Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

28Onderzochte producten

40Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

140Verzamelde opmerkingen

Als er één apparaat in huis is dat beslist slim moet zijn, is het waarschijnlijk de TV. Een leven zonder smart TV is ondenkbaar, niet alleen voor de Netflix, Amazon Prime en Sky TV generatie, maar ook voor fans van ZDF en ARD, die hun geld halen uit de mediabibliotheken.

Maar hoeveel kost een smart TV eigenlijk en wat heeft hij te bieden? Dit zijn enkele van de vragen die we behandelen in onze grote Smart TV test 2022. Natuurlijk vergelijken we ook verschillende modellen en presenteren we de favorieten van onze redactie. We beantwoorden ook veel gestelde vragen.

We leggen bijvoorbeeld uit hoe je een app op je Smart TV kunt installeren of hoe en waar je je Smart TV moet aansluiten.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Een Smart TV is, in tegenstelling tot een gewone TV, een multimedia platform dat met het internet verbonden is. Behalve TV kijken kun je ook op het internet surfen, apps gebruiken of video’s oproepen en bekijken.
 • Alle gepresenteerde Smart TV’s hebben Full HD of Ultra HD resolutie. Full HD is momenteel voldoende, maar voor de toekomst ben je het best uitgerust met Ultra HD. Er zijn ook enkele 3D Smart TV’s.
 • Of het nu gaat om HDMI, Bluetooth of USB verbindingen. De Smart TV kan op vele manieren gebruikt worden en met verschillende apparaten verbonden worden. Dit opent nieuwe opnamemogelijkheden, bijvoorbeeld.

Beste Smart TV: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Smart TV koopt

Welk schermformaat is geschikt voor mij?

Er is geen universeel antwoord op deze vraag. De schermgrootte hangt vooral af van de afstand tot de TV en de resolutie. De vuistregel is “beeldschermdiagonaal in cm x 2,5”. Dit is echter zelden de optimale instelling. Als je te dicht op de TV zit, zie je afzonderlijke pixels.

Als je te ver weg zit, krijg je geen echt bioscoopgevoel. Daarom is het moeilijk de precieze afstand te bepalen. We willen je graag helpen met het volgende schema:

Resolutie Aanbevolen afstand
HD TV 3.9 X diagonaal van het scherm
Full HD TV 2.6 X diagonaal van het scherm
Ultra HD TV 1.3 X diagonaal van het scherm

In het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe dichter je bij de TV kunt zitten zonder direct pixels te zien. Dit hangt echter ook af van je eigen gezichtsvermogen! Als je twijfelt, probeer het dan gewoon uit!

Zitafstand Aanbevolen schermgrootte HD TV Aanbevolen schermgrootte Full HD TV Aanbevolen schermgrootte Ultra HD TV
Tussen 1 en 1,5 meter niet gespecificeerd 19 inch /48cm tot 24 inch /61 cm 40 inch /102cm tot 46 inch /117
Tussen 1,5 en 2 meter 19 inch /48cm 26 inch /66cm tot 32 inch /81cm 46 inch /117cm tot 55 inch /140cm
Tussen 2 en 3 meter 24 inch /61cm tot 32 inch /81cm 32 inch /81cm tot 46 inch /117cm 60 inch /152cm tot 85 inch /216cm
Tussen 3 en 4 meter 32 inch /81cm tot 40 inch /102cm 46 inch /117cm tot 55 inch /152cm 110 inch /279cm

Welke beeldschermtechnologie en resolutie is ideaal voor mij?

Ook hier kan geen algemeen antwoord gegeven worden. Als je bereid bent veel te investeren, kun je beter gaan voor de technologie van de toekomst met UHD en OLED. Maar zelfs voor minder is er een goede resolutie met Full HD als standaard en LCD technologie.

Voor de toekomst moet je kiezen voor UHD of 4k resolutie. In het verleden was de klassieke keuze tussen LED en plasma. Plasma TV’s worden tegenwoordig nog steeds verkocht, maar nog maar betrekkelijk weinig. Hoewel de technologie een goede beeldschermresolutie biedt, is ze ook verhoudingsgewijs duurder. LCD TV’s zijn populair geworden vanwege hun lagere prijs. Bovendien biedt LCD ook een goede resolutie. OLED Smart TV’s zijn ook in de mode en zullen in de toekomst steeds meer gemeengoed worden.

Deze organische LED (OLED) technologie heeft geen achtergrondverlichting nodig en beïnvloedt dus niet langer het beeld. Ze hebben echter nog steeds een veel kortere levensduur dan LED of plasma Smart TV’s.

Resolutie Pixelbreedte
HD TV 720
Full HD TV 1080
Ultra HD TV 2160

Full HD is nu de standaard voor beeldschermresolutie. Je moet hier beslist aandacht aan besteden, zodat je zonder problemen HD kanalen kunt bekijken, of bijvoorbeeld Netflix in HD kunt bekijken. UHD of 4K, die met bijna 4000 pixels bijna tweemaal de pixeldichtheid biedt in vergelijking met een Full HD TV, zal in de toekomst vaker verkocht worden. Momenteel is de selectie van films en series die UHD gebruiken nog erg beperkt. Als het budget goed is, ben je welkom om in de toekomst voor UHD te kiezen, maar momenteel is de Full HD resolutie ook voldoende om kanalen in HD te ontvangen en uit te zenden.

Welk besturingssysteem moet ik gebruiken?

Er zijn 4 belangrijke besturingssystemen. Samsung’s Tizen en Panasonic’s WebOS zijn heel duidelijk vormgegeven en gemakkelijk in het gebruik, terwijl het door Philips of Sony gebruikte Android punten scoort met zijn grote app store en vele spelletjes. Panasonic met Firefox is ook duidelijk ontworpen. Hier zou ik je aanraden gewoon uit te proberen welk ontwerp je het mooist vindt.

Samsung’s Tizen ondersteunt alle bekende standaarden, zoals HTML, Java en Flash, en kan in totaal 5 apps tegelijk gebruiken. Firefox vertrouwt op een duidelijk ontworpen menu, net als WebOS. WebOS maakt ook bediening via armbeweging mogelijk. Omdat je nu op bijna alle Smart TV’s de interface zelf kunt ontwerpen, is de keuze maar van ondergeschikt belang. Waar het hier om gaat is hoezeer het ontwerp van de fabrikant je aanspreekt.

Welke aansluitingen moet de internet-ready TV hebben?

Je Smart TV moet minstens 3 HDMI aansluitingen hebben en een USB interface. Je moet ook een Bluetooth verbinding en een LAN verbinding hebben, want deze verbinding is stabieler dan een WLAN verbinding. Je kunt allerlei apparatenvia HDMI op je Smart TV aansluiten, of het nu een spelconsole, projector of PC is. Ook externe ontvangers kunnen worden aangesloten, evenals DVD spelers of Blu-ray spelers. Samengevatmoet je Smart TV de volgende aansluitingen hebben

 • HDMI verbinding
 • USB verbinding
 • LAN verbinding voor het Internet
 • WLAN om smartphone enz. te verbinden
 • Bluetooth
 • Voor oudere thuisbioscopen: Audio uitgang/ingang
 • CI+ gleuf (voor HD+ klanten)
 • VGA/Scart aansluiting voor oudere toestellen

Als je 3D of UHD gebruikt, let er dan op dat je minstens HDMI 1.4 gebruikt, die je nodig hebt voor de transmissie! Om HDR inhoud te verzenden, moet je HDMI 2.0 of hoger gebruiken. Een HDMI aansluiting aan de zijkant is ideaal om er bijvoorbeeld een camcorder op aan te sluiten voor korte tijd.

Voor oudere home cinema systemen heb je een analoge audio-uitgang nodig; de nieuwere kunnen meestal via een HDMI kabel of Bluetooth aangesloten worden. Zorg ervoor dat je beslist wat voor jou zinvoller is of wat je nodig hebt. USB interfaces zijn ideaal om een externe harde schijf of USB stickaan te sluiten. De Smart TV kan aangevuld worden met een Amazon Fire TV Stick of Google Chromecast.

Alle bezitters van een HD+ module moeten ervoor zorgen dat hun Smart TV een CI+ slot heeft, zodat ze die kunnen blijven gebruiken. Als je een oude VHS recorder of een oude spelcomputer wilt aansluiten, heb je een VGA of Scart aansluiting nodig.

Produktbild

Als je een Smart TV koopt, moet je er zeker van zijn dat alle aansluitingen die je nodig hebt aanwezig zijn.

Is een 3D Smart TV de moeite waard?

3D televisie is nog niet aangeslagen. In feite is de trend in de bioscopen terug naar meer 2D films. Wie de middelen heeft kan zich deze voorziening veroorloven, anders is ze niet nodig. Steeds minder bioscoopfilms gebruiken 3D technologie, en niet alle films bieden een echte meerwaarde. Omdat 3D ook een relatief dure eigenschap is, doen steeds meer fabrikanten het zonder, vooral in de lagere prijsklassen.

Als je de 3D effecten van films als “The Hobbit” of “Star Wars – The Force Awakens” in de toekomst niet wilt missen, zul je iets meer moeten betalen. Toch is de technologie in de loop der jaren verbeterd, en vooral Full HD heeft nieuwe mogelijkheden geopend. Door de uitbreiding van UHD en dus steeds betere resolutie, blijft de trend van 3D af nemen. Maar Hollywood blijft 3D kaskrakers produceren die je op compatibele Smart TV’s kunt bekijken. Met de Panasonic Smart TV hebben we ook een 3D-kunnende Smart TV in onze test!

Wist je dat in Duitsland een goed derde van de TV huishoudens een Smart TV bezit? Dat is het equivalent van meer dan 27,5 miljoen huishoudens. Alleen al in 2017 werden in Duitsland 4,9 miljoen smart TV’s verkocht.

Hoe kan ik mijn Smart TV financieren? Zijn gebruikte Smart TV’s of B-goederen een optie?

Vooral bij Media Markt of Saturn zijn er financieringsaanbiedingen die ook in promoties aangeboden worden. Wij raden je af financieringsaanbiedingen via het Internet te doen. Een aankoop in contanten is meestal goedkoper. Je vindt op het Internet een aantal financieringsaanbiedingen, bv. otto.de biedt ook huurkoop aan. Maar sommige ervan zijn niet bepaald begrijpelijk en zijn dubieus.

We raden je aan altijd een financieringsmodel af te sluiten in een winkel of bij betrouwbare merken zoalsOtto. Financiering is natuurlijk duurder dan een aankoop tegen contante betaling . Het bedrag hangt af van de looptijd, de aanbetaling en de rentevoet. Bijvoorbeeld, hoe hoger de aanbetaling, hoe lager de rente. We raden je aan altijd contant te betalen als dat mogelijk is en, indien nodig, de aanbiedingen zorgvuldig te vergelijken en op de details te letten.

Gebruikte Smart TV’s worden vooral verkocht via ebay classifieds of rommelmarkt apps. Er is hier een kans om geld te besparen. Maar er is ook een groot risico dat je een onbetrouwbareverkoper vindt en uiteindelijk geld verliest. Kijk ook hier uit naar gerenommeerde verkopers. Voor B-ware zijn er een aantal aanbieders, zoals

https://www.comtech.de/b-ware-fernseher. Ook hier kun je voor weinig geld goede modellen krijgen, maar deze apparaten zijn meestal gevoeliger voor defecten.

Smart TV’s als B-ware zijn vatbaarder voor reparaties. Een ander probleem is dat er enkele dubieuze verkopers zijn. Om deze problemen te vermijden kun je het beste een nieuwe Smart TV kopen, die ook met fabrieksgarantie geleverd wordt.

Welke alternatieven zijn er voor de Smart TV?

Amazons Fire TV Stick en Google’s Chromecast zijn de bekendste alternatieven. Deze TV boxen kunnen echter alleen via USB aangesloten worden en werken alleen via WLAN. Anderzijds zijn ze draagbaar en zeer betaalbaar. De structuur van Fire TV of Chromecast is dezelfde als die van een Smart TV, maar omdat ze alleen via WLAN verbonden kunnen worden, zijn de verbindingen gevoeliger voor storingen.

Product Prijs
Google Chromecast ca. 30-40 euro, Chromecast Ultra ca. 80 euro
Amazon Fire TV Stick ca. 40 euro, Box ca. 80 euro
Apple TV 32GB: ca. 180 euro, 64GB: ca. 230 euro

Met ca. 40 euro zijn deze alternatieven echter ook veel goedkoper, en bieden ze de mogelijkheid om apps als Netflix, YouTube of Spotify te installeren en ze gemakkelijk te gebruiken.

Dit geeft je echter geen betere schermresolutie. Daarom zijn deze toestellen nuttig als aanvulling of overgangsoplossing. Met de Amazon Fire TV Box of Google’s Chromecast Ultra kun je ook 4k of Ultra HD streamen. Met iets minder dan € 80 zijn deze echter ook iets duurder. Apple TV is ook een optieals premium oplossing, maar de prijs begint bij 180 €, met beperkt geheugen.

TV-Gerät auf weißem Wohnzimmer-Kasten

Deze smart TV is momenteel verbonden met de Netflix app en geeft de eigenaar een grote keuze aan series en films. (Foto: Jens Kreuter / unsplash.com)

Is mijn internet snel genoeg voor een TV met internettoegang?

Om een Smart TV te kunnen gebruiken, moet je een stabiele internetverbinding van 8 Mbit / sec. hebben. De beste verbinding is via LAN. De vereiste verbinding hangt ook af van het gebruik en de resolutie. Voor het afspelen van een liedje zijn minder megabytes nodig dan voor een video op Netflix. En als je die video in HD wilt bekijken, heb je een betere verbinding nodig.

We raden een verbinding van minstens 8 megabyte per seconde aan om een HD film zonder problemen te streamen. Vooral in landelijke gebieden moet je van tevoren nagaan of dit haalbaar is!

Wist je dat de transmissiesnelheid een belangrijke rol speelt bij Smart TV? De transmissiesnelheid moet minstens 16Mbit per seconde zijn om te kunnen genieten van een onbeperkte en slimme TV ervaring.

Welke energieklasse moet mijn Smart TV hebben?

A+++ is de beste energieklasse. Maar wees voorzichtig! De energie-efficiëntieklasse zegt niets over het werkelijke verbruik, maar alleen over de relatie tussen verbruik en beeldschermgrootte. Zo kan een groot scherm nog steeds in de A+ reeks zitten met een goed rendement. Je moet altijd letten op het werkelijke verbruik, vooral in de stand-by stand, want daar wordt geen rekening mee gehouden! De energieklasse mag geen doorslaggevend criterium zijn!

Besluit: Welke soorten Smart TV’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Een Smart TV verschilt in een aantal essentiële functies van een gewone TV. In principe moet een Smart TV de volgende functies hebben

 • Internettoegang, via WLAN of LAN
 • Mogelijkheid om HbbTV te gebruiken
 • Gebruikersinterface van een besturingssysteem
 • Toegang tot een app store
 • Andere interfaces zoals USB, camera, Bluetooth
 • Opnamefunctie “PVR” en “Timeshift

Elk van deze functies biedt gebruiksmogelijkheden die gewone TV’s niet hebben, met zowel voordelen als nadelen. Afhankelijk van waar je je TV voor wilt gebruiken en in welke mate je hem gebruikt, is het of de moeite waard een Smart TV te kopen of een TV zonder Smart TV.

In het volgende willen we je helpen om uit te zoeken of een Smart TV geschikt voor je is. Hiertoe zullen we de bovengenoemde functies van Smart TV voorstellen en ingaan op de respectieve voor- en nadelen. https://youtu.be/ii9TpPxahwo De video introduceert kort een Smart TV. Hoewel het een reclamevideo van Samsung is en bedoeld is om Samsung op de markt te brengen, kun je het in verband brengen met Smart TV’s in het algemeen, en het biedt een goede inleiding

Hoe werkt een TV met internettoegang en wat zijn de voor- en nadelen?

Met toegang tot Internet via WLAN of LAN kun je surfen op het Internet, video-on-demand diensten gebruiken of het actuele weer bekijken. Dit geeft je meer mogelijkheden.

SaturnElektrofachandel
Als het mogelijk is, is het zinvol om de Smart TV via een LAN kabel met de router te verbinden.

Want zelfs met optimale signaalsterkte kan een draadloos netwerk niet tippen aan de snelheid en stabiliteit van deze kabelverbinding. Om het geheel er mooi uit te laten zien, kun je als alternatief ook een “powerline” adapter gebruiken. (Bron: technews.saturn.at)

Door je Smart TV op het Internet aan te sluiten krijg je toegang tot alle online inhoud die je kent van je computer of laptop – of het nu gaat om het streamen van je favoriete films, snel even googelen of winkelen op Amazon. Geen probleem met een werkende internetverbinding! De TV met internetfunctie biedt je ook de mogelijkheid om je smartphone, tablet, PC of laptop op de TV aan te sluiten. Je kunt ook de Internet verbinding van je Smart TV gebruiken om TV te kijkenvia IPTV.

Voordelen
 • Je kunt films streamen
 • TV kijken via het Internet
 • Facebook &amp
 • Co. gebruiken
 • je smartphone of laptop aansluiten
Nadelen
 • Gegevensbescherming niet altijd gegeven
 • Hackeraanvallen mogelijk
 • Gevaar van virussen via het Internet
 • Als het Internet uitvalt, werkt bijna niets meer

De internettoegang van je Smart TV biedt echter ook de mogelijkheid van hackeraanvallen of virussen. Vooral de camera of de spraakherkenning zouden voor spionage gebruikt kunnen worden. In dit verband, en ook om geblokkeerde inhoud, zoals mediabibliotheken uit andere landen, te ontsluiten, kan het zinvol zijn om VPN hardware te gebruiken, want de meeste Smart TV’s ondersteunen een VPN verbinding niet uit de doos.

Hoe werkt HbbTV en wat zijn de voordelen en nadelen?

Hbbtv is de nieuwe internationale standaard voor het verbinden van televisie en Internet. Je kunt er op elk moment informatie mee controleren, bv. welk programma als volgende op is of de trailer voor het komende programma bekijken. HbbTV combineert de vertrouwde teletekst met de mogelijkheden van het Internet. Door HbbTV op te roepen kun je nu al gepersonaliseerde inhoud van sommige aanbieders zien, zoals de trailer voor het komende programma of het actuele weer. Bovendien kun je met HbbTV op elk moment alle informatie van het Internet oproepen, of een spelletje spelen tijdens het reclameblok.

De Smart TV kan HbbTV ook gebruiken om toegang te geven tot de mediabibliotheek van de omroep of om iets op Facebook te zetten.

Voordelen
 • Laatste informatie direct van het internet
 • “Moderne” teletekst
 • In de toekomst live stemmen/informatie uit het programma
Nadelen
 • Alle gegevens worden gescand
 • Gepersonaliseerde reclame mogelijk
 • Nutteloos zonder internet

De mogelijkheden van HbbTV zijn groot.

In de toekomst zou het ook live stemmen op casting shows kunnen aanbieden, of directe informatie over producten die op dat moment in gebruik zijn. Of, bijvoorbeeld, welk recept op dit moment in het programma gebruikt wordt. Maar dit is precies waar het probleem met HbbTV ligt. Enerzijds hangt het van de omroep af welke inhoud hij aanbiedt en uitvoert, en anderzijds kan hij gepersonaliseerde reclame aanbieden en het gedrag van de gebruiker observeren door gegevens te verzamelen . PayPal heeft al een eigen betaalsysteem voor HbbTV ontwikkeld. HbbTV kan ook alleen gebruikt worden met een bestaande Internetverbinding.

HbbTV geeft je toegang tot interactieve inhoud over programma’s. In de toekomst moet dit nog meer worden, b.v. live stemmen in programma’s of de nu gebruikte kleding binnen een film.

Hoe werkt de gebruikersinterface en wat zijn de voor- en nadelen?

Met Smart TV verandert de hele gebruikersinterface van de TV. De menu’s zijn overzichtelijker en je hebt direct toegang tot de inhoud. Je kunt ook je eigen menu ontwerpen zoals je het zelf lekker vindt. Met de vernieuwde menu’s van de Smart TV kun je nu je favoriete apps direct op de startpagina laten zien. Dit bespaart je het zoeken naar apps in het menu.

Voordelen
 • Ontwerp het scherm zoals je wilt!
 • Veel ontwerpmogelijkheden
 • Grote keuze aan interfaces
Nadelen
 • Geen uniform systeem
 • Fabrikanten gebruiken verschillende systemen

Wat vormgeving betreft zijn de nieuwe menu’s aantrekkelijker en bieden ze ook de mogelijkheid om het ontwerp te veranderen. Het kan ook duidelijker gemaakt worden als je alleen je apps in het menu hebt staan en alles wat overbodig is weglaat. De fabrikanten gebruiken echter verschillende gebruikersinterfaces, zodat ze verschillen in uiterlijk en structuur; elke fabrikant stelt zijn eigen prioriteiten. Je kunt hier meer over lezen in onze gids.

Hoe werkt een app store en wat zijn de voor- en nadelen?

Met de App Store kun je verschillende programma’s op je Smart TV installeren. Dit geeft je direct toegang tot programma’s als Facebook, amazon.de of Netflix. De App Store in de Smart TV biedt een ruime keuze aan programma’s.Van spelletjes tot nieuwskanalen tot video-on-demand diensten als Amazon Prime zijn beschikbaar en gemakkelijk te installeren met een druk op de knop.

Voordelen
 • Directe toegang tot Netflix, Youtube of een mediabibliotheek
 • Grote keuze aan spelletjes
 • Bepaal zelf welke apps je nodig hebt!
Nadelen
 • Elke fabrikant heeft zijn eigen app store
 • Gedeeltelijk verwarrend aanbod

Maar ook hier is het nadeel dat de aanbieders hun eigen app stores gebruiken en dus ook verschillende programma’s gebruiken. Niet elke app store heeft dezelfde apps, elk biedt andere aan. Zo wordt het al snel verwarrend wie wat aanbiedt.

Hoe werken USB, camera en Bluetooth verbindingen en wat zijn de voor- en nadelen?

De mogelijkheden van Smart TV’s geven ons nieuwe mogelijkheden. Via USB kunnen we harde schijven aansluiten om programma’s op te nemen. Of je kunt de camera en Skype gebruiken om rechtstreeks met iemand een videogesprek te voeren. Sommige van deze functies zijn nuttig voor ons. Je kunt verschillende apparaten via Bluetooth met de Smart TV verbinden en gegevens uitwisselen. Of je kunt je favoriete hoofdtelefoon via Bluetooth op je Smart TV aansluiten.

Ook Bluetooth toetsenborden kunnen de functie gebruiken.

Voordelen
 • Sluit een koptelefoon, toetsenbord of controller aan via Bluetooth
 • Bel met de camera via Skype
 • Een USB verbinding kan gebruikt worden voor camcorders
Nadelen
 • Camera zou misbruikt kunnen worden voor spionage
 • Veel aansluitingen zijn duurder
 • Steeds nieuwe aansluitingen, standaard verandert

Zo verdwijnen de hinderlijke kabels die door de kamer liggen. Je kunt ook een TV box of de Fire TV Stick/Google Chromecast via USB aansluiten om je Smart TV aan te vullen.

De camera is echter een doorn in het oog van veel gegevensbeschermers, omdat hij gebruikt kan worden om heimelijk te spioneren. Er is nu de mogelijkheid om de camera uit te zetten en ook de spraakbesturing, maar hier is geen 100% garantie. Zorg ervoor dat de USB poorten USB 3.0 ondersteunen en de HDMI poorten HDMI 2.0 als je de nieuwste technologie wilt gebruiken. Je kunt Bluetooth ook opwaarderen via een TV box.

Hoe werken PVR en Timeshift en wat zijn de voor- en nadelen?

Met PVR kunnen opnamen extern worden opgeslagen op een USB stick of een harde schijf. Met Timeshift kun je een programma op elk moment pauzeren of snel vooruit/terugspoelen. PVR staat voor “Personal Video Recorder” en stelt je in staat je opnamen met je mee te nemen en ze onafhankelijk van de TV te beheren. Bij duurdere prijsmodellen is al een harde schijf geïnstalleerd waarop je je programma’s kunt opslaan.

Voordelen
 • Bewaar opnamen op een USB stick/harde schijf en neem ze altijd mee
 • Dure modellen hebben vaak een ingebouwde harde schijf
 • Met Timeshift kun je programma’s pauzeren wanneer je dat wilt
Nadelen
 • Neemt extra ruimte en stroom in beslag
 • Blokkeer de verbindingen

Met Timeshift kun je programma’s kort pauzeren, b.v. als iemand je belt of als de deurbel gaat. Zo mis je geen minuut van je favoriete programma! En je kunt ook de vervelende reclames overslaan.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om Smart TV’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om Smart TV’s te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde TV met Internet geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • De schermresolutie en technologie
 • De grootte van het scherm
 • Het besturingssysteem
 • Ontvangstmogelijkheden
 • Aansluitingen en extra functies
 • Energieverbruik
 • Design & gebogen Smart TV
 • Gewicht en afmetingen
 • Processor
 • Volume

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteriaen hoe je ze kunt indelen.

Schermresolutie

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op schermresolutie, d.w.z. HD TV, Full HD TV en Ultra HD TV. Toch willen we er hier op wijzen dat de beeldschermresolutie een van de belangrijkste criteria is bij de aanschaf van een Smart TV, omdat ze een belangrijke invloed heeft op het eindresultaat. Vraag je eerst af hoe vaak je de TV momenteel gebruikt en hoeveel geld je bereid bent te investeren. Als je de TV veel gebruikt en bereid bent minstens € 400 te investeren, is een Ultra HD TV zinvol voor je. Kijk je minder vaak TV of wil je minder investeren, dan zijn een HD TV of Full HD TV met Internet verbinding betere alternatieven voor je. In de regel is het niet verkeerd om voor een Full HD Smart TV te gaan, want UHD wordt op het ogenblik niet veel gebruikt. Maar je kunt hier investeren voor de toekomst! En vergeet niet op de grootte te letten, want schermresolutie en grootte hangen sterk samen! De beeldkwaliteit hangt echter af van andere factoren die in de details doorslaggevend zijn, b.v. de beeldtechnologie in hertz. De volgende video legt kort het verschil uit tussen Ultra HD en Full HD en gaat in op de belangrijkste vragen. Ook al is het weer van Samsung, de uitleg geldt voor alle Smart TV’s. https://youtu.be/OGlmb3aiUMg

Schermgrootte

Zoals reeds gezegd is er hier geen universele oplossing. Je moet de afstand tot de TV en de technologie kennen, en dan onze tabel gebruiken om de juiste maat te vinden! https://www.heimkinoheld.de/50-zoll-fernseher-test/ Om een echt “bioscoopgevoel” te creëren, is een Ultra HD Smart TV met een groot scherm beter geschikt. Zoek je echter een kleine Smart TV om af en toe in de keuken of slaapkamer TV te kijken, dan heb je maar een klein scherm nodig. Vooral als je de Smart TV ook als PC gebruikt of er spelconsoles op aansluit, is een groot scherm meer aan te bevelen dan een kleiner.

Het besturingssysteem

Hier moet je gewoon uitproberen welke interface je het meest aanspreekt en welke voor jou de beste app store biedt. Voor de rest zijn er geen grote verschillen. Alle besturingssystemen bieden de meeste functies, maar niet alle apps zijn in alle app stores beschikbaar; sommige bieden bijvoorbeeld geen Amazon Prime Video. Wie dit wil gebruiken moet hier goed opletten! Het is aan te raden om foto’s van de gebruikersinterfaces te bekijken of naar je plaatselijke dealer te gaan om de besturingssystemen van de Smart TV’s zelf te bekijken. Sommige hebben bijvoorbeeld geen PVR functie, wat betekent dat je geen opnamen vooraf kunt instellen om programma’s op externe harde schijven of USB sticks op te slaan. Besteed hier aandacht aan als je het nodig hebt!

Ontvangstmogelijkheden

Hier is het belangrijk na te gaan of je huidige aansluiting ook geschikt is voor je Smart TV. De meeste hebben aansluitingen voor het gangbare DVB-C (kabel), DVB-S (satelliet) of DVB-T2. DVB-T is uitgeschakeld en dus niet meer beschikbaar! Als je eerder een DVB-T ontvanger had, moet je misschien overschakelen op een nieuwe ontvanger. Met DVB-C kun je, bijvoorbeeld, externe ontvangers van “Sky” of “Kabel Deutschland” via de kabel aansluiten. Zoek naar deze verbinding als je een van deze gebruikt. Anders kun je veel kanalen in Full HD kwaliteit ontvangen via DVB-S of DVB-T2. Voor Ultra HD inhoud is DVB-T2 of DVB-C met een aangesloten ontvanger die UHD kan ontvangen, bv. de nieuwe “Sky” ontvanger, geschikt. Als je Ultra HD inhoud via DVB-S wilt bekijken, moet je zorgen dat je een DVB-S2 tuner hebt; de oudere modellen zijn niet compatibel met Ultra HD inhoud.

Vergeet niet dat DVB-T dit jaar uitgeschakeld werd! Je Smart TV moet daarom ten minste DVB-T2 of een andere verbinding die je hebt ondersteunen. In het geval van DVB-T2 moet je nagaan of je een extra stroomaansluiting nodig hebt!

Energieverbruik

Het is belangrijk dat je het werkelijke verbruik en het verbruik per jaar bekijkt en vergelijkt! De efficiëntieklasse beschrijft alleen het verband tussen verbruik en grootte. Niettemin zal een groter exemplaar natuurlijk aanzienlijk meer verbruiken. Daarom kan het gebeuren dat een 50-inch TV een beduidend betere efficiëntieklasse heeft dan een 32-inch TV, maar toch effectief beduidend meer verbruikt. Om te voorkomen dat je energiekosten in de toekomst exploderen, let je vooral op het verbruik per jaar. Het dient als een goed referentiepunt om modellen te vergelijken, vooral als ze even groot zijn! Het is ook raadzaam aandacht te besteden aan het stand-by energieverbruik, want hier zitten vaak verborgen valkuilen die de elektriciteitsrekening kunnen opdrijven.

Design & Curved Smart TV

Vooral bij TV’s die meestal in de woonkamer staan en dus deel uitmaken van de inrichting van je flat of huis, is de vormgeving een belangrijk aankoopcriterium! Het ontwerp bestaat uit twee elementen

 • De kleur van de Smart TV
 • De vorm van de TV

De meeste Smart TV’s zijn zwart, andere gebruikte kleuren zijn meestal zilver of soms wit. Exotische kleuren zijn zeldzaam. Soms wordt een “metallic look” gebruikt, die een mengeling is van zwart en zilver. Wat vormgeving betreft zijn de meeste Smart TV’s platte schermen, d.w.z. dat het scherm plat en recht is. Anderzijds zijn er gebogen Smart TV’s; vooral Samsung produceert die, maar ook LG heeft er intussen een op de markt gebracht. Gebogen Smart TV’s kunnen vooral punten scoren met hun fraaie vormgeving, en zijn een blikvanger in elk huis. De voordelen voor de filmervaring zijn echter omstreden.

Voordelen
 • Gevoel dichter bij het scherm te zijn
 • 3D effect
 • Scherm lijkt groter
 • Mooie vormgeving
Nadelen
 • Ruimteproblemen met meerdere mensen
 • Effect kleiner op grotere afstand

Voorstanders stellen dat de gebogen vormgeving de kijker het gevoel geeft een groter scherm te hebben zonder dat het ook werkelijk zo is. En de gebogen vormgeving zou een 3D gevoel geven, waardoor de kijker meer binnenin het scherm komt te zitten. Met meer dan twee mensen voor de TV kan het echter krap worden, en het effect zou afnemen naarmate de afstand groter wordt en slechts een onbetekenende verbetering betekenen. Je kunt snel en duidelijk zien of een van onze Smart TV’s een gebogen design heeft in de vergelijkingstabel! Ook hier is het zinvol om het uit te proberen. Onder bepaalde omstandigheden is een Curved Smart TV een verstandige, visueel aantrekkelijke oplossing. Maar het is zeker niet voor iedereen geschikt.

Gewicht en afmetingen

Woon je op de bovenste verdieping, dan is een lichtere Smart TV misschien aan te bevelen als je niet veel wilt sjouwen. Anders hangt het gewicht af van de maat die je kiest. Omdat de TV zelden verplaatst wordt, is het gewicht van ondergeschikt belang. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de Smart TV niet te zwaar is voor de plank. In dit geval moet je een stabiele ondergrond gebruiken. Wat de afmetingen betreft, moet je er zeker van zijn dat je hem kunt plaatsen waar je wilt, vooral op zolderflats.

Of de basis is niet te groot voor de plank. Bovendien zijn kleinere Smart TV’s lichter en gemakkelijker te hanteren bij verhuizingen. Als je de Smart TV niet vaak hoeft te verplaatsen, is een grote, zware TV prima. Wil je dat hij flexibel is, kies er dan een met een kleiner scherm!

Processor

Een snelle processor zorgt voor een snel besturingssysteem. Daarom moet je ook aandacht besteden aan de processor. De meeste Smart TV’s hebben quad-core processors. Het aantal processoren alleen is echter niet doorslaggevend voor snelle prestaties. Hoe snel de processors werkelijk werken wordt van tijd tot tijd door tijdschriften getest. Voor een dieper inzicht zijn zulke tests een nuttige aanvulling om te weten hoe goed de processor eigenlijk werkt.

Volume

De meeste geïntegreerde luidsprekers zijn luid genoeg voor normaal gebruik. Als je het graag extra luid hebt, kun je kiezen voor een hoge luidsprekeruitgang op de Smart TV. Sommige Smart TV’s, waaronder de Samsung Smart TV’s, vertrouwen ook op automatische volumeregeling, die handig gebruikt kan worden zodat je niet steeds het volume harder en zachter hoeft te zetten tijdens bijvoorbeeld een film. Als alternatief kun je ook een thuisbioscoop installeren, die nog dichter bij een bezoek aan de bioscoop staat en de juiste sfeer biedt, maar ook hoge kosten met zich meebrengt. Nogmaals, het hangt van je budget af. In de regel zijn gewone luidsprekers echter voldoende.

Wetenswaardigheden over Smart TV

Hoe installeer ik een app op de Smart TV?

Om apps te installeren, moet je het menu van je Smart TV openen en naar de App Store gaan, waar alle apps gedownload kunnen worden. Voor Philipps of Samsung Smart TV’s druk je op “Smart” of “Smart Hub”; voor Panasonic druk je op “Viera Cast”; voor alle andere ga je via de menutoets naar het app-gedeelte. Daar kun je alle apps downloaden en installeren, ga gewoon naar de app en druk op “download” of “install”. Voor meer gedetailleerde informatie kun je ook lezen hoe dit moet in de gebruiksaanwijzing.

Wat zijn de beste apps voor TV’s met internet?

Netflix, Amazon Prime of ARD zijn klassieke apps. We presenteren een paar interessante apps die op elke Smart TV zouden moeten staan.

 • Netflix: Met Netflix kun je veel films of series op je TV streamen. De films en series zijn op elk moment beschikbaar en je kunt ze pauzeren als je dat nodig vindt. Alles wat je nodig hebt om ze te bekijken is een abonnement en de app.
 • ARD/ZDF: Via de ARD of ZDF app heb je op elk moment toegang tot de mediabibliotheek van de twee omroepen en kun je het programma dat je gemist hebt bekijken.
 • Spotify: Met Spotify heb je gratis toegang tot een grote muziekcollectie en kun je die afspelen. Je kunt je favoriete afspeellijst samenstellen of een bestaande gebruiken. Om de advertenties te verwijderen, heb je een abonnement nodig.
 • Skype: Met Skype kun je face-to-face videogesprekken voeren met mensen over de hele wereld. Het geheel is gratis. Je Smart TV moet een camera en een microfoonhebben.
 • youtube.de: Met YouTube kun je op elk moment de nieuwste muziek of de nieuwe trailer bekijken. Er zijn ook enkele films en documentaires op YouTube. En het is gratis.

Hoe verbind ik mijn smartphone met de internet-enabled TV?

Of je gebruikt een app of een kabeloplossing. De kabel biedt een stabiele verbinding, een app kan flexibeler gebruikt worden. Je kunt je Smart TV gemakkelijk verbinden met je mobiele telefoon via Google’s Miracast of Apple’s Airplay. Welke je nodig hebt hangt af van zowel je smartphone als je Smart TV. HDMI naar micro USB kabel is er voor weinig geld en geeft een stabiele verbinding. Je kunt de mobiele telefoon echter niet gebruiken terwijl je hem gebruikt en moet voor de kabel zorgen.

Er zijn geen algemene beperkingen dat een smartphone alleen werkt met een Smart TV die hetzelfde besturingssysteem heeft.Met de juiste app kunnen alle smartphones verbonden worden!

Welke online video-on-demand aanbieders zijn er?

Netflix, Amazon en Maxdome bieden de grootste keuze aan films en series. Andere aanbieders zijn Watchever, Clipfish of Videobuster. Welke je nodig hebt hangt af van welke voor jou de beste deal biedt. Je hebt voor bijna allemaal een abonnement nodig. Sky abonnees hebben ook toegang tot de online dienst van Sky via hun Smart TV.

Hoe verbind ik een PC/Home Cinema/Beamer/PS4/XBOX met de Smart TV?

De meeste kunnen gemakkelijk op de TV worden aangesloten via een HDMI kabel. Sommige bieden ook al een Bluetooth verbinding. De Xbox, Playstation 4 of de projector kunnen zonder problemen aangesloten worden, en de HDMI kabel wordt meestal meegeleverd. Voor oudere modellen heb je meestal een VGA of Scart kabel nodig. Nieuwe thuisbioscopen, bijvoorbeeld, kunnen nu vaak via Bluetooth met de Smart TV verbonden worden en hebben geen lastige kabels meer nodig.

Kan ik buitenlandse zenders ontvangen met de Smart TV?

Je kunt IPTV gebruiken om de kanalen te ontvangen of rechtstreeks naar de website van de omroep gaan. Als alternatief kun je Youtube gebruiken. IPTV aanbieders zoals Telekom bieden Russische, Turkse en vele andere kanalen. De websites van de aanbieders bieden soms ook een live stream aan, en omdat Smart TV’s vaak Flash Player ondersteunen, is dat geen probleem.

Hoe kan ik programma’s/films opnemen op de internet-geschikte TV?

Je kunt het programma ofwel rechtstreeks op de harde schijf in de Smart TV opnemen, op een externe harde schijf / USB stick of via een online dienst. Welke oplossing je uiteindelijk kiest hangt af van je TV. Duurdere Smart TV’s hebben meestal ingebouwde harde schijven, terwijl goedkopere een externe harde schijf of USB stick nodig hebben. Afhankelijk van hoe vaak en hoeveel je opneemt, heeft de kleinere USB stick minder opslagruimte, maar neemt hij ook minder plaats in. De harde schijf heeft meer opslagruimte, maar neemt ook meer plaats in. Online TV recorders besparen ruimte, maar kosten soms geld en zijn internet-afhankelijk.

Let bij aankoop op het PVR label. Zonder dit toestel kun je geen films of series opnemen. Ook kun je niet naar een ander programma kijken terwijl je er een opneemt als de PVR functie ontbreekt!

Hoe kan ik spraakbesturing/gebarenbediening op de Smart TV instellen of uitschakelen?

Door naar het menu te gaan en in de Smart TV instellingen te klikken op “deactiveer” spraakherkenning. Dit is standaard geactiveerd. Als je niet wilt dat je Smart TV permanent kan meeluisteren, kun je dit via het menu handig uitschakelen. Je kunt dan echter niet langer de spraak- of gebarenbediening gebruiken en alleen nog via de afstandsbediening schakelen.

Is de Smart TV een sp ion?

Hoe zit het met gegevensbescherming?

De Smart TV stelt fabrikanten in staat gegevens te verzamelen over allerlei gebieden. Spraak- of gebarenbesturing kun je uitschakelen als je je zorgen maakt. De Smart TV kan gegevens verzamelen over of en wanneer het programma veranderd werd, wat er aangezet werd en hoe vaak. Deze functies kunnen niet uitgeschakeld worden. Als je meer over dit onderwerp wilt weten, raden we je het volgende artikel aan: https://youtu.be/j8JRJ2vI5w8 Maar spraak- of gebarenbesturing kun je desgewenst uitzetten, zodat de Smart TV niet meer op de achtergrond kan meeluisteren. De camera kan ook bedekt worden.

Welke HDMI kabel heb ik nodig voor de TV met Internet verbinding?

HDMI kabels verschillen nauwelijks. Een HDMI kabel tussen €5 en €10 is prima geschikt. Je moet alleen letten op de lengte van de kabel, afhankelijk van waar je apparaten zich bevinden. Als je je PC op de Smart TV wilt aansluiten, kan een 5-10 meter lange kabel wel nodig zijn als je die door de hele kamer moet leggen. Verder zijn de meeste labels op HDMI kabels overbodig, ze zijn bijna allemaal hetzelfde.

Hoe maak je een Smart TV schoon?

Gebruik alleen speciale TV schoonmaakmiddelen om je Smart TV schoon te maken. Smart TV’s zijn gevoelig en moeten vooral tegen water beschermd worden. Je kunt gemakkelijk Smart TV schoonmaakmiddelen kopen in elektronicawinkels of op het Internet, waarvan de meeste tussen €5 en €10 kosten . Zorg ervoor dat je de Smart TV uitschakelt voordat je hem schoonmaakt, zodat je beschadiging kunt voorkomen.

Zijn er bekende virussen voor TV’s met Internet?

Ja, er zijn ook virussen voor Smart TV’s. Om je ertegen te beschermen moeten regelmatig updates geïnstalleerd worden en mogen alleen officiële apps uit de App Store gebruikt worden. Je moet ook vermijden dat je op je Smart TV op gevaarlijke websites surft om te voorkomen dat je een virus oploopt. Tot nu toe zijn er geen anti-virus programma’s voor de Smart TV.

Waar kan ik de Smart TV op aansluiten?

In de caravan, in de keuken of in de woonkamer. Je kunt Smart TV’s overal opstellen waar een stroomaansluiting en internettoegang is. Je moet ook letten op de grootte van je Smart TV; een 56 inch TV in de keuken zal zelden passen. Maar je hebt een ruime keuze, er zijn ook veel kleine Smart TV’s! Een Smart TV kan overal geplaatst worden waar voldoende ruimte is voor zijn schermgrootte. Het moet alleen mogelijk zijn om een stroomvoorziening en een LAN/WLAN verbinding tot stand te brengen.

Internet-geschikte TV’s voor senioren

Telefunken, bijvoorbeeld, heeft een Smart TV voor senioren op de markt. Als je er een koopt, zoek dan naar een goed volume, een gemakkelijk te bedienen afstandsbediening en een groot scherm. In principe is het niet nodig om een speciale Smart TV voor senioren te kopen als je aandacht besteedt aan de hierboven beschreven dingen. Vooral een eenvoudige interface moet een belangrijke rol spelen!

Installeer Flash Player op de Smart TV

Je kunt de Flash Player op de Smart TV installeren door de bedrijfssoftware bij te werken. Problemen met de Flash Player kunnen ook op deze manier opgelost worden. In de meeste gevallen is de Flash Player al geïnstalleerd. Zo niet, en als het niet via een update geïnstalleerd kan worden, kun je ook een Google Chromecast of Amazon Fire Stick gebruiken.

Welke afstandsbediening of welk toetsenbord heb ik nodig voor de TV met internetverbinding?

Je kunt bij verschillende leveranciers afstandsbedieningen kopen en die zelf programmeren. In de meeste gevallen is de standaard afstandsbediening echter prima geschikt. Een toetsenbord is meestal niet inbegrepen, maar je kunt er zonder problemen een kopen. Bluetooth toetsenborden zijn hier bijzonder geschikt om onnodige kabels te vermijden. Hiermee kun je de Smart TV als computer gebruiken.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.sit.informatik.tu-darmstadt.de/fileadmin/user_upload/Group_SIT/Publications/SmartTV_-_Eine_Sicherheits-_und_Datenschutzanalyse_von_internetfaehigen_TVs_-_Florian_Oswald.pdf [2] http://praxistipps.chip.de/was-heisst-smart-tv-einfach-erklaert_40926 Fotocredits: cdu445 / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies