Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

door hun afmetingen zijn

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

39Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Minicamera’s de perfecte begeleiders voor diverse toepassingen op het gebied van auto’s, doe-het-zelf, bewaking, buiten en buiten. Hun mogelijke opnameresoluties zoals HD, Full HD en 4K garanderen haarscherpe beelden. Met extra functies zoals infrarood voor nachtzicht of een bewegingsmelder, die via een app te bedienen zijn, worden ze niet overschaduwd door hun grotere broers.

Deze gids over minicamera’s 2022 vergelijkt verschillende soorten minicamera’s. We laten je ook de voordelen en nadelen zien. Online marktplaatsen tonen je meer mogelijkheden door hun recensies en vragen. In winkels kun je de minicamera’s bekijken en een beter idee krijgen van hun afmetingen. We beantwoorden ook de belangrijkste vragen.
Belangrijk om te weten

 • Met minicamera’s kun je gebieden verkennen die anders onbereikbaar voor je zijn. Omdat ze klein zijn, kunnen ze ook op een plaats worden gezet waar ze niet onmiddellijk zichtbaar zijn.
 • In principe moeten kopers van een minicamera letten op de afmetingen, de opnameresolutie, de stroomvoorziening en de opslagmogelijkheid.
 • Minicamera’s in het standaard prijssegment zijn geschikt voor hobby- en privégebruik. In de professionele sector moeten minicamera’s gekozen worden uit de hoogwaardige of premium serie.

Beste Mini camera: Onze selectie

Mini camera’s: koop- en beoordelingscriteria

Het volgende overzicht toont mogelijke koopcriteria voor een mini camera en bekijkt ze in meer detail. Deze moeten je steunen in je beslissing om een minicamera te kopen.

Als je je vertrouwd gemaakt hebt met de volgende punten, zul je ze beter kunnen begrijpen en indelen bij het nemen van je produktbeslissing.

Grootte

De afmetingen van een minicamera zijn meestal enkele centimeters klein. Vergeleken met een koepelcamera moet de minicamera een ander doel dienen. Een minicamera wordt bijvoorbeeld gebruikt als endoscoop om moeilijk toegankelijke plaatsen te onderzoeken. Met behulp van een flexibele buis wordt de endoscoop in de modelspoorsector gebruikt voor huizen en tunnels, om ze van binnen te inspecteren. Voor spionage- en bewakingstoepassingen ontvangt de gebruiker beelden met hoge resolutie ondanks de kleine afmetingen. Deze worden opgenomen met een resolutie tot 4K. Hierover meer in het volgende aankoop- en evaluatiecriterium.

Opnameresolutie

De bedoeling van de opnameresolutie is om de zichtbare beeldkwaliteit voor de gebruiker te verhogen. Vaak worden termen als,

 • SD
 • HD
 • Full HD
 • Full HD 1800p
 • 4K

Beeldresolutie is een informele maat voor de beeldgrootte van een rasterafbeelding. Het wordt gegeven door het totale aantal pixels of door het aantal kolommen (breedte) en rijen (hoogte) van een rasterafbeelding. Over het algemeen worden minicamera’s verkocht met een resolutie van HD. Deze resolutie stelt al een stevige norm. Mini camera’s die met HD opnameresolutie verkocht worden hebben een aantal pixels van 1.920 verticaal en 1.080 horizontaal.

Voeding

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten voeding voor een minicamera. De ene is door middel van batterijen, een oplaadbare batterij en een 230V stopcontact. Er zijn echter nog andere bijzonderheden. De ene is van het formaat van de minicamera. Hoe groter de minicamera, hoe groter de stroomvoorziening. Ten tweede moet aandacht besteed worden aan de hardware van een minicamera. Als een minicamera een WLAN / WIFI module bevat, een microfoon, een Bluetooth module en een hoge opnameresolutie, dan gaat de batterij van de minicamera minder lang mee.

Opslagmedium

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 opslagmedia. De verstandigste en veiligste methode is om de opname via een kabel / WLAN op een externe gegevensdrager over te brengen.

Een opslagmedium is een materiaal of voorwerp (of in de volksmond ook wel een apparaat) om op te slaan.

Een minicamera kan ook opnamen opslaan in een intern geheugen. Deze is echter vaak klein en beperkt. Een ander opslagmedium is het opslaan van de gegevens op een geheugenkaart die in een minicamera gestoken wordt.

Zendtype

Het zendtype wordt onderscheiden tussen een radiomodule, een GSM module en WLAN. In het geval van een radiomodule is er een ontvanger in de onmiddellijke nabijheid die de beelden naar het opslagmedium zendt. Met een GSM module heeft de minicamera een SIM kaart nodig, wat tot extra kosten leidt. Minicamera’s met een GSM module worden gebruikt voor toepassingen buitenshuis. De ontvangermodule bevindt zich op grote afstand. De WLAN module is een minicamera die vooral binnenshuis gebruikt wordt. De minicamera is verbonden via een huishoudelijk WLAN. Hier vindt de gegevensoverdracht plaats.

Minicamera’s: veel gestelde vragen en antwoorden

Uit het vorige hoofdstuk leerden we wat je in een minicamera moet zoeken. In het volgende gaan we in op de meest gestelde vragen, die we voor je geselecteerd hebben.

Wat is een minicamera?

Een minicamera is een voorwerp dat gebruikt wordt om beelden in verschillende resoluties op te nemen. De opnamekwaliteit is verdeeld in verschillende resoluties. Het bijzondere van een minicamera is zijn formaat. Dit resulteert in een grote verscheidenheid van toepassingen. Een minicamera kan bijvoorbeeld gebruikt worden als dashcam voor een auto. Kleinere minicamera’s worden verborgen in pennen of brillen voor spionagedoeleinden.

Minikamera-

Een minicamera kan ook je onopvallende constante metgezel zijn tijdens het sporten. (Image source: Toa Heftiba / Unsplash)

Een minicamera heeft verschillende functies. Een minicamera kan bijvoorbeeld voorzien zijn van een microfoon die omgevingsgeluiden opvangt. Bovendien kan de minicamera voorzien zijn van een nachtzichtmodule. Hierdoor kan de gebruiker de minicamera ook ’s nachts gebruiken. De opnamen van een minicamera worden opgenomen op een interne of externe gegevensdrager. Bovendien is er voor de mini-camera’s ook een mogelijkheid om op te nemen, indes voor een live uitzending.

Minikamera

Er kunnen ook minicamera’s voor een drone gekocht worden, zodat je er tijdens het vliegen ook doorheen kunt kijken. (Beeldbron: Paul Henri Degrande / Pixabay)

Welke functies kan een minicamera hebben?

Mini-camera’s kunnen worden uitgerust met een grote verscheidenheid aan functies. Deze omvatten

 • Minicamera met één batterij
 • Minicamera met één WLAN module
 • Mini camera met microfoon
 • Mini camera met radiomodule
 • Minicamera met een GPS module
 • Minicamera met aanlegmogelijkheid voor een drone
 • Minicamera met Bluetooth
 • Mini camera met beeldscherm

Hier valt de functie van de GPS module op. Een van de voordelen is dat als een minicamera verloren of gestolen wordt, hij met behulp van de GPS module weer teruggevonden kan worden. Een ander leuk hebbeding op het gebied van minicamera’s is dat meerdere minicamera’s van dezelfde fabrikant een interactief 360-graden beeld kunnen maken. Dit gebeurt met de GPS functie en de daaruit bepaalde geo-coördinaten.

Minikamera-

Minicamera’s worden ook gebruikt voor bewaking. Vooral in de kersttijd kan een minicamera in een kerstbal verborgen worden. (Image source: Karina Thomson / Unsplash)

Een minicamera met beeldscherm kan als dashcam gebruikt worden. Opnamen die net gemaakt zijn kunnen op elk moment op het toestel afgespeeld worden. Conventionele videocamera’s verliezen zo hun bestaansreden.

Wat zijn de mogelijke toepassingen van een minicamera?

Minicamera’s worden steeds populairder. Dit komt door de verschillende gebruiksmogelijkheden van een minicamera. Enkele mogelijke toepassingen staan in de volgende tabel:
Mogelijke toepassingen Ideeën Voordeel
Auto Er is een trend ontstaan waarbij verzekeringsmaatschappijen dashcams in auto’s accepteren om de belangrijke schuldvraag op te helderen zonder naar de rechter te gaan Minicamera’s met een beeldscherm maken het mogelijk situaties onmiddellijk te bekijken.
Buiten Is het een vos of een kat die voortdurend zijn behoefte doet in de zandbak van het kind? Met infrarood technologie kunnen foto’s gemaakt worden in absolute duisternis
Nestkastje Heb je altijd al babyvogels uit hun ei willen zien komen? Mini camera’s met een extra behuizing kunnen buiten beschermd worden tegen invloeden van buitenaf.
Home Je nieuwe schoonmaakster is voor het eerst alleen in huis en je wilt gewoon op veilig spelen De kleinste minicamera’s kunnen ideaal geplaatst worden zodat ze niet zichtbaar zijn.
Bril Wil ook jij een keer detective spelen en je bril uitrusten met een minicamera? De camera’s kunnen door hun kleine vormgeving gebruikt worden in spionageruimtes.

Conclusie

Een minicamera wordt op allerlei gebieden gebruikt. Je kunt ze buiten gebruiken, thuis en bij het sporten. In onze gids hebben we de beste toestellen voor hun gebruik voorgesteld. Bij de aanschaf van een minicamera moet je letten op de afmetingen, de opnamekwaliteit en de functies. Beeldbron: Rythik / unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies