Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Wie het product moet kopen en nog twijfelt heeft veel te winnen door alles tot het eind te lezen. Laten we de geheimen onthullen om uit te blinken in winkelen!

Misschien ben je een speciale computer aan het samenstellen voor bepaalde taken, zoals gamen of bitcoins delven. Het beoogde gebruik van de machine bepaalt welk type moederbord je in je project gebruikt.

In dit artikel onthullen we alles wat je moet weten voordat je een moederbord koopt. Zie welke de beste modellen zijn, de gemiddelde prijs en de variabelen van de belangrijkste computeronderdelen.
Belangrijk om te weten

 • Je moet alle technische kenmerken kennen van de computer die je van plan bent samen te stellen, voordat je het moederbord koopt.
 • Enkele moederbord merken die gemakkelijk op de markt te vinden zijn, zijn: ASUS, Gigabyte, MSI en ASRock.
 • Moederborden aan boord zijn al voorzien van audio en video mogelijkheden. Offboard moederborden hebben de superieure grafische mogelijkheden in audio-visuele weergave.

Beste moederbord: Onze selectie

Msi Moederbord

Dankzij het verbeterde energieontwerp, waaronder Core Boost, een digitale PWM IC, 2oz dik koper PCB en DDR4 Boost, levert het MSI-moederbord betrouwbare en stabiele prestaties, zelfs bij hoge belasting. Bovendien is uw systeem altijd koel, zelfs bij extreme prestaties, dankzij de uitstekende koeltechnologie. De geavanceerde koellichamen en M.2 Shield Frozr zorgen ervoor dat de temperaturen laag blijven en de levensduur van uw systeem wordt verlengd.

Msi Moederbord

Snelle opslag is gegarandeerd met de Gen3 M.2-aansluiting, die een m.2 Gen3 x4 32 Gbits sleuf (ondersteunt SATA 6 Gbits en 2260, 2280, 22110 opslagapparaten) biedt. Hoge connectiviteit wordt geboden door een gigabit LAN-controller en aansluitingen aan de achterkant, waaronder 2x USB 3.2 Gen 2 Type A (10 Gbits), 4K/30Hz HDMI 2.0b, DVI-D (vereist grafische processor) en 7.1 HD audio met Audio Boost.

Asus Moederbord

Ontdek het ultieme moederbord voor uw krachtige gaming systeem met de ASUS AMD AM4-fitting. Dit indrukwekkende moederbord is ontworpen om naadloos samen te werken met AMD Ryzen-processoren van de series 5000, 5000G, 4000G en 3000. Dankzij deze brede compatibiliteit kunt u met vertrouwen het speelveld betreden en uw tegenstanders verslaan.

Msi Moederbord

Het Twin Turbo M.2 met M.2 Shield Frozr biedt overdrachtssnelheden tot 32 GB/s voor ultrasnelle SSD’s, waardoor u kunt genieten van snelle laadtijden en verbeterde systeemprestaties. Bovendien is het moederbord uitgerust met on-board 2.5G LAN en Gigabit LAN, samen met Wi-Fi 6 (802.11ax) voor razendsnelle en betrouwbare internetverbindingen.

Koopgids

De mode om krachtige moederborden te gebruiken bij de assemblage van spelcomputers groeit heel snel. Andere mensen zoeken deze onderdelen om de familie-PC op te knappen. De waarheid is dat computers zo aanwezig zijn in ons dagelijks leven, en al beseffen we het niet, moederborden zijn van fundamenteel belang.

Vanaf dit punt in de tekst begrijp je de details van het product beter. Let op de variabelen van de modellen voor je gaat winkelen.

Mão mexendo em uma placa mãe em uma bancada.

Het moederbord is een fundamenteel onderdeel van de PC configuratie. (Bron: Anna Ivanova / 123RF)

Wat is het moederbord?

Computers zitten vol met onderdelen die goed moeten werken om het besturingssysteem perfect te laten werken. Alle onderdelen van de machine kunnen alleen werken als er een moederbord is.

Het moederbord is de belangrijkste assemblage van onderdelen in de computer. Zonder dit kan niets in de machine werken.

De onderdelen van de computer zijn allemaal rechtstreeks verbonden met het moederbord.

Computeronderhoudsdeskundigen beschouwen moederborden als de oplossing voor ruimteproblemen, omdat ze alle onderdelen van de machine tot één geheel verenigen.

Het moederbord maakt de uitwisseling van informatie mogelijk tussen borden, geheugens, processoren en andere computerdelen. Deze kleine printplaat kan zelfs elektriciteit leveren om verschillende componenten in computers van stroom te voorzien!

Bij zoveel functionaliteiten heeft deze set onderdelen niet voor niets de naam “moeder”. Zonder dit moederbord zijn computers niet meer dan een hoop chips en borden zonder praktisch nut.

Als je met eenvoudige machines werkt, alleen om lichte taken te doen waarvoor geen geavanceerde software nodig is, kun je een moederbord voor lage of middelhoge prijzen gebruiken.

Wie daarentegen met zware audio- of videoprogramma’s werkt, is verplicht een krachtig moederbord in zijn computer te hebben.

Wat is de chipset van het moederbord?

Kijken naar het geheugen en nadenken over de processor van het moederbord vóór je koopt is het juiste om te doen. Maar het is ook belangrijk om de belangrijkste kenmerken van de chipset van het moederbord grondig te onderzoeken.

Voor wie het niet weet, betekent chipset de verzameling chips en geïntegreerde schakelingen die op moederborden aanwezig zijn.

Door de chipset in detail te analyseren, kom je ook belangrijke aspecten van het moederbord te weten, zoals het aantal beschikbare USB poorten, de ondersteuning van geheugentypes, de socket, naast andere gegevens.

Een moederbord dient ook om problemen met overklokken te voorkomen. Het proces van overklokken is onmisbaar voor de werking van de computer. Dit komt doordat het dingen als GPU, geheugens en processor superlaadt met energie.

Het moederbord heeft minder kans om door te branden omdat het resistente condensatoren in zijn samenstelling heeft. Sommige versies zijn zelfs geavanceerd genoeg om chipsets met koellichamen aan te bieden om oververhitting te voorkomen.

De socket – een belangrijk onderdeel van het moederbord – is de plaats waar de processor wordt geïnstalleerd. De voetjes van het moederbord kunnen verschillende generaties processoren ondersteunen.

Wat zijn de extra ingangen van een moederbord?

Behalve de onderlinge verbindingen en de voeding van de verschillende hardware waaruit de computer is opgebouwd, zijn er moederborden die ook de mogelijkheid bieden om andere bronnen te dragen.

In sommige modellen zijn er bronnen voor audio en video, waarvan de voeding gebeurt via de processor in de computer of in de processoren die in de moederborden zelf zijn ingebouwd.

Zelfs in de kaarten met betaalbare prijzen zitten aansluitingspoorten voor o.a. bluetooth, wifi, internet.

Wat zijn de voor- en nadelen van een moederbord?

Het belangrijkste voordeel is dat de computer werkt, want zonder moederbord kun je niets met de PC doen. Er zijn verschillende prijsklassen, en niet te vergeten versies voor elk specifiek soort werk.

Het is niet moeilijk om tegen middenprijzen enkele speciale borden te vinden, die handig zijn om complexe computerwerkzaamheden beter te laten verlopen. Wat de populaire modellen betreft is het heel gemakkelijk om de ideale versies op de markt te vinden.

Het nadeel is dat je een minimum aan technische kennis moet hebben om ze te installeren. Vooral als de versie geen handleiding in het Portugees heeft.

We mogen niet vergeten dat populaire kaarten (onboard versies) veel RAM geheugen in het computersysteem vragen. Hierdoor kan het werk trager worden na een paar uur dat de computer aan staat. Begrijp iets meer over de voor- en nadelen van moederborden:

Voordelen
 • Er zijn veel verschillende prijzen
 • Buitenboord moederborden hoeven geen RAM te gebruiken om geluid en video af te spelen
 • Er zijn verschillende maten om bij verschillende soorten kasten te passen
Nadelen
 • Enige technische kennis is nodig om het beste moederbord te kiezen
 • Boord moederborden kunnen de computer vertragen
 • Technische kennis is nodig om

Boord of buitenboord moederborden te installeren?

De meest populaire moederborden met een laag prijspunt zijn onboard, hoewel er ook dure onboard versies zijn. Ze hebben extra mogelijkheden waardoor sommige functies op de computer kunnen bestaan zonder dat er extra componenten nodig zijn.

Als je een project hebt om een eenvoudige computer in elkaar te zetten of te bouwen voor eenvoudige taken, loont het de moeite een goedkoop moederbord te gebruiken, dat al voorzien is van geïntegreerde audio en video.

Hoewel goedkoper, vraagt dit moederbord aan boord meer RAM van de computer. Dit kan tot gevolg hebben dat een machine wat trager wordt.

Nog afgezien van het feit dat je, als een kleine functie uitvalt, het hele moederbord op het bord moet vervangen. De computer werkt niet tot de printplaat vervangen is.

Offboard moederborden zijn weliswaar duurder, maar hoeven niet het RAM van je computer te gebruiken om audio en video af te spelen. Als je met krachtige audio-beelden moet werken, is een moederbord buiten het bord de juiste keuze.

In tegenstelling tot moederborden binnen het bord, is er geen geïntegreerd geluid of video. Je moet een andere kaart gebruiken om audiovisuele functies uit te voeren. Dit alles maakt de grafische prestaties krachtiger, hoewel het totale ontwerp er duurder door wordt.

Hier is een tabel die de verschillen tussen onboard en offboard moederborden heel goed samenvat:

Onboard moederbord Offboard moederbord
Prijzenx Lager Duurder
Audio en video prestatieniveau Middelmatig Geavanceerd
Onderhoud Een enkele storing vereist een volledige vervanging van het moederbord Een enkele storing vereist reparatie of vervanging van het extra moederbord
Gebruik Op computers om toegang te krijgen tot het internet, eenvoudige spelletjes spelen, YouTube video’s bekijken en tekstwerk doenx Op computers voor grafiekanalyse, financiële bewerkingen, geavanceerd gamen, bitcoin delven en foto-, video- of audiobewerking

Aankoopcriteria: Factoren om moederbord modellen te vergelijken

Geconfronteerd met zo veel aanbiedingen is het normaal dat je je laat meeslepen door de goedkoopste producten. Maar wees voorzichtig, want soms kan de goedkoopste prijs ook de duurste zijn. Om je te helpen bij het vergelijken van moederborden op de markt, gebruik je bij het vergelijken van aanbiedingen steeds de volgende criteria

 • Maat
 • RAM geheugen
 • Geheugenplaatsen
 • Processor
 • Opslag
 • Uitbreidingsslots
 • Handleiding
 • INMETRO
 • Installatie
 • Lancering
 • Hoeveelheid

Lijkt de lijst een beetje verwarrend? Voor een beter begrip van deze punten zie de uitleg hieronder:

Grootte

De eerste gedachte bij de aanschaf van een moederbord moet de grootte zijn. Vergeet niet dat het moederbord losjes in de kast moet passen. Als de ruimte te klein is, werkt dit product misschien niet zo goed.

Het goede nieuws is dat computerfabrikanten bepaalde maatstaven voor de kast volgen. Bijgevolg houden de bedrijven die moederborden fabriceren ook gestandaardiseerde diameters aan.

Moederborden hebben 3 hoofdmaatstaven. Het zijn

 • Micro ATX Afmetingen: 24,4 cm lang bij 24,4 cm breed.
 • Mini ATX formaat: 15 cm lang bij 15 cm breed.
 • ATX afmetingen: 30,5 cm lang bij 24,4 cm breed.

RAM Geheugen

Het geheugen dat je in je computer wilt gebruiken moet compatibel zijn met de RAM ondersteuningsstandaard op het moederbord. Als je bijvoorbeeld DD5 geheugen gebruikt, dat hoger is dan DD4 of DD3 geheugen, moet je een compatibel moederbord gebruiken.

Imagem de uma placa-mãe offboard.

Controleer of het RAM geheugen van je computer compatibel is. (Bron: golubovy / 123RF)

Geheugenplaatsen

Let goed op het aantal geheugenplaatsen op de borden. Dit is een noodzakelijke maatregel als je de mogelijkheden van de computer in de toekomst wilt uitbreiden. Om het geheugenvermogen van de machine te vergroten is er immers extra ruimte (slots) op het bord nodig.

Processor

Alvorens een moederbord te kopen moet je in gedachten hebben welke processor je in de machine gaat gebruiken. Als je een processor gebruikt die niet in de voet van de printplaat past, zal de machine nooit werken. Er zijn fysieke beperkingen, er is niet één wereldwijd standaard moederbord dat op alle processoren past.

Een van de verschillende bekende socket standaarden is LGA1151, die compatibel is met Intel Core processoren. Borden met deze socket zullen bijvoorbeeld geen AMD processor ondersteunen.

Opslag

SATA poorten zijn ingangen op het moederbord voor de installatie van een harde schijf. Hoe meer SATA poorten op het moederbord, hoe meer opslagcapaciteit voor extra harde schijven om de limiet van de ruimte voor bestanden of gegevens op de computer uit te breiden.

De meeste fabrikanten beknibbelen niet op het aantal SATA poorten op het moederbord.

Wie geld over heeft, kan zelfs investeren in een kaart met minstens één extra PCIe poort. Het is de evolutie van de SATA poorten.

Sleuven voor uitbreiding

Dit aspect is belangrijk voor wie wil uitblinken in de assemblage van een computer die superieur is op het gebied van grafische weergave.

Let op een waarde in de beschrijving van het moederbordpakket: PCIex16 sleuven. Zijn er veel van zulke slots beschikbaar, dan is het product superieur in termen van grafische weergave.

Zijn er alleen PCIex1 slots, dan is het de moeite waard naar andere aanbiedingen te zoeken, want dit type slotstandaard is traag in termen van grafische weergave.

Een ander punt dat je in een kaart voor krachtige grafische weergave moet zoeken, is het aantal PCIe3.0 slots. Deze informatie is van groot belang als je project de installatie van extra, meer specifieke grafische kaarten vereist.

Imagem de uma placa-mãe offboard.

Als er veel PCIex16 eenheden beschikbaar zijn, is het product superieur op het gebied van graphics. (Bron: kameng / Pixabay)

Handleiding

Vooral voor mensen met een gemiddelde kennis van installeren is het belangrijk om de handleiding van de kaart te volgen. Soms stellen sommige fabrikanten deze handleiding op het internet beschikbaar, maar dit is niet gegarandeerd.

Als de producten ingevoerd worden, zijn de handleidingen meestal in het Engels of Spaans.

De uitleg is ook in geïllustreerde vorm aanwezig, wat kan helpen als je de vreemde taal niet goed verstaat.

INMETRO

Ongeacht of het bord nationaal of internationaal is, je moet nooit afzien van het kopen van alleen producten met INMETRO registratie. Het authenticeert dat het moederbord getest en goedgekeurd is voordat het op de markt komt.

Of je nu online of offline koopt, vraag winkeliers naar de INMETRO registratie van het product voordat je de aankoop bevestigt. Kijk dan op de INMETRO website om te weten of het bord echt geregistreerd is. Pas dan is het de moeite waard de aankoop te bevestigen met de zekerheid dat het product 100% veilig te gebruiken is.

Installatie

Ze zijn schaars, maar sommige winkels die online verkopen bieden ook de service om de kaart op de computer te installeren. Dit heeft extra kosten.

Soms kan het de moeite waard zijn deze producten te kopen. Maar kijk eerst hoeveel een zelfstandige technische vakman rekent om de installatie te doen. Vergelijk de prijzen en zie welke van de twee oplossingen goedkoper is

 • Koop de printplaat bij de winkel en installeer hem met een andere technische dienst op eigen kosten;
 • Koop het moederbord bij de winkel die ook installatie aanbiedt.

Als je gevorderde kennis hebt, kun je de installatie zelf doen.

Releases

Zijn er grote plannen om het moederbord te kopen dat de nieuwste release is? Wees voorzichtig, soms betaal je uiteindelijk veel voor iets dat je niet zult gebruiken.

Een moederbord kan de prestaties van je computer componenten een beetje verbeteren. De hardware in de machine moet echter ook krachtig zijn, anders heeft het geen zin de nieuwste uitgave van een superkrachtig moederbord te kopen.

Vergeet niet dat je je gebruiksbehoeften moet kennen voor je het type computer en moederbord kiest.

Hoeveelheid

In onderhoud zijn er veel computers om het moederbord te vervangen? Zijn er plannen om verschillende machines neer te zetten en een computerlab in te richten? Twijfel niet, gebruik de cijfers in je voordeel.

De grote meerderheid van de winkeliers geeft korting aan wie meerdere planken tegelijk koopt. Zoek in deze gevallen in minstens 5 verschillende winkels om de prijzen te vergelijken en koop de goedkoopste aanbiedingen van moederbordpartijen.

(Bron van het gemarkeerde plaatje: FuzzyMannerz / Pixabay)

Recensies