Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

5Onderzochte producten

34Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

129Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle PS4 stuurwielen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste PS4 stuurwiel voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een PS4 stuurwiel wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een PS4 stuurwiel is gemodelleerd naar zijn levensechte tegenhanger en tovert je huiskamer om in een racebaan.
 • Door de mogelijkheden en speciale eigenschappen ervaar je een intensere spelervaring en kun je zelf de bestuurder van je virtuele sportwagen zijn.
 • Om een ervaring te scheppen die de werkelijkheid zo dicht mogelijk benadert, moet je aandacht besteden aan enkele belangrijke aankoopcriteria. Deze moeten gebaseerd zijn op je behoeften.

Beste PS4 Stuur: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je moet behandelen voor je een PS4 stuurwiel

koopt

Wat is een PS4 stuurwiel?

Een PS4 stuurwiel is geenszins een apparaat dat je in je echte auto kunt gebruiken en dat je auto in een spelconsole moet veranderen.

Deze coole toestellen vervullen je droom om zelf bestuurder van een dure sportwagen te zijn. Natuurlijk is het geheel veel goedkoper dan een echte auto en je kunt het doen vanuit het comfort van je eigen huis. (Image source: 123rf.com / 35385740)

Het gaat er veel meer om je huiskamer in een racebaan te veranderen en je het bijzondere gevoel te laten ervaren dat je thuis in een sportwagen rijdt. De stuurwielen zijn gemodelleerd naar hun levensechte tegenhangers en worden aangeboden in overeenkomstige uitvoeringen. Ze zijn er in verschillende maten en je kunt kiezen uit verschillende modellen voor het type versnellingspook. Ze zijn geschikt voor elke racefan die zijn spelervaring naar een nieuw niveau wil tillen.

Wat biedt een PS4 stuurwiel?

Zoals al kort vermeld, geeft zo’n stuur je de gelegenheid om virtueel plaats te nemen in een sportwagen en de bestuurder te zijn in een spannende race. Dit geeft je een heel nieuw gevoel bij virtueel racen en een veel intensere spelervaring. Je bent niet meer afhankelijk van de kleine controller, die als we eerlijk zijn, de ervaring van een race behoorlijk kan beperken. In plaats daarvan heb je volledige controle over de actie. De vele functies en vibratiemotoren scheppen een realistische spelomgeving. Zo kun je je fantasie en nieuwsgierigheid de vrije loop laten, en allerlei dingen uitproberen die in het echt niet mogelijk zouden zijn.

Welke spellen kan ik spelen met een PS4 stuurwiel?

Er zijn veel speltitels die nu een stuurwiel ondersteunen. Deze technologie is al op de markt sinds de introductie van de PlayStation 1 in 1994 en er verschijnen voortdurend nieuwe titels met de nodige compatibiliteit. Om je een kort overzicht te geven, hebben we een korte lijst voor je samengesteld

 • Gran Turismo® serie
 • F1 – serie
 • Project Cars 1 en 2
 • Vuilnisrally
 • Driveclub
 • Assetto Corsa
 • Dirt 4

Als je niet zeker weet of je favoriete spel bediening met een stuurwiel ondersteunt, kun je dat gemakkelijk zelf uitzoeken. Alles wat je hoeft te doen is de website van de uitgever van het spel bezoeken, waar je alle nodige informatie vindt. Als alternatief bieden de fabrikanten van de stuurwielen vaak complete lijsten van alle ondersteunde titels.

Welke fabrikanten zijn er voor PS4 stuurwielen?

Er zijn hier ook talrijke leveranciers. Ze verschillen vaak in vormgeving en afwerking. Om je een paar voorbeelden te geven, hebben we een kleine lijst samengesteld van de bekendste fabrikanten

 • Logitech
 • Thrustmaster
 • Subsonisch
 • Hori RWA
 • Speedlink
 • Fanatec

De leveranciers hebben vaak veel modellen in verschillende prijsklassen en met verschillende ontwerpen. Dit betekent dat er niet maar één “beste” fabrikant is en dat het aan jou is welk merk je uiteindelijk kiest.

Wat zijn de alternatieven voor een stuurwiel voor de PS4?

Er zijn een paar alternatieven die je kunt gebruiken. Afhankelijk van het type hebben ze verschillende voor- en nadelen.

Normale controller

Je kunt er allerlei soorten spellen mee spelen. Ze zijn handig en goedkoop in aanschaf. De trilling geeft je mechanische feedback over wat er in je spel gebeurt.

VR bril

Virtual reality moet je afschermen van de buitenwereld en de spelwereld voor je ogen simuleren. Dit gaat echter gepaard met hogere kosten en het aanbod van racespellen met VR ondersteuning is vrij beperkt.

Sportstoelen in sets met stuurwielen

Deze producten vragen veel plaats. Ze hebben vaak vast ingebouwde luidsprekers en er kunnen verschillende schermen aan bevestigd worden. Dit is om de cockpit van de chauffeur thuis na te bootsen.

https://www.heimkinoheld.de/playseat-test/

Besluit: Welke soorten PS4 stuurwielen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten PS4 stuurwielen

 • PS4 Stuurwiel met versnellingspook
 • PS4 Stuurwiel met koppeling en versnellingspook

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen het beste PS4 stuurwiel voor je te vinden.

Wat zijn de kenmerken van een PS4 stuur met een peddelshifter en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit type versnellingspook vind je vaak in heel dure sportwagens en ook in de Formule 1. De versnellingen worden direct op het stuurwiel geschakeld. In professionele races scheelt dit belangrijke seconden die uiteindelijk over de overwinning beslissen. Dit betekent ook dat je in krappe bochten je handen niet van het stuur hoeft te halen en dus een grotere bocht kunt maken.

Hij is dus bedoeld voor mensen die veel waarde hechten aan het competitieve aspect en een zo comfortabel mogelijke besturing willen.

Voordelen
 • Bespaart tijd
 • Comfortabele bediening
 • Handen altijd aan het stuur
Nadelen
 • Kan even wennen zijn

Maar slechts weinigen van ons hebben ervaring met zo’n versnellingspook. De vormgeving is een kwestie van smaak en kan dus even wennen zijn.

Wat onderscheidt een PS4 stuur met koppeling en versnellingspook en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je een liefhebber bent van de gewone versnellingspook met de traditionele versnellingspook, is dit type precies goed voor je. Hier krijg je de vertrouwde versnellingspook, net als in je eigen auto. Zo kun je het zelf doen en bepalen wanneer je in welke versnelling wilt schakelen. Je bevindt je dus in een vertrouwde omgeving en bent heel dicht bij de realiteit van de echte wereld. Dit betekent natuurlijk dat je iets meer tijd nodig hebt om de versnelling in te schakelen, want de machine doet dit niet voor je.

Voordelen
 • Vertrouwd schakelen
 • Volledige controle
 • Dicht bij de werkelijkheid
Nadelen
 • Neemt meer tijd in beslag
 • Kan onhandig zijn
 • Je moet een hand van het stuur nemen

Ook schakelen in scherpe bochten kan wat moeilijker zijn omdat je een hand van het stuur moet nemen om te schakelen. Dit komt dus overeen met alle voor- en nadelen die ook in het echte leven kunnen voorkomen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om PS4 stuurwielen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om PS4 stuurwielen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker een overzicht krijgen en een geschikt en effectief model kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Maat/Diameter
 • Rotatiehoek
 • Verwerking
 • Extra functies
 • Verenigbaarheid

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is om een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Grootte/diameter

Je moet nadenken over de grootte en diameter van het stuurwiel. Het hangt van je behoeften af of je een kleiner of groter model moet kiezen. Een conventioneel autostuur heeft een diameter van ongeveer 36 tot 40 cm. Als je dus de grootte van een autostuur wilt voelen, is het raadzaam te kiezen voor een model met een grotere diameter.

Een groter PS4 stuurwiel is vooral geschikt voor racespellen, om een betere en realistischere spelervaring te krijgen. (Image source: 123rf.com / 107327819)

Daar staat tegenover dat kleinere toestellen hun eigen voordelen hebben. Door hun kleinere afmetingen zijn ze veel handzamer en wegen ze minder. Bovendien zijn kleinere modellen gemakkelijker te bedienen en zijn ze bijzonder geschikt voor mensen met kleinere handen.

Rotatiehoek

Eenvoudig gezegd gaat het hier om de omwentelingen van het stuurwiel. Veel auto’s in het echt hebben een draaihoek van ongeveer 720 tot 1080 graden. Dat is dus ongeveer 2 tot 3 volledige slagen, van de aanslag aan de ene kant tot de aanslag aan de andere kant. Om het gevoel van sturen realistisch te ervaren, moet je dus letten op een draaihoek van ongeveer 720 tot 1080 graden.

Maar kleinere hoeken hebben ook hun voordelen. De besturing wordt directer en reageert veel preciezer op je bewegingen. Het betekent ook dat je in heel krappe bochten niet lang hoeft te draaien om de banden de goede kant op te richten. Sommige modellen bieden zelfs de mogelijkheid dat je de hoek zelf kunt instellen. Zo kun je de voor jou perfecte waarden vinden en nieuwe dingen uitproberen.

Vakmanschap

Voor langdurig plezier moet je op een paar dingen letten. Vooral de gebruikte materialen zijn belangrijk. Probeer te vermijden stuurwielen te kopen die grotendeels van plastic gemaakt zijn. Deze zijn veel minder resistent en kunnen bij veelvuldig gebruik sneller beschadigd raken.

Let daarom op de materialen die gebruikt worden voor de kogellagers, tandwielen en pedalen. Het is aan te bevelen stuurwielen van metaal of staal te gebruiken. Om de beste ervaring te krijgen, kan ook de keuze van de bekleding van het stuurwiel een rol spelen.

De bekleding van je PS4 stuurwiel kan ook van verschillende materialen gemaakt zijn. (Image source: 123rf.com / 32834741)

Sommige hoezen zijn met rubber bekleed, van leer of hebben echt Alcantara. Maar het hangt van je voorkeuren af welke omslag je beter aanvoelt en welke je uiteindelijk kiest.

Extra functies

Een van de belangrijkste functies is de force feedback. Dit is wanneer het stuur je mechanische feedback geeft terwijl je speelt. Je voelt dit door trillingen of door een hogere weerstand bij het sturen. Hierdoor ervaar je scherpe bochten en allerlei hindernissen net als in het echt en krijg je het gevoel dat je midden in de actie zit. Zoals al kort vermeld, bieden sommige fabrikanten ook een vrij instelbare draaihoek aan.

Hiermee kun je bepalen hoe direct en precies je moet sturen. Een perfecte aanpassing aan je behoeften is dus gemakkelijk mogelijk. Ook de bevestiging is belangrijk. Zorg ervoor dat je stuur een goed montagesysteem heeft. Veel modellen hebben montageklemmen en kunnen gemakkelijk op je tafel bevestigd worden, bijvoorbeeld.

Compatibiliteit

Dit punt kan vooral belangrijk voor je zijn als je een enthousiaste gamer bent en niet alleen een spelconsole bezit. Als je ook op oudere modellen van PlayStation speelt of sommige spellen op je PC geïnstalleerd hebt, is het de moeite waard om op compatibiliteit te letten. Sommige goedkope modellen ondersteunen soms alleen een bepaalde console en zijn daarom niet geschikt voor gebruik op oudere of nieuwere apparaten. Dus als je op andere apparaten dan je PS4 wilt spelen, let dan vooral op compatibiliteit. Er zijn echter ook extra stuurwielen voor de PC of andere spelcomputers. https://www.heimkinoheld.de/pc-lenkrad-test/

Wetenswaardigheden over het PS4 stuurwiel

Hoe installeer en configureer ik het stuurwiel op mijn PlayStation 4?

Het is heel eenvoudig en je hoeft geen programma’s te downloaden of speciale kennis te hebben. De meeste stuurwielen werken volgens het plug-and-play principe, dus gewoon aansluiten en beginnen te spelen. We hebben een korte lijst van de afzonderlijke stappen samengesteld

 1. Verbind het stuurwiel met de stroomkabel
 2. Verbind de pedalen met het stuur via een kabel
 3. Verbind het stuurwiel via USB met de PlayStation 4
 4. Druk op de “PlayStation knop” zodat het toestel herkend wordt
 5. Nu kun je aan de slag

Zoals je ziet is het heel gemakkelijk om je stuur in elkaar te zetten en het proces is voor veel modellen hetzelfde met minimale veranderingen.

Kan ik mijn PS4 stuurwiel op mijn PC of Xbox

aansluiten ? In het verleden waren er vaak beperkte compatibiliteiten. Tegenwoordig zijn er modellen die veel verschillende consoles ondersteunen. Er zijn nu ook apparaten die alles ondersteunen, van de PS3 tot de PC en de Xbox. Dit geldt echter maar voor enkele modellen. Helaas is er hier geen algemeen antwoord, want de compatibiliteit hangt af van je model.

De informatie die je nodig hebt vind je meestal in de gebruiksaanwijzing. https://www.heimkinoheld.de/xbox-one-lenkrad-test/ Je kunt ook de productbeschrijving op de website van de fabrikant lezen of de eigenschappen van je stuurwiel op het Internet opzoeken. Het is zelden mogelijk om je PS4 stuurwiel op een Xbox aan te sluiten. Er zijn echter verschillende stuurwielen voor de Xbox.

Waarom herkent mijn PS4 het stuurwiel niet?

Als de PlayStation 4 je toestel niet herkent, kan dat verschillende oorzaken hebben. We vertellen je de drie meest voorkomende oorzaken en hoe je het probleem kunt oplossen.

Controleer de kabelverbindingen

Dit is altijd de eerste stap die je moet nemen bij het oplossen van storingen. Zorg er dus voor dat alle kabels stevig op de juiste plaats zijn aangesloten.

Druk op de PlayStation knop

Soms vergeet je gewoon de PlayStation knop in te drukken. Als je niet op de PS toets drukt, wordt het apparaat niet herkend en niet aan een gebruik toegevoegd. Druk dus nog eens op de PS toets om zeker te zijn.

Geen ondersteuning van het spel

Het kan gebeuren dat je spel geen stuurwiel ondersteunt. Op de website van de fabrikant kun je gemakkelijk nagaan of dit het geval is.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.pcgames.de/Spiele-Thema-239104/Specials/Top-10-Rennspiele-Die-besten-Racing-Games-fuer-PC-PS4-Xbox-One-und-Switch-1163691/ [2] https://www.computerbild.de/artikel/cbs-Tests-PC-Lenkraeder-PS4-Xbox-One-18070631.html [3] Beeldbron: Pixabay.com / Lyrrad_Skynyrd

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies