want ze zijn niet erg groot.
  • Traditionele radiostations simulcasten hun programma’s met behulp van Internet-compatibele formaten zoals MP3, OGG, WMA, RA, AAC Plus en andere. Hierdoor kunnen internet radio’s de informatie afspelen.

Beste internetradio: Onze selectie

Pure Internetradio

Met RadioWelt krijgt u toegang tot meer dan 25.000 internetradiostations van over de hele wereld. Er zal altijd wel iets zijn dat u bevalt. Sluit eenvoudig uw smartphone, laptop of tablet aan op de Elan Connect+ en de radio wordt uw persoonlijke draadloze luidspreker, zodat u uw favoriete afspeellijsten van elke app kunt streamen met een digitaal geluid van hoge kwaliteit.

Medion Internetradio

De leveringsomvang van dit stijlvolle apparaat bevat alles wat u nodig heeft voor een compleet en eenvoudig te gebruiken pakket: de MEDION Life MD89289 P85333 internetradio zelf, een afstandsbediening met bijbehorende batterij, zodat u de radio gemakkelijk vanuit uw luie stoel kunt bedienen, een netadapter voor de stroomvoorziening, een gebruiksaanwijzing om u zo snel mogelijk op weg te helpen en een garantiekaart voor uw gemoedsrust.

Telestar Internetradio

Een verlicht, dimbaar 6,1 cm (2,4 inch) TFT LCD-kleurendisplay maakt de bediening nog eenvoudiger. Hierop kunt u de cover van het afgespeelde muzieknummer bekijken of zelfs de actuele weergegevens raadplegen. Met de gratis beschikbare soundmate-app voor iOS en Android kunt u de Telestar internetradio eenvoudig op afstand bedienen.

Technisat Internetradio

Ontdek de wereld van internetradio met de compacte en veelzijdige TechniSat DigitRadio 10 IR, een uitstekende aanvulling op uw bestaande stereo-installatie of AV-receiver. De DigitRadio 10 IR biedt een uitgebreid aanbod aan digitale radiozenders dankzij de DAB+ technologie en internetradiofunctionaliteit. Let op: dit apparaat bevat geen ingebouwde luidsprekers.

Koopgids: wat je moet weten over internetradio

Dankzij technologie en netwerken kunnen we tegenwoordig genieten van een grote verscheidenheid aan inhoud, en omroep is geen uitzondering. Met de komst van Internet radio heb je de mogelijkheid om te luisteren naar de programmering van radiostations over de hele wereld. Hier vertellen we je alles wat je over dit product moet weten.

Internet radio’s zijn radio’s die niet alleen AM en FM radiofrequenties uitzenden, maar ook op het netwerk aangesloten kunnen worden om op zenders in andere landen te kunnen afstemmen en van nieuwe inhoud te genieten.
(Foto: dolgachov/ 123rf.com)

Wat is internetradio en wat zijn de voordelen ervan?

In het laatste decennium zijn veel omroepen wereldwijd begonnen hun programma’s via het internet uit te zenden, zodat meer mensen overal toegang kunnen krijgen tot hun inhoud, zolang ze maar een goede internetverbinding hebben. Hier komen internetradio’s om de hoek kijken als een middel om toegang te krijgen tot dergelijke inhoud.

Internetradio’s zijn audio-apparatuur waarmee zendersignalen over het Internet onderschept kunnen worden. Ze verschillen van gewone radio’s in die zin dat een klassieke radio alleen frequentiegolven ontvangt van zenders die zich in de nabijheid van de apparatuur bevinden, terwijl internetradio’s alleen een draadloze verbinding nodig hebben.

De constructie van deze toestellen lijkt om nostalgische redenen vaak op die van traditionele FM radio’s, maar er zijn fabrikanten die een moderne ontwerpbenadering hanteren door aanraakschermen in de behuizing op te nemen, Bluetooth aansluitmogelijkheden of ingangen voor USB-sticks of SD-kaarten om ook als luidsprekers te kunnen fungeren.

Voordelen
  • Bieden toegang tot duizenden radiostations over de hele wereld
  • Bieden een bijna onbeperkt aanbod van real-time radio-inhoud
  • Sommige modellen zijn draagbaar met een interne batterij
  • Sommige modellen kunnen als luidspreker fungeren
Nadelen
  • Ze zijn duurder dan een gewone radio
  • Zonder een goede internetverbinding kun je geen enkele programmering beluisteren
  • Je kunt toegang krijgen tot de programmering van een station vanaf een mobiel toestel of computer zonder dat je een radio nodig hebt..

Internetradio en AM/FM radio – waar moet je op letten?

Radio is al meer dan 100 jaar bij ons. Eerst AM, toen FM, maar sinds 1993 wint een nieuwe trend aan kracht in de radiowereld. Dit is de komst van Internet radio. Qua structuur lijken beide op elkaar, het enige verschil is de wijze van zenden.

Binnen de markt voor radio-apparatuur vinden we 2 modellen radio’s: Internetradio’s en gewone AM en FM radio’s. De eerste, zoals hierboven vermeld, kan signalen van overal ter wereld opvangen, terwijl de tweede alleen AM en FM radiosignalen dicht bij de apparatuur kan ontvangen.

Internet Radio Conventionele Radio
Signalen die ze oppikken Pik signalen op van zenders uit de hele wereld Pik signalen op van plaatselijke AM en FM zenders
Verbinding Draadloos of met een netwerkkabel verbinding maken met het Internet Geen verbinding maken met het Internet en alleen radiosignalen ontvangen
Ingangen Kan poorten hebben voor USB geheugensticks, SD kaarten en een 3.5 mm aansluiting.5 mm Ze hebben alleen 3,5 mm jack ingangen
Ontwerp Ze kunnen aanraakschermen Ze kunnen LCD schermen hebben met knoppen en knoppen

Aankoopcriteria

Op de markt voor internetradio’s vinden we een grote verscheidenheid aan merken en modellen van deze elektronische producten. Maar voor we naar de dichtstbijzijnde winkel gaan om onze Internet radio te kopen moeten we eerst bepaalde elementen bekijken die ons in staat stellen de juiste apparatuur voor onze behoeften aan te schaffen. We willen je laten zien wat je moet weten en waar je rekening mee moet houden om de beste Internet radio voor jou te kopen.

Aantal zenders dat hij kan opp ikken

Een Internet radio kan, in tegenstelling tot een klassieke radio, een groot aantal zenders oppikken die via het Internet uitzenden. Dagelijks vinden we meer radiostations die alleen via het internet uitzenden, hetzij omdat ze geen FM zendvergunning hebben, hetzij omdat het een wereldwijde radio is.

Het is normaal dat een internetradio minstens tot 10.000 signalen kan opvangen, terwijl de krachtigste apparatuur er tot 26.000 of meer kan opvangen. Een goede Internetradio hebben die een bereik van zenders tussen deze 2 getallen biedt, zorgt voor lange uren vermaak en afleiding.

Internetradio’s zijn audio-apparatuur waarmee zendersignalen over het Internet onderschept kunnen worden.
(Foto: Pontchour/ 123rf.com)

Geluid

Internetradio’s hebben niet de vermindering van de geluidskwaliteit die je kunt waarnemen als je naar een AM of FM zender luistert, hetzij door interferentie, hetzij door de sterkte van het signaal. Uitzendingen van internetradio’s kunnen met een hogere kwaliteit uitzenden omdat ze de gegevens die ze over het netwerk verzenden niet comprimeren.

Gezien dit voordeel van internetuitzendingen is het belangrijk een radio te hebben die stereo geluidskwaliteit heeft en niet te kiezen voor apparatuur met mono geluid. Zo kun je genieten van een goed geluid, of je nu naar muziek of naar een radioprogramma luistert.

Extra functies

Behalve dat je zenders uit andere regio’s kunt oppikken, kan een internetradio nog andere functies hebben. Tot de belangrijkste daarvan behoren een wekker, een geheugen om favoriete zenders op te slaan, een Bluetooth verbinding om de radio in een luidspreker te veranderen, enz.

Maar dit zijn niet de enige dingen waar je op moet letten bij het kiezen van je Internet radio. Met de nieuwste modellen kunnen we nu rechtstreeks verbinding maken met online muziekdiensten als Spotify of Soundcloud

Een andere nieuwe eigenschap van de nieuwe modellen van Internet radio is dat deze kunnen samenwerken met de virtuele assistenten van smartphones, waardoor de gebruiker een nieuwe reeks mogelijkheden krijgt om tijdens het luisteren naar muziek sneller toegang te hebben tot zijn persoonlijke agenda.

Daarom moet je, voordat je een model van Internet radio koopt, goed opletten of het een extra functie heeft die ons bij het dagelijks gebruik van pas kan komen. Het is duidelijk dat dit de waarde van de apparatuur kan verhogen, maar in de toekomst zal het een goede investering zijn.

Aansluitcapaciteit

Met de klassieke radio’s konden we alleen kiezen voor een 3.5 mm jack aansluiting om een hoofdtelefoon aan te sluiten, maar met Internet radio’s hebben we meer mogelijkheden. Deze radio’s kunnen draadloze aansluitingen hebben, poorten voor USB-sticks of SD-kaarten en audio-uitgangen voor inbouw in home theatre systemen.

Als we willen dat onze radio meer is dan alleen een ontvanger van Internet signalen, moeten we er op letten of hij een van de hierboven genoemde aansluitingen heeft. Op deze manier kan onze internetradio een luidspreker van goede kwaliteit worden en krijgen we 2 apparaten voor de prijs van 1.

(Zichtbare afbeelding bron: Cheskyw/ 123rf.com)

Recensies