Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

41Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote netwerk tester test 2023. Hier stellen we alle netwerktesters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste netwerktester voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een netwerktester wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Netwerk testers controleren het Ethernet en alle bijbehorende componenten op hun werking en geven fouten aan.
 • Er zijn eenvoudige, multifunctionele en complexe netwerktesters, die verschillen in welke laag van het netwerk ze testen en welke functies ze hebben.
 • Je hebt ook de mogelijkheid om netwerk tester freeware te gebruiken of zelf een eenvoudige netwerk tester te bouwen.

Beste kabeltester: Onze selectie

Deleycon Kabeltester

Ontdek de veelzijdige wereld van kabeltesters met de deleyCON Netwerkkabeltester, uw perfecte oplossing voor het snel en eenvoudig testen van RJ11-, RJ12- en RJ45-verbindingen. Of u nu een ISDN- of LAN-netwerkverbinding wilt controleren, deze kabeltester is universeel toepasbaar en geschikt voor elke situatie.

Vsnetwork Kabeltester

Houd er rekening mee dat voor de werking van de Vsnetwork Kabeltester een 9V batterij vereist is, die niet meegeleverd wordt. Zorg dus dat u deze in huis hebt voordat u aan de slag gaat met uw nieuwe, betrouwbare kabeltester. Stop met het gissen naar de oorzaak van uw netwerkproblemen en investeer vandaag nog in de Vsnetwork Kabeltester. Zo bent u altijd verzekerd van een efficiënte en storingsvrije netwerkverbinding.

Odedo Kabeltester

Ontdek de veelzijdigheid en nauwkeurigheid van de Odedo kabeltester, uw essentiële hulpmiddel voor het testen van RJ11, RJ12, RJ45 aderparen en BNC-kabels. Deze kabeltester, compleet met bijbehorende afstandsbediening, stelt u in staat om een volledige kabelinstallatie moeiteloos te testen, zelfs na installatie. Dankzij eenvoudige bediening en heldere LED-weergave voldoet u moeiteloos aan de geldende normen voor RJ45, RJ12 en RJ11 kabels.

Noyafa Kabeltester

Ontdek de veelzijdigheid en betrouwbaarheid van de NOYAFA kabeltester, speciaal ontworpen om uw werk gemakkelijker te maken en efficiëntie te bieden bij het testen van verschillende soorten kabels. Met de multifunctionele testmodus kunt u niet alleen LAN-kabels openen, maar ook kortsluitingen en kruisverbindingen van zowel STP als andere kabels detecteren.

Criteria voor het kopen en evalueren van netwerktesters

Hier leggen we uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van een netwerk tester

 • Testbare kabels
 • Meegeleverde accessoires
 • Weergave
 • Signaalafstand

Kabels die door de netwerktester getest kunnen worden

Welke kabels en muurkabels je netwerktester moet kunnen testen hangt af van welke kabels je thuis hebt.

Zorg dat je weet welke kabels in je computer en in je muur zitten voor je iets koopt!

netzwerktester

Een krimptang wordt gebruikt om een kabel en een stekker met elkaar te verbinden. (Foto: Capri23auto / pixabay.com)

Meegeleverde accessoires bij aankoop van de netwerktester

Zoals al in de gids uitgelegd, kun je kabels die in de muur zitten niet zomaar op de netwerktester aansluiten, omdat ze geen stekkers hebben.

Om muurkabels te kunnen testen, moet je ze eerst met een verbindingsadapter verbinden. Om dit te doen kun je ofwel een krimptang gebruiken in combinatie met een draadstripper, ofwel een LSA leggereedschap.

Sommige netwerktesters bevatten een krimptang en een draadstripper, en ook een applicator.

Als je muurkabels wilt testen en thuis nog niet zo’n hulpmiddel hebt, moet je er zeker van zijn dat dit accessoire bij de aankoop inbegrepen is.
Er zijn ook netwerktesters met een ingebouwde zaklamp, wat een voordeel kan zijn om in donkere hoeken alles te kunnen zien.

Weergave van de netwerktester

De resultaten van de test kunnen analoog of digitaal worden weergegeven.

Bij de analoge weergave knipperen of lichten gelabelde lampjes op. Dit maakt het relatief eenvoudig om de resultaten te lezen.

Met de digitale display worden de resultaten getoond als op een kleine computer. Dit maakt de opsomming van resultaten heel duidelijk, maar de bediening is ook wat ingewikkelder.

Signaalafstand van de netwerktester

De signaalafstand geeft de maximale lengte aan van de kabel die getest kan worden. Want als de kabel te lang is, kan het signaal onderweg verloren gaan.

Met eenvoudige netwerktesters is de signaalafstand meestal tussen 180 en 300 meter.

Met multifunctionele en complexere netwerktesters zijn signaalafstanden tot 3 kilometer mogelijk.

Helaas wordt de signaalafstand vaak helemaal niet gespecificeerd.

Besluit: Welke soorten netwerktesters zijn er en welke is de juiste voor jou?

Netwerktesters verschillen o.a. in hun functies. We benoemen en vergelijken daarom in het volgende: eenvoudige, multifunctionele en complexe netwerktesters.

Type Voordelen Nadelen
Eenvoudige netwerktester Goedkoop, gebruiksvriendelijk, voldoende Geen geheugen, mogelijk sommige functies niet beschikbaar
Multifunctionele netwerktester Goede reeks functies, enig geheugen beschikbaar Kost meer, niet helemaal zo intuïtief in gebruik
Complexe netwerktester Digitaal, geheugen, breedste reeks functies Prijsintensief, te complex voor leken, niet overal beschikbaar

Behalve dit overzicht vind je hier meer gedetailleerde informatie over de drie soorten.

Eenvoudige netwerk tester

Eenvoudige netwerk tester

Een eenvoudige netwerk tester controleert de fysieke laag door de elektrische continuïteit van de bekabeling tussen twee eindpunten en de lijn te testen op kortsluiting, onderbrekingen en gekruiste en verwisselde draadparen.

Eenvoudige netwerktesters hebben meestal een analoog scherm en geven de resultaten dus aan door knipperende of oplichtende lampjes.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Alle functies die nodig zijn voor privé-gebruik
Nadelen
 • Minder functies
 • Geen opslag mogelijk

Hierdoor is het heel gemakkelijk te gebruiken, maar het is niet mogelijk de gegevens op te slaan.

Hoewel de functies niet zo talrijk zijn als die van de andere netwerktesters, zijn ze toch voldoende voor privé-gebruik.

Multifunktionaler Netzwerktester

Multifunctionele netwerk tester

Een multifunctionele netwerk tester biedt dezelfde functies als een eenvoudige netwerk tester – hij controleert ook de fysieke laag.

Maar hij kan ook de functies hebben van een multimeter of bovendien de kabellengte en de afstand tot de plaats van de storing bepalen, de kabels lokaliseren, Ethernet diensten opsporen of Poe tests uitvoeren.

Voordelen
 • Meer functies
 • Opslag voor sommige apparaten
Nadelen
 • Duurder
 • Ingewikkelder bediening

PoE is de afkorting voor Power of Ethernet en is een functie om via bekabelde LAN’s niet alleen gegevens maar ook stroom te verzenden. Dit betekent dat er minder kabels gelegd hoeven te worden.

Multifunctionele netwerktesters hebben een digitaal scherm waarop alle resultaten getoond worden. Hiermee is het ook mogelijk de gegevens op sommige apparaten op te slaan, maar de bediening is iets ingewikkelder.

Komplexer Netzwerktester

Complexe netwerktester

Complexere netwerktesters worden ook gebruikt om de datalinklaag en de linklaag te controleren.

Voor de datalink-laag meet de netwerktester de geslaagde gegevensoverdracht over een kabel of over een netwerk en bepaalt het gegevensverlies.

Voor de link-laag test de netwerktester de wide area networks (WAN) door de bandbreedte te bepalen.

Voordelen
 • Andere functies
 • Test andere lagen
 • Digitale weergave
 • Opslaan van resultaten
Nadelen
 • Zeer duur
 • Alleen geschikt voor professionals
 • Zeldzaam

Complexe netwerktesters hebben ook een digitale weergave en kunnen de verkregen resultaten opslaan.

Deze complexe netwerktesters zijn erg duur en alleen geschikt voor professionals. Bovendien zijn er maar een paar te koop.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een netwerk tester koopt

Wat is een netwerk tester en waarvoor wordt hij gebruikt?

Een netwerk tester is een apparaat dat het Ethernet, de bijbehorende kabels en verbindingen, en de gegevensoverdracht via het Ethernet controleert.

netzwerktester

Met een netwerk tester kun je het Ethernet en de bijbehorende kabels controleren – direct bij de installatie of bij het oplossen van storingen. (Foto: Field Engineer / pixabay.com)

Ethernet, daarentegen, is waarschijnlijk beter bekend als LAN technologie en maakt gegevensuitwisseling mogelijk tussen alle apparaten die met een lokaal netwerk (LAN) verbonden zijn.

Kabeltechnici gebruiken netwerk testers om bij problemen de fout en de bron van de storing op te sporen, of om bij de installatie te controleren of alles goed werkt. Maar ook particulieren kunnen een netwerk tester gebruiken.

Eenvoudig gezegd is het de bedoeling dat een netwerktester ervoor zorgt dat alles binnen een netwerk werkt.

Waar kan ik een netwerk tester kopen?

Het online verkoopplatform Amazon heeft enkele, vooral goedkopere, modellen in de aanbieding. Je vindt er eenvoudige en multifunctionele netwerktesters; we leggen de verschillen tussen deze twee netwerktesters uit in het beslissingsgedeelte.

Anders biedt de elektronica winkel Conrad een selectie van verschillende netwerktesters.

Natuurlijk kun je ook bestellen bij de verkoopspagina’s van de fabrikanten zelf – bijvoorbeeld bij Idealnetworks.

Welke netwerklagen zijn er?

In principe kun je volgens het OSI model zeven verschillende lagen onderscheiden. Elke laag heeft een andere taak binnen een netwerk.

De eerste drie lagen zijn belangrijk voor netwerktesters omdat ze door de netwerktester gecontroleerd kunnen worden:

Bitoverdrachtslaag: Deze laag is de fysieke laag van het Ethernet. De fysieke laag bestaat uit de signalering en de fysieke kabels die alle toestellen in een netwerk met elkaar verbinden. Hier vindt de digitale bitoverdracht plaats.

Link laag: Deze laag is verantwoordelijk voor foutloze gegevensoverdracht tussen twee knooppunten die zich in hetzelfde netwerk bevinden. De datalink laag spoort ook problemen en fouten in de fysische laag op en kan ze verhelpen.

Het is ook verantwoordelijk voor de mediatoegangscontrole (MAC) en is bedoeld om gegevensbotsingen te voorkomen wanneer verschillende apparaten tegelijk een document benaderen.

Andere taken zijn het doorsturen van binnenkomende gegevens naar de netwerklaag, het (de)coderen van de gegevensframes en het uitvoeren van foutcontroles.

Netwerklaag: Deze laag wordt ook wel de netwerklaag genoemd, omdat hier de gegevensoverdracht tussen de knooppunten van verschillende netwerken plaatsvindt. De bedoeling van de netwerklaag is IP adressen over netwerken heen te verschaffen en richtingsinformatie te geven aan de IP adressen van bestemming.

Bovendien splitst deze laag te grote gegevenspakketten op, zodat ze doorgestuurd kunnen worden. Last but not least moet ook de kwaliteit van de dienstverlening gegarandeerd zijn.

Welke kabels kan ik met een netwerk tester controleren?

Eerst en vooral is het belangrijk onderscheid te maken tussen muurkabels en “gewone” kabels.

Normale kabels worden met een stekker op de computer aangesloten. Je kunt deze connector eenvoudig in de overeenkomstige poort van de netwerktester steken om de kabel te testen.

De procedure voor muurkabels is iets gecompliceerder omdat het kabels zonder stekker zijn en niet zomaar in de aansluiting van de netwerktester gestoken kunnen worden.

Om muurkabels te controleren, moeten ze uit de muur genomen worden en in een RJ adapter gest

oken worden.
Om de muurkabel in deze adapter te kunnen steken, is een krimptang of een LSA leggereedschap nodig.

In het volgende willen we de belangrijkste kabels en wandkabels uitleggen die je bij het testen in netwerktesters vindt.

Wist je dat LAN kabels tot 500 meter lang kunnen zijn?

Dit is mogelijk met 4 repeaters en zorgt ervoor dat een netwerk over een zeer groot gebied kan worden uitgebreid.

RJ

RJ verbindingen en stekkerverbindingen zijn in het algemeen contactdoos- en stekkerverbindingen voor telecommunicatiebekabeling. RJ staat voor geregistreerde krik. Deze zijn typisch geworden voor telefoon- en netwerkverbindingen.

RJ45

RJ45 is een netwerkkabel verbinding of stekker en wordt gebruikt voor gegevensoverdracht in netwerken. In Duitsland kun je de term ISDN ook horen gebruiken om een niet-afgeschermde, volledig uitgeruste achtpolige modulaire stekker aan te duiden. De aanduiding 8P8C staat voor een volledig uitgeruste achtpolige modulaire stekker.

RJ11

RJ11 is een telefoonaansluiting of stekker en wordt gebruikt voor telefoonaansluitingen. Dit is ofwel 6P2C, wat betekent dat twee van de zes contacten bezet zijn in het zespolige RJ11 stekkersysteem, of 6P4C, waarin vier van de zes contacten bezet zijn.

netzwerktester

Deze Ethernet kabels die in een computer gestoken zijn, moeten eenvoudig uit de computer getrokken worden en op de netwerktester aangesloten worden om te testen. (Foto: Pixabay / pexels.com)

RJ12

RJ12 is ook een telefoonstekker of connector en wordt gebruikt voor telefoonlijnen en extra controlelijnen. Het RJ12 stekkersysteem is 6P6C, d.w.z. zespolig en volledig gemonteerd.

Patch kabel

Patch kabel is een overkoepelende term voor een type kabel dat gebruikt wordt in netwerktechnologie en telecommunicatie. Ze zijn er in verschillende soorten kabels, bijvoorbeeld als installatiekabels. Patchkabels zijn verkrijgbaar als koper- of glasvezelkabel.

Koperen kabels zijn onderverdeeld in de categorieën CAT1 tot CAT7a: Dit zijn verschillende categorieën voor twisted pair verbindingen die verschillen in hun frequentiebereik. Tegenwoordig wordt vooral CAT5 tot CAT7a gebruikt, omdat daarmee een verbinding van minstens 100MHz mogelijk is.

Coaxiale kabels

Coaxiale kabels, of kortweg coaxkabels, zijn tweepolige kabels waarvan de structuur symmetrisch rond een gemeenschappelijk middelpunt loopt. De ingebouwde buitengeleider schermt de binnengeleider af van storingen.

Ze kunnen hoogfrequente en breedbandige signalen uitzenden in het frequentiegebied tot enkele gigahertz. Coaxiale kabels werden tot in de jaren ’90 gebruikt voor Ethernet netwerken, dus netwerk testers voor coaxiale kabels zijn vooral nodig voor oudere netwerken.

BNC kabel

BNC is een speciale coaxiale kabel die zeer veel gebruikt wordt in de radio- en videotechniek. Normaal beweegt een BNC kabel zich in het frequentiegebied tot ongeveer 1GHz, maar er zijn ook BNC kabels met tot 4GHz.

Wist je dat slechts 2,1 miljoen huishoudens in Duitsland begin 2019 toegang zullen hebben tot glasvezelinternet?

Vergeleken met de rest van Europa doet Duitsland het vrij slecht.

Waarin verschillen koper- en glasvezelkabels?

We hebben het al gehad over koper- en vezeloptische kabels. Hier willen we de verschillen tussen de twee soorten kabel uitleggen:

Koperen kabels brengen gegevens over met elektriciteit. Ze zijn goedkoper dan glasvezelkabels, ondersteunen meerdere snelheden op één interface en kunnen gelijkstroom over de datakabels leveren als stroomvoorziening. De transmissiesnelheid hangt af van de CAT.

Glasvezelkabels brengen gegevens over met licht. Dit maakt de gegevensoverdracht sneller en meestal met een betere transmissiesnelheid. De transmissiesnelheid hangt echter ook af van de afstand, de diameter van de kabel, de lichtbron en het aantal verbindingen in het kanaal.

netzwerktester

Vezeloptische kabels bestaan uit de afzonderlijke kernen zoals hier te zien. In de kabel zelf worden ze dan als een bundel samengevoegd. (Foto: chaitawat / pixabay.com)

Hoe gebruik ik een netwerk tester?

Eenvoudig gezegd controleert de netwerk tester of het netwerk doet wat het hoort te doen.

Als je een kabel hebt die met je computer of vaste telefoon verbonden is, is het eenvoudig te gebruiken: je trekt de kabel uit en steekt hem in de juiste poort van de netwerktester.

Bij muurkabels moet je eerst de kabel uit de muur halen en hem verbinden met een verbindingsadapter. Je hebt of een krimptang of een LSA installatiegereedschap nodig om hem in deze adapter te steken.

Bij gebruik van de krimptang worden de kabel en de adapter verbonden door ze op elkaar te drukken. Maar voordat je dit doet, moet je de kabel strippen met een draadstripper.

LSA staat voor “Soldeerloos, Schroefloos en Stripperloos”. Met behulp van zo’n hulpmiddel worden de afzonderlijke draden van een kabel in een isolatieverplaatsende connector gedrukt, met de isolatie er nog aan.

Maar wees voorzichtig bij het gebruik: Om veiligheidsredenen mag je een netwerktester niet met een actief circuit gebruiken!

Kan ik zelf een netwerktester bouwen?

Je kunt in korte tijd zelf eenvoudige netwerktesters bouwen met een beetje handigheid en know-how.

Instructies voor doe-het-zelf bouw (6) zijn op het Internet te vinden.

Beeldbron: Ladislav Kubes / 123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies