Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

41Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

143Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote geluidssysteemtest 2023. Hier stellen we alle geluidssystemen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste geluidssysteem voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een geluidssysteem wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een geluidsinstallatie is een meerkanaals geluidssysteem dat ontworpen is om een zo realistisch mogelijke ruimtelijke geluidservaring te bieden. Een subwoofer wordt gecombineerd met een verschillend aantal luidsprekers.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen 2.1 en 5.1 geluidssystemen, die desgewenst ook uitgebreid kunnen worden. Met vijf of meer luidsprekers kun je surround geluid creëren.
 • Bij het kopen moet je niet alleen letten op de geluidskwaliteit, de prestaties, het besturingssysteem en de geïntegreerde aandrijving, maar ook op het aantal audiokanalen.

Beste soundsystem: Onze selectie

Auna Soundsystem

Ontdek het krachtige geluid van het AUNA Areal 525 WD surround sound-systeem, dat u meeneemt naar de echte bioscoopervaring. Deze set bestaat uit een actieve subwoofer en vijf satellietluidsprekers die samen een kamervullend geluid creëren met een vermogen van 5 x 15 watt + 50 watt RMS.

Auna Soundsystem

Ontdek het ultieme geluidssysteem van AUNA, speciaal ontworpen om uw luisterervaring naar een geheel nieuw niveau te tillen. Met dit geweldige systeem krijgt u een ongeëvenaard geluid dankzij de combinatie van de twee 4-weg voorluidsprekers, elk uitgerust met in totaal vier subwoofers. Deze voorluidsprekers zorgen voor een zeer goed opgelost en dynamisch geluidsbeeld in een duet, terwijl de twee boxen aan de voorkant worden versterkt door een 2-weg middenbox, wat het geluid nog voller maakt.

Zetiling Soundsystem

Ontdek het fantastische geluid van het Zetiling Soundsystem en dompel uzelf onder in een wereld van uitstekende audiokwaliteit. U zult genieten van uw favoriete muziek met verbeterde helderheid en natuurgetrouwheid, dankzij de hoogwaardige luidsprekers van Zetiling. Bereid u voor op een spectaculaire luisterervaring, want dit soundsystem biedt niet alleen geweldig geluid, maar ook een cool en kleurrijk LED-lichteffect. Zo creëert u moeiteloos de perfecte sfeer tijdens het luisteren naar muziek of het kijken naar films.

Auna Soundsystem

Maak gebruik van de meegeleverde afstandsbediening om de surround sound-uitgang van de subwoofer en satellietluidsprekers volledig te differentiëren en ze aan te passen aan uw eigen behoeften en ruimte. Dit systeem biedt onbeperkte connectiviteit met allerlei externe audioapparatuur zoals smartphones, tablets, cd-spelers, mp3-spelers, laptops en televisies door middel van de stereo cinch-ingang.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een geluidssysteem koopt

Wat maakt een goed geluidssysteem?

Luidsprekers van hoge kwaliteit zijn een must voor een goede geluidservaring. Er moeten ook voldoende luidsprekers zijn voor surround geluid. Surround geluid is een belangrijk onderdeel voor de perfecte geluidsinstallatie.

Een flatscreen TV alleen is niet genoeg om van de huiskamer een bioscoop te maken. Dit geluid ontstaat wanneer de technologie het geluid over de kamer verdeelt via verschillende elektronisch gestuurde luidsprekers.

Zo voelt het luisteren naar muziek aan alsof je op de eerste rij zit bij een concert en midden in de actie zit bij een film. Het aantal luidsprekers is ook van cruciaal belang, en we hebben het over minstens twee luidsprekers en een subwoofer.

De meest gebruikelijke is Dolby 5.1, dat perfect geschikt is als home cinema systeem en ongelooflijke virtuele surround produceert. Theoretisch is er geen limiet aan het aantal luidsprekers, als de ruimte het toelaat, dus zijn er ook 11.2 geluidssystemen op de markt.

Niet alleen het aantal luidsprekers is belangrijk, maar natuurlijk ook de kwaliteit ervan, waarbij verschillen in geluid duidelijk merkbaar zijn.

Hoe werkt een geluidsinstallatie?

De luidsprekers zijn verbonden met een eindtoestel en produceren zo zowel versterking als ruimtevulling van het geluid. In een 2.1 geluidssysteem sluit je de luidsprekers gewoon aan op de PC of TV en krijg je een sterker geluid.

Het 5.1 geluidssysteem daarentegen levert een geluidservaring op zoals je die uit de bioscoop kent, waarbij het geluid niet slechts uit één richting komt, zodat je het gevoel krijgt dat je deel uitmaakt van de film. Het komt uit vijf richtingen en wordt over alle luidsprekers verdeeld, waardoor surround geluid ontstaat.

Bijvoorbeeld, in de film komt een geluid uit de linker achterhoek, dan zal het in je huiskamer ook daar vandaan komen via de linker achterluidspreker.

Wist je dat perfect surround geluid ook afhangt van de media die afgespeeld wordt? Hoe goed je luidsprekers en luidspreker ook zijn, als het geluidsspoor van de DVD of Blue-Ray van slechte kwaliteit is, heb je er niets aan.

Wat zijn de voordelen van een geluidssysteem boven een soundbