Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Wil je de foto’s van je laatste vakantie op de TV laten zien? Of je wilt thuis een artikel afmaken en moet bestanden van plaats A naar plaats B vervoeren? Dan is een Mini USB flash drive precies wat je zoekt. Met onze grote Mini USB flash drive test 2023 willen we je helpen de beste Mini USB flash drive voor jou te vinden. We hebben verschillende mini USB sticks met elkaar vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. We hebben ook uitgezocht waar je vooral op moet letten bij de aanschaf van je mini USB flash drive. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
Belangrijk om te weten

 • Een mini USB stick is een draagbaar opslagmedium waarop gedigitaliseerde media kunnen worden opgeslagen.
 • Mini USB sticks worden onderscheiden op basis van hun technische standaard en snelheid.
 • Er zijn bijna geen grenzen aan de opslagcapaciteit van een mini USB stick.

Beste Mini USB stick: Onze selectie

Intenso Mini Usb Stick

Gemak staat centraal, en daarom hebben wij een product gecreëerd dat niet alleen snel en betrouwbaar is, maar ook eenvoudig in gebruik. De Intenso Mini USB Stick is zo ontworpen dat u hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen – of u nu op weg bent naar een belangrijke zakelijke bijeenkomst of geniet van een welverdiende vakantie, deze kleine krachtpatser staat garant voor een zorgeloze gegevensoverdracht.

Sandisk Mini Usb Stick

Uw privacy is van het grootste belang, en daarom is deze mini USB-stick uitgerust met SanDisk SecureAccess-software. Deze software helpt u uw privacy te beschermen door het creëren van een privé map op uw stick, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw vertrouwelijke gegevens veilig blijven wanneer u ze opslaat op de usb stick.

Finewish Mini Usb Stick

Ontdek de kracht van de Finewish Mini USB Stick met 64 GB opslagruimte, die u premium, betrouwbare en veilige opslag biedt voor al uw video’s, muziek, foto’s en andere belangrijke bestanden. Met de plug-and-play functionaliteit kunt u eenvoudig verbinding maken met uw computer of mobiele apparaat, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de compatibiliteit of het installeren van software.

Samsung Mini Usb Stick

Ervaar de indrukwekkende prestaties van de SAMSUNG mini USB stick en verrijk uw digitale leven met optimale snelheid en betrouwbaarheid. Met supersnelle data transfers tot maar liefst 400MB/s, afhankelijk van de gekozen capaciteit, zult u nooit meer lang hoeven te wachten op het kopiëren van uw belangrijke bestanden.

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een mini USB flash drive koopt

Wat is een mini

USB flash drive? Technisch gezien is een mini USB stick een gewone USB stick, alleen kleiner. Maar wat is een USB stick?

mini USB Stick-1

Je moet je USB stick af en toe op je PC aansluiten.
(Image source: pixabay.com / jackmac34)

Een USB stick is een draagbaar opslagmedium waarop je gedigitaliseerde media kunt opslaan, zoals documenten, foto’s en films. Een USB stick is vrij robuust en kan heel goed als mobiel apparaat gebruikt worden. Maar wees voorzichtig! Als een USB stick enkele maanden ongebruikt rondslingert en geen stroom meer krijgt, kunnen gegevens verloren gaan. Haal daarom altijd je USB stick tevoorschijn en verbind hem met je PC. Het veiligste zou natuurlijk zijn om de gegevens te openen of ze naar de PC te kopiëren en weer terug.

Waarom heb ik een mini USB stick nodig?

Een mini USB stick is vooral interessant als je bepaalde gegevens altijd bij je wilt hebben. Mini USB sticks passen perfect in het muntvakje van je portemonnee of als sleutelhanger aan je sleutelbos.

Een mini USB stick is ideaal voor iedereen die veel opslagruimte wil compenseren in een heel kleine ruimte.

Waar kan ik een mini USB stick krijgen?

Je kunt een mini USB flash drive zowel online als in diverse elektronicawinkels krijgen. Het is echter raadzaam om eerst uit te zoeken wat voor soort mini USB stick je nodig hebt. Er zijn verschillende vergelijkingsportalen die een grote hulp kunnen zijn bij het maken van je keuze.

Welke alternatieven zijn er voor een mini USB stick?

Als alternatief voor een mini USB flash drive kun je natuurlijk ook zijn grote broer gebruiken, de gewone USB flash drive. Technisch gezien is er geen verschil, de USB stick is alleen iets groter dan de mini USB stick en past daardoor niet meer in je portemonnee met de €1 munten.

USB stick Externe harde schijf
Robuust – geschikt als draagbaar opslagmedium Breekbaar – gevoelig voor gegevensverlies bij schudden
Prijs per GB hoger Prijs per GB lager

Als je bijzonder gesteld bent op grote opslagcapaciteit en je niet bekommert om de grootte van je opslagmedium, dan is de externe harde schijf misschien de juiste keuze voor jou. In termen van kosten per GB is de externe harde schijf onverslaanbaar. Het is echter minder geschikt voor gebruik als mobiel toestel, want het is gevoelig voor schokken en de opgeslagen gegevens kunnen verloren gaan.

Besluit: Welke soorten mini USB sticks zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je een mini USB stick wilt aanschaffen, zijn er drie alternatieven waaruit je moet kiezen

 • Mini USB stick 2.0
 • Mini USB stick 3.0/3.1 Gen 1
 • Mini USB stick 3.1 Gen 2

De verschillende mogelijkheden hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en waar je je mini USB stick voor wilt gebruiken, zal de ene of de andere meer geschikt zijn. Hopelijk helpt het volgende gedeelte je bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een mini USB stick 2.0 en wat zijn de voor- en nadelen?

Tot de invoering van USB 3.0 was USB 2.0 de toonaangevende USB standaard. Ook nu nog wordt de USB 2.0 veel gebruikt. Met de USB 2.0 wordt een maximale overdrachtsnelheid bereikt van 480 Mbit/s. Dit is de zgn. Dit is de zogenaamde Hi-Speed.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Gangbaar model
Nadelen
 • Verouderde standaard
 • Half duplex
 • 480 Mbit/s

Een ander belangrijk verschil is dat een USB 2.0 slechts half duplex is, terwijl de USB 3.1 full duplex is.

Dit betekent dat met de USB 2.0 gegevens slechts in één richting tegelijk verzonden kunnen worden. De USB 2.0 stick heeft het voordeel dat hij erg goedkoop is, omdat hij niet meer de huidige standaard is. Als je echter een oudere PC hebt die nog een USB 2.0 interface heeft, is deze standaard prima geschikt.

Wat onderscheidt een mini USB stick 3.0 en wat zijn de voordelen en nadelen?

Wanneer men het over USB 3.0 heeft, bedoelt men ook USB 3.1 Gen 1. USB 3.0 werd door het USB-IF (USB Implementers Forum) omgedoopt tot 3.1 Gen 1. In de volgende tekst noem ik dit type USB stick eenvoudigweg 3.0. De USB stick 3.0 is de huidige USB standaard, die in 2008 werd ingevoerd. Het grootste verschil van USB 3.0 is vooral de overdrachtssnelheid.

Met een snelheid van tot 5 Gigabits/s is USB 3.0 bijna tienmaal sneller dan zijn voorganger, USB 2.0. Dit is de zogenaamde SuperSpeed.

Nadelen
Voordelen
 • 5 Gigabits/s
 • Huidige standaard
 • Full duplex
 • Duurder
 • In 2.0 poorten trager

De nieuwe USB sticks 3.0 zijn meestal neerwaarts compatibel. Dit betekent dat een USB stick 3.0 ook met een 2.0 poort gebruikt kan worden. Merk echter op dat de USB stick wordt gesmoord tot de snelheid van de 2.0 verbinding.

Wat onderscheidt een mini USB stick 3.1 Gen 2 en wat zijn de voordelen en nadelen?

In 2013 werd het nog snellere USB 3.1 Gen 2 model geïntroduceerd. De overeenkomsten met de 3.0, die toen omgedoopt werd tot 3.1 Gen 1, zijn erg groot, maar toch zijn er veel verbeteringen aangebracht. Maar de belangrijkste informatie voor ons is dat de USB 3.1 Gen 2 een snelheid heeft van 10 Gigabits/s, het dubbele van zijn voorganger. Dit is SuperSpeedPlus.

Voordelen
 • 10 Gigabits/s
 • USB-C
Nadelen
 • Duurder
 • In 2.0/3.0 poorten trager

Tegelijk met dit nieuwe model werd een nieuwe stekkervariant geïntroduceerd, de USB-C stekker.

Deze werd ingevoerd omdat de verhoogde datasnelheid niet gerealiseerd kon worden met de gewone USB stekker. Toch gaat de vorm van de USB-C stekker niet automatisch hand in hand met de nieuwe USB 3.1 Gen 2 standaard. Het kan heel goed zijn dat een USB-C stekker alleen de technologie van een USB stick 2.0 heeft. Voorzichtigheid is hier dus geboden.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om mini USB sticks te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een goede mini USB stick te herkennen. De criteria die je kunt gebruiken om USB flash drives met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is bij de verschillende criteria.

Materiaal

Het meest gebruikte materiaal voor het omhulsel van een USB flash drive is waarschijnlijk plastic, op de voet gevolgd door aluminium.

mini USB Stick-2

Er zijn ook andere materialen, zoals hout.
(Image source: unsplash.com / agefis)

Terwijl een hoes van plastic gemakkelijk kan breken, is een hoes van aluminium steviger. Het aluminium omhulsel kan echter heet worden als je langere tijd met de USB stick werkt. Natuurlijk zijn er ook andere materialen, zoals hout. Deze komen echter niet zo vaak voor en kosten meestal meer.

Als je een bijzonder robuuste USB flash drive wilt, moet je letten op de IP standaard. Volgens deze norm zijn sommige USB sticks waterdicht of beschermd tegen stof.

Opslagcapaciteit

Omdat opslagcapaciteit erg goedkoop is geworden, heeft het geen zin te beknibbelen op de grootte van het geheugen. Typische formaten voor een USB stick zijn 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB en 128 GB.

Een USB stick kopen die kleiner is dan 4 GB heeft geen zin.

Voordat je een geheugengrootte kiest, moet je weten waarvoor je je USB stick nodig hebt. Als je alleen documenten op je mini USB stick wilt bewaren, is 8GB genoeg. Als je er echter je fotoverzameling van de laatste jaren op wilt bewaren, is het de moeite waard om voor meer opslagruimte te gaan.

Snelheid

De schrijf- of leessnelheid is de maximale waarde die de stick kan bereiken, vooral als je grote bestanden wilt schrijven of lezen. Hier moet je weer letten op het verschil tussen de eerder genoemde 2.0, 3.0 en 3.1 Gen 2 modellen. Om te herhalen:

Mini USB stick snelheid
USB 2.0 480 Mbit/s
USB 3.0 5 Gigabits/s
USB 3.1 Gen 2 10 Gigabits/s

Beschikbare

interfaces De interfaces zijn de computer aansluitingen. Het heeft geen zin een SuperSpeedPlus USB stick te kopen voor een computer met een USB 2.0 poort. Hoewel USB 3.1 sticks meestal achterwaarts compatibel zijn, wat betekent dat je PC ze herkent, zullen ze niet op de beoogde snelheid kunnen werken omdat de poort er niet voor ontworpen is

Wees dus voorzichtig, kijk welke interfaces je computer heeft voordat je in een mini USB stick invest eert.

Interessante feiten over Mini USB sticks

Hoe formatteer ik mijn USB stick?

Als je alle gegevens van je Mini USB stick wilt wissen, raden we je aan hem te formatteren en hem terug te zetten naar zijn oorspronkelijke instellingen. Zo doe je dat

 1. Verbind USB: Steek de USB stick in je computer.
 2. Zoek verwijderbare media: Om de aangesloten verwisselbare media te zien, klik je eerst op het Windows Start icoon en dan op Computer.
 3. Formaat: Klik nu met de rechtermuisknop op de gewenste gegevensdrager en klik op Format. Een apart venster wordt geopend.
 4. NTFS of FAT32: Nu moet je beslissen. Als je alleen Windows systemen gebruikt, kies dan de formattering “NTFS”, kies anders “FAT32”
 5. Andere instellingen: Je kunt alle andere instellingen laten zoals ze zijn.
 6. Snel formatteren: Als je bij het formatteren aan de veilige kant wilt zijn, kun je het vinkje bij Snel formatteren weghalen. Maar een snelle opmaak zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn.
 7. Start: Druk nu op “Start” en wacht tot de USB stick volledig geformatteerd is.

Mijn USB stick wordt niet herkend.

Als je USB stick niet herkend wordt, betekent dit niet meteen dat hij defect is. Het is net zo goed mogelijk dat je USB poort defect is. Een andere mogelijkheid waarom hij niet herkend wordt is dat de schijfletter die ervoor bedoeld is al in gebruik is. Deze korte handleiding toont je hoe je deze problemen kunt oplossen:

Mijn mini-USB stick wordt heet.

Het is normaal dat een USB stick een beetje heet wordt, maar hij mag niet te heet worden. Waarom je USB flash drive heet wordt kan verschillende oorzaken hebben en is meestal onmogelijk met zekerheid vast te stellen. Als je om sentimentele redenen erg gehecht bent aan deze USB stick, zou ik contact opnemen met de fabrikant om het probleem op te lossen. Maar als de USB stick vervangbaar is, is dat waarschijnlijk het slimste om te doen om je gegevens veilig te stellen. Kijk echter eerst de factuur na, en misschien heb je geluk en heeft de USB stick garantie.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.allesbeste.de/test/der-beste-usb-stick [2] https://www.conrad.de/de/ratgeber/technik-einfach-erklaert/usb.html [3] Beeldbron: HASTSIUKHIN/ 123rf.com

Recensies