Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

35Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

In dit tijdperk van digitalisering heeft bijna elk Duits huishouden ten minste één computer. Naast een muis, toetsenbord en scherm is er vaak ook een muismat. Maar je vindt al lang niet meer zomaar de saaie standaard muismat op elk ander bureau. Of het nu met verschillende RGB lichteffecten is of met een coole print, een muismat is een echte blikvanger geworden.

Het belangrijkste is en blijft echter de functionaliteit. Door een muismat te gebruiken, kun je de beste prestaties uit elke muis halen. Vooral voor gamers speelt de juiste muismat een doorslaggevende rol.

In onze muismat test 2023 vergelijken we daarom verschillende muismatten met elkaar en geven je een idee van de belangrijkste voor- en nadelen van elk type.
Belangrijk om te weten

  • Het kiezen van een muismat die aan de eigen behoeften is aangepast kan de prestaties en de gebruikerservaring van de gebruiker aanzienlijk verbeteren.
  • Belangrijke koopcriteria zijn: Afmetingen, materiaal, slipweerstand, glijvermogen, eigenschappen en bedoeld gebruik.
  • Geschikte muismatten vind je vanaf de laagste prijsklasse.

Beste Muismat: Onze selectie

Muismatten: koop- en beoordelingscriteria

Als je er niet alleen goed uit wilt zien bij het kopen van een muismat, maar ook een model wilt vinden dat aan je behoeften voldoet, moet je een paar dingen overwegen voor je tot aanschaf overgaat. Daarom hebben we de belangrijkste koopcriteria hier voor je samengevat:

In de volgende tekst gaan we dieper in op de verschillende koop- en beoordelingscriteria. Deze kunnen je helpen het juiste model te kiezen bij het kopen van je muismat.

Grootte

Een belangrijk criterium bij het kopen van een muismat is natuurlijk de grootte. In principe kun je tegenwoordig veel verschillende maten muismatten vinden.

Grotere muismatten worden steeds populairder, vooral in de e-sports scene.

Vooral voor first-person shooter spellen is het voordelig om een groter bewegingsbereik van de muis te hebben. Vooral gamers met een lagere muisgevoeligheid hebben de ruimte nodig om de muis met pixelprecisie over het scherm te kunnen slepen.

Het doel van de muismat is hier doorslaggevend. Als de muis gebruikt moet worden om snelle en lange afstanden af te leggen, zoals bijvoorbeeld het geval is in veel first-person shooters, is het raadzaam een grotere muismat te gebruiken.

De dpi waarde staat voor “dots per inch” en geeft de gevoeligheid van de muis aan.

Een kleinere muismat is echter voldoende voor kantoorwerk of dagelijks gebruik. Bij het kiezen van de juiste maat muismat moet je dus vooral letten op het beoogde gebruik. Maar bij de keuze moet ook rekening gehouden worden met de grootte van de muis en de ingestelde dpi waarde.

Hoe lager de dpi waarde, hoe langer het duurt om de muis eenmaal over het hele scherm te bewegen. Maar als de dpi waarde hoger is, beweegt de muis veel sneller over het scherm. Dit betekent dat een kleine handbeweging meestal voldoende is om de muis van het ene uiteinde van het scherm naar het andere te bewegen, wat betekent dat een kleinere muismat ook voldoende is voor een muis met een gevoeliger muisgevoeligheid.

Materiaal

Het materiaal is voor veel mensen een belangrijk criterium bij de aanschaf van een muismat. Hoewel computermuizen met optische of lasersensoren tegenwoordig op bijna elk oppervlak werken, kan het materiaal essentieel zijn, vooral om persoonlijke redenen.

Het is dus van belang rekening te houden met je eigen voorkeuren. Er is vaak keuze uit muismatten van stof, hard plastic of zelfs aluminium of glas. Muismatten van stof en hard plastic zijn bijzonder populair bij gebruikers.

Vooral de stoffen versie maakt indruk door zijn geringe slijtage. Ze zijn ook meestal platter dan plastic modellen en voelen prettiger aan op de huid.

Maar plastic muismatten hebben een duidelijk voordeel als het op schoonmaken aankomt. Bij stoffen muismatten is een van de dingen om op te letten dat de randen genaaid zijn. Muismatten zonder genaaide randen hebben de neiging te rafelen, wat er uiteindelijk erg onaantrekkelijk uit kan zien.

In het algemeen zijn beide soorten geschikt om als muismat te gebruiken. Ook hier zijn het je eigen smaak en gevoel die tellen.

Slipweerstand

Een muismat moet bestand zijn tegen elke beweging van de muis. Als de muismat stuitert of zelfs wegglijdt, kan dat op den duur niet alleen vervelend zijn, maar verslaat het ook zijn doel.

Bij het kiezen van een geschikte muismat moet je daarom ook de onderkant ervan bekijken. Veel modellen hebben nu een met rubber beklede basis, die kan voorkomen dat de muismat onbedoeld wegglijdt.

Glij-eigenschappen

De glij-eigenschappen van een muismat hangen vooral af van de oppervlaktekwaliteit. Vooral gamers zijn vaak op zoek naar een muismat met goede glijeigenschappen. Het is belangrijk dat de muis met minimale weerstand en schuring over de muismat kan glijden.

Muismatten van hard plastic hebben vaak betere glijeigenschappen.

Hoe hoger de wrijvingsweerstand, hoe meer moeite het kost om de muis te bewegen. Vooral modellen van hard plastic bieden vaak goede glijeigenschappen en weinig wrijving. Muismatten van stof daarentegen hebben vaak een hogere wrijving en dus slechtere glijeigenschappen.

Fabrikanten labelen hun muismatten vaak met “Low Sense”, “Mid Sense” of “High Sense”. Ook deze benaming is terug te voeren op de glijdende eigenschappen. Een directe vergelijking kan gemaakt worden met de hierboven genoemde muisgevoeligheid. Gebruikers die hoofdzakelijk “low sense” gebruiken, d.w.z. een lage muisgevoeligheid, kunnen er daarom bij de keuze van hun muismat op letten dat die geoptimaliseerd is voor “low sense”.

Functies

Voordat je een muismat koopt, moet je je beslist afvragen welke functies je muismat moet vervullen. Als je alleen de klassieke versie zonder extra functies nodig hebt, zou je betrekkelijk snel moeten vinden wat je zoekt. Voor muismatten met geïntegreerde RGB verlichting ligt de situatie echter iets anders. Veel muismatten worden nu aangeboden met RGB verlichting, maar de prestaties zijn niet altijd even goed.

Bij de aanschaf van een muismat met LED’s is het belangrijk na te gaan hoe ze bediend worden.

Veel dealers bieden nu geschikte software aan waarin de afzonderlijke LED’s afzonderlijk ingesteld kunnen worden. Maar dit is niet altijd het geval. Sommige producten werken bijvoorbeeld alleen met vooraf ingestelde lichtscenario’s, wat betekent dat individuele instelling van het licht niet mogelijk is.

Bij het kopen van een muismat moet je ook letten op welke kabel gebruikt wordt om de muismat te bedienen. Dit gebeurt vaak via een USB kabel, en daarom moet je vóór de aanschaf nagaan of je een andere USB poort hebt of dat je muismat misschien een andere aansluiting heeft.

Een andere eigenschap van de muismat kan een geïntegreerd QI oplaadstation zijn. Hiermee kun je alle apparaten met QI-ondersteuning direct op je muismat opladen.

Beoogd gebruik

Zoals op veel gebieden hangt de aanschaf van een muismat natuurlijk af van het beoogde gebruik. Vooral voor gamers speelt de keuze van de juiste muismat een beslissende rol. Vaak komt het aan op persoonlijke nuances en niet alleen op de hierboven al genoemde criteria.

Veel mensen zijn gewoontedieren. Als je bijvoorbeeld al jaren een hard plastic muismat gebruikt en er tevreden over bent, zul je bij een volgende aankoop vaak weer naar een hard plastic model gaan. Een stoffen muismat kan echter technisch meer geschikt voor je zijn. Het belangrijkste is hoe je je erbij voelt.

Vooral nieuwere muizen kunnen op bijna elk oppervlak werken. Maar de juiste muismat kan je helpen het meeste uit je muis te halen.

Als een muismat alleen gebruikt wordt om op de computer te werken of voor dagelijks gebruik, dan is een model dat aan je optische eisen voldoet vaak voldoende. Maar als de muismat ook gebruikt wordt voor het spelen van computerspelletjes, dan is het de moeite waard de afzonderlijke muismatten nader te bekijken.

Want een geschikte muismat kan de speler spelveranderende voordelen brengen en kan zelfs beslissen of je het spel uiteindelijk wint of verliest.

Muismatten: veel gestelde vragen en antwoorden

In het verdere verloop van dit artikel willen we de belangrijkste vragen over muismatten beantwoorden. We hebben geprobeerd de belangrijkste feiten voor je uit te zoeken en ze kort en bondig te beantwoorden. Dit geeft je een snel overzicht van al de belangrijkste vragen.

Voor wie is een muismat geschikt?

Tegenwoordig bezit bijna elke Duitser een computer, en een computermuis behoort bijna altijd tot de noodzakelijke inventaris. Om het gebruik van een muis zo comfortabel mogelijk te maken, moet ook een muismat beschikbaar zijn. Een muismat is geschikt voor iedereen die de maximale prestaties uit zijn muis wil halen.

Een muismat zou een must moeten zijn, vooral voor gamers. Zoals al gezegd in de koopcriteria hierboven, is het essentieel dat je met pixelnauwkeurigheid kunt werken, vooral voor first-person shooters. Dit werkt echter alleen als niet alleen de muis en de speler optimaal presteren, maar de ondergrond ook de nodige steun biedt.

Mauspad

Een muismat hoort tegenwoordig bij een goed gestructureerd bureau. Dankzij de grote verscheidenheid aan verschillende modellen vind je altijd het juiste model voor je behoeften. (Image source: Ken Tomita/ Pexels)

Maar het kan ook zinvol zijn om een muismat te gebruiken in de saaie kantoorroutine. Want muismatten kunnen niet alleen de optimale steun voor de muis zijn, maar ook een blikvanger. Een muismat met een geïntegreerde foto van het gezin of de huisdieren kan bijvoorbeeld de klassieke bureaufoto vervangen en zelfs praktisch gebruikt worden.

Welke soorten muismatten zijn er?

Tegenwoordig kun je een muismat in veel verschillende kleuren en vormen vinden, maar ook de soorten verschillen. Om je een kort overzicht te geven van de verschillende soorten muismatten, hebben we hieronder de meest voorkomende varianten op een rijtje gezet en hun voor- en nadelen vergeleken:

Type Voordelen Nadelen
Gaming muismat geoptimaliseerd voor gamers, geoptimaliseerd voor hoog/midden of laag gevoel, vaak ook met RGB verlichting en/of QI goede producten zijn meestal duur
Ergonomische muismat kan pijn in de pols voorkomen, helpt drukpunten te minimaliseren visueel meestal niet erg aantrekkelijk, palmsteun niet voor iedereen comfortabel, vaak geen grote maten beschikbaar
Muismat met RGB-verlichting stelt kleuraccenten in, verlichting kan vaak worden aangepast aan bepaalde games, kleursynchronisatie met andere RGB-producten (toetsenbord, muis), vaak vrij programmeerbare RGB-verlichting mogelijk vereist stroom
Muismat met QI laadt elk apparaat dat geschikt is voor QI (inductief opladen) direct op de muismat als andere apparaten, bijv. een mobiele telefoon, op de muismat zijn aangesloten, is het niet mogelijk het apparaat op te laden. b.v. een mobiele telefoon worden opgeladen op het QI oppervlak, ze nemen ruimte in beslag, wat kan resulteren in bewegingsbeperkingen van de muis
Klassieke muismat zonder kabel geen stroomvoorziening nodig, verkrijgbaar in elk design en materiaal geen technische voordelen

Over het geheel genomen is er voor elk type minstens één voordeel of nadeel te vinden. Ook hier speelt persoonlijke waarneming vaak een belangrijke rol. Een RGB muismat, bijvoorbeeld, is een mooie blikvanger op het bureau, maar beslist geen must-have.

Wat kost een muismat?

De kosten van een muismat zijn even gevarieerd als de soorten. Daarom hebben we hier een klein kostenoverzichtje gemaakt, zodat je in één oogopslag het soort muismat en de prijsklasse waarin ze verkrijgbaar zijn kunt vergelijken:

Art Prijsklasse
Gaming muismat circa 5 tot 160€
Ergonomische muismat circa 5 tot 100€
Muismat met RGB verlichting circa 10 tot 160€
Muismat met QI circa 10 tot 150€
Klassieke muismat zonder kabel circa 2 tot 120€

Dus elk type muismat is te vinden in elke prijsklasse. Het is daarom belangrijk de producten goed te bekijken voor je ze koopt. Vooral bij elektrische muismatten zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Heeft de RGB muismat bijvoorbeeld een programma waarmee je de kleuren kunt regelen, of worden de kleuren willekeurig gespeeld zonder dat de gebruiker er enige invloed op heeft?

Zoals bij elk artikel is het natuurlijk belangrijk aanbiedingen te vergelijken, want goedkoop betekent niet altijd goedkoop en slechte kwaliteit en duur betekent hoge kwaliteit en goede kwaliteit.

Welke alternatieven zijn er voor de muismat?

Natuurlijk zijn er, zoals voor bijna elk product, alternatieven. Om je een snel overzicht te geven van de mogelijke alternatieven, hebben we hier een kleine tabel gemaakt:

Alternatief Beschrijving
Bureauonderlegger Een bureauonderlegger heeft tegenwoordig enkele van dezelfde eigenschappen als een muismat en wordt ook vaak als muismat gebruikt. Je vindt vaak muismatten die even groot zijn als een bureaulegger en ook zo genoemd worden. Maar de klassieke papieren bureauonderlegger werkt ook als vervanging van een muismat.
geen muismat De computermuizen van tegenwoordig maken het mogelijk om helemaal zonder muismat te doen. Dit helpt de muis meestal niet optimaal te functioneren, maar het werkt wel.

In principe kan gezegd worden dat tegenwoordig bijna elk glad oppervlak geschikt is als muismatvervanger. Houd er echter rekening mee dat de volledige prestaties van je muis daardoor enigszins beperkt kunnen zijn.

Welke muismat past bij welke muis?

De markt voor verschillende computermuizen is groot en de keuze aan muismatten ook. Maar waar moet je op letten om de juiste muismat voor je muis te vinden? Om eerlijk te zijn, alleen je eigen smaak.

Vroeger, toen computermuizen nog mechanisch bediend werden, ging het er heel anders aan toe. Mechanische muizen van weleer hadden meestal een balletje aan de onderkant.

Deze was gevoelig voor bepaalde oppervlakken en vereiste daarom een speciale muismat om goed te kunnen werken. Maar tegenwoordig werken optische en lasermuizen volgens de fabrikant zelfs zonder muismat, dus elk oppervlak is geschikt voor alle optische en lasermuizen.

Maar waarom zou je nog een muismat gebruiken? – Een muis gebruiken zonder muismat lukt wel, maar is niet aan te bevelen. Vooral voor gamers speelt het oppervlak een doorslaggevende rol. Een muis moet soepel over het oppervlak glijden en mag niet blijven haken op oneffen oppervlakken.

Mauspad

Optische en lasermuizen vereenvoudigen de keuze van goed functionerende muismatten, omdat ze op bijna elk oppervlak optimaal kunnen presteren. (Image source: Sebastian Bednarek / Unsplash)

Daarom is er ook een gevarieerde keuze aan muismatten. Elke gamer of gebruiker van een muis heeft andere ideeën over wat zijn muis moet doen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de juiste muismat vindt voor je behoeften. Als je de hierboven genoemde criteria volgt, zul je altijd een geschikte muismat voor je vinden, ongeacht het type muis.

Hoe maak ik een muismat schoon?

Het maakt niet uit of het een stoffen of een harde plastic muismat is, elke muismat wordt op een gegeven moment vuil. Het pikt huidschilfers, stof of zelfs etensresten op en ziet er na een tijdje gewoon niet mooi meer uit.

Bovendien kan dit het gebruik van de muismat belemmeren. Om dit probleem te vermijden, moet je je muismat regelmatig schoonmaken. Om precies te weten hoe je je muismat het beste kunt schoonmaken, moet je vooral op de volgende punten letten

  • In principe kan elke muismat schoongemaakt worden met een zachte spons of doek, warm water en afwasmiddel.
  • Als het een muismat zonder elektronica is, kan de muismat ook een half uur in warm water geweekt worden en dan met een zachte spons en zeep schoongemaakt worden.
  • Bij een stoffen muismat kan het gebeuren dat de muismat te veel water opneemt en daardoor langzamer droogt. Om de muismat sneller droog te krijgen, kun je een liniaal of een soortgelijk voorwerp met een beetje druk over de muismat slepen om het overtollige water kwijt te raken. Je kunt de muismat na het wassen ook in een handdoek wikkelen, zodat de vloeistof door de handdoek geabsorbeerd kan worden.
  • Verwijder alle kabels die aan je muismat vastzitten voor je ze wast!
  • Gebruik je muismat pas weer als hij helemaal droog is!

Zoals je ziet is het heel gemakkelijk om je muismat schoon te maken. Zorg er altijd voor dat je voorzichtig met je muismat omgaat, anders kun je de oppervlaktestructuur beschadigen.

Mauspad

Om je muismat er nieuw te laten uitzien, moet je hem af en toe schoonmaken. Dit verwijdert vuildeeltjes en zorgt ervoor dat je langer van je muismat kunt genieten. (Image source: Jessica Lam/ Unsplash)

Natuurlijk willen we niet verhullen dat je je muismat ook in de wasmachine kunt schoonmaken. Merk echter op dat dit alleen werkt met stoffen muismatten zonder elektronica.
In

principe moet je je muismat echter liever met de hand schoonmaken. Dit is vriendelijker voor de muismat en kan met bijna elke muismat gedaan worden.

De muismat moet in een kleine zak gewassen worden, nooit op meer dan 60 graden. Als je geen opbergtasje voor je muismat hebt, kun je ook een wasprogramma zonder centrifugeren kiezen om de muismat tegen mogelijke krassen te beschermen.

Conclusie

Concluderend kan een muismat tegenwoordig veel meer dan alleen functioneren. Het kan de prestaties van je muis verhogen en je een milliseconde voorsprong geven op cruciale momenten. Deze kunnen een belangrijke rol spelen, niet alleen bij het spelen van first-person shooters, maar kunnen ook doorslaggevend zijn bij werktaken of last-minute aankopen.

In principe is een standaard muismat voldoende voor het normale werkleven. Een gaming muismat is natuurlijk vooral aan te bevelen voor gamers, hoewel hier zeker rekening gehouden moet worden met de gevoeligheid van de muis.

Alle soorten muismatten zijn nu te vinden in bijna alle prijsklassen, kleuren, maten en vormen. Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat de muismat aangepast is aan je eigen behoeften en voorkeuren, zodat je er comfortabel op kunt werken of spelen.

Beeldbron: Matt Wojtaś/ Unsplash

Recensies