Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Een router is een klein apparaat dat met de netwerkmodem verbonden wordt om draadloze toegang tot Internet te verschaffen zonder dat er kabels nodig zijn. Het voordeel van routers is dat ze informatie van verschillende netwerken kunnen opnemen en tegelijk naar verschillende computers zenden.

Hier bij ReviewBox geven we je alle relevante informatie, zodat je de beste router voor je behoeften en budget kunt kopen. We tonen je van de technische details tot de belangrijkste kenmerken van deze toestellen. Zo heb je alle nodige informatie om je ideale router te kopen.
Belangrijk om te weten

 • Het idee van de router ontstond in de jaren 1960 door het Amerikaanse Ministerie van Defensie en was gebaseerd op circuit switching. Daarom waren de eerste routers de interface berichtverwerkers die het Advanced Research Projects Agency Network vormden om het eerste pakket-datanetwerk te vormen.
 • Tegenwoordig worden routers gebruikt als apparaten die een draadloze verbinding mogelijk maken tussen de computer en andere slimme apparaten, zoals smartphones en tablets, met een internet netwerk, zonder dat er kabels tussen zitten.
 • Afhankelijk van de router kan hij grote signaalafstanden overbruggen om de verbinding tot stand te brengen. Op deze manier heeft de gebruiker de mogelijkheid om overal in de omgeving waar het internetsignaal kan komen toegang tot het internet te krijgen.

Beste routers: Onze selectie

De 4-poorts Ethernet-poorten met 10/100 Mbps stellen u in staat om eenvoudig een bekabeld apparaat aan te sluiten, wat ideaal is voor onderbrekingsgevoelige toepassingen zoals HD-videostreaming. Bovendien kunt u met dit apparaat meer dan 15 aangesloten apparaten ondersteunen, waardoor het perfect is voor thuis of op kantoor. Door de toegangspuntmodus kan de router de defecte wifi-prestaties van uw box vervangen en functioneert het naadloos met alle dozen op de markt, met een aanbevolen compatibiliteit van < 100 Mbit/s.

Ervaar ultieme snelheid en betrouwbaarheid met de TP-Link Archer C80-router. Deze krachtige router, uitgerust met 802.11ac Wave2 WLAN, levert indrukwekkende snelheden tot wel 1300 Mbit/s op 5 GHz en 600 Mbit/s op 2,4 GHz. Dankzij de 3 x 3 MIMO-technologie kunt u genieten van snelle gegevensoverdracht en ontvangst op drie streams voor naadloze verbindingen met 3 x 3 clients.

Met vier Gigabit LAN-poorten zorgt de Archer MR600 voor een betrouwbare bedrade netwerkverbinding voor al uw apparaten die veel bandbreedte nodig hebben. U hoeft zich geen zorgen te maken over configuratie; plug-and-play compatibiliteit met alle belangrijke simkaarten ter wereld maakt het ongelooflijk eenvoudig om direct online te gaan.

Koopgids: wat je moet weten over routers

Sinds de Internet boom van de jaren 1990 zijn we er getuige van hoe de maatschappij een verslinder van informatie is geworden. Dit betekende dat in de loop der jaren de verbindingssnelheden enorm zijn toegenomen; en daarmee ook de behoefte om je ongebonden door kabels te verplaatsen.

Dankzij routers kan elk punt in huis of kantoor een knooppunt zijn voor elk apparaat met een WiFi-verbinding.
(Foto: Kittichai Boonpong/ 123rf.com)

Wat is een router en wat zijn de voordelen ervan?

Routers zijn apparaten waarmee computers, tablets, smartphones, en andere apparatuur met het internet verbonden kunnen worden zonder draden te gebruiken, maar in plaats daarvan via een draadloze verbinding. De bedoeling van de router is om de informatie van de modem op te vangen en naar de computers te sturen die met het netwerk verbonden zijn.

Een andere functie die routers hebben is als netwerkswitch te fungeren. Hiermee kunnen ze een netwerk maken waarmee verschillende computers met elkaar in verbinding kunnen komen. Zo kunnen bijvoorbeeld verschillende computers die met een router verbonden zijn ingesteld worden om printers en bestanden met elkaar te delen, zodat een intern netwerk ontstaat.

Voordelen
 • Ze zijn gemakkelijk op te zetten
 • Als ze een sleutel hebben, verhinderen ze de aanwezigheid van indringers op het netwerk
 • Ze kunnen grote afstanden overbruggen om computers met het netwerk te verbinden
 • Ze kunnen de beste route kiezen tussen 2 of meer mogelijkheden
 • Ze worden niet beperkt door topologie
 • Kan netwerkconfiguraties tussen meerdere toestellen mogelijk maken
Nadelen
 • Internetverbinding is trager dan een netwerkkabel
 • Kan signaal verliezen, afhankelijk van de infrastructuur
 • Duurder dan bruggen
 • Moet subadressering op linkniveau beheren
 • Kan hun configuratie verliezen door stroompieken

Hoe werken routers?

