Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

39Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle mobiele telefoons voor senioren voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste mobiele telefoon voor senioren te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een mobiele telefoon voor senioren wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Mobiele telefoons voor senioren worden gekenmerkt door hun eenvoudige bediening, de duidelijke tekstweergave op het scherm, de grote toetsen en, in de meeste gevallen, een speciale noodtoets.
 • Hoewel mobiele telefoons voor senioren elkaar in hun functies overlappen, kunnen de modellen ruwweg verdeeld worden in de soorten senioren mobiele telefoon, senioren smartphone, mobiele telefoon voor noodgevallen, seniorentelefoon en telefoon met grote toetsen.
 • De grootte van de mobiele telefoon, het beeldscherm en de afzonderlijke toetsen zijn de belangrijkste criteria voor de bruikbaarheid van een mobiele telefoon voor senioren.

Beste Mobiele telefoon voor senioren: Onze selectie

Uleway Mobiele Telefoon Voor Senioren

Ontdek de uleway mobiele telefoon voor senioren, speciaal ontworpen om het gebruiksgemak en comfort te bieden aan ouderen, kinderen en zichtgehandicapten. Deze klaptelefoon heeft een 2,4-inch groot kleurendisplay en toetsenbord met extra grote verlichte toetsen voor een duidelijke indruk en gemakkelijke bediening. Het grote scherm en lettertype zorgen voor moeiteloze toegang tot informatie, evenals duidelijke menusymbolen die navigeren vereenvoudigen.

Artfone Mobiele Telefoon Voor Senioren

Ontdek de ultieme flip-telefoon voor senioren van artfone, speciaal ontworpen om u het beste gebruiksgemak te bieden. Dit vernieuwde toestel heeft grotere lettertypen, duidelijkere menusymbolen en een verbazingwekkend hoog volume met heldere luidsprekers. Met functies zoals audio, video, bluetooth, FM-radio, rekenmachine, wekker en kalender, kunt u genieten van een geweldige gebruikservaring. Daarnaast kunt u 100 telefoonboekvermeldingen opslaan, wat het u-zeer geschikt maakt voor senioren, kinderen en slechtzienden.

Fysic Mobiele Telefoon Voor Senioren

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de Fysic seniorentelefoon, speciaal ontworpen met u in gedachten en gericht op het vergroten van uw comfort, veiligheid en gemak. Deze gebruiksvriendelijke telefoon is voorzien van een unieke SOS-knop, zodat u in geval van nood direct een alarmnummer kunt bellen. Bovendien zijn de grote, goed leesbare toetsen perfect voor ouderen en slechtzienden.

Uleway Mobiele Telefoon Voor Senioren

Ontdek de Uleway mobiele telefoon voor senioren, de perfecte klaptelefoon zonder abonnement voor diegenen die op zoek zijn naar gebruiksgemak en betrouwbaarheid. Met zijn 2,4-inch groot kleurendisplay, extra grote verlichte toetsen en duidelijk menusymbolen, zorgt deze telefoon voor een eenvoudige bediening en uitstekende leesbaarheid, zelfs als het gezichtsvermogen een uitdaging is.

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een senioren mobiele telefoon koopt

Wat versta ik onder een senioren mobiele telefoon of seniorentelefoon?

Een senioren mobiele telefoon is ontworpen voor mensen die niet overweg kunnen met de nieuwere generatie mobiele telefoons of er moeite mee hebben. Bovenal zijn de mobiele telefoons ook afgestemd op de doelgroep die slechtziend of slechthorend is of ziek is.

Deze soorten mobiele telefoons zijn gewoonlijk uitgerust met uitgebreide basisfuncties die vooral in noodsituaties in werking moeten treden.

Voor mensen die ziek zijn en medische hulp nodig hebben, kan dit een hulp zijn in het dagelijks leven en het zelfs beschermen.

