Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

16Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Iedereen heeft tegenwoordig thuis of op het werk een router om toegang te krijgen tot Wi-Fi op laptops, computers, mobiele telefoons en tablets. Maar zo nu en dan moet je een nieuw apparaat kopen. En omdat er veel verschillende modellen zijn, helpen we je in het bericht van vandaag de beste router te kiezen.

Om dit te doen analyseren we de instellingen die de efficiëntie van de router garanderen, maar die van model tot model verschillen, zoals het signaalbereik en het aantal antennes.
Belangrijk om te weten

  • De router is het apparaat dat thuis of op het werk voor draadloze internettoegang zorgt.
  • Bij de aanschaf van een nieuwe router is het belangrijk te letten op aspecten die de efficiëntie beïnvloeden, zoals het compatibele protocol en de frequentie.
  • Bij je keuze moet je ook rekening houden met de plaats waar de router komt te staan, zodat je de router kiest die het beste bereik biedt.

Beste routers: Onze selectie

Ontdek de krachtige en snelle TP-Link wifi-router die perfect aansluit op uw behoeften. Dankzij de compatibiliteit met 802.11n/g/b-standaard en een indrukwekkende wifi-snelheid tot 450 Mbps, ervaart u de beste internetprestaties. De draadloze dekking strekt zich uit tot wel 70 meter, en de 5dBi-antennes zorgen voor de beste dekking in uw hele huis.

Bij de levering van de TP-Link Archer C80-router ontvangt u ook een spanningsadapter, Ethernetkabel en een snelstartgids (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands). Zo kunt u direct aan de slag om uw thuisnetwerk te voorzien van de snelheid en betrouwbaarheid die het verdient. Vertrouw op de kracht en kwaliteit van TP-Link en ervaar het verschil dat een hoogwaardige router kan maken in uw dagelijkse internetgebruik en entertainment.

De TP-Link OneMesh-technologie stelt de Archer MR600 in staat om samen te werken met andere TP-Link OneMesh-producten voor een flexibele en kosteneffectieve netwerkverbinding. In de verpakking vindt u de 4G+ Cat6 AC1200 WiFi Dual Band Gigabit Router Archer MR600, een RJ45 Ethernet-kabel, een voedingsadapter en een snelle installatiehandleiding. Het logo op het product kan enigszins variëren vanwege de beschikbaarheid van de voorraad.

Koopgids: alles over de beste router

Een nieuwe router kopen met zoveel modellen in de aanbieding is niet meer zo eenvoudig als het vroeger was. Met dat in gedachten hebben we een Gids gemaakt die je helpt begrijpen wat nodig is om in het beste model te investeren.

Homem e mulher usando o celular.

Om meerdere apparaten vanaf één plaats toegang te kunnen geven tot het draadloze internet, is de router onmisbaar. (Bron: terimakasih0 / Pixabay.com)

Hoe werkt de wifi-router?

De router is het apparaat dat verbonden is met de modem, dat apparaat dat je van je internet provider krijgt. Hiermee kan de router het internetsignaal over de hele omgeving verspreiden, zodat computers, laptops, tablets en mobiele telefoons toegang kunnen krijgen tot het netwerk.

Het netwerksignaal is echter niet altijd breed en constant, en niet zelden kan, afhankelijk van de grootte van de plaats, signaalverlies optreden. Daarom hebben fabrikanten moeten investeren in verbeteringen.

Zozeer zelfs dat er tegenwoordig verschillende modellen routers zijn, met verschillende hoeveelheden antennes, frequenties, snelheden en standaarden.

Wat is de beste plaats om de router te installeren?

Om de beste router te kiezen moet je nagaan waar het apparaat geplaatst zal worden. Dat komt omdat de router een limiet heeft aan hoe ver hij het draadloze internetsignaal kan verspreiden.

De meeste modellen kunnen het Wi-Fi-signaal tot 100 meter ver dragen.

De meeste modellen kunnen het Wi-Fi-signaal tot 100 meter ver dragen.

Maar in de praktijk is dat niet altijd het geval, vanwege obstakels die bijvoorbeeld tussen de router en een andere kamer kunnen komen.

Toch beschikken modernere routers al over technologieën als Beamforming, die het netwerksignaal turbochargen en efficiënter sturen.

Wat belemmert de werking van de router?

Zoals we al zeiden, kunnen obstakels het door de router uitgezonden Wi-Fi-signaal verstoren. De meest voorkomende zijn in feite de muren, vooral dikkere.

Maar om een signaal zonder storing te garanderen, moet je ook vermijden dat je de router in de buurt van elektronica zoals TV, magnetrons en zelfs spiegels plaatst, want die kunnen het netwerk vertragen.

Een andere factor die ook de verspreiding van draadloos internet kan beïnvloeden is de snelheid van het internet zelf. Het heeft dus geen zin een goede router te hebben en de maximale efficiëntie ervan te verwachten, als je contractueel internet geen goede snelheid heeft.

Wi-Fi Routers, Repeaters en Mesh Network: Wat is het verschil?

Om problemen zoals we die in het vorige onderwerp zagen te vermijden zijn er twee oplossingen: de signaal repeaters en het mesh netwerk.

De signaal repeaters zijn eenvoudiger apparaten die het signaal dat door de router uitgezonden wordt repliceren naar plaatsen waar het signaal niet kan komen. Ze kunnen echter ook storing ondervinden van obstakels in de weg.

Homem usando celular com roteador na frente.

Afhankelijk van het bereik van de router en obstakels, kan het nodig zijn een signaalversterker te gebruiken. (Bron: Kittichai Boonpong / 123rf)

Nu al werkt het mesh netwerk als volgt: een module fungeert als router, en andere modules worden over omgevingen verspreid waardoor het netwerk ontstaat.

Hiermee kun je, als je je door verschillende kamers kunt bewegen, dat je smartphone automatisch de optie kiest van een sterkere en nauwere verbinding. Zie de tabel hieronder voor de belangrijkste voor- en nadelen van de router, signaal repeater en mesh netwerk:

Router Signaal repeater Mesh netwerk
Voordelen Verspreidt het internetsignaal dat van de modem komt Repliceert het Wi-Fi signaal van de router naar andere kamers Verlengt het signaal en houdt het netwerk stabiel
Nadelen Kan last hebben van storingen door obstakels, de afstand en de snelheid van het internet Kan traagheid in het netwerk veroorzaken Installatie kan moeilijker zijn en de prijs is hoger

Aankoopcriteria: Wat te analyseren bij het kopen van de beste router

Het gedeelte dat nu begint laat je zien hoe je de belangrijkste onderdelen van een router kunt analyseren, die een verschil kunnen maken in het signaal van je Wi-Fi netwerk. Ze zijn:

Antennes

Je zult merken dat er routers zijn met twee, drie, vier, vijf en zelfs meer externe antennes. En, in feite, hoe meer antennes, hoe groter de signaalsterkte.

Maar in het algemeen is een router met meer dan drie antennes alleen echt nodig als veel apparaten tegelijk verbinding maken met je netwerk.

Dit is bijvoorbeeld het geval in de werkplaats. Maar thuis zal een router met tot drie antennes voldoende zijn.

In elk geval is het ook de moeite waard om te kijken of de router MIMO technologie heeft. Deze functie is in staat de werking van de antennes te beheren, om de kwaliteit van het uitgezonden signaal verder te verbeteren.

Transmissiesnelheid

Een ander aspect dat je moet controleren is de snelheid van de gegevensoverdracht tussen de router en de apparaten die het Wi-Fi signaal zullen gebruiken.

Deze snelheid wordt bepaald door de verbindingsstandaard waarvan je op de hoogte gebracht wordt door een code met letters en cijfers, bijvoorbeeld, IEEE 802.11.

Maar wat de snelheid aangeeft zijn de letters die achter deze code staan, zoals hieronder te zien is:

  • 802.11n: “n” technologie komt het meest voor in routers met snelheden van 150 tot 300 Mbps;
  • 802.11ac: De “ac” standaard is in staat om snelheden tot 3,5 Gbps te verzenden;
  • 802.11ax: De “ax” is de meest geavanceerde standaard van dit moment, aanwezig in de beste routers en kan gegevens overbrengen met snelheden tot 9.6 Gbps.

2.4 GHz en 5 GHz

Een ander criterium dat betrekking heeft op gegevensoverdrachtsnelheid en verbindingsstandaard is de frequentie waarop de router werkt.

Tegenwoordig zijn de beste Wi-Fi routers dual band, wat betekent dat ze op beide frequenties werken, 2.4 GHz en 5 GHz.

Er zijn echter nog steeds router modellen die ook op slechts één van deze frequenties werken.

Roteador.

De beste router is dual band, want de mogelijkheid om de frequentie te kiezen optimaliseert de netwerkprestaties. (Bron: USA-Reiseblogger/ Pixabay)

De 2.4 GHz frequentie is doeltreffender voor een toestel als een smartphone om over grotere afstanden verbinding te maken met het netwerk, waardoor een groter bereik van het draadloze internetsignaal ontstaat. Bovendien ondersteunt deze frequentie overdrachtssnelheden van 450 mbps tot 600 mbps.

Anderzijds is de 2.4 GHz router gevoeliger voor signaalinterferentie. Een router met een 5 GHz frequentie garandeert daarentegen een nog sneller signaal, dat meer dan 1 Gbps kan halen, en ook een grotere stabiliteit, vrij van interferentie.

Maar het nadeel is dat een router die alleen op deze frequentie werkt een korter bereik van het Wi-Fi-signaal geeft.

Ondersteuningscapaciteit

Bij het kopen van de beste router moet je ook kijken naar zijn vermogen om andere erop aangesloten apparaten te ondersteunen.

Om je een idee te geven, de beste modellen die we voor thuis aanraden kunnen tot 60 apparaten ondersteunen, tussen mobiele telefoons, tablets en laptops.

Andere routers, geschikt voor bedrijven en industrie, kunnen meer dan 100 apparaten verbinden zonder verlies van efficiëntie en bereik.

Extra functies

Kijk ook of de router enkele extra functies heeft die de werking kunnen optimaliseren. De beste routers hebben bijvoorbeeld een beveiligingssysteem om virussen, sites met malware op te sporen en zelfs onbekende toestellen te blokkeren.

Andere modellen bieden de functie “ouderlijk toezicht”, waarmee ongepaste inhoud alleen voor bepaalde toestellen wordt vrijgegeven. Bovendien kunnen ouders bepalen tot welke inhoud kinderen toegang hebben.

Samenvatting

De router is een onmisbaar apparaat, of je nu thuis bent of op je werk. Het is immers degene die het Wi-Fi netwerk garandeert. Maar tegenwoordig zijn er vele soorten routers met configuraties die tegemoet komen aan de wensen van huishoudens tot grote bedrijven.

Om de beste router te kiezen, moet je rekening houden met de verbindingsstandaard, de snelheid van de overdracht, de frequentie waarop het apparaat werkt, het aantal apparaten dat ermee verbonden wordt en het aantal externe antennes.

(Uitgelichte foto bron: Misha Feshchak / Unsplash)

Recensies