Routers verbinden met een modem via een netwerkkabel om de toestellen met het Internet te laten communiceren. Het is gebruikelijk dat een router meer dan één Ethernet poort heeft; dit komt omdat ze ook de mogelijkheid bieden om apparaten via een kabel op het netwerk aan te sluiten.

Zodra de router met de modem verbonden is, kan hij 2 soorten IP adressen genereren: Het IP adres dat aan de WAN verbinding is toegewezen, is openbaar. Het IP adres dat aan het lokale netwerk of de LAN verbinding is toegekend is privé. Private IP adressen worden het meest gebruikt door apparaten om de verbinding privé te houden.

Routers en hun types – waar moet je op letten?

Er zijn 2 modellen routers op de router markt. Het zijn de bedrade router en de gemengde router die ook wel draadloze router genoemd wordt. De bedrade router is in de loop der jaren in onbruik geraakt en wordt tegenwoordig praktisch niet meer verkocht. Gemengde routers, van de andere kant, worden onderverdeeld in single-band, multi-band en 4G routers.

Single-band router: Deze apparatuur werkt op de 2.4 GHz frequentie, die het meest gebruikt wordt omdat hij een grotere afstand in bereik geeft. Met dit type apparatuur is een maximum snelheid van 450 Mbps mogelijk. Single band routers zijn ontworpen met één antenne.

Multiband Router: Dit model kan werken met 2.4 en 5.0 GHz frequenties, vandaar zijn naam. Hij kan transmissiesnelheden bereiken tot 1750 Mbps. Het dekkingsgebied is echter beperkter in de 5.0 band dan in de 2.4 band. Het ontwerp van deze router bevat meer dan één antenne.

4G router: Dit type router werkt niet met een Internetverbinding via een modem, maar verzorgt zelf het signaal. 4G routers worden aanbevolen voor gebruik op plaatsen waar geen toegang tot telefoonlijnen is. De vormgeving lijkt op die van een USB stick en wordt via deze poort aangesloten.

Router Monobanda Router Multibanda Router 4G Router
Frequentie Ze werken op een frequentie van 2.4 Ghz, de meest voorkomende en meest verzadigde frequentie Ze kunnen werken op 2.4 en 5.0 Ghz Hebben de mogelijkheid Internet te leveren zonder modemverbinding
Speed Theoretische snelheid bereikt 450 Mb/s Bereikt snelheden van 1750 Mb/s Gebruikt 4G mobiel signaal om verbinding te maken
Range Dekt grote delen van het land Hoewel het minder dekking heeft dan de 2.4 Ghz band,4 Ghz Ze zijn aan te bevelen voor gebieden waar geen telefoonlijnen zijn
Ontwerp Ze hebben maar één antenne Het zijn apparaten die meer dan één antenne hebben Ze kunnen de vorm hebben van een USB geheugenstick

Routers en wifi-snelheid

Sinds de komst van wifi in ons leven is het in de loop der jaren geëvolueerd zonder dat we het doorhadden. Vandaag kunnen we de upload- of downloadsnelheid niet meer vergelijken met wat we 20 jaar geleden hadden. De snelheidsklasse wordt bepaald door het getal 802.11 gevolgd door letters.

802.11a. Het werd in 1999 gelanceerd en werkte in de 5.0 GHz band. Het doel ervan was zo weinig mogelijk storing te vinden, want de 2.4 GHz band begon verzadigd te raken. Hij had een snelheid van 300 Mbps.

802.11b. Ook gelanceerd in 1999 en werkte met de 2.4 GHz band. Dit was de standaard die WiFi tot zijn hoogtepunt kon brengen. Het had een interferentieprobleem met draadloze telefoons, microgolven die de 2.4 GHz band gebruikten

In 2003 gelanceerd, bood 802.11g een gegevenssnelheid tot 300 megabit per seconde door het gebruik van de 2.4 GHz band. Apparatuur met deze classificatie komt tegenwoordig nog voor, en is niet meer in gebruik.

802.11n. Het verscheen in 2009 en wordt beschouwd als het snelste WiFi van vandaag. Ze kunnen 800 Mbps halen en hun belangrijkste eigenschap is dat ze multiband zijn en zowel op 2.4GHz als op 5GHZ kunnen werken.

802.11ac. Hij dook op in 2013 en kan snelheden bereiken van 1.300 Mbps bij 5.0 GHZ en tot 450 Mbps bij 2.4 GHz. Hij gebruikt dual band technologie en maakt verbinding met de 2.4 GHz en 5 GHz banden. Veel smartphones gebruiken nu deze technologie om verbinding te maken.

802.11ax. Dit is de nieuwste WiFi technologie die beschikbaar is. Hij is bedoeld voor gebruik in drukke openbare omgevingen waar een groot aantal mensen passeert. Dit WiFi kan 6000 Mbps halen en zal de nieuwe WiFi standaard worden.

802.11abg 802.11n 802.11ac 802.11ax
Snelheid tot 300 Mbps Snelheid tot 800 Mbps Snelheid tot 1300 Mbps Snelheid tot 6000 Mbps
Reeds stopgezet voor gebruik Bekend als WiFi 4 Bekend als WiFi 5 Bekend als WiFi 6
Verbruikt minder stroom dan WiFi 4 Verbeterde MU-techniekenMIMOen OFDA
H Heeft kanalen met grotere bandbreedte In de loop van 2018 uitgebracht en is de nieuwste standaard.
Ondersteunt gelijktijdige MU-MIMO en beamforming

Aankoopcriteria

Bij het kopen van een router moet je letten op bepaalde factoren die belangrijk zijn voor de gebruiker om van een snelle Internet verbinding te kunnen genieten. Bedenk hoe lang je het Internet zult gebruiken, vanaf een computer, een mobiel toestel of andere apparatuur, en wat voor soort inhoud je erdoor bekijkt.

Het aantal banden waarmee je wilt werken

Bij het kiezen van een router zul je merken dat routers met één, twee of zelfs drie banden kunnen werken. Dit betekent dat het toestel kan werken op het aantal beschikbare draadloze netwerken. Als je één band kiest, werkt het apparaat hoogstwaarschijnlijk alleen met de 2.4 GHz frequentie.

Een 2-band router heeft de mogelijkheid om met de 2.4 en 5 GHz banden te werken. Een 3-band router tenslotte lijkt op een 2-band router, maar bevat een tweede 5.0 GHz band. Heb je maar een paar apparaten waarmee de router verbonden zal worden en besteed je niet veel tijd aan surfen, dan kun je het beste een 1-band model kopen.

Maar voor veeleisende gebruikers die meer apparaten tegelijk met de router verbonden zullen hebben, kun je het beste een 2-band of 3-band model kopen, afhankelijk van het aantal aan te sluiten apparaten.

Routers bieden de mogelijkheid om verbinding met het Internet te maken zonder dat je er een netwerkkabel aan hoeft te hangen.
(Foto: Kittichai Boonpong/ 123rf.com)

Poorten

Het is belangrijk dat de router die je kiest poorten heeft zoals Ethernet, LAN en USB 3.0. Dit zorgt ervoor dat we, als we een bekabelde netwerkverbinding moeten gebruiken, daartoe de mogelijkheid hebben. De poorten zorgen ervoor dat bestanden snel en effectief binnen een privénetwerk zoals een kantoornetwerk kunnen worden overgebracht.

Meestal hebben nieuwe routers Ethernet poorten met snelheden van 1 Gbps; je kunt echter modellen vinden met snelheden van 100 Mbps die verouderd zijn en beter weggegooid kunnen worden. In het algemeen hebben routers 4 LAN poorten en 1 WAN poort waarmee de router verbinding kan maken met de modem die het Internet verzorgt.

Het is belangrijk te overwegen of je naast deze poorten nog meer aansluitmogelijkheden wilt hebben met USB poorten om randapparatuur zoals printers op een netwerk aan te sluiten. Er kan zelfs apparatuur zijn met een SD kaartlezer of M2 poorten voor SSD schijven.

De snelheid van WiFi

Dit is ongetwijfeld het belangrijkste punt bij het kopen van een router. Maar eerst moet je bij je Internet provider nagaan wat je plan is en welke snelheden het zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts biedt. Als je deze informatie hebt kun je een router kopen die past bij wat je voor de dienst betaalt.

Zoals eerder vermeld, geven routers aan welk type WiFi standaard ze ondersteunen. De 802.11abg is verouderd door de snelheden die hij aankan, dus de beste optie is apparatuur die werkt met de 802.11ac of 802.11ax standaard (het laatste hangt af van wanneer de technologie in het land arriveert).

Beveiliging

Nog een factor om rekening mee te houden bij het kopen van een router. Het is belangrijk te weten of de apparatuur die je gaat kopen ingesteld kan worden om de toegang te blokkeren voor vreemden die je internetsignaal willen binnendringen. Moderne routers laten WPA2 beveiliging toe, die heel veilig is als je met wachtwoorden werkt.

Als je nu ziet dat de apparatuur die je overweegt te kopen deze beveiligingsfactor niet heeft maar met het WEP Systeem werkt, kun je hem beter niet kopen, want dit type beveiliging is tegenwoordig heel gemakkelijk te schenden en zou ons blootstellen aan elke computeraanval.

Er zijn ook apparaten die naast WPA2 beveiliging nog andere systemen bieden, zoals VPN’s die het IP adres waarmee je verbinding maakt niet onthullen of AVG systemen die elke aanval die van het netwerk komt blokkeren.

Het merk

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar weten welk merk je koopt is erg belangrijk bij het kopen van een goede router. Er zijn tegenwoordig een veelheid aan merken op de markt; sommige generieke en onbekende merken kunnen slechte prestaties en duurzaamheid hebben.

Als we kiezen voor bekende merken als TP-Link, Asus, Linksys, Google, D-Link, enz. kunnen we er zeker van zijn dat de prestaties en duurzaamheid van de router die je kiest meer dan bevredigend zullen zijn voor je behoeften.

(Uitgelichte foto bron: Nito500/ 123rf.com)

Recensies