Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

46Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Iedereen heeft dit probleem wel eens gehad: je bent onderweg en bent vergeten je mobiele telefoon thuis van tevoren volledig op te laden. Wil je je mobiele telefoon altijd en overal zonder stopcontact kunnen opladen? Dan moet je erover denken een powerbank te kopen. Met een powerbank kun je je telefoon letterlijk opladen met een druk op de knop, zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Wat zijn de fouten die je moet vermijden bij het gebruik van een powerbank? Wat zijn de verschillende soorten powerbanks die je kunt kopen?

Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de grote powerbank test 2023. We presenteren verschillende powerbank producten om je te helpen bij je aankoopbeslissing. Bovendien vind je handige tips en trucs in onze gids over welke criteria doorslaggevend zijn voor je powerbank aankoop. Of je nu kiest voor externe batterijblokken, power banks voor buitenshuis of batterijhouders, we vertellen je over de respectieve voor- en nadelen van de verschillende soorten opladen voor je mobiele telefoon.
Belangrijk om te weten

 • Powerbanks zijn mobiele hulpbatterijen voor het voeden van mobiele toestellen, zoals smartphones, tablets of zelfs laptops.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten powerbanks: externe batterijblokken, powerbanks voor buiten en powercase/batterijkoffers.
 • Om te zorgen dat de powerbank lang gebruikt kan worden, moeten toepassingsfouten vermeden worden.

Beste Powerbank: Onze selectie

Anker Powerbank_Bkp

Ontdek de enorme kracht van de Anker 325 Powerbank met een indrukwekkende capaciteit van 20.000 mAh. U zult versteld staan van hoeveel extra energie u hiermee kunt genereren: meer dan 5 ladingen voor uw iPhone XS, bijna 5 volle ladingen voor uw Galaxy S10, ruim 4 ladingen voor uw iPhone 11, en meer dan 2,5 ladingen voor uw iPad mini 5.

Anker Powerbank_Bkp

Bovendien kunt u rekenen op efficiënte druppellading voor low-power-apparaten zoals uw Bluetooth-hoofdtelefoon. Met een geweldige capaciteit van 26800 mAh heeft u genoeg energie om de meeste smartphones zeven keer volledig op te laden. In vergelijking met standaard powerbanks kan deze externe accu dankzij de USB-C Power Delivery poort twee keer zo snel weer worden opgeladen met de meegeleverde oplader. Het volledig opladen van de powerbank duurt slechts 3,5 uur.

Anker Powerbank_Bkp

Ontdek de Anker PowerCore 20100: sluit u aan bij meer dan 20 miljoen tevreden klanten die vertrouwen op Anker voor hun laadbehoeften. Deze powerbank heeft een enorme capaciteit om u te voorzien van langdurige energie. Ondanks zijn gewicht, vergelijkbaar met dat van een klein colablikje (355 g), biedt hij genoeg vermogen om uw iPhone 8 zeven keer op te laden, uw Galaxy S8 vijf keer of zelfs uw iPad mini 4 twee keer.

Anker Powerbank_Bkp

Deze krachtige powerbank beschikt over een indrukwekkende capaciteit van maar liefst 26.800 mAh. Hiermee kunt u de meeste mobiele telefoons meer dan zes keer opladen, tablets ten minste twee keer en andere USB-apparaten meerdere keren. Zo kunt u er altijd op vertrouwen dat uw apparaten beschikken over voldoende energie, waar u ook bent.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een powerbank koopt

Voor wie is een powerbank bedoeld?

Tegenwoordig gebruiken veel mensen verschillende mobiele elektronische apparaten, zoals smartphones, laptops en tablets. Als je een van deze mensen bent, ken je zeker het probleem dat de batterijen vaak vrij snel leeg zijn en dat je onderweg je batterij wilt opladen. Powerbanks zijn voor dit doel ontworpen, zodat je het praktische energie-opslagapparaat ook onderweg kunt gebruiken.
Een

powerbank is dus geschikt voor iedereen die onderweg zijn elektronische apparaten wil opladen.

Wat en hoe kan ik opladen met een powerbank?

Je kunt vrijwel alle elektronische mobiele apparaten opladen met je powerbank. Ze worden echter het meest gebruikt voor smartphones, laptops en tablets.

De volgende video laat je precies zien hoe een powerbank werkt:

Welke capaciteit heb ik nodig voor mijn powerbank?

Eerst en vooral is het belangrijk te weten hoeveel capaciteit de batterij in je toestel heeft. De capaciteit van de batterijen wordt door de fabrikanten altijd aangegeven in mAh (milliampère-uur) en vind je in de technische gegevens.

De capaciteit van de powerbank moet minstens tweemaal zo groot zijn als de capaciteit van het op te laden apparaat, om een volledige mobiele lading te garanderen. Dit komt doordat de powerbank tijdens het opladen warmte produceert en zo energie verliest. Daarom moet altijd een zekere reserve gepland worden.

Natuurlijk is het ook belangrijk hoe vaak je je toestel wilt opladen.

Hieronder vind je typische scenario’s en onze aanbevolen capaciteit voor een powerbank.

Doel Aanbevolen capaciteit
Voor in je zak Tot 5.000 mAh
Voor op de go 5.000-10.000 mAh
Voor op reis 10.000-20.000 mAh

Je kunt ook de watturen berekenen. De volgende video laat je zien hoe je dit doet:

Hoeveel kost een powerbank?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende power banks. De kosten variëren naargelang de kwaliteit en de grootte van de powerbank. Het bereik kan gaan van ongeveer 8 tot 50 euro.

Goedkope powerbanks met 5000 mAh beginnen bij slechts 8 euro, al moet natuurlijk opgemerkt worden dat lage capaciteiten goedkoper zijn dan hoge. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn merk en verbindingen.

Welke alternatieven zijn er voor een powerbank?

Er is geen echt alternatief voor een powerbank. Als je niet het risico wilt lopen dat je je elektronische apparaat niet kunt gebruiken als je op stap bent, kun je niet om een powerbank heen.

Een powerbank beschermt je tegen onverwachte batterijproblemen als je onderweg bent.

Besluit: Welke soorten powerbanks zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een powerbank wilt aanschaffen, zijn er drie alternatieven waaruit je kunt kiezen

 • Extern batterijblok
 • Powerbanks voor buiten
 • Etui/batterijhouder

In het volgende zullen we je de voor- en nadelen van elk van beide in meer detail laten zien.

Wat onderscheidt een powerbank als een externe accu en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het batterijpak is de typische powerbank. Het is een extra apparaat dat je bij je kunt hebben als je het nodig hebt. Het is meestal in de vorm van een doosje of buisje met USB poorten.

Voordelen
 • Praktisch voor onderweg
 • Kan meegenomen worden als het nodig is
 • Verschillende varianten voor elke situatie
Nadelen
 • Extern apparaat

Wat onderscheidt een powerbank voor buiten en wat zijn de voor- en nadelen?

Outdoor powerbanks zijn speciaal ontworpen voor buitenactiviteiten. Ze hebben meestal de vorm van een klein doosje en zijn speciaal beschermd tegen stof, spatwater en stoten

Voordelen
 • Praktisch voor onderweg
 • Vooral voor buitenactiviteiten
Nadelen
 • Duurder dan gewone powerbanks

Waarin onderscheidt een powercase zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Powercases zijn batterijhoesjes die, zoals de naam al doet vermoeden, als een hoesje voor de smartphone fungeren en waarin een batterij ingebouwd is. Ze worden aan de smartphone bevestigd en beschermen hem tegen krassen en vallen. Het voordeel is dat je dit etui altijd bij je hebt en geen powerbank hoeft mee te nemen.

Voordelen
 • Altijd op het apparaat
 • Geen extra kabel nodig
 • Beschermt ook tegen beschadiging
Nadelen
 • Kan niet zo nodig gebruikt worden

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om power banks te vergelijken en te evalueren

Om je te helpen de juiste power bank voor je te vinden, zijn er de volgende criteria waarmee je rekening kunt houden

 • Het te landen toestel
 • Capaciteit
 • Spanning
 • Huidig
 • Laadindicator

In de volgende paragrafen wordt nader ingegaan op de verschillende criteria.

Het op te laden apparaat

Doorslaggevend voor de keuze van je powerbank is het apparaat dat je ermee wilt opladen. Een laptop heeft een grotere batterijcapaciteit dan een smartphone, bijvoorbeeld, en stelt daarom andere eisen aan je powerbank. De aansluitingen kunnen ook verschillend zijn, bv. van USB naar USB-C. Je moet hier op letten en ervoor zorgen dat je powerbank aan je eisen voldoet.

Je moet ook controleren of er voldoende aansluitingen op de powerbank zijn, bijvoorbeeld als je verschillende apparaten tegelijk wilt opladen.

Afhankelijk van het apparaat dat je wilt opladen, moet je een andere powerbank kiezen. (Image source: unsplash.com / Steve Johnson)

Capaciteit

Capaciteit is waarschijnlijk het belangrijkste criterium van een powerbank. Eenvoudig gezegd geeft de capaciteit aan hoe vaak een apparaat kan worden opgeladen.

Smartphone batterijen hebben meestal een capaciteit van ongeveer 2500 mAh.

Notebooks hebben een capaciteit van ongeveer 5.000-10.000 mAh, afhankelijk van de fabrikant.

Deze waarden zijn ruwe richtlijnen. Alvorens te kopen moet je de website van de fabrikant bezoeken en bij de technische gegevens de capaciteit van de batterij nagaan.

Spanning

Om schade te voorkomen mag de uitgangsspanning van de power bank niet hoger zijn dan de ingangsspanning van het op te laden apparaat. Als de spanning te laag is, kan je toestel niet opladen. Maar meestal maakt dit niet uit, want moderne power banks hebben een ingebouwde regelaar die automatisch de spanning aanpast aan het op te laden apparaat.

Stroom

De stroomsterkte bepaalt hoe snel je toestel wordt opgeladen. Als de stroomsterkte niet overeenkomt met de stroomsterkte die je apparaat nodig heeft, zal het opladen langer duren. Als de stroomsterkte hoger is, kun je zo nodig een ander apparaat opladen. Powerbanks met verschillende aansluitingen hebben vaak verschillende amperages.

Sommige power banks hebben snellaadtechnologie. Dit zorgt ervoor dat je mobiele toestel sneller wordt opgeladen als het toestel in kwestie de technologie ondersteunt.

Laadniveau-indicator

Een goede powerbank toont je het huidige laadniveau als dat nodig is, zodat je altijd weet hoeveel capaciteit er nog over is en je niet het risico loopt de dag te beginnen met een lege powerbank. De meeste power banks hebben verschillende LED’s die de huidige laadtoestand aangeven door op een knop te drukken. Moderne en dure versies hebben ook displays die de toestand van de batterij in procenten weergeven.

Wetenswaardigheden over power banks

Welke fouten moet ik vermijden bij het gebruik van een power bank?

Extreme temperaturen

Hoge temperatuurschommelingen moeten koste wat kost vermeden worden, want ze hebben een extreem effect op de prestaties van de powerbank. Dit geldt zowel voor kou als voor warmte. Zorg er daarom voor dat je de powerbank in de winter niet onbeschermd gebruikt en hem in de zomer niet in de zon laat staan.

Vergrendel de powerbank na het opladen

Als je je powerbank volledig hebt opgeladen, moet je hem niet van elektriciteit blijven voorzien om oververhitting te voorkomen.

Gebruik de power bank niet als hij heet is

Als je power bank ongewoon heet is, moet je hem eerst laten afkoelen. Dit wijst meestal op een inwendig defect en je moet de powerbank naar de fabrikant sturen.

Beeldbron: unsplash.com / Zoltan Tasi

Recensies