Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Vandaag zullen we het over modems hebben. Wist je dat Brazilië meer dan 116 miljoen internetgebruikers heeft en dat 70% van hen thuis breedband gebruikt? En om dit soort toegang te hebben, heb je een modem nodig.

De gegevens zijn voor het jaar 2017, dat wil zeggen dat dit aantal al flink gegroeid moet zijn.

Laten we, dan, weten wat de beste modems zijn die momenteel verkrijgbaar zijn. Evenals de belangrijkste functies van dit soort apparatuur. Met al deze informatie kun je beter kiezen en zul je geen spijt krijgen van je aankoop!
Belangrijk om te weten

  • Ga na wat je internetverbinding is. Als het glasvezel is, moet de modem VDSL verbindingen ondersteunen. In het algemeen hebben modems ook een draadloze router functie.
  • De prijzen variëren naar gelang de ondersteunde verbinding. Die welke geschikt zijn voor het 4G systeem kosten meer.
  • Kies je voor een modem dat verbinding maakt met het 4G netwerk, houd er dan rekening mee dat het signaal instabiel kan zijn en dat het dataverbruik beperkt kan worden.

Beste modem: Onze selectie

Koopgids

De verbinding van een modem kan met of zonder kabels zijn, via een telefoonlijn, glasvezel of 4G. Om te weten welke voor jou het meest geschikt is, is het belangrijk dat je kijkt wat de kenmerken zijn van de internetdienst die je in huis hebt of wilt hebben.

Lees verder om alle details over het apparaat te leren kennen en de juiste modem te kopen voor de plaats die je wilt.

Modem em primeiro plano em cima de uma banqueta com uma pessoa ao fundo mexendo no notebook e celular.

Modem is de apparatuur die het internetsignaal ontvangt en de distributie naar de verschillende andere apparaten maakt. (Bron: Kittichai Boonpong / 123RF)

Wat is een modem?

Het is moeilijk om zonder internet te leven. Jij die dit artikel leest weet dit goed, nietwaar? Wie de mogelijkheid heeft om verbinding te maken raakt uiteindelijk snel gewend aan de faciliteiten die de virtuele wereld brengt, hetzij om te werken, hetzij om plezier te maken.

Met de vooruitgang van de technologie heeft het internet plaatsen bereikt die vroeger niet bereikt konden worden, waardoor ook verafgelegen gebieden verbinding hebben.

Maar om je computer, tablet, mobiele telefoon of Smart TV te kunnen bereiken, is het nodig dat het signaal de centrale provider verlaat en je huis of werk bereikt.

Zonder modem is het niet mogelijk een internetverbinding te hebben. En in dit traject speelt het modem een belangrijke rol.

Het is de apparatuur die het signaal ontvangt en de verdeling maakt naar de verschillende apparaten die ermee verbonden zijn, of het nu de computer, de televisie, de printer, de mobiele telefoon of het notebook is.

Cabos conectados a um modem.

Modems kunnen met allerlei andere apparatuur verbonden worden. (Bron: moebiusdream / Pixabay)

Het woord modem ontstond uit de vereniging van de begrippen ‘modulator’ en ‘demodulator’. Dat komt omdat het, toen het verscheen, een digitaal signaal in een analoge golf moduleerde en omgekeerd, zodat er transmissie over de telefoonlijn was.

Tegenwoordig is de signaaloverdracht helemaal digitaal. De inbel- en analoge verbindingen werden achtergelaten, maar de naam van het apparaat werd bewaard. Een andere verandering die optrad was in de configuratie van deze apparaten. Vroeger was het ingewikkeld en moest de operator technici sturen om de verbinding tot stand te brengen.

Het installatieproces is tegenwoordig vrij intuïtief. De apparatuur zelf kan de gebruiker begeleiden bij de installatie en configuratie.

Homem digita texto em um computador.

Modems verbinden je computer met het Internet. (Bron: StartupStockPhotos / Pixabay)

War je op moet letten: Modem VDSL of ADSL?

Voordat je een modem koopt, moet je weten of hij, in feite, aan je behoeften zal voldoen. Vandaag bestaan op de markt minstens 2 technologieën naast elkaar als het gaat om snelle breedband internettransmissie.

Een ervan is al wat ouder, ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line). Daarin stroomt het internet over telefoonlijnen. Door verschillende technische details is de maximale downloadsnelheid 24 Mbps.

VDSL (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line), dat via vezelkabels wordt verzonden, heeft een veel hogere verbindingssnelheid. Dit type dienst is echter niet in alle steden beschikbaar.

Omdat VDSL apparaten duurder zijn, zijn ze alleen de moeite waard als je ook werkelijk alle beschikbare technologie kunt gebruiken.

ADSL technologie VDSL technologie
Snelheid Langzamer en beperkter Sneller
Kosten Lagere prijs Hogere prijs
Beschikbaarheid Op de meeste plaatsen beschikbaar Beperkt tot sommige steden en buurten

Modem met of zonder router?

Een belangrijk punt is dat de meeste modems ook Wi-Fi-routers zijn; hierdoor heb je geen tweede apparatuur nodig om het draadloze signaal te verspreiden.

Voor veel mensen kan dit een vergemakkelijking zijn. Maar deze functie zal niet altijd aan al je behoeften voldoen. Als de plaats waar het Internet verspreid wordt groot is, kan het goed zijn dat je nog een router moet aanschaffen zodat alle omgevingen bereikt worden.

Anderzijds kan het zijn dat je het signaal alleen op een computer zult gebruiken en niet van plan bent dit signaal met andere apparatuur te delen. In dit geval kan het kiezen van een modem zonder een Wi-Fi router je geld besparen.

Modem preto em um fundo branco.

De best verkochte modems hebben ook een router functie. (Bron: WikimediaImages /Pixabay)

Koopcriteria: Factoren om modem modellen te vergelijken

Houd bij de aanschaf van een modem voor je gebruik van het Internet rekening met enkele punten. Zo krijg je geen spijt van de aankoop en blijf je ook niet zitten met een product dat niet aan je behoeften voldoet. Het zijn de volgende

  • Technologie
  • Functie Wi-Fi router
  • Snelheid
  • Aangesloten apparaten

Hieronder praten we meer over elk van hen, zodat je je aankoop met totale zekerheid kunt doen.

Technologie

Dit is het belangrijkste punt waarmee rekening moet worden gehouden. Wat is je internet service? Ga na of het modem dat je wilt kopen compatibel is met de soort verbinding die je thuis of op kantoor hebt.

Afhankelijk van het gekozen plan zal het modem een signaal moeten ondersteunen dat binnenkomt via coaxkabel, optische vezel of cellulair netwerk.

Bedenk dat de VDSL technologie het mogelijk maakt om een hogere snelheid van het internet te bereiken. Als in je regio deze hoge snelheidsdienst bestaat, kies dan voor een modem dat die kan ontvangen.

Als de operator in je regio nu alleen ADSL verbindingen aanbiedt, is het ideaal om voor eenvoudiger modellen te kiezen, omdat die goedkoper zijn en je op dezelfde manier van dienst zijn.

Een andere optie is het model dat het 4G cellulaire netwerk gebruikt. In deze gevallen heeft het signaal meer last van storingen dan een bekabeld netwerk en is er een beperking in de hoeveelheid gegevens die gedownload kan worden.

Anderzijds, omdat het mobiel is, kan dit modem en deze vorm van internet de optie zijn voor wie altijd onderweg is of op plaatsen woont waar geen andere soorten verbinding zijn.

De afmetingen van de apparatuur zijn iets groter dan een pen-drive. In veel gevallen omvatten de breedband exploitatiemaatschappijen de levering van een modem dat al klaar is voor gebruik.

Functie Wi-Fi router

Met de vooruitgang in de technologie is het Internet niet alleen op desktops te vinden. Integendeel, veel mensen hebben niet eens meer zo’n ding in huis. Mobiele telefoons, laptops en tablets hebben verschillende functies vervuld. Maar daarvoor is Wi-Fi belangrijk.

De meeste modem modellen hebben ook een draadloze router functie. Ze kunnen voordelig zijn. Multifunctionele toestellen nemen minder plaats in, besparen elektriciteit, en vergemakkelijken installatie en onderhoud.

Anderzijds is het draadloze systeem van deze toestellen eenvoudiger en minder krachtig dan dat van een draadloze router die uitsluitend het signaal deelt.

Het signaal bereikt dus misschien niet alle geplande gebieden. In dat geval moet je misschien investeren in een speciale router of een signaalversterker.

Mulher segura placa com símbolo do wi-fi.

De functie van een Wi-Fi router is belangrijk voor het verbinden van draadloze apparaten. (Bron: rawpixel / Pixabay)

Snelheid

Bij het instellen van de modem vind je informatie over de snelheid die door de apparatuur wordt ondersteund. In sommige gevallen is dat 150mbps (megabit per seconde) en in andere 300mbps.

Deze informatie heeft betrekking op de maximum snelheid waarmee gegevens binnen je netwerk zullen reizen. Dat wil zeggen, tussen interne servers, printers enzovoort. De snelheid van de internetverbinding hangt af van het plan dat de operator contracteert.

Zoals we gezien hebben, gebruiken sommige modem modellen 4G technologie, dezelfde als mobiele telefoons. Als je voor dit model kiest, let dan op de toegestane hoeveelheid data.

In het algemeen is er een maandelijkse limiet die niet overschreden kan worden zonder een grote snelheidsvermindering.

Aangesloten apparaten

Bedenk voordat je voorgoed beslist hoeveel mensen je modem zullen gebruiken en hoeveel apparaten erop aangesloten zullen worden, vooral in het geval van routers.
Je moet je ervan bewust zijn dat hoe meer apparaten op je modem aangesloten zijn, hoe krachtiger en completer hij moet zijn.
Een basis router zou voldoende moeten zijn als je met twee andere mensen samenwoont en ze je mobiele telefoons en nog een paar andere apparaten, zoals computer en TV, aansluiten.

Als je nu met meer mensen bent, en iedereen heeft pc’s en een Smart TV in de kamer, dan betekent dat dat je een krachtiger exemplaar nodig hebt, omdat hij niet zoveel IP’s aankan.

(Featured image source: Kittichai Boonpong / 123RF)

Recensies