Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

24Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

157Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over printers, een van de voorwerpen die door veel mensen als onmisbaar worden beschouwd, zowel thuis als op kantoor.

De keuze van een printer verschilt sterk van geval tot geval, want ben je student, dan heb je een apparaat nodig dat snel veel pagina’s afdrukt, terwijl je als fotograaf een printer voor foto’s nodig hebt.

In dit artikel gaan we in op de belangrijkste printers die momenteel op de markt zijn, en geven we tips om het beste model voor je te kiezen.
Belangrijk om te weten

 • Een printer kan inkjet of laser zijn, en we leggen meer uit over de verschillen ertussen in de Gids hieronder.
 • Er zijn mogelijkheden voor alle behoeften en budgetten.
 • Een van de belangrijkste kenmerken van een printer is zijn afdruksnelheid, die kan variëren van 8 tot 90 pagina’s per minuut.

Beste Printers: Onze selectie

Koopgids

De printer is een belangrijk apparaat voor thuis- en zakelijk gebruik. Maar voor elke behoefte is er een andere printer, met specifieke en gedetailleerde eigenschappen om bepaalde functies uit te voeren.

Wil je leren hoe je de juiste printer voor je behoeften kunt kiezen? In deze complete gids vind je alle informatie om de beste keuze te maken.

Imagem mostra mãos de uma pessoa segurando papéis ao lado de uma impressora.

De printer is belangrijk voor thuis- en zakelijk gebruik. (Bron: TeroVesalainen / Pixabay)

Wat is een printer en wat zijn de voordelen ervan?

Een printer werkt alleen als hij met een apparaat verbonden is, via een kabel of een draadloze verbinding, en zijn functie is het afdrukken van teksten, grafieken, foto’s, of iets anders dat op het scherm van je computer of mobiele telefoon staat.

Veel mensen denken dat printers in onbruik raken door het weinige gebruik dat we tegenwoordig van papier maken door het Internet, maar de waarheid is dat deze apparatuur op veel gebieden nog dagelijks gebruikt wordt.

Een van de voordelen van een printer in je huis of kantoor is dat je gemakkelijk documenten bij de hand hebt voor het geval je een handtekening nodig hebt. Gemak is een van de belangrijkste factoren waarom veel mensen zulke apparatuur in huis hebben.

Het gemak waarmee gedrukte documenten gelezen kunnen worden is ook een factor die van printers onmisbare voorwerpen in de huizen van veel mensen maakt. Apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en computers hebben verlichting die niet erg prettig is om te lezen.

Een van de vernieuwingen die fabrikanten de laatste jaren in printers hebben verwerkt is Wi-Fi, en veel daarvan hoeven zelfs niet meer met een kabel aan een computer verbonden te zijn, want alles kan via het draadloze netwerk.

Zo kunnen verschillende apparaten tegelijk verbonden worden en heb je met minder kabels te maken

Imagem mostra mulher em frente a uma impressora enviando documento para imprimir pelo celular.

De technologie is gevorderd en tegenwoordig is het mogelijk om vanaf een mobiele telefoon te printen zonder kabels te gebruiken. (Bron: Andriy Popov / 123RF)

Tot de nadelen behoren de kosten van een printer thuis, die er uiteindelijk toe leiden dat sommige mensen deze apparatuur niet willen hebben; behalve de prijs van de apparatuur moet immers ook rekening gehouden worden met de kosten van inkt of toner en het gebruikte papier.

Een andere factor die veel mensen met betrekking tot printers ontstemt, is de bezorgdheid over het milieu, die de laatste jaren sterk is toegenomen. Gemiddeld zal een klein kantoor met ongeveer 10 werknemers genoeg papier gebruiken om 18 bomen per jaar te kappen.

Dat printers voortdurend toners of inktpatronen moeten vervangen is ook een negatieve factor, omdat de taak vaak ingewikkeld en moeizaam is, en je gedwongen wordt er een klus midden in te onderbreken.

Bekijk hieronder een tabel met voor- en nadelen van een printer:

Voordelen
 • Gemak
 • Leesgemak
 • Wi-Fi-connectiviteit
Nadelen
 • Kosten
 • Niet erg duurzaam
 • Toner of cartridge vervangen nodig

Inkjet of laser printer?

De meest voorkomende soorten printers die nu op de markt zijn, zijn die welke via inkjet of laser werken, en deze nomenclaturen hebben de neiging de consument te verwarren bij het kiezen van apparatuur.

Inkjet printers worden meestal meer in de huiselijke omgeving gebruikt omdat ze een lager rendement hebben en goedkoper zijn. Ze zijn meestal aan te bevelen voor wie de printer niet zo vaak gebruikt, hoewel bij zeer sporadisch gebruik de inkt kan uitdrogen, dus wees daar voorzichtig mee.

Al zijn laserprinters sneller en duurder, maar ze hebben meestal een goed kostenvoordeel voor wie veel drukt, zoals bedrijven en kantoren.

Laserprinters werken door middel van een toner, terwijl inkjetprinters een cartridge gebruiken. Doorgaans is de toner op de lange duur voordeliger.

Onderstaande tabel is bedoeld om de verschillen tussen inkjet en laserprinters duidelijker aan te geven:

Inkjetprinter Laserprinter
Milieu Thuis Zakelijk
Opbrengst Lager rendement Goed rendement
Prijs Lager rendement Goed kostenvoordeel
Werking Inktpatroon Toner

Aankoopcriteria: Sleutelfactoren voor het beoordelen van printermodellen

Er zijn bepaalde kenmerken die bij een printer belangrijk zijn, zoals de hieronder genoemde:

 • Afdruksnelheid
 • Intern geheugen
 • Wi-Fi-connectiviteit
 • Enkelvoudig of multifunctioneel
 • Dienst
 • Maandelijkse cyclus
 • Weergave

Hieronder detailleren we de belangrijkste kenmerken, zodat je de meest geschikte apparatuur voor je kunt kiezen.

Afdruksnelheid

Dit getal wordt meestal uitgedrukt in het acroniem pagina’s per minuut (ppm), maar het kan ook in karakters per minuut (cpm), of zelfs afbeeldingen per minuut (ipm).

Hoewel er printers zijn die tot 90 pagina’s per minuut kunnen afdrukken, doen sommige dat maar 8 per minuut.

Er zijn factoren waardoor je machine langzamer afdrukt, wat kan gebeuren als je een kleurenpagina, een afbeelding of beide zijden van de pagina afdrukt.

Wat vaak gebeurt is dat veel verkopers cijfers willen laten zien die te maken hebben met de prestaties van de printer, en om het beter te laten lijken dan het in werkelijkheid is, adverteren ze met de snelheid van de machine in economy mode, die hoger ligt.

Intern geheugen

Deze eigenschap is niet zo belangrijk voor thuisprinters, die meestal niet eens geheugen hebben, maar wel voor printers die gebruikt worden in kantoren en bedrijven, waar documenten vaak in een wachtrij moeten wachten tot ze afgedrukt worden.

De grootte van het geheugen dat je in je printer nodig hebt hangt sterk af van het aantal mensen dat in je kantoor dezelfde apparatuur gebruikt.

Een klein kantoor kan kiezen voor een printer met een geheugen tussen 32MB en 128MB RAM, terwijl grote bedrijven printers kunnen hebben die tot 512MB RAM gaan. Printers die grafische afbeeldingen moeten afdrukken, kunnen tot 1 GB RAM hebben.

A imagem mostra uma impressora Samsung branca.

Thuisprinters hebben meestal geen intern geheugen nodig (Bron: Titoxx69 / Wikimedia)

Wi-Fi connectiviteit

De laatste jaren hebben printers met Wi-Fi connectiviteit de markt veroverd, en tegenwoordig worden ze nog maar zelden zonder dit kenmerk verkocht.
Immers, vaak is het prijsverschil tussen een apparaat met Wi-Fi en een dat dat niet heeft zo klein dat het niet loont een printer te kopen die deze verbinding niet heeft.

Het gemak dat een printer met Wi-Fi biedt is erg groot, want je kunt bestanden direct vanaf je mobiele telefoon of tablet afdrukken, zonder ze naar je computer te hoeven overbrengen.

Om de printer vanaf de mobiele telefoon of tablet te gebruiken, leveren veel fabrikanten een applicatie, die je dan gewoon naar je apparaat downloadt en het gewenste document afdrukt.

Eenvoudig of multifunctioneel

Een andere eigenschap van printers die de consument over de streep heeft getrokken is multifunctionaliteit, d.w.z. de verschillende functies die er aan toegevoegd kunnen worden, zoals scanner, kopieerapparaat en fax, naast afdrukken.

Multifunctionals hebben een heel klein prijsverschil met eenvoudige printers, dus is het meestal niet de moeite waard te kiezen voor een apparaat dat deze functies niet heeft.

Met de multifunctional spaar je ruimte in je huis, want je hebt 4 apparaten in 1, en geld, want er zijn 4 functies die de aanschaf van scanner, kopieerapparaat en fax apart overbodig maken.

En, terwijl als je al deze apparaten apart zou kopen, ze vele ingangen in je PC zouden bezetten, gebruik je met een multifunctionele maar één ingang.

Imagem mostra uma pessoa segurando um papel em uma mão e apertando um botão da impressora com a outra.

Met multifunctionele printers heb je 4 apparaten in 1. (Bron: Maxpixel)

Technische hulp

Een printer kopen die een technische hulp heeft, maakt je leven veel gemakkelijker, want als je een probleem hebt, kun je het hier oplossen.

Een printer kopen zonder technische bijstand heeft tot gevolg dat je, als je een probleem met het product hebt, het het land uit moet sturen, wat maanden kan duren voor het opgelost is.

Een van de wetten die de consument beschermen zegt dat het apparaat maximaal 30 dagen in de technische bijstand moet blijven, anders kan de benadeelde partij maatregelen nemen, zoals de vervanging van het product vragen.

Dat is natuurlijk als de printer gekocht werd, want als hij in het buitenland gekocht werd, heb je geen recht op toepassing van deze wet.

Maandelijkse cyclus

Zoals de meeste elektronische producten hebben printers een maandelijkse afdrukcyclus die, als hij bereikt wordt, zijn efficiëntie doet verminderen.

Als deze cyclus niet gerespecteerd wordt, zal je printer uiteindelijk een kortere levensduur hebben omdat de onderdelen overmatig slijten. Omdat deze cyclus op schatting berekend wordt, is hij niet exact.

Sommige thuisprinters kunnen een cyclus van minder dan 5.000 vellen per maand hebben, terwijl die in grotere bedrijven tot 100.000 pagina’s of meer kunnen hebben.

Idealiter zou je niet in de buurt van de maandelijkse limiet moeten komen en als dat vaak gebeurt, kun je het beste je printer vervangen door een met een hogere maandelijkse cyclus.

De maandelijkse cyclus geeft ook de duurzaamheid van de printer aan, want hoe hoger deze waarde is, hoe duurzamer de apparatuur is, omdat hij de slijtage beter verdraagt.

Imagem mostra uma impressora Samsung imprimindo alguns papéis.

Het is heel belangrijk dat je de maandelijkse cyclus van je printer in acht neemt. (Bron: Maxpixel)

Display

Sommige printers hebben een display vóór het bedieningspaneel, dat het gemakkelijker maakt om opties te kiezen en de status van de afdruk te controleren.

Bij sommige is het display in kleur, en biedt het zelfs de mogelijkheid om foto’s er direct op te bekijken en te bewerken. Het enige probleem is dat deze printermodellen erg geavanceerd zijn, en dat de prijs nog steeds vrij hoog is.

Voor een nog beter gebruiksgemak kun je een printer kiezen met een aanraakscherm, waardoor het nog gemakkelijker wordt om door het menu van de apparatuur te navigeren.

(Featured Image Source: stevepb / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies