Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

De keukenradio is niet alleen voor vermaak, maar helpt je ook om je aan je kook- en baktijden te houden. Met een klokdisplay en een timerfunctie kun je tijdens het koken de tijd in de gaten houden. Je kunt genieten van de klanken van de radio terwijl je werkt of wacht. Met onze grote keukenradiotest 2023 willen we je helpen de beste keukenradio voor jou te vinden. Of het nu een radio voor onder de kast of voor op de vloer is, met een CD-speler, Bluetooth of WLAN functie, het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur. We hebben de verschillende soorten en functies met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoopbeslissing.
Belangrijk om te weten

 • Keukenradio’s bieden niet alleen vermaak bij het koken en bakken in de keuken, maar kunnen ook uitgebreid gebruikt worden dankzij hun veelzijdige functies.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen onderbouwradio’s en staande radio’s. Terwijl onderkastradio’s ideaal zijn als de ruimte beperkt is, kunnen staande radio’s op verschillende plaatsen gebruikt worden.
 • Door de verschillende functies en verschillende ontwerpen zijn er talloze modellen waarin voor alle leeftijdsgroepen / speciale voorkeuren een geschikte keukenradio te vinden is.

Beste Keukenradio: onze selectie

Grundig Keukenradio

Ontdek de Grundig keukenradio, een prachtig vormgegeven toestel dat speciaal ontworpen is om uw keuken op te fleuren en tegelijkertijd te zorgen voor een ongeëvenaarde luisterervaring. Met zijn moderne uiterlijk en grote toetsen is deze radio niet alleen een genot voor het oog, maar ook eenvoudig en intuïtief te bedienen.

Philips Audio Keukenradio

Ontdek de compleet nieuwe manier om van uw favoriete muziek en radiozenders te genieten terwijl u kookt, met de Philips Audio keukenradio DAB+/FM. Deze hoogwaardige keukenradio zorgt voor een betere luisterervaring dankzij de DAB+-tuner, die kristalheldere ontvangst garandeert. U kunt tot wel 20 voorkeuzezenders instellen voor uw favoriete zenders, zodat u altijd de juiste muziek bij de hand heeft.

Technisat Keukenradio

De levering van de DigitRadio 21 omvat de radio, voeding, gebruiksaanwijzing (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands), en montagetoebehoren. Met productafmetingen (BxHxD) van 22,5 x 7,2 x 15,1 cm en een stijlvol zwarte afwerking, is de TechniSat DigitRadio 21 dé ideale keukenradio voor uw keuken.

Karcher Keukenradio

De Karcher onderbouwradio RA 2060D-B wordt geleverd in stijlvol zwart, inclusief afstandsbediening, montagemateriaal en handleiding (DE/EN). Het toestel werkt met netvoeding. Als het signaal in uw buurt zwak is, kunt u mono inschakelen om radiostations duidelijker te ontvangen. In “mono” worden achtergrondgeluiden gedeeltelijk onderdrukt, wat resulteert in een betere geluidskwaliteit. Houd er rekening mee dat vanwege de talrijke compressiemethoden, sommige schijven mogelijk niet afgespeeld kunnen worden. Voeg deze veelzijdige Karcher keukenradio vandaag nog toe aan uw keuken en geniet van een aangename kook- en luisterervaring.

Koop- en beoordelingscriteria voor keukenradio’s

In het volgende gedeelte laten we je verschillende aspecten zien die doorslaggevend zijn voor de keuze van je keukenradio. De criteria die je kunt gebruiken om keukenradio’s te vergelijken zijn:

In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke aspecten.

WLAN

De WLAN functie op keukenradio’s geeft je toegang tot het Internet en laat je de keukenradio met andere apparaten bedienen. Behalve de gewone afstandsbediening kun je de keukenradio ook bedienen via een app met je smartphone, tablet of PC.

Voor de WLAN functie heb je een geschikt eindtoestel en een stabiele Internetverbinding nodig. Een router of DSL verbinding is van cruciaal belang.

Met de nieuwste modellen kun je je online afspeellijst afspelen en de spraakbesturing gebruiken voor commando’s. Alle informatie, van het weer tot kookinstructies, is gemakkelijk toegankelijk. De keukenradio met Wi-Fi geeft je toegang tot zenders over de hele wereld. Op plaatsen met slechte ontvangst (zoals een oude flat) kunnen Internetradio’s wonderen doen, in tegenstelling tot gewone radio’s met antennes.

Bluetooth

De Bluetooth functie op keukenradio’s maakt draadloze transmissie (via radiotechnologie) van gegevens over korte afstanden mogelijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat muziek van een smartphone op de keukenradio kan worden afgespeeld. De keukenradio kan ook gebruikt worden als hands-free systeem bij het telefoneren. Het bereik tussen de keukenradio en de smartphone moet zo kort mogelijk zijn.

Ontvangstmodi

FM FM(ultra korte golf) of FM (frequentiemodulatie) is een conventionele ontvangstmodus voor keukenradio’s. De frequentie ligt tussen 86 en 108 MHz. Het normale gebruik van een keukenradio wordt gedekt door regionale zenders. De keukenradio met FM heeft een groter bereik. Het handmatig zoeken naar stations is eentonig.

DAB / DAB +

DAB (Digital Audio Broadcasting) is een digitale transmissie via antenne. Zenders buiten een plaats kunnen ook ontvangen worden (internet radio). Er worden meer stations gegenereerd met minder handmatig zoeken. De analoge ruis van gewone keukenradio’s wordt onderdrukt. De DAB + biedt extra informatie over songtitel, muziekartiest, kort nieuws, (nieuws, verkeersinfo, weer), die ook door een gemakkelijk af te lezen display wordt gegeven.

Hoewel via de keukenradio meer informatie kan worden doorgegeven, is het DAB+ element niet overal beschikbaar. Het is vooral in grotere steden dat de DAB+ functie te vinden is.

Stroomvoorziening

Er zijn drie verschillende soorten stroomvoorziening voor keukenradio’s

 • Modellen met een netaansluiting zijn geschikt als je een stopcontact in de buurt van de keukenradio hebt.
 • Keukenradio’s op batterijen zijn draadloze alternatieven.
 • Keukenradio’s op batterijen kunnen opgeladen worden met een netsnoer.

Met keukenradio’s op batterijen en oplaadbare accu’s (draadloze alternatieven), heb je de mogelijkheid ze mee te nemen en op een andere plaats te gebruiken.

CD-speler

Keukenradio’s met een CD-vak hebben een nostalgisch effect. Deze zijn nog steeds gangbaar en laten je toe je favoriete CD’s af te spelen. Keukenradio’s met CD-speler vind je vaak in combinatie met een afstandsbediening.

Verbindingen

 • AUX: AUX aansluitingen zijn analoge ingangen voor externe apparaten. De AUX-in aansluiting verbindt smartphones en MP3 spelers met de keukenradio. De AUX-out aansluiting maakt het mogelijk koptelefoons en externe luidsprekers te laten spelen. Je hebt een AUX kabel nodig.
 • USB: Niet alle keukenradio’s hebben een USB poort of sleuven voor geheugenkaarten. Als dit gewenst is, moet je er naar zoeken bij de aanschaf van je keukenradio.
 • Antenne: Een antenne-aansluiting zorgt voor signaalversterking. Er zijn verschillende soorten antennes.
 • Lan: Een Lan verbinding is een manier om toegang te krijgen tot het Internet. In tegenstelling tot WLAN wordt voor de transmissie een kabel gebruikt.

Besluit: Welke soorten keukenradio’s zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een keukenradio wilt, zijn er twee alternatieven waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Radio voor onder de kast Vrije werkruimte om mee te werken Installatie nodig, niet flexibel
Radio voor op de vloer Draagbaar / flexibel gebruik Minder werkruimte

Hieronder kun je meer lezen over de twee soorten keukenradio’s.

Unterbauradio

Onderbouwradio

Onderbouwkeukenradio’s zijn populair vanwege de beperkte ruimte en hun uitgebreide mogelijkheden. Ze worden onder planken of boven bovenkasten gemonteerd. Zo heb je veel bergruimte en werkruimte. Keukenradio’s voor inbouw onder de toonbank hebben een smalle vorm. Ze zijn er in uniforme uitvoeringen, meestal in wit en zilver. Vergeleken met de vele verschillende vloerstaande radio’s zijn de gewone modellen niet naar ieders smaak.

Voordelen
 • Alarm- en timerfunctie
 • Vrije werkruimte
 • Uitgebreide muziektoegang (WLAN / Bluetooth)
Nadelen
 • Vaste montage
 • Uniform en effen
 • Laat montagemarkeringen achter

Onderbouw keukenradio’s hebben overal dezelfde functies als vloerstaande radio’s. Behalve een verlichte display en een zendergeheugen is er een alarmfunctie, een timer en een kookwekker. Bovendien hebben veel modellen een WLAN en Bluetooth functie. Het materiaal voor de montage en een boorsjabloon worden meestal meegeleverd met de keukenradio’s voor onder de toonbank. Voor de montage is een beugel nodig, die vaak zonder boren bevestigd kan worden. Dit voorkomt beschadiging van het keukenmeubilair. Bij de aanschaf van de keukenradio moet je al rekening houden met de oriëntatie van de luidspreker. Bij keukenradio’s voor onder de kast moet de luidspreker aan de onderkant gemonteerd worden. Om een vol geluid te krijgen, moet er voldoende ruimte zijn tussen de luidspreker en het werkoppervlak.

Standradio

Staande radio

De klassieke staande keukenradio raakt niet uit de mode. Van draagbare radio’s met handgrepen tot nostalgische radio’s, er is een grote verscheidenheid aan uitvoeringen en maten. Als de ruimte beperkt is, loont het de moeite om voor kleine modellen te kiezen. In tegenstelling tot onderkastradio’s kunnen staande radio’s flexibel gebruikt worden. Je kunt het ook in andere kamers gebruiken, zoals de badkamer. In de zomer kan hij gebruikt worden in de tuin of op het terras.

Voordelen
 • Draagbaar / flexibel inzetbaar
 • Meestal ook op batterijen / oplaadbare batterijen werkend
 • Veel uitvoeringen (formaat, kleur)
Nadelen
 • Zelden WLAN en Bluetooth functie
 • Minder werkruimte
 • Slechtere stationskwaliteit door antenne

Staande radio’s zijn vaak draadloos en werken op batterijen of een oplaadbare accu. Dit maakt flexibel gebruik nog gemakkelijker. De meeste van deze staande radio’s hebben aansluitingen voor MP3 spelers en USB sticks. Internet en Bluetooth functies zijn minder gebruikelijk.

Shopgids: Veelgestelde vragen over keukenradio’s in detail beantwoord

Het volgende deel is bedoeld om je vragen over keukenradio’s te beantwoorden en je te helpen bij je aankoopbeslissing. We hebben hier de belangrijkste vragen op een rijtje gezet.

Wat is een keukenradio?

Een keukenradio is een radio die speciaal voor de keuken ontworpen is. Omdat er in de keuken meestal niet genoeg werkruimte is, zijn onderzetterradio’s bijzonder populair. Deze worden onder planken of bovenkasten gemonteerd. Radio’s voor onder de kast besparen dus veel ruimte. Er zijn ook gewone staande radio’s voor in de keuken.
Als deze eigenschappen belangrijk voor je zijn, let er dan op bij het kopen. Niet elke keukenradio heeft dezelfde functies.

Een ander kenmerk van keukenradio’s is de klokweergave en timerfunctie. De ingebouwde eierwekker maakt koken en bakken meteen gemakkelijker. Keukenradio’s zijn meestal spatwaterdicht en bestand tegen vocht. Je moet je keukenradio echter niet direct onder de gootsteen of het fornuis plaatsen. Goed onderhoud en schoonmaken is van cruciaal belang voor een langere levensduur van de keukenradio.

Wat is het verschil tussen een analoge en een digitale keukenradio?

Een analoge keukenradio werkt door middel van FM (ultrakorte golf). De zenders worden op verschillende frequenties uitgezonden, afhankelijk van de streek. Een kenmerkende eigenschap van analoge radio’s is ruis.

Küchenradio-1

Als er genoeg ruimte in de keuken is, kan een vloerstaande radio gebruikt worden.
(Image source: Harry Grout / unsplash)

Met een digitale keukenradio worden de audiosignalen via een antenne uitgezonden. DAB (Digital Audio Broadcasting) heeft een betere geluidskwaliteit. Ook aanvullende informatie (zoals artiest, muziektitel of nieuws) wordt uitgezonden. Met DAB+ worden nationale zenders ontvangen. Met een keukenradio met WLAN functie kun je wereldwijd zenders ontvangen door het Internet op te gaan. Een stabiele internetverbinding is hier van cruciaal belang. Omdat analoge radio’s in de toekomst uitgeschakeld kunnen worden, moet je bij aankoop al uitkijken naar een keukenradio met DAB / DAB+.

Voor wie is een keukenradio geschikt?

Een keukenradio is geschikt voor iedereen: van hobbyisten tot sterrenkoks, van studenten tot senioren. Afhankelijk van je voorkeuren kun je de perfecte keukenradio voor je kiezen. Je moet weten welke functies en mogelijkheden je keukenradio moet hebben. In principe dient de keuken als werkplek. Een keukenradio ontspant de sfeer. Functies zoals een timer of klokweergave maken je werk gemakkelijker. De nieuwsfunctie houdt je op de hoogte. Er zijn keukenradio’s speciaal voor senioren, die gemakkelijk te bedienen zijn. Ze hebben een groter beeldscherm. Het volume kan harder gezet worden dan op andere radio’s. Talrijke uitvoeringen maken van je keukenradio een sieraad in je keuken. De vele kleuren, materialen en stijlen maken van de keukenradio een blikvanger. Vooral retro modellen of een metaal/hout uiterlijk zijn populair.

Welke alternatieven zijn er voor keukenradio’s?

Er zijn de volgende alternatieven voor keukenradio’s die je in de keuken kunt gebruiken:
Type Beschrijving
Internetradio’s Webradio’s bieden online radioprogramma’s aan. Een stabiele Internet verbinding is van cruciaal belang voor het gebruik van Internet radio.
Badkamer-/douche-radio’s Badkamerradio’s zijn bestand tegen vocht. Douche-radio’s, daarentegen, zijn waterdicht en kunnen onder de douche meegenomen worden.

Beide alternatieven zijn gemakkelijk te gebruiken. Ze hebben krachtige antennes. De stroomvoorziening werkt op batterijen.

Inbouw / contactdoos radio’s Zoals de naam al zegt, wordt dit type radio in de contactdoos gemonteerd. Alleen het bedieningspaneel is zichtbaar. Dit bespaart je veel ruimte.
Radio wekker Deze combinatie van radio en wekker maakt de wekkerfunctie mogelijk met behulp van de radio. Het volume neemt geleidelijk toe en je wordt zachtjes gewekt met je favoriete zender.

Wekkerradio’s hebben meestal een docking station voor smartphones.

Bluetooth luidspreker Met de Bluetooth luidspreker kun je draadloos muziek streamen vanaf je smartphone, tablet of laptop. Hij staat niet vast op één plaats en kan flexibel gebruikt worden.

Hoe monteer ik een keukenradio?

Voor keukenradio’s voor onder de kast leveren de fabrikanten de bevestigingsaccessoires en instructies bij de aankoop. Deze hulpstukken bestaan meestal uit een montageplaat, een boormal en schroeven. Lees vóór de montage de gebruiksaanwijzing en controleer of het toestel goed werkt.

 1. Kies een plaats om het toestel te monteren: Om te beginnen moet je een geschikte plaats / wandkast kiezen. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de luidspreker en het werkoppervlak. De keukenradio mag niet direct in de buurt van de kookdamp staan.
 2. Voorbereiding: Gebruik de montageplaat om de gaten af te meten / Als er een boorsjabloon bij zit, hoef je het alleen maar op de gewenste plaats te houden. Je kunt de gaten markeren en ze boren.
 3. Montage: Bevestig daarna de montageplaat in de voorbereide positie met de schroeven. Controleer de pasvorm van de plaat. Verbind de kabels met de keukenradio.
 4. Afwerking: Gebruik de opening aan de bovenkant om de keukenradio in de montageplaat te klikken. Zet de keukenradio aan.

Bij sommige keukenradio’s voor onder de toonbank kun je ze opstellen als staande radio’s. Daartoe zijn klap- of standvoeten in de toestellen ingebouwd.

Hoe kan ik mijn zenders op de keukenradio opslaan?

Sommige keukenradio’s bieden geheugenplaatsen voor je favoriete zenders. Het aantal voorinstellingen varieert met de prijs. Zodra je een zender hebt ingevoerd, wordt die opgeslagen in de sleuf die je gekozen hebt. Ook bij stroomuitval blijft de opgeslagen zenderlijst bewaard. Is deze functie belangrijk voor je? Let er dan op bij het kopen. Als je belangstelling hebt: We hebben een video gevonden die de zoekgeschiedenis met DAB uitlegt.

Welke combinaties van keukenradio’s en TV’s zijn er?

Er zijn keukenradiomodellen die een geïntegreerde TV hebben. Deze keukenradio’s hebben een uitklapbare monitor. DVD-speler en TV-functie zijn inbegrepen. Vergelijkbaar met de combinatie met de TV zijn er keukenradio’s met tablethouders. Dit maakt het o.a. gemakkelijk om recepten na te maken.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://de.wikipedia.org/wiki/Internetradio [2] https://www.deutschlandradio.de/dab-und-digitalradio-was-ist-das.2783.de.html [3] https://www.mabb.de/information/radio/verbreitungsarten-207.html Foto bron: serezniy/ 123rf.com

Recensies