Iedereen heeft er baat bij anderen snel te kunnen bereiken en contacteren. (Foto bron: 123rf.com / Hongoi Zhang)

Voor welke groepen mensen zijn mobiele telefoons voor senioren geschikt?

Veel mensen, niet eens senioren, kennen het gevoel als je je voor het eerst vertrouwd moet maken met nieuwe technologieën. Soms werkt het en begrijp je het meteen, en in sommige gevallen moet je hulp zoeken. De mobiele telefoon voor ouderen werd ontwikkeld om mensen, van wie sommigen niet vertrouwd zijn met nieuwe innovatieve technologieën, toegang te geven tot mobiele telefoons. Bovendien worden de speciaal ontwikkelde mobiele telefoons ook gemaakt voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen en gehoor. Ook dementerenden profiteren van de ontwikkelingen omdat ze speciale functies hebben.

Welke vaste telefoon is geschikt voor senioren?

Eerst en vooral moet je nadenken over de functies die je aankunt en het doel waarvoor je je telefoon wilt gebruiken. Een gewone vaste telefoon is gemakkelijk te missen als je afhankelijk bent van een hoorapparaat of als de toetsen en het scherm te klein zijn. Als je slechtziend of slechthorend bent, helpen deze toestellen je in je dagelijks leven. Als je een toestel kiest, zorg er dan voor dat het op jou afgestemd is en dat het alle functies heeft die je nodig hebt.

Welke soorten telecommunicatietoestellen zijn er voor senioren of gehandicapten?

Voor thuisgebruik zijn er telefoons met grote toetsen en zeer luide beltonen, een groot scherm met contrastregeling en een noodarmband.
Wist je dat in Oostenrijk gemiddeld 8,4% van de mensen ouder dan 74 blind of bijna blind is? Uit onderzoek in 2017 bleek dat 7,4% van de vrouwen boven de 74 en 9,4% van de mannen, niet kunnen zien.

Als actieve senior of iemand die medisch toezicht nodig heeft, zijn er mobiele telefoons met GPS volgfunctie die met een noodoproepknop bediend kunnen worden. Andere modellen worden aangeboden als flip phones, smart phones of bar phones.

Welke smartphones zijn geschikt voor senioren, vooral voor wie een beperkt gezichtsveld heeft of slechthorend is?

Sommige smartphones hebben een voorleesfunctie en je kunt ook de tekst vergroten en de weergave veranderen. Niettemin bieden speciale mobiele telefoons voor senioren een meer aan het type aangepast gebruik en aangepaste functies. De voordelen zijn in dit geval doorslaggevend. Je profiteert van een groter aanraakscherm of zelfs van een speciaal voor senioren ontwikkeld besturingssysteem. Met de voorgeprogrammeerde noodoproeptoets kan men verbonden worden met de alarmcentrale en om hulp roepen. Natuurlijk kan het hoortoestel verbonden worden met de smartphone en kunnen de ringtones heel luid ingesteld worden.
Wist je dat in Duitsland ongeveer 50% van de mensen boven de 60 matig tot ernstig gehoorverlies heeft? Uit een studie die in 2017 door de Fördergemeinschaft Gutes Hören (Vereniging ter Bevordering van het Goede Gehoor) werd uitgevoerd, bleek dat 35% van de 60-plussers een matig gehoorverlies heeft en 15% van de 60-plussers een aanzienlijk gehoorverlies.

Wat moet ik doen als ik verdwaald ben en naar huis wil of als ik in een noodsituatie ben?

Ken je de situatie dat je verdwaald in je gedachten en zonder op te letten over straat loopt en plotseling op een kruispunt staat en niet weet waar je bent? Niets komt je bekend voor, de mensen zijn onbekend voor je of je bent in een afgelegen gebied aangekomen? In dit geval is er ofwel de noodoproep met GPS locatiefunctie, ofwel de navigatiefunctie zoals in een auto.

Mobiele telefoons voor senioren zijn ontworpen om in elke situatie nuttig te zijn. (Image source. pixabay.com /sabinevanerp)

Als je een van de actievere mensen bent en graag in beweging bent, kun je je mobiele telefoon thuis instellen en speciale toepassingen installeren. Als je op reis of op reis bent, kunnen je familieleden je bereiken via het Internet en je kunt ook je status doorgeven dankzij de apps. Je kunt bijvoorbeeld tracking activeren, zodat mensen je stappen kunnen volgen. Met een mobiele telefoon voor noodgevallen, die ook voor kinderen beschikbaar is, kun je gelokaliseerd worden als je in een medisch noodgeval bent en hulp nodig hebt. Je kunt ook voorbijgangers vragen je te helpen en familieleden op de hoogte brengen. Als je erg actief aan sport doet, kun je dit type outdoor mobiele telefoon zelfs gebruiken tijdens een skivakantie. Nieuwere generaties werken heel goed bij het volgen.

Waar moet ik mijn vaste telefoon plaatsen?

Als je een hart- en vaatziekte hebt, kun je de telefoon het beste in de slaapkamer plaatsen. In geval van nood kun je het onmiddellijk gebruiken.

Wat moet ik doen als ik thuis een noodgeval heb?

Voor noodgevallen thuis zijn er speciale mobiele telefoons die met een noodarmband geleverd worden. Dus als je thuis valt en in een noodsituatie terechtkomt, druk je gewoon op het knopje op je polsbandje en er wordt onmiddellijk een sms verstuurd of gebeld. Deze telefoons hebben ook een medicijnherinneringsfunctie. Andere hebben een valdetectiefunctie die door versnellingssensoren gemeten wordt. Als je je na een val niet meer kunt bewegen, wordt automatisch een noodoproep geactiveerd.

Welke functies ondersteunt een mobiele telefoon voor senioren?

In principe kun je er op zijn minst mee telefoneren, tekstberichten schrijven en ook een noodoproepknop bedienen. Andere modellen, zoals smartphones, bieden uitgebreidere functies, net als de standaard modellen. Je hoeft het dus in elk geval niet zonder wi-fi, internet of zelfs toepassingen te stellen. Met een smartphone voor senioren heb je toegang tot het volledige gamma functies en beschik je over extra’s zoals de noodoproepknop, een groter scherm met kleurinstellingen naar keuze. Je kunt je vitale functies opnemen via een app. Veel vernieuwende modellen bevatten ook hoge-megapixel camera’s.

Kan ik een mobiele telefoon voor senioren krijgen als ik niet weet hoe ik een mobiele telefoon moet gebruiken en hem niet kan bedienen?

Er zijn speciale mobiele telefoons voor zulke gevallen, die wel toetsen maar geen beeldscherm hebben. Deze modellen bieden de bekende noodknop en mobiele telefoon locatie. Andere modellen met geavanceerde functies hebben een oogje om een lus aan te bevestigen. Als je moeilijkheden hebt met je motoriek, is een eenvoudige noodtelefoon precies goed voor je. Hij is gemakkelijk te bedienen door op de knoppen te drukken en heeft alleen de noodoproep-toets, verschillende keuzeknoppen en een aan-haak-toets. Dus als je aan het wandelen bent en er doet zich een noodgeval voor, druk je op de noodknop, die onmiddellijk de alarmcentrale belt. Als je niemand in je omgeving hebt die je kan helpen met de bediening of met vragen, worden er bij de VHS cursussen aangeboden over mobiele telefoons voor senioren. Intussen kunnen dergelijke mobiele telefoons ook voor kinderen gekocht worden.

Hoe bedien ik een mobiele telefoon voor senioren?

De meeste telefoons zijn intuïtief ontworpen, zodat ze gemakkelijk te bedienen zijn. De meeste mobiele telefoons hebben basisfuncties die dicht bij de gebruikelijke vaste toestellen liggen. Alleen de smartphones met uitgebreide functies hebben wat oefening nodig. Als je al een mobiele telefoon gebruikt hebt, zul je er gemakkelijk mee overweg kunnen. De gebruiksaanwijzing wordt vrij duidelijk uitgelegd met illustraties, zodat je je mobiele telefoon gemakkelijk kunt instellen. Door de snelkiestoetsen te programmeren hoef je geen lange telefoonnummers meer in te typen.

Welke accessoires zijn er voor de mobiele telefoons?

Er is een ruime keuze aan accessoires voor je mobiele telefoon, zoals hoesjes in verschillende kleuren, uitvoeringen en maten, netlaadsnoeren en vervangende batterijen. Voor de meer actieve buitensporters zijn er zelfs waterdichte hoesjes, beschermfolie en autoladers in vele prijsklassen. Beschermhoesjes zijn er zowel in vrolijke kleuren als in elegante tinten die ook een uitsparing hebben voor de nood-toets.

Besluit: Welke soorten senioren mobiele telefoons zijn er en welke is geschikt voor jou?

Om uit te zoeken welke telefoon het beste bij je past, stellen we hier de meest populaire soorten telefoons voor

 • Senioren mobiele telefoon
 • Smartphone voor senioren
 • Mobiele telefoon voor noodgevallen
 • Telefoon voor senioren
 • Telefoon met grote toetsen

Elk van deze apparaten ondersteunt bepaalde functies die ook voor- en nadelen hebben. Je kunt hier zien welke functies de telefoons hebben en voor wie ze geschikt zijn. Denk even na over het doel waarvoor je een apparaat wilt kopen, dan is het gemakkelijker voor je om een voorlopige keuze te maken. Want er is nu een ongelooflijk groot aantal telecommunicatie-apparaten.

Wat zijn de kenmerken van een mobiele telefoon voor senioren en wat zijn de voor- en nadelen?

Er zijn verschillende soorten mobiele telefoons voor senioren, zoals flip phones of staaftelefoons. Deze modellen hebben grotere toetsen en een groter beeldscherm. In principe werkt het als alle andere, alleen verschilt het in opzet, uitvoering en gamma van functies. Flip telefoons zijn meestal breder dan de gewone modellen en hebben ook de noodoproeptoets. Bar telefoons hebben heel brede toetsen en een groter beeldscherm.

Voordelen
 • Verschillende versies
 • Groot beeldscherm
 • Elke prijsklasse beschikbaar
Nadelen
 • E-mail functie alleen mogelijk bij de fabrikant
 • Niet altijd robuust gebouwd
 • Beperkte reeks apps

Met de voor Internet geschikte toestellen kun je je e-mail account instellen, maar er zijn fabrikanten die hun eigen dienst hebben en je adres kun je dan alleen via deze dienst instellen. Je zou dan een e-mail omleiding van je vorige provider moeten instellen. Omdat er veel modellen en ontwerpen zijn, zijn er ook apparaten die niet erg robuust gebouwd zijn. Je hebt talloze toepassingen, maar dit kan van fabrikant tot fabrikant verschillen, zodat je geen apps kunt downloaden of installeren via de gebruikelijke winkels.

Wat zijn de kenmerken van een smartphone voor senioren en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het een smartphone die op de behoeften van ouderen is afgestemd. Het is een smartphone met zeer grote toetsen, scherm en andere extra’s. Wil je niets missen van internet en toepassingen, dan is dit precies het juiste toestel voor jou. Een groot verschil tussen dit en de andere toestellen is de levensduur van de batterij, afhankelijk van of je veel belt of op het internet surft.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Extra toepassingen beschikbaar
 • Internetvaardig
Nadelen
 • Het kan zijn dat je tegen betaling een cursus moet volgen
 • Smartphone met veel extra’s in een hogere prijsklasse
 • Batterijduur

Hoewel de smartphone intuïtief ontwikkeld is, is er, als het mocht gebeuren dat je hem niet kunt gebruiken, nog steeds de mogelijkheid om tegen betaling cursussen te volgen. Modellen met uitgebreide mogelijkheden zoals GPS, Bluetooth, en de mogelijkheid om je hoortoestel te koppelen, en andere extra’s zijn in de hogere prijsklasse.

Wat zijn de kenmerken van een mobiele telefoon voor noodgevallen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De speciale mobiele noodtelefoon is een toestel dat je om je hals kunt hangen en dat geen beeldscherm heeft. Het toestel wordt bediend via cijfertoetsen die voorgeprogrammeerd kunnen worden, maar het heeft geen numeriek toetsenbord om nummers te kiezen.

Het toestel is zeer robuust gebouwd om schokken en vallen te weerstaan. Dit apparaat is meer geschikt voor noodgevallen, want het wordt vaak in de wintersport gebruikt voor lawineslachtoffers.

Voordelen
 • Geschikt voor noodgevallen
 • Noodoproeptoets
 • Zeer robuust
Nadelen
 • Alleen bedoeld voor bepaalde doeleinden
 • Minimale functies
 • Alleen opgeslagen nummers kunnen worden gekozen

In tegenstelling tot de andere toestellen is dit een minimalistische mobiele telefoon met de meest noodzakelijke technologie en reikwijdte, maar met de belangrijkste functies.

Wat zijn de kenmerken van een telefoon voor senioren en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit is een vaste telefoon met veel extra’s, zoals grote toetsen, zeer luide ringtones en andere uitgebreide mogelijkheden. De telefoon ziet eruit als een gewone vaste telefoon, maar heeft grotere toetsen, luidere ringtones en is gemakkelijker te gebruiken omdat hij de meest noodzakelijke functies heeft. De telefoon kan snel ingesteld en geprogrammeerd worden met de eenvoudige gebruiksaanwijzing.

Voor familieleden is het gemakkelijk om telefoonnummers in de snelkiestoets op te slaan als je dat te ingewikkeld vindt.

Voordelen
 • Extreem luide beltonen
 • Eenvoudige gebruiksaanwijzing
Nadelen
 • Noodarmband met kort bereik
 • Draadloze handset kan misplaatst worden

Voor je veiligheid zijn apparaten ontwikkeld met een bijbehorende noodarmband, maar met een kort bereik, zodat hij alleen thuis bruikbaar is. Het voordeel van een vaste lijn is dat je weet waar je hem neerzet, dus je hoeft niet naar de ontvanger te zoeken. Bij draadloze telefoons bevat de handset een batterij die een bepaalde levensduur heeft.

Wat zijn de kenmerken van een telefoon met grote toetsen en wat zijn de voor- en nadelen?

Telefoons met grote toetsen hebben een eenvoudige structuur, want het is alleen een kwestie van extra grote toetsen weergeven. Dit type telefoon heeft niet alleen de voorkeur van oudere mensen, maar is zelfs te zien in sommige kantoren. In principe kun je hier uitgaan van twee grote groepen. Een ervan is de versies als mobiele telefoons en vaste telefoons.

Wegens verhoogde stralingswaarden zijn er nu nieuwe apparaten die lagere waarden hebben, zodat je je apparaat ook in de slaapkamer kunt opstellen. Intussen gaan de apparaten ook in stand-by, zodat de levensduur van de batterij beschermd wordt en er minder elektriciteit verbruikt wordt.

Voordelen
 • Eco mode
 • Minder straling
 • Niet altijd herkenbaar als een telefoon met grote toetsen
Nadelen
 • Gedeeltelijk minimale functies
 • Klein telefoonboek

Er zijn ook enkele wijzigingen in het ontwerp aangebracht en de telefoons zijn niet altijd herkenbaar als telefoons met grote toetsen. Sommige telefoons hebben alleen toetsen met plaatjes erop, dus die moeten geprogrammeerd worden. Niet elke telefoon heeft een uitgebreid telefoonboek, en daarom is het de moeite waard ze te vergelijken.

Wat zijn de kenmerken van een vast net telefoon/mobiele telefoon voor senioren en wat zijn de voor- en nadelen?

De huistelefoon heeft grote toetsen en een eenvoudig bedieningssysteem. Vaste telefoons zijn ontworpen voor mensen met gehoorverlies en voor mensen met beperkt gezichtsvermogen. De vaste variant is er in snoerloze en bedrade versies.

De eenvoudigste telefoon bestaat alleen uit knoppen die je met een plaatje kunt labelen. Als je op een van de pictogrammen drukt, ben je met je keuze verbonden. Andere modellen vaste telefoons hebben een breder scala aan functies, waaronder extreem luide beltonen, grote toetsen en een groot scherm met contrastinstellingen.

Voordelen
 • Grote toetsen en scherm met contrast
 • Geschikt voor gehoorapparaten
 • Extreem luide beltonen
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Sommige modellen gaan gepaard met hoge kosten

De smartphone versie is meer geschikt voor mensen die al een mobiele telefoon hebben en routine hebben met nieuwere technologie.

Een smartphone heeft zo ongeveer dezelfde mogelijkheden als andere mobiele telefoons. Het verschil zit in de vormgeving en verschillende functies die geoptimaliseerd zijn. Het toetsenbord en de toepassingen zijn veel groter dan op andere telefoons en de telefoon is veel steviger gebouwd om een val te weerstaan. Het beeldscherm heeft ook een hoger kleurcontrast, wat ideaal is voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om mobiele telefoons voor senioren te vergelijken en te evalueren

We willen je aan de hand van de volgende factoren laten zien welke producten je kunt vergelijken en evalueren. Door uitsluitingscriteria te gebruiken kun je je geschikte product uitfilteren en zien of het geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

 • Beeldschermgrootte, resolutie en kleurweergave
 • Stand-by tijd
 • Noodoproeptoets
 • Grote knoppen
 • Camera
 • GPS
 • Bluetooth
 • Compatibel met gehoorapparaten
 • Telefoonboek vermeldingen
 • Afmetingen en gewicht
 • Ontwerp
 • Andere functies

In de volgende paragrafen kom je meer te weten over deze factoren en hoe je ze kunt aanpakken.

Beeldschermgrootte, resolutie en kleurweergave

De beeldschermgrootte hangt helemaal af van je voorkeuren. Er zijn verschillende soorten beeldschermen in termen van grootte en vorm. Een smartphone heeft het grootste beeldscherm met een kleurenscherm van zeer goede kwaliteit, meestal in hoge resolutie. Zogenaamde noodtelefoons worden meestal zonder kleurenscherm geleverd en zijn ontworpen om zo minimaal mogelijk te zijn. De meeste flip phones hebben een kleurenscherm dat ook groter is en je kunt de tekst zonder moeite lezen. Sommige toestellen hebben een aanraakscherm dat je kunt gebruiken om de telefoon te bedienen. Op de mobiele telefoon kun je het contrast of de lettergrootte steeds naar je eigen wensen instellen.

Oudere mensen willen niet lang bezig zijn met het lezen van ingewikkelde gebruiksaanwijzingen, dus moet de menunavigatie gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn.

Stand-by tijd

Bel je veel of word je af en toe gebeld? Hier verschillen de toestellen het meest. Er zijn mobiele telefoons met een standby tijd van ongeveer 20 dagen, of sommige met slechts 7 dagen. Als je niet veel belt en veel onderweg bent, moet je kijken naar telefoons met een lange standby-tijd.

Maximilian EserExperte für Seniorenprodukte
“Let bij het kopen van een mobiele telefoon voor senioren niet alleen op de grotere toetsen, maar ook op het besturingssysteem van de telefoon. Dit moet heel gemakkelijk te gebruiken zijn en cijfers moeten met een paar klikken bereikbaar zijn, zodat er geen problemen ontstaan bij het gebruik ervan.”

Noodoproeptoets

Deze functie kan een doorslaggevende factor zijn voor je gezondheid en een ander aankoopcriterium. Om een noodoproep te doen, druk je gewoon op de toets en je wordt verbonden met de alarmcentrale of met je familie. Het hangt er altijd van af wat je toestel ondersteunt. Het kan ook een combinatie zijn of slechts een van de twee.

De belangrijkste functie van de senioren mobiele telefoon – de noodoproep functie. (Foto bron: 123rf.com / nyul)

Let dus bij het kiezen van een mobiele telefoon op wat je het belangrijkst vindt. Een combinatie van beide heeft het voordeel dat verschillende mensen bereikt kunnen worden. Om een noodoproep te doen, druk je op de noodoproeptoets en je wordt onmiddellijk doorverbonden met de alarmcentrale.

Als je een toestel hebt dat ook snelkiestoetsen ondersteunt, worden ook sms-berichten gestuurd of wordt je familie op de hoogte gebracht. Je kunt van tevoren een lijst met telefoonnummers maken en iedereen wordt achter elkaar gebeld tot je eindelijk verbonden bent. De noodoproep toets moet echter niet te gemakkelijk bereikbaar zijn, anders kan er vaak een vals alarm afgaan.

Grote toetsen

Grotere toetsen maken het je gemakkelijker om te lezen? Dan moet je daar bij je keuze op letten. Er zijn nu telefoons met heel grote toetsen die ofwel een numeriek toetsenblok hebben, ofwel alleen een paar snelkiestoetsen zonder numeriek toetsenblok. In geval van nood kun je je mobiele telefoon snel gebruiken door op de toets te drukken van de persoon die je wilt bellen. Naast de toetsen staan de namen van de mensen die je kunt bellen. Dus als je een beperkt gezichtsveld hebt of een andere visuele beperking, zijn grote toetsen precies goed voor jou. Bovendien liggen de toetsen ver genoeg van elkaar.

Camera

Het is gemakkelijk om onderweg foto’s te maken en herinneringen vast te leggen. Je kunt je snapshots op je PC bekijken, ze per MMS versturen of ze via Bluetooth overbrengen. Je kunt de foto’s ook als achtergrond instellen. Er zijn ook verschillende camera configuraties, van lage MP resolutie tot zeer hoge MP resolutie. Ook hier is een vergelijking de moeite waard als je onderweg graag foto’s maakt en herinneringen voor je gezin wilt vastleggen.

GPS

Nog zo’n handig hulpmiddel als je graag actief bezig bent of voor de veiligheid niet zonder wilt. Als je in een noodsituatie terechtkomt, zendt de noodoproep toets tegelijk je locatie via GPS. De positiesensoren detecteren of de persoon gevallen is en sturen een noodoproep. Om te voorkomen dat een antwoordapparaat de oproep aanneemt, moet de persoon de noodoproep bevestigen. Als je in een noodsituatie bent en een noodoproep doet, wordt tegelijkertijd ook een SMS met GPS locatie verstuurd. Met deze functie kun je sneller gevonden worden. Deze functie kan je leven redden, vooral als je ook afhankelijk bent van medicijnen en de weg kwijt bent. Als je veiligheid in dit geval belangrijk vindt, kun je een blik werpen op de GPS modellen.

Bluetooth

Met deze functie kun je je hoortoestel koppelen als je er een nodig hebt, of andere toestellen koppelen om foto’s of andere documenten te versturen. Je kunt je koptelefoon ook met Bluetooth verbinden, zodat je tegelijk kunt werken en telefoneren.

Geschikt voor gehoorapparaten

Het hoeft niet altijd luid te zijn. Als je afhankelijk bent van een gehoorapparaat of als je gehoor wat slechter is, kun je een toestel kiezen dat aan je gehoorapparaat gekoppeld kan worden of dat extreem luide beltonen heeft. Zorg ervoor dat je hoortoestel model kan koppelen met je mobiele telefoon. Niet elke mobiele telefoon is compatibel met alle hoortoestellen. Wees dus niet bang om te zoeken naar het model dat bij je hoortoestel past.

Telefoonboekvermeldingen

Je telefoonboek onderweg zonder een nummer te hoeven onthouden. Je hoeft geen lange en ontelbare nummers meer te onthouden, want in sommige toestellen kun je meer dan 500 nummers opslaan. Kijk ook eens naar modellen die minder telefoonboekvermeldingen bieden, want je kunt in de war raken als je veel vermeldingen hebt.

Afmetingen en gewicht

Met een vlieggewicht in je zak kun je lange wandelingen maken zonder dat je telefoon je stoort. De nieuwe generatie mobiele telefoons of smartphones hebben een heel minimaal ontwerp. Zelfs de noodoproepknop, die in het toestel is ingebouwd, voel je niet in je zak. Afhankelijk van je smaak en functie kun je een eenvoudige of lichte mobiele telefoon kiezen. Niettemin moet je er altijd op letten dat het apparaat de functies biedt die je nodig hebt.

Design

Het oog bepaalt. Of welke mobiele telefoon ziet er goed uit en heeft alle functies die je nodig hebt? Mobiele telefoons zijn er in allerlei kleuren en kleurencombinaties. Natuurlijk moet je er ook op letten dat hij alle functies heeft die je echt nodig hebt of waarvan je afhankelijk bent. Alleen naar het ontwerp kijken en dan de noodoproepknop overslaan kan levens kosten of je gezondheid in gevaar brengen als je in een noodsituatie terechtkomt. Er is nu een ruime keuze aan toestellen op de markt die zowel elegant als robuust zijn. Je kunt kiezen welke functies voor jou belangrijk zijn en welke vormgeving je gewenste toestel moet hebben.

Andere functies

Klein maar machtig. De zaklamp is niet alleen verkrijgbaar als app in de smartphone, maar is zelfs ingebouwd in sommige mobiele telefoons. Voor je veiligheid in het donker, om de deur te ontgrendelen of in andere situaties, kun je deze functie als hulpmiddel gebruiken, zelfs als je batterij bijna leeg is. Je kunt je belangrijke afspraken in de geïntegreerde kalender invoeren en er dan aan herinnerd worden zonder afspraken of verjaardagen te vergeten. Een ingebouwde wekker is bij de meeste toestellen inbegrepen.

Het is dus de moeite waard ze te vergelijken en de verschillende functies goed te bekijken. Je hoeft het ook niet zonder muziek te stellen, want de meeste toestellen hebben een MP3-speler, radio en kunnen zelfs nieuws opnemen. Een ander voordeel van mobiele telefoons voor senioren is het materiaal. Ze zijn gebouwd om tegen vallen bestand te zijn. Nogmaals, kijk of je deze functie nodig hebt, want ze kunnen erg duur zijn. Als je bezig bent, kun je de handsfree functie gebruiken om te bellen. Dit is vooral handig bij het autorijden of bij alledaagse taken thuis. Als je een bericht ontvangt, kun je het gemakkelijk laten voorlezen met de voorleesfunctie.

Wetenswaardigheden over mobiele telefoons voor sen ioren

Hoe lang bestaan mobiele telefoons voor senioren al?

De eerste mobiele telefoon werd in 2006 gemaakt. Met dit product kon je tekstberichten schrijven en telefoongesprekken voeren. Hij had ook een groot beeldscherm. Intussen zijn de apparaten verder ontwikkeld en nog beter aan de gebruiker aangepast. De Technische Universiteit van Berlijn doet onderzoek naar een nieuwe generatie telefoons die het gebruik vergemakkelijken en de reeks functies uitbreiden.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.einfach-nur-telefonieren-seniorenhandys-sind-leicht-zu-bedienen-page1.97bf2b38-a641-4c16-a24d-3c3237f0063c.html [2] https://aetka.de/blog/seniorenhandy-tipps-empfehlung-hilfe-beratung/ Beeldbron: pixabay.com / sabinevanerp

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies