Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

3Onderzochte producten

14Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

28Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het over een reeks programma’s die voor iedereen onmisbaar zijn: Microsoft Office.

Als je Word, Powerpoint, Excel en andere programma’s gebruikt, ken je het belang van de Office suite. Maar omdat er verschillende versies en pakketten zijn, die niet goedkoop zijn, rijzen er vaak vragen over hoe je de beste optie kiest.

Dat is wat we in dit artikel zullen behandelen. We laten je zien hoe je het beste Microsoft Office kunt kopen volgens je verwachtingen en behoeften.
Belangrijk om te weten

 • Microsoft Office is een set essentiële programma’s voor werken en studeren, op een computer, tablet of mobiele telefoon.
 • Of het nu voor persoonlijk gebruik is, voor bedrijven of voor scholen, er is een Office pakket dat ideaal is voor elke gelegenheid.
 • Er zijn ook verschillende versies van de pakketten en je moet met een aantal factoren rekening houden om het beste voor je te kiezen, en dat in je zak past.

Beste Microsoft Office: Onze selectie

Microsoft Microsoft Office

Wat nog beter is, dankzij de duurzaamheidsfocus van Microsoft Office voor Windows 10, kunt u gerust zijn dat u een milieuvriendelijker product gebruikt en zo uw steentje bijdraagt aan een betere wereld. Het pakket streeft naar optimalisering van de energie-efficiëntie tijdens het gebruik en de software zelf bevat vele tips om een milieuvriendelijke werkplek te behouden.

Microsoft Microsoft Office

Ontdek de ultieme oplossing voor al uw productiviteitsbehoeften met het indrukwekkende Microsoft Office pakket van het befaamde merk Microsoft. Dit bijzonder pakket stelt u in staat om het te gebruiken op maximaal 5 Windows-PC’s of Macs, 5 tablets en 5 smartphones – perfect om naadloos tussen apparaten te schakelen zonder snelheid of prestaties te compromitteren.

Anker Microsoft Office

Geef uzelf de vrijheid om meer uit uw USB-C-poort van de laptop te halen, dankzij de uitgebreide mogelijkheden die deze veelzijdige hub biedt. Verwen uzelf met 4K @30Hz HDMI, SD-kaart-connectiviteit, USB-A-/USB-C-gegevenspoorten, en high-speed pass-through-opladen met Power Delivery, en haal het maximale uit uw Microsoft Office-toepassingen.

Koopgids

Hoewel algemeen bekend, is het niet eenvoudig om het beste Microsoft Office pakket te kiezen. Naast andere factoren moet je rekening houden met het doel en de gebruiksfrequentie en natuurlijk met de kosten.

Om je te helpen hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om in het beste Microsoft Office te investeren.

Homem segurando pacote do Microsoft Office e notebook ao fundo.

Microsoft Office wordt thuis, op het werk en op school gebruikt. (Bron: Norasit Kaewsai / 123rf)

Wat is Microsoft Office?

Gespecialiseerd in het maken van besturingssystemen zoals Windows, browser Explorer, Xbox videospelconsole, tablets en smartphones, is Microsoft Corporation een Amerikaanse multinational.

Maar het grote hoogtepunt is Microsoft Office: een pakket programma’s met hulpmiddelen voor het bewerken van tekst, spreadsheets en presentaties dat tegenwoordig het meest gebruikt wordt.

De Microsoft Office suite werd vooral gemaakt om het werk in kantoren te helpen en te vergemakkelijken, maar bleek zo functioneel dat ze uiteindelijk ook onmisbaar werd voor scholen en thuis.

Pessoa digitando em notebook.

Microsoft Office moet op je computer geïnstalleerd zijn, zelfs voor eenvoudige taken als het schrijven van teksten. (Bron: kropekk_pl / Pixabay)

Maar, ondanks zijn populariteit, weten veel mensen niet dat Microsoft Office programma’s niet bij Windows worden geleverd.

Dat wil zeggen, als je een computer of notebook koopt, worden die programma’s er niet geïnstalleerd bij geleverd. Om toegang te hebben tot de programma’s, moet je een van de beschikbare Microsoft Office pakketten kopen.

Tegenwoordig zijn er pakketten en versies voor elk soort situatie. En de aankoop kan gebeuren via een eenmalige betaling of via abonnementen.

Wat zijn de programma’s in het Microsoft Office pakket?

Microsoft Office programma’s zijn functioneel voor werken, studeren en zelfs voor routine-activiteiten in je leven, zoals aantekeningen maken, teksten schrijven, onkostenspreadsheets registreren, enz.

Onder de programma’s in Microsoft Office zijn er de basisprogramma’s, die in alle versies aanwezig zijn, en de meer geavanceerde en professionele programma’s. Hieronder sommen we de belangrijkste op en leggen uit waar elk van hen voor dient. Bekijk ze hier:

 • Word: Voor tekstproductie, met configuratiemogelijkheden, spellingcontrole, verschillende lettertypen, lettergrootte en diverse andere functies.
 • Excel: Voor het maken van spreadsheets, het opslaan van gegevens, het doen van wiskundige bewerkingen, het maken van tabellen.
 • PowerPoint: Voor het maken van diavoorstellingen, met animaties, beelden, video’s, grafieken, geluid en andere functies.
 • OneNote: Voor het maken van notities, waarbij je ook geluid kunt opnemen en afbeeldingen kunt toevoegen.
 • Outlook: Voor het beheren van e-mails en contacten.
 • Access: Voor het beheren van databanken.
 • Uitgever: Voor elektronisch diagrammen, zoals het maken van layouts met tekst, grafieken, foto’s en andere elementen.

Welk Microsoft Office pakket is geschikt voor jou?

In de loop der jaren zijn er verschillende versies van Microsoft Office uitgebracht. Bij elke uitgebrachte versie worden nieuwe functies en updates opgenomen om het gebruik van de hulpmiddelen te verbeteren.

Maar daarnaast zijn er verschillende keuzemogelijkheden van pakketten, gemaakt met specificaties die aan verschillende gebruiksdoeleinden beantwoorden.

Alle Office pakketten tellen mee met de basisprogramma’s: Word, Excel en Powerpoint.

Gewoonlijk tellen alle pakketten mee met de basisprogramma’s: Word, Excel en Powerpoint. Afhankelijk van het pakket vind je echter extra programma’s en diensten.

Op dit moment heeft Microsoft twee versies van Office: de traditionele, momenteel in Office 2019 uitgebrachte versie; en Office 365, een cloud-gebaseerde dienst.

Bekijk hieronder de belangrijkste kenmerken van elk van deze Microsoft Office pakketten.

Office 2019

Voor Microsoft Office 2019 (en de versies van de vorige jaren) biedt Microsoft een licentie voor eenmalige aankoop. Dat wil zeggen, je verwerft de permanente gebruiksrechten voor de programma’s in het pakket.

Je kunt de programma’s echter alleen installeren en gebruiken op een enkele computer en alleen op toestellen met het besturingssysteem Windows 10 of macOS.

Bovendien krijgen de programma’s bij deze optie niet de periodieke updates die door het bedrijf worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat je, wanneer het bedrijf updates en verbeteringen uitbrengt, een nieuw pakket moet kopen.

Binnen Microsoft Office 2019 kun je kiezen uit een paar gebruiksopties. De eenvoudigste versie, de Home & Student, is bedoeld voor wie de basisprogramma’s nodig heeft: Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

De Home & Business versie is voor professionals en bevat naast de basisprogramma’s ook Microsoft Outlook, Publisher en Access.

Office 365

Microsoft Office 365 is het abonnementspakket dat geïnstalleerd kan worden op computers (PC of MAC), en ook op smartphones en tablets.

Deze optie heeft alle software uit het basispakket, plus Outlook, Access en Publisher. De laatste twee kunnen echter alleen op de computer gebruikt worden.

Maar bovendien biedt Microsoft Office 365 1 TB ruimte op OneDrive, Microsofts online opslagdienst, en ook 60 minuten maandelijks bellen op Skype.

Dat wil zeggen, met Office 365 kun je de programma’s ook in de cloud gebruiken, wat werken op afstand vergemakkelijkt.

Wist je dat sommige Microsoft toepassingen zo belangrijk zijn binnen bedrijven dat ze voor sommige professionals een vereiste zijn om op vacatures te solliciteren?

Office 365 heeft twee abonnementsmodellen: Persoonlijk, voor slechts één gebruiker; en Thuis, dat gebruikt kan worden door maximaal vijf computers (PC of MAC) en vijf apparaten (mobiel of tablet). Office 365 biedt ook specifieke pakketten voor bedrijven.

Een ander voordeel van Microsoft Office 365 is dat de programma’s periodieke updates krijgen, die nieuwe functies toevoegen of bestaande verbeteren.

Bovendien heb je met deze optie en toegang tot Microsoft ondersteuning terwijl het abonnement actief is. Het nadeel van Office 365 is dat je veel meer moet uitgeven.

Zie hieronder voor de belangrijkste verschillen tussen de Microsoft Office pakketten:

Microsoft Office 2019 Microsoft Office 365
Kan gebruikt worden op 1 of 5 apparaten* computer, smartphone, tablet
Licentie Enkelvoudig en definitief Jaarlijks/maandelijks
Periodieke updates No Ja
Programs Word, Excel, PowerPoint, OneNote Alles + Outlook, Publisher en Access
Cloudopslag No 1TB
Skype gesprekken No 60 minuten per maand
Professionele versie Basisprogramma’s + Outlook, Publisher en Access Alle programma’s + zakelijke toepassingen

*Verhangt af van het gekozen pakket.

Wat zijn de voor- en nadelen van Microsoft Office?

De voordelen van Microsoft Office wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Om te beginnen wordt Microsoft Office op grote schaal gebruikt, of het nu in bedrijven, scholen of universiteiten is. Bovendien zijn er mogelijkheden om de programma’s te gebruiken op computers, mobiele telefoons of tablets.

Verder hebben de programma’s die in de Office pakketten worden aangeboden een grote hoeveelheid hulpmiddelen, variërend van bewerken, spellingcontrole, aanpassen en invoegen van afbeeldingen, video’s, grafieken en geluiden.

Pessoas em mesa usando notebooks.

Afhankelijk van het Microsoft Office dat je kiest is het mogelijk dat meer mensen de programma’s op verschillende apparaten gebruiken. (Bron: rawpixel.com / Pexels)

Een ander voordeel van Microsoft Office programma’s is de kwaliteit van het eindproduct, dat van professioneel niveau is.

Aan de andere kant heeft Microsoft Office als belangrijkste nadeel de hoge prijs. Bovendien brengt elke nieuwe versie functies uit die niet compatibel zijn met vorige versies, zodat je je licentie moet upgraden of een andere moet kopen.

Hieronder staan de voor- en nadelen van Microsoft Office:

Voordelen
 • Veel gebruikt
 • Gevarieerd, functioneel en programma”s op professioneel niveau
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Groot aantal functies
 • Mogelijkheid tot gebruik in de cloud
 • Compatibel met verschillende soorten apparatuur
 • Pakketten voor thuis- of professioneel gebruik
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Nieuwe versies geven functies vrij die incompatibel zijn met de vorige

Aankoopcriteria: Waarop moet je letten bij het kiezen van Microsoft Office

Nadat je het belang van Microsoft Office in het dagelijks leven begrepen hebt, moet je weten hoe je de beste optie kiest uit de verschillende pakketten die te koop zijn.

Om je te helpen hebben we de factoren op een rijtje gezet waarmee je rekening moet houden voor je Microsoft Office koopt. Het zijn

 • Soort programma’s
 • Wolk of niet
 • Gebruikers en toestellen
 • Thuis of professioneel
 • Abonnement

Hieronder leggen we deze factoren in detail uit, zodat je in het ideale Microsoft Office investeert.

Soorten programma’s

Zoals we gezien hebben, heeft elk pakket verschillende soorten en hoeveelheden programma’s en diensten. Daarom moet je evalueren welke je echt zult gebruiken.

Als je alleen moet studeren of werken met teksten en eenvoudige spreadsheets, zijn de basisprogramma’s zoals Word, Excel, Powerpoint en OneNote voldoende.

Mãos digitando no notebook com planilha e gráficos na tela.

Om met spreadsheets en databases te werken heb je programma’s als Excel en Access nodig. (Bron: rawpixel / Pexels)

Maar als je contacten, e-mails, databases moet beheren of met desktop publishing moet werken, is het belangrijk geavanceerde programma’s te hebben zoals Outlook, Access en Publisher.

Maar als je je richt op het beheer van mensen en zaken, is het de moeite waard te investeren in specifieke programma’s voor bedrijven.

Cloud of niet

Zoals we gezien hebben, kun je met Microsoft Office dat basisfuncties biedt niet in de cloud werken. Dus als je deze functie nodig hebt, heb je ondanks dat je meer moet betalen toch voordelen.

Met 1TB om bestanden op te slaan in OneDrive, kun je online documenten opslaan en delen. Hiermee kun je je documenten op één plaats bewaren en ze vanaf elke plaats of apparaat benaderen.

Gebruikers en apparaten

Bedenk ook hoeveel gebruikers toegang tot Microsoft Office nodig hebben. Zoals we gezien hebben zijn er pakketten waarmee slechts één persoon de programma’s op een bereidwillige kan gebruiken.

Maar als het de bedoeling is dat medewerkers of leden van je gezin de programma’s tegelijk kunnen gebruiken, is het ideaal te kiezen voor Microsoft Office waarmee je de programma’s door maximaal vijf personen kunt gebruiken, op vijf computers en vijf mobiele toestellen.

Smartphone com Microsoft Word.

Er zijn Microsoft Office pakketten waarmee je de programma’s ook op een mobiele telefoon en tablet kunt gebruiken. (Bron: Dzmitry Kliapitski / 123rf)

Houd er ook rekening mee dat je met sommige Microsoft Office pakketten de programma’s alleen op de computer kunt gebruiken, terwijl je ze met andere versies ook op mobiele telefoons en tablets kunt gebruiken.

Het is de moeite waard op te merken dat de Office programma’s die voor Mac gebruikers beschikbaar zijn en de versienummers ervan kunnen verschillen van die voor PC gebruikers.

Home of Professional

Het is ook aan te raden rekening te houden met hoe je Microsoft Office zult gaan gebruiken. Hier heb je twee mogelijkheden: thuis of professioneel.

Feit is dat deze factor de prijs van het product bepaalt, want het professionele Office pakket heeft een veel hogere prijs.

Als je Microsoft Office voor thuisgebruik kiest, kun je kiezen voor de eenvoudiger versies, om teksten in Word te bewerken, spreadsheets in Excel samen te stellen of Power Point presentaties te maken.

Voor wie bedrijven en ondernemingen heeft, biedt Microsoft Office professional verschillende pakketten die het beheer van werk en mensen optimaliseren.

Als je de Microsoft Office programma’s in bedrijven moet gebruiken, kies je een van de eigen opties, voor kleine en middelgrote bedrijven, grote organisaties, scholen of instellingen zonder winstoogmerk.

Bij de zakelijke programma’s heb je toegang tot zakelijke e-maildiensten, interne websitediensten (intranet), hulpmiddelen voor online vergaderingen en videoconferenties, klantenservice en het delen van bestanden en communicatie tussen het team.

Abonnement

Houd er tenslotte rekening mee hoe je Microsoft Office het liefst verwerft. Hier kun je kiezen om het Office pakket in één keer te betalen.

Maar zoals we gezien hebben, is er het nadeel dat je bij deze optie niet profiteert van programma updates en verbeteringen. De andere optie is de maandelijkse of jaarlijkse betaling van de meest complete pakketten.

(Bron van opgelichte afbeelding: dennizn / 123rf)

Recensies