Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

51Verzamelde opmerkingen

In het artikel van vandaag helpen we je bij het kiezen van de oscilloscoop, dit meetinstrument dat erg populair is bij ingenieurs, vakmensen en studenten elektriciteit en elektronica in het algemeen.

Oscilloscopen zijn fundamenteel voor de ontwikkeling, de fabricage en het onderhoud van elektronische systemen, en worden ook veel gebruikt om natuurkundige verschijnselen zoals geluidsgolven, licht, warmte, druk, enz. nauwkeurig en snel te meten.

Volg deze bespreking tot het eind en bekijk de beste productmogelijkheden, en ook de eigenschappen waar je op moet letten om de beste keuze van een oscilloscoop te maken die aan je behoeften voldoet.
Belangrijk om te weten

 • De oscilloscoop is verkrijgbaar in verschillende modellen en configuraties. Kies naar gelang het beoogde gebruik.
 • Model, bandbreedte, aantal kanalen, bemonsteringssnelheid, bemonsteringswijze en geheugendiepte zijn enkele van de kenmerken waarmee je bij de aanschaf rekening moet houden.
 • Er zijn oscilloscoop-opties met een brede prijsklasse op de markt.

Beste oscilloscoop: Onze selectie

Etepon Oscilloscoop

Ontdek de ETEPON digitale doe-het-zelf oscilloscoopkit met koffer die uw meet- en testwerkzaamheden eenvoudiger en efficiënter maakt. Deze kant-en-klare gemonteerde oscilloscoop bespaart u tijd en moeite doordat er geen soldeer- of montagewerkzaamheden nodig zijn. Profiteer van de verbeterde versie, waarbij de gevoeligheid van de oscilloscoopset zowel in de breedte als in de hoogte is uitgebreid. Deze reikt nu van 5 mV/div tot 20 V/div, in vergelijking met de beperktere 10 mV/div tot 5 V/div bij andere modellen.

Hanmatek Oscilloscoop

In de multimetermodus beschikt u over 4 1/2 cijfers van de werkelijke effectieve waarde met een digitaal display van 20.000 aflezingen. Met standaardspanning, stroom, weerstand, diode, continuïteit en capaciteitstest heeft u alles in huis voor uitvoerige testen. De automatische bereikfunctie, maximale ingangsspanning van 750 VAC en 1000 VDC, en onafhankelijke multimeter- en oscilloscoop-ingangen maken deze multimeter nog veelzijdiger.

Quimat Oscilloscoop

Ontdek de geavanceerde Quimat Q15001 oscilloscoop, speciaal ontworpen om aan al uw meetbehoeften te voldoen. Met een revolutionair ontwerp waarbij display en MCU op dezelfde printplaat (moederbord) zijn gemonteerd, is het gebruik van inter-board pin-headers verleden tijd. Dit zorgt voor een soepelere gebruikerservaring zonder onnodige connectiviteitsproblemen.

Siglent Oscilloscoop

De Siglent oscilloscoop is uitgebreid met diverse standaard decoders, zoals IIC, SPI, UART/RS232, CAN en LIN, die u helpen bij het analyseren en decoderen van complexe signalen. Mocht u behoefte hebben aan nog meer functionaliteiten, dan kunt u deze oscilloscoop uitbreiden met 16 digitale kanalen (MSO), een USB-AWG-module en/of een USB-WiFi-adapter. Let op: deze opties zijn allen beschikbaar voor de versie met vier kanalen.

Koopgids

Nu je deze leuke oscilloscoop suggesties in onze Ranking bekeken hebt, gaan we naar de Koopgids. In deze rubriek vind je de meest relevante informatie over de oscilloscoop, zodat je het model kunt kiezen dat het beste bij je past.

Dit is tenslotte een duur product, en als het goed gekozen wordt, kan het tientallen jaren nuttig zijn. Daarom is een verstandige keuze van fundamenteel belang, want gewoon het duurste exemplaar kiezen garandeert niet dat het geschikt is voor het beoogde gebruik.

Profissional trabalha em osciloscópio digital ligado a computador.

Apparatuur is onmisbaar voor specialisten op het gebied van elektronica en elektriciteit. (Bron: Anna Ivanova / 123rf

Wat is een oscilloscoop?

De oscilloscoop is een apparaat voor het meten van elektrische en elektronische signalen, waarbij de meting wordt gegeven door de presentatie van grafieken, waarbij de verticale as de signaalintensiteit aanwijst, terwijl de horizontale as de tijd weergeeft.

Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste instrumenten voor de prestaties van vakmensen op dit gebied, onmisbaar voor de ontwikkeling, de fabricage en het onderhoud van elektronische systemen.

Digitale versies worden steeds moderner om aan de eisen van de metingen elke dag sneller en nauwkeuriger te voldoen, en verbeteren het vermogen van de technische analyse van elektronische systemen in diverse toepassingen.

Wat zijn de voornaamste toepassingen van een oscilloscoop?

Hoewel hij door leken als een zeer specifieke en ingewikkelde apparatuur beschouwd wordt, is het gebruik van de oscilloscoop niet beperkt tot de wereld van de elektronica. De apparatuur kan aangepast worden aan verschillende gebieden en beroepsprofielen, van natuurkundigen tot onderhoudstechnici.

Een autotechnicus, bijvoorbeeld, kan de oscilloscoop gebruiken om analoge gegevens van sensoren te correleren met de gegevens die de elektronische injectiemodule uitzendt. Een medisch onderzoeker kan metingen doen aan hersengolven.

Met behulp van geschikte sensoren kan de apparatuur bovendien verschillende fysische verschijnselen meten, zoals geluidsgolven, licht, warmte, druk, enz. waardoor de toepassingen van het instrument ontelbaar zijn.

Mulher trabalha em osciloscópio digital.

De oscilloscoop is een apparaat dat ook door medische onderzoekers gebruikt wordt. (Bron: luchschen / 123rf)

Wat zijn de voordelen van een oscilloscoop?

Als je weet wat het product is en ook welke beroepsbeoefenaren deze apparatuur het meest gebruiken, krijg je een goed idee van de voordelen die het biedt.

Zijn veelzijdigheid is daarvan de grootste, want hij kan voor allerlei doeleinden gebruikt worden. Bovendien is hij uiterst efficiënt en nauwkeurig. Hoewel het een duurder produkt is, biedt de oscilloscoop verbetering en leerzaamheid. Opmerkelijk is dat voor juist gebruik ervaring en oefening nodig is.

Voordelen
 • Veelzijdigheid
 • Efficiëntie en nauwkeurigheid
 • Biedt verbetering en leervermogen
Nadelen
 • Juist gebruik vereist oefening
 • Hoge kosten

Hoe kies je de ideale oscilloscoop?

De ideale oscilloscoop is er een die past bij en voldoet aan je behoeften en die kwaliteit, duurzaamheid en een goed kostenvoordeel combineert. Daarom kan het perfecte oscilloscoop model van gebruiker tot gebruiker verschillen.

In principe zijn er tegenwoordig analoge en digitale oscilloscopen op de markt.

Digitale apparaten kunnen al of niet voorzien zijn van een USB verbinding, die het mogelijk maakt gegevens met een computer te verbinden en te verzenden. Ze kunnen ook benchtop of draagbaar zijn, met kleinere afmetingen en ideaal voor gebruik buitenshuis of in het veld.

Digitale oscilloscopen zijn ideaal voor het analyseren van grote hoeveelheden gegevens of voor wie gegevens moet opslaan voor latere analyse, dankzij hun grotere geheugencapaciteit.

Analoge oscilloscopen vereisen handmatige gegevensverzameling en zijn veel robuuster. Ze zijn meer aangewezen voor real-time signaalanalyse, omdat ze het mogelijk maken het focus en de intensiteit van het scherm aan te passen, waardoor een duidelijker beeld ontstaat.

Analoge apparatuur maakt ook intensiteitsclassificatie mogelijk, via een functie die automatisch anomalieën in het signaal aanwijst, waardoor problemen gemakkelijker worden waargenomen.

Analoog Digitaal
Grootte Robuusto Compacter
Modellen Benchtop Benchtop, draagbaar en USB
Gegevensverzameling Handmatig Automatisch of handmatig
Gebruik Real-time analyse en intensiteitsindeling Grote volumes analyse en gegevensopslag

Aankoopcriteria: Factoren om de verschillende oscilloscoop modellen te vergelijken

Om dit artikel te besluiten, geven we je nog een handreiking om een juiste aankoop te doen en je oscilloscoop te kiezen als een pro.

Bekijk de lijst van eigenschappen waar je op moet letten bij het vergelijken van modellen, types en merken van dit product

 • Bandbreedte
 • Aantal Kanalen
 • Bemonsteringssnelheid
 • Bemonsteringswijze
 • Geheugendiepte

Om geen twijfel te laten bestaan, zullen we elk van deze functies hieronder in detail bespreken. Bekijk het maar!

Bandbreedte

Bandbreedte wordt gemeten in Bandbreedte (BW) en vertegenwoordigt het frequentiebereik van het ingangssignaal dat de oscilloscoop kan analyseren. Om perfect te werken is het aan te bevelen dat de apparatuur een frequentie analysecapaciteit heeft die 2 tot 5 maal hoger is dan die van het te analyseren systeem.

Hoe groter het verschil in waarden tussen de gevoeligheid van de apparatuur en de frequentie van het bewerkte signaal, hoe vollediger en nauwkeuriger het vastleggen en meten van gegevens zal zijn.

Bancada com osciloscópio e outros equipamentos.

De Bandbreedte wordt gemeten in Bandbreedte (BW) en geeft het frequentiebereik van het ingangssignaal aan dat de oscilloscoop kan analyseren. (Bron: luchschen / 123rf)

Aantal kanalen

Het kanaal in een oscilloscoop maakt het mogelijk om één signaal tegelijk te meten en op te nemen. De meest populaire instrumenten zijn die met twee of vier kanalen, tot 8 kanalen of meer in speciale instrumenten. Voor gelijktijdige metingen moeten de kanalen van elkaar geïsoleerd zijn.

Tweekanaals modellen zijn de populairste en voordeligste op de markt, en zijn goed voor standaardgebruikers. Instrumenten met meer kanalen kunnen vrij duur zijn en overbodig voor conventioneel gebruik.

Modellen met grotere capaciteiten zijn alleen nodig voor heel specifieke toepassingen, zoals gelijktijdige analyse van drie of meer signalen in driefasige toepassingen, motoraandrijvingen met variabele frequentie, omvormers met hoog vermogen en industriële motoren.
Sample

Rates

De samplesnelheid van een oscilloscoop wordt de Sample Rate genoemd. Het bepaalt hoeveel informatie uit hetzelfde signaal kan worden verkregen in een bepaalde tijd. Hoe groter de hoeveelheid verworven informatie, hoe nauwkeuriger de grafische meting van het apparaat zal zijn.

Voor een zo getrouw mogelijke gegevensverzameling en grafische weergave moet de combinatie van Sample Rate en bandbreedte een minimale verhouding van 3:1 hebben.
Sample

Mode

De Sample Mode, of bemonsteringsmodus van een oscilloscoop kan van de volgende types zijn:

Real Time Bemonstering – RTS: Real-time bemonstering, waarbij de eerste bewerking van de signalen in verschillende golfvormen gebeurt door digitaal analoge converters (ADC’s).

Met deze bemonsteringswijze legt de oscilloscoop-analyzer bij elke trigger van de apparatuur onmiddellijk signaalspectrumgegevens vast, volgens de door de gebruiker vooraf bepaalde bemonsteringsfrequenties en bemonsteringsafstand-instellingen. De verzamelde informatie wordt verwerkt tot punten die de representatieve grafiek zullen vormen.

Verstreken tijdbemonstering – ETSGelijktijdige bemonstering vereist dat de gebruiker de trigger programmeert om monsters te verkrijgen. De programmering kan gebeuren als functie van tijd, intervallen, een bepaalde variabele toestand, naast andere patronen. Het is een methode die het meest geschikt is voor zich herhalende signalen.

Geheugendiepte

Geheugendiepte is een unieke eigenschap van digitale oscilloscopen. Deze maat beïnvloedt rechtstreeks de limiet van monsters van een enkel signaal die het toestel zal kunnen verzamelen.

Hoe groter de geheugendiepte van het gekozen model, hoe meer details en gegevens het van een enkel signaal zal kunnen opslaan, wat een diepgaander en getrouwder analyse oplevert.

(Zichtbare afbeelding bron: KristopherK / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies