Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

We laten je graag kennis maken met de beste scanners op de markt om je te helpen bij je keuze, want het hebben van zo’n scanner zal altijd nodig zijn in kantoren en scholen, want met een paar drukken op de knop kun je van elk document een nauwkeurige reserve kopie maken.

Hier bij Techspring geven we je de beste technische informatie over elke printer, want we willen dat je alles hebt wat je nodig hebt om de perfecte aankoop te doen. In dit artikel vind je niet alleen een lijst van de beste scanners, maar zie je ook welke eigenschappen ze onderscheiden van de rest en waar je ze kunt vinden.
Belangrijk om te weten

 • Met een scanner kun je kopieën van documenten en foto’s meteen op een computer opslaan.
 • Ze zijn meestal gemakkelijk te gebruiken en sterk geautomatiseerd.
 • De kwaliteit van het gescande beeld hangt af van de dpi (Dots Per Inch) van de printer, hoe hoger deze factor hoe gedetailleerder het beeld zal zijn.

Beste scanner: Onze selectie

Canon Scanner

Ontdek de Canon CanoScan LiDE 300 flatbedscanner: prijsbewust en lichtgewicht, met usb-voeding om u ruimte en energie te besparen. Met een gewicht van slechts 1,7 kg en een slank, stijlvol design neemt deze scanner minimale ruimte in beslag. Zo kan u snel en eenvoudig uw documenten en foto’s digitaliseren.

Brother Scanner

Deze BROTHER Scanner is ontworpen met gebruiksgemak in het achterhoofd. U heeft geen aparte stroomadapter nodig, want de stroomvoorziening verloopt rechtstreeks via de USB 3.0-aansluiting. Zo bent u niet alleen verzekerd van een snelle gegevensoverdracht, maar kunt u de scanner ook eenvoudig aansluiten op uw laptop of computer.

Epson Scanner

Deze gebruiksvriendelijke scanner is uitgerust met een USB 2.0 micro-AB aansluiting voor een snelle en betrouwbare verbinding. De scansnelheid is indrukwekkend: monochroom scannen neemt slechts 12 of 10 seconden per pagina in beslag, afhankelijk van de gekozen resolutie (600dpi of 300dpi), terwijl kleurenscans slechts 29 of 10 seconden per zijde duren. Een A4-preview maken? Dat doet u in slechts 10 seconden.

Plustek Scanner

Ontdek de revolutionaire Plustek scanner die ideaal is voor het verwerken van sjablonen tot A4-formaat. U zult versteld staan van de snelheid waarmee u kunt scannen, met een maximale resolutie van 1200 dpi in kleur, zwart-wit en grijstinten. Deze scanner is perfect voor u als u veel onderweg bent, aangezien hij mobiel inzetbaar is dankzij de stroomvoorziening via een USB 2.0-aansluiting. U heeft geen extra voeding nodig, wat het gebruiksgemak nog meer vergroot.

Koopgids

Als we op zoek zijn naar het perfecte product komen we voor verschillende beslissingen te staan. Opdat je geen moment hoeft te aarzelen vertellen we je over de details die je over scanners moet weten.

Niets is zo handig als een scanner om kantoortaken gemakkelijker te maken. (Foto: dotshock / 123rf.com)

Wat is een scanner?

Een scanner is een apparaat waarmee je beelden van foto’s, documenten, kaarten, boek- en tijdschriftpagina’s en andere soortgelijke bronnen kunt vastleggen, en ze dan op een computer opslaan om ze later af te drukken of te bewerken. Het is de meest gebruikelijke manier om kopieën van documenten te maken in kantoren en studentenomgevingen.

De vormen en maten verschillen meestal van model tot model, omdat ze zich moeten aanpassen aan de behoeften van de omgeving waarin ze gebruikt zullen worden, en ook aan het soort document dat ze het meest zullen scannen en de snelheid waarmee ze de bestanden moeten scannen.

Ze hebben ook verschillende resoluties, die gemeten worden in dpi (Dots Per Inch), ook wel DPI (Dots Per Inch) genoemd, omdat de resoluties om een foto met details te scannen niet dezelfde zijn als die voor een tekstdocument nodig zijn.

Voordelen
 • Maak een back-up van belangrijke documenten mogelijk
 • Gedrukte delen kunnen sterk en duurzaam zijn
 • Vergemakkelijk het opnieuw afdrukken van documenten
 • Bied mogelijkheden om foto”s en tekeningen op te slaan
Nadelen
 • Niet alle scanners leveren natuurgetrouwe beelden
 • Een document verliest aan kwaliteit naarmate het gescand wordt
 • Vereisen gespecialiseerd onderhoud

Scanners voor kantoor of atelier – waar moet je op letten?

Omdat scanners een manier zijn om een back-up te maken van al het gedrukte materiaal, is het verplicht er een in het kantoor te hebben, maar werken ze ook voor wie een back-up van zijn tekeningen of foto’s moet maken?

Als je een scanner voor een kantoor nodig hebt, zoek er dan een die snel werkt om de werkstroom niet te belemmeren, die een bestand met meerdere computers kan delen en die documenten kan lezen zodat je ze later gemakkelijker kunt terugvinden.

Anderzijds, als je een scanner nodig hebt om foto’s of tekeningen te digitaliseren, wil je een grotere scanner waarvan de resolutie in staat is om details in schaduwen en kleuren vast te leggen, en die een uitgebreide scancontrole mogelijk maakt om details zoals lichtniveaus en kleuren te wijzigen.

Office Studio
Scansnelheid Moet snel zijn Niet relevant
Mogelijkheid om documenten te delen Meervoudig (wifi, Bluetooth, bedraad) Beperkt (bedraad)
Resolutie Zelden resoluties hoger dan 1200 dpi Hoge resolutie om details vast te leggen
Aanvaardbare grootte De meest voorkomende formaten (Letter, Office, enz.) Helderder dan 1200 dpi
Specialiteit Bied dubbelzijdig scannen en lezen van tekens Bied filmondersteuning

Aankoopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen scanners kunt vergelijken en beoordelen

Het is goed gezegd dat kennis macht is, en in dit geval geldt: hoe meer je weet, hoe beter je aankopen zullen zijn, want met kennis van wat je van een product nodig hebt, kun je er een krijgen die bij je behoeften en portemonnee past, daarom zullen we de belangrijkste kenmerken van scanners op de eenvoudigst mogelijke manier uitleggen.

 • Maat
 • Resolutie
 • Verbindingsmethoden
 • Haspels en media
 • Extra functies

Grootte

De grootte van de scanner die je nodig hebt wordt bepaald door het soort documenten dat je regelmatig gaat scannen. Het heeft geen zin een heel grote scanner te kopen als je alleen documenten op brief-formaat gaat scannen, net zoals je niet veel hebt aan een kleine scanner als je banners en posters gaat scannen.

Je moet ook rekening houden met de ruimte en plaats die je beschikbaar hebt om een scanner neer te zetten, want je wilt niet dat hij op een plek terechtkomt die je werkstroom belemmert of oncomfortabel is om te gebruiken. Als je een voldoende grote open ruimte hebt om aan de scanner te wijden, houd hem dan dicht bij je computer en printer.

Zoek een evenwicht tussen deze twee aspecten en kies een model dat beide doet. Wil je een scanner van gemiddelde grootte kopen, maar vrees je dat je in de toekomst een groter document zult moeten scannen, probeer er dan een te kopen die de mogelijkheid heeft om meerdere scans automatisch tot één bestand samen te voegen.

Resolutie

Het belangrijkste bij de keuze van een scanner is zijn maximale resolutie

Een ander belangrijk aspect waarmee je rekening moet houden bij het kopen van scanners is de maximale resolutie die hij heeft. Zoals we al zeiden wordt dit gemeten in dpi of dpi, en hoe hoger de resolutie, hoe beter het scanresultaat.

Wat bepaalt waar je bij een scanner op moet letten is: welke documenten je gaat scannen

Bedenk wat je in je scans wilt bereiken, hoe nauwkeurig het moet zijn qua detail en hoeveel controle je wilt hebben als je je documenten wilt scannen. Zoals je weet zijn de meest gescande documenten meestal foto’s en documenten, en er zijn scanners die hierin gespecialiseerd zijn.

Voor een kantoor volstaat een scanner van ongeveer 600 dpi, want dat is voldoende om tekst en afbeeldingen te scannen, want hoewel de foto’s misschien niet erg nauwkeurig zijn, gaat het er toch om dat de tekst leesbaar en schoon is.

Als je de scanner gaat gebruiken voor foto’s of tekeningen, wil je een scanner met een goed aantal dpi. Ongeveer 4.800 dpi is perfect als je kleine foto’s scant die je later wilt opschalen, en ook voor tekeningen en afbeeldingen waarbij je een precieze detailgetrouwheid nodig hebt.

Met een automatische scanner met ondersteuning voor meerdere pagina’s kun je moeiteloos meerdere vellen scannen. (foto: TeroVesalainen/ pixabay)

Verbindingsmethoden

Tegenwoordig klinkt het idee van een kantoorscanner zonder netwerkmogelijkheden vergezocht, en niet voor niets. De meeste scanners voor werkgroepen hebben mogelijkheden om verbinding te maken met netwerken, via Ethernet of Wi-Fi.

In een werkomgeving is het nodig dat de scanner documenten naar de juiste computer kan sturen, zodat je geen USB stick hoeft mee te nemen om een gescand beeld van de ene computer naar de andere te brengen.

Voor een heel klein huis of kantoor is dit misschien helemaal niet nodig, want een USB verbinding met een computer slaat alle documenten op die je nodig hebt, bedenk hoeveel computers geprinte documenten zullen moeten ontvangen, zodat je een printer kunt kiezen die kan sturen wat je wilt naar waar je het wilt hebben.

Er zijn ook scanners met een USB of SD kaart ingang om rechtstreeks naar deze geheugensticks te scannen, en ook apparaten met NFC communicatiemogelijkheden om documenten draadloos naar smartphones en tablets te sturen.

Spoelen en media

Het aantal documenten dat een printer in een bepaalde tijd kan scannen hangt niet alleen af van zijn scansnelheid of van de vraag of hij eerst moet opwarmen voor hij draait, maar ook van de vraag of hij een spoel heeft voor automatisch afdrukken.

Sommige scanners ondersteunen ook fotohouders van verschillend formaat, waarin je een veelheid aan foto’s kunt plaatsen om ze tegelijk te scannen. Sommige modellen kunnen zelfs verschillende bestanden van verschillende foto’s in een enkele scan opslaan. Als je een scanner nodig hebt voor een fotostudio zul je veel baat hebben bij een van deze scanners.

Extra mogelijkheden

Elk apparaat heeft meestal een paar extra dingen die het boven de concurrentie doen uitsteken en scanners zijn daarop geen uitzondering. Scanners worden vaak geleverd met technologieën die, hoewel ze niet noodzakelijk zijn voor het scannen, je ervaring veel aangenamer maken, hier zijn de meest voorkomende:

Teken lezen: Bepaalde modellen scanners kunnen documenten ‘lezen’ terwijl ze ze scannen, en zo een digitale kopie opslaan als een .pdf bestand dat later gemakkelijk gewijzigd of teruggevonden kan worden. Sommige kunnen dit niet zelf, maar worden geleverd met software die dit kan.

Bijgeleverde software: Bij veel scanners worden vaak installatiedisks voor stuurprogramma’s geleverd, en soms ook software voor verdere manipulatie van de gescande bestanden. Met sommige kun je aspecten als kleur en schaduw aanpassen, andere lezen gescande beelden en zetten ze om in tekstdocumenten.

Duplex scannen: Een duplex scan is een scan die beide kanten van een document tegelijk scant, dit bespaart veel tijd en is ideaal voor kantoren waar regelmatig een groot aantal documenten gescand wordt.

(Foto: Piotr Adamowicz / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies