Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

35Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Kindercamera’s zijn een geweldige eerste gelegenheid voor kinderen om hun omgeving op een heel nieuwe manier waar te nemen. Daarmee kunnen kinderen hun eigen foto’s en video’s maken en spannende spelletjes met de camera spelen. Een val op de vloer of in het water is geen probleem, dankzij de robuuste en waterdichte constructie. De bediening is kindvriendelijk, zodat ook kleine kinderen kindercamera’s kunnen bedienen.

Met onze kindercamera test 2023 willen we je helpen de beste kindercamera voor jou te vinden. We hebben kindercamera’s vanaf 3 jaar vergeleken, kindercamera’s met instant foto en onderwater kindercamera’s. De opsomming van de respectieve voor- en nadelen moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

  • Kindercamera’s zijn digitale camera’s die speciaal voor kinderen ontworpen zijn. Ze moeten robuust, eenvoudig en intuïtief te gebruiken zijn. Het speelgoed is kleurrijk en aantrekkelijk vormgegeven voor kinderen.
  • In de regel zijn kindercamera’s beduidend goedkoper dan gewone digitale camera’s voor volwassenen. Er is echter een verschil tussen een kindercamera met aanraakfunctie, die veel hoger geprijsd is dan een kindercamera zonder aanraakfunctie.
  • Er zijn verschillende soorten kindercamera’s. Ze verschillen in vormgeving, gebruik en extra functies.

Kindercamera’s: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de grote hoeveelheid mogelijke kindercamera’s. Hier zijn de belangrijkste criteria die je kunt gebruiken om je kindercamera te beoordelen en te vergelijken in een oogopslag:

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat de afzonderlijke criteria precies zijn.

Bediening

Bij een kindercamera is het raadzaam aandacht te besteden aan een eenvoudige en intuïtieve bediening. Kinderen hebben niet dezelfde belangstelling voor het vooraf instellen van de camera als volwassenen. Daarom moet je, vooral met kleine kinderen, ervoor zorgen dat de camera zelfverklarend is. Te veel bedieningsknoppen kunnen het plezier van fotograferen bederven en kinderen gefrustreerd maken.

Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om kleine spelletjes op het camerascherm te spelen, maar meer informatie hierover volgt in het hoofdstuk over “Geïntegreerde spelletjes”.

In het algemeen is niet het aantal functies het doorslaggevende aankoopcriterium, maar het feit dat die functies intuïtief en zonder gebruiksaanwijzing gebruikt kunnen worden.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een kindercamera is in het algemeen niet te vergelijken met die van een digitale camera voor volwassenen. Een kindercamera maakt foto’s met 2.0 tot 16.0 megapixels.

Kindercamera’s hebben vaak een laag aantal pixels, zodat ze niet geschikt zijn voor het familiefotoalbum

Vooral kindercamera’s voor kinderen vanaf 3 jaar hebben meestal maar 2.0 megapixels. Deze foto’s zijn dan niet geschikt voor het fotoalbum, want ze vormen geen mooi plaatje in afgedrukte vorm.

Het interesseert kinderen echter niet of een foto bijzonder scherp is of niet. Ze vinden het bijvoorbeeld veel leuker om hun eigen selfie digitaal te versieren met stickers.

Dus bij jongere kinderen moet de pretfactor voorop staan. Maar als je kind al wat ouder is, kan het zinvol zijn meer nadruk te leggen op de beeldkwaliteit. Een camera met minstens 12.0 megapixels zou hiervoor geschikt zijn.

Een ander belangrijk aspect is de optische zoom om in te zoomen op voorwerpen die verder van het kind af staan. Natuurlijk zijn er ook hier verschillende versies. Afhankelijk van je behoeften en het gebruiksgebied, kies je voor een 3x of 8x zoom.

Robuustheid

Omdat een kindercamera speelgoed voor het kind is, moet hij ook tegen deze toepassing bestand zijn. Een camera voor kinderen moet een hoogwaardige afwerking hebben en tegen een stootje kunnen. Kindercamera’s hebben vaak vergrote hendels en bedieningsknoppen op het scherm om het voor kinderen gemakkelijker te maken ze te gebruiken.
De camera’s zijn aantrekkelijk vormgegeven met heldere kleuren en uitgekozen motieven.

Het is ook een voordeel als de camera licht van gewicht is en een ingebouwde polsriem heeft om eventueel vallen te voorkomen.

Kindercamera’s die waterdicht zijn, zijn bijzonder geschikt voor avonturen buitenshuis.

De camera moet tegen heel wat bestand zijn en moet daarom idealiter tegen stof en water beschermd worden. Er zijn speciale onderwatercamera’s voor specifiek gebruik in water.

Functies

Zoals reeds gezegd, is het niet raadzaam te veel aandacht te besteden aan het aantal en de veelzijdigheid van de functies. Kinderen zijn vooral geïnteresseerd in het gebruik van de camera als speelgoed en in extra functies die ze leuk of interessant vinden.

Afhankelijk van het model hebben kindercamera’s de volgende functies

  • Maak een foto
  • Neem selfies
  • Bewerk foto’s in geringe mate
  • Luister naar muziek
  • Maak video’s
  • Speel minigames

Behalve de functie om foto’s op het camerascherm te bewerken, hebben sommige modellen ook kleine spelletjes. Deze spelletjes worden direct op het aanraakscherm gespeeld.

In het algemeen is echter niet het aantal functies van belang, maar dat kinderen ze intuïtief en zonder gebruiksaanwijzing of hulp van hun ouders kunnen gebruiken.

Geavanceerde functies zoals minigames dragen bij tot het amusement, dat de kleintjes bijvoorbeeld tijdens een lange autoreis erg bezig kan houden.

Geheugen

De grootte van het geheugen is belangrijk voor het aantal foto’s en video’s dat met de kindercamera gemaakt kan worden. Het voorkomt dat gegevens voortdurend gewist of naar een computer overgebracht moeten worden.

Een groter geheugen voorkomt het voortdurend wissen van gegevens.

Je bent bijzonder flexibel als je de mogelijkheid hebt om de opslagruimte uit te breiden met een externe SD kaart. Hiermee kan het kind zo veel foto’s maken als het wil.

Als je dus niet elke dag de foto’s en video’s van je kind wilt wissen, kies je een camera met zo veel mogelijk geheugen.

Kindercamera’s: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over kindercamera’s beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over kindercamera’s.

Wat is een kindercamera?

Een kindercamera is, zoals de naam al zegt, een camera die speciaal voor kinderen ontworpen is. Met behulp van een kindercamera kan het kind op een speelse manier met fotografie vertrouwd gemaakt worden. Deze digitale camera’s zijn uitgerust met verschillende functies, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Kinderkamera
Met behulp van een kindercamera kunnen kinderen op een speelse manier met fotografie vertrouwd gemaakt worden. Het is speciaal uitgerust voor de behoeften van kinderen. (Image source: Andrew Seaman/ Unsplash)

Het is niet aan te raden te veel aandacht te besteden aan het aantal en de veelzijdigheid van de functies. Kinderen zijn vooral geïnteresseerd in het gebruik van de camera als speelgoed.

Kindercamera’s zijn gemakkelijk te gebruiken en ontworpen met kinderen in gedachten.

De kleurrijke behuizingen met aansprekende motieven zijn ontworpen om kinderen op een voor hun leeftijd geschikte manier enthousiast te maken voor het maken van foto’s.

Je kunt kiezen tussen camera’s die op batterijen werken en oplaadbare camera’s.

Het is belangrijk op te merken dat de beeldkwaliteit van een kindercamera beperkt is wat het aantal pixels betreft en dat de afgedrukte foto’s niet geschikt zijn voor het familiefotoalbum.

Welke soorten kindercamera’s zijn er?

Als je besluit een kindercamera te kopen, zijn er twee alternatieven waaruit je kunt kiezen; digitale camera’s en kinder instant camera’s. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten hieronder op een rijtje gezet:

Kunst Voordelen Nadelen
Kindercamera digitaal Gratis, Onbeperkt aantal opnamen, Mislukte foto’s kunnen gewist worden Groot aantal foto’s maakt het moeilijk om overzicht te houden, Veel foto’s van slechte kwaliteit nemen onnodig geheugen in beslag
Kindercamera met instant foto Doelgericht fotograferen wordt aangemoedigd, Kiekjes worden vermeden, het kind heeft het resultaat een paar seconden later in zijn of haar hand hoge kosten ontstaan door cartridges en papier, kinderlijk uitproberen wordt beperkt, elke foto moet in één keer goed zijn

Het grote voordeel van de digitale kindercamera is dat het kind zoveel foto’s kan maken als het wil. Als volwassene kan ik ze gewoon naar een computer uploaden of ze met een muisklik wissen als dat nodig is.

Wat kost een kindercamera?

Er is een heel groot prijsverschil tussen de verschillende kindercamera’s. Afhankelijk van de fabrikant, het model, het materiaal en de extra functies, variëren de kosten. De prijsklasse is van ongeveer 25 tot 125 euro.

De goedkoopste kindercamera’s beginnen rond de 25 euro. Er zijn echter geen extra functies en het toestel kan vooral foto’s maken. Een kindercamera met aanraakscherm begint bij ongeveer 50 euro.

Type Prijsklasse
Kindercamera zonder extra functies circa 25 tot 45 euro
Kindercamera met aanraakfunctie circa 45 tot 70 euro
Kindercamera met extra functies circa 65 tot 125 euro

Modellen met betere beeldkwaliteit en videofunctie kosten aanzienlijk meer. Deze modellen zijn dan meestal ook waterdicht en, door de grotere complexiteit van het gebruik, meer geschikt voor kinderen die al ouder zijn.

Wat zijn de alternatieven voor een kindercamera?

In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven voor kindercamera’s.

Typ Beschrijving
Smartphone De smartphone is het meest voor de hand liggende alternatief, want we hebben hem in deze tijd altijd bij ons. Het is echter uiterst ongeschikt voor jonge kinderen omdat de bediening niet voor zichzelf spreekt en de beelden vaak wazig worden door het wiebelen. Als de smartphone op de grond valt, is hij niet goed beschermd zoals de kindercamera, maar verbrijzelt het scherm.
Zelfgemaakte kindercameraa Voor heel kleine kinderen is een zelfgemaakte kindercamera van karton of hout een goed alternatief. Deze camera kan dan naar eigen inzicht ontworpen en versierd worden.

De smartphone en de zelfgemaakte kindercamera hebben hun voor- en nadelen. Maar de speciaal voor kinderen gemaakte digitale camera lijkt een goede koopbeslissing te zijn.

Voor wie is een kindercamera geschikt?

Er zijn veel kindercamera’s die geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar. Dan zijn er camera’s voor kinderen vanaf 4, 5, 6 of 7 jaar. Zo kun je je kind stap voor stap kennis laten maken met de kunst van het fotograferen, of ze gewoon hun vader of moeder laten nadoen.

De talrijke modellen onderscheiden zich door allerlei functies, zoals een geïntegreerde muziekspeler, minigames of een emoji-functie.

Kinderkamera
Voor kinderen ouder dan 8 jaar zijn ook gewone digitale fototoestellen te overwegen, omdat die mogelijk langer meegaan en kinderen genieten van foto’s van betere kwaliteit. (Image source: Ryunosuke Kikuno/ Unsplash)

Kindercamera’s voor peuters zijn ook schokbestendig en gebouwd met het oog op kinderen, zodat ze echt als speelgoed gebruikt kunnen worden.

Belangrijke tip: Let op de leeftijdsinformatie van de betreffende fabrikant om het kind de bij de leeftijd passende uitdaging te bieden en toch de pretfactor niet te vergeten.

Voor kinderen boven de 8 jaar zijn er modellen die aardig in de buurt komen van een in de handel verkrijgbare digitale camera voor volwassenen. Deze camera’s zijn meestal al overtuigend met een goede beeldkwaliteit en een breed scala aan beeldbewerkingsfuncties. In dit geval kunnen echter ook gewone digitale camera’s overwogen worden, omdat die langer voordelen kunnen bieden.

Conclusie

Met behulp van een kindercamera kunnen de jongelui hun eerste ervaringen met fotografie helemaal zelf opdoen. In tegenstelling tot gewone digitale camera’s kun je er met dit product zeker van zijn dat de kindercamera inductief bediend kan worden. De camera heeft een kindvriendelijke vormgeving en is uitgerust tegen mogelijk vallen. Bij de aanschaf van een kindercamera kun je kiezen tussen een digitale kindercamera en een met een instant foto.

Digitale kindercamera’s zijn geschikt voor jongere kinderen en beginners. Niet-succesvolle foto’s kunnen gewoon gewist worden. Kindercamera’s met instant foto’s geven je een afdruk van de herinnering direct in je hand. Als je eenmaal het juiste model voor de leeftijd van je kind gevonden hebt, staat niets je meer in de weg om foto’s te maken.

Beeldbron: Guzhva / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies