Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Documentprinters zijn steeds meer gemeengoed en populair geworden. En laserprinters staan vooraan in deze groei, dus willen we je deze keer voorstellen aan de beste laserprinters op de markt.

Laserprinters kwamen op de markt in 1977 en sindsdien zijn ze niet gestopt met moderniseren, waarbij ze steeds meer hulpmiddelen aan hun klassieke functies toevoegden. De vraag is, welke van alle modellen en merken is de beste?

We tonen je de verschillende soorten laserprinters en hun kenmerken, zodat je er een kunt kiezen die het beste bij je interesses en budget past. Het is belangrijk dat je met elk detail rekening houdt om de beste aankoopbeslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • De laserprinter is een elektromagnetisch apparaat dat digitale informatie ontvangt, hetzij van een computer, harde schijf, USB of scanner. Het zijn producten die de laatste jaren aan populariteit hebben gewonnen omdat ze betaalbaar en gemakkelijk in het gebruik zijn.
 • De trommel van de printer maakt het papier klaar, de laser tekent het beeld op het vel en de toner (een mengsel van poeder om met lasertechnologie beelden te vormen) wordt op het getekende beeld geplakt.
 • Sommige drukken tot 12 kleurenpagina’s per minuut af, terwijl andere tot 30 pagina’s in dezelfde tijd afdrukken, veel beter dan het oude inkjet-printsysteem, dat werkt door inktdruppeltjes van verschillende grootte op het papier uit te werpen.

Beste laserprinters: Onze selectie

Koopgids

Het is belangrijk te weten dat je, om een geschikte laserprinter te kopen, grondig moet weten wat de verschillende soorten printers te bieden hebben. Hier vertellen we je over de voordelen en de verschillende toepassingen van deze printers, en ook over het budget dat je nodig hebt en de winkels waar je er een kunt kopen.

Laser printers zijn heel veelzijdig en compact, waardoor ze geschikt zijn voor thuis. (Foto: Antonio Guillem / 123rf.com)

Wat zijn laserprinters en wat zijn hun voordelen?

De laserprinter is een van de nieuwste modellen computerprinters, gekenmerkt door afdrukken van hoge kwaliteit, zowel van tekst als van beelden.

Hij werkt door middel van een lichtgevoelige voorziening, dat wil zeggen dat hij werkt met de aanwezigheid van een bepaald soort licht dat de afdruk projecteert via een kleine laserstraal. Hij heeft ook een toner, dat is een poeder dat werkt als inkt in een gewoon afdruksysteem.

Het grootste voordeel van de laserprinter is ongetwijfeld zijn snelheid, want de hoeveelheid papier die in bedrijven wordt gebruikt zou zonder dit type printer niet kunnen worden afgedrukt. Een ander voordeel, zoals in de eerste alinea vermeld, is de afdrukkwaliteit, die veel beter is dan die van het inkjet systeem.

Voordelen
 • Minder lawaai dan andere printers
 • Superieure afdrukkwaliteit
 • Snel en krachtig
 • Droge inkttoner levert meer op
Nadelen
 • Laserprinters zijn duurder dan inkjetprinters
 • Bij gebruik van een grote partij vellen kunnen papierstoringen ontstaan
 • Ze bereiken geen fotografische afdrukkwaliteit
 • Kunnen oververhit raken
 • Droge inkttoner is duur

Gewone laser of multifunctionele printer Waar moet je op letten?

Een van de belangrijkste dingen die je moet overwegen voordat je een printer kiest, is het type dat je wilt. Dit bepaalt grotendeels het profiel van het toestel en de kosten van zowel aanschaf als onderhoud. Laser printers kunnen in twee categorieën verdeeld worden: Gewone en Multifunctionele.

Gewone laserprinters: Dit zijn gewone printers die rechtstreeks vanaf een computer of een dergelijk apparaat worden aangestuurd. Ze kunnen met dit commando-apparaat verbonden worden, hetzij met een kabel, hetzij draadloos. Ze kunnen tekst of grafische afbeeldingen afdrukken in alle kleuren en met hoge resolutie.

Multifunctionele laserprinters: Deze categorie bestaat uit een toestel dat behalve afdrukken ook kan scannen, fotokopiëren, faxen en andere functies kan uitvoeren. Er zijn modellen van dit type printers die ook draadloos zijn en meerdere apparaten tegelijk toelaten. Hun belangrijkste voordeel is dat ze ruimte besparen.

Gemeenschappelijk Multifunctioneel
Functies Ze maken het mogelijk tekst of grafische afbeeldingen af te drukken, zowel in kleur als in zwart-wit De meeste werken als printer, scanner, fotokopieerapparaat, kaartlezer, fax en harde schijf om afbeeldingen op te slaan.
Kosten Ze zijn betaalbaar Aanschaf- en onderhoudskosten zijn hoger
Connectiviteit Er zijn zowel bedrade als draadloze modellen De meeste modellen zijn bedraad, maar werken ook via Wi-Fi
Bijzondere voordelen Biedt een hoge afdrukkwaliteit tegen lage kosten Het is een compact apparaat, dat de ruimte optimaliseert

Aanschafcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen laserprinters kunt vergelijken en beoordelen

Omdat er zo’n groot aanbod van laserprinters op de markt is, kan het soms moeilijk zijn te beslissen welke de beste is om te kopen. Het is daarom belangrijk om met bepaalde factoren rekening te houden om de juiste laser printer te kopen

 • Kleur afdrukken
 • Afdruksnelheid
 • Printerresolutie
 • Verbindingen
 • Processor en Geheugen

Printkleur

Het is belangrijk dat je eerst bedenkt waarvoor je de printer gaat gebruiken en dan de belangrijkste en de secundaire functies volgens je prioriteiten rangschikt.

Eén daarvan is de kleur: ga je alleen zwarte inkt gebruiken of het hele gamma tinten?
Als je de printer voor je werk gaat gebruiken, zijn er beroepen zoals rechten of techniek waar gewoonlijk geen gekleurde inkt gebruikt wordt. Voor beroepen als vormgeving, reclame of marketing is het van essentieel belang een printer te kopen die een groot kleurengamma biedt.

Het weggooien van de hulpmiddelen die niet nuttig zullen zijn, helpt je bij het kiezen van de juiste printer, dus als je niet in kleur hoeft af te drukken kun je de klassieke monochrome printer kopen en ruimte en geld sparen. Anders kun je misschien beter investeren in een meerkleuren laserprinter.

Afdruksnelheid

Ga je de laserprinter voor je werk of thuis gebruiken? Als je snel documenten moet afdrukken om ze binnen een beperkt tijdsbestek in te dienen, is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan het aantal pagina’s per minuut, dat meestal 20 is voor standaard printers en 30 of meer voor meer uitgebreide printers.

Printerresolutie

Een van de voordelen van laserprinters is dat ze een zeer goede resolutie hebben (behalve voor foto’s); toch is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan deze factor als je de kwaliteit bijzonder hoog wilt hebben. Zo ja, dan moet je ervoor zorgen dat de resolutie niet lager is dan 600 dpi.

Kwaliteit wordt gemeten in dpi, d.w.z. dots per inch. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger de resolutie, de definitie en het detail van de afdruk. Standaard modellen drukken bijvoorbeeld af met 600 dpi (horizontale resolutie) en de meest professionele met meer dan 1200 dpi.

Aansluitingen

Het soort aansluiting hangt ook af van het gebruik van de printer; als je bijvoorbeeld je werk gemakkelijker wilt maken door verbinding te maken vanaf elk apparaat (tablet, laptop, smartphone en andere), dan is Wi-Fi de beste optie, het meest recente en flexibele systeem dat er is, ideaal voor thuis en kantoor.

Je hebt ook het klassieke systeem met USB poorten, dat praktisch alle printers hebben en nog steeds erg handig is. LAN is de beste optie voor kantoren, waar de printer met andere mensen gedeeld wordt, omdat de gegevensoverdracht hoog is en het mogelijk maakt documenten direct naar een e-mail te sturen.

Er is ook nog de Parallelle Poort (een interface tussen een computer en een randapparaat), die vroeger veel gebruikt werd en die er nog steeds is voor printers, maar hij is nu een beetje verouderd en ingehaald door nieuwe verbindingssystemen, vooral Wi-Fi.

Processor en geheugen

De processor en het geheugen zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden, want lasers drukken pagina per pagina af en moeten dat eerst in het geheugen genereren, daarom is er meer RAM geheugen nodig dan een inkjet printer die regel voor regel afdrukt.

Het geheugen van de laserprinter wordt gemeten in megabytes; de beste laserprinters op de markt hebben 64 MB geheugen en dat kan uitgebreid worden tot 128 MB. Hoe groter het geheugen, hoe sneller de printer meerdere opdrachten kan verwerken.

Als je voortdurend afdrukt zijn lasers met maximaal 64 MB en niet minder dan 12 MB prima, en als je de printer thuis voor je eigen werk gaat gebruiken is 2 MB voldoende.

De goedkoopste laserprinters hebben meestal een enkele of dubbele kernprocessor van 400 tot 500 Mhz, en tussen 32 en 128 MB RAM, terwijl de meer gesofisticeerde deze aantallen verdubbelen. Je zult dus je gebruik opnieuw moeten evalueren en dienovereenkomstig de beste aankoop doen.

(Zichtbare foto: Сергей Толмачев / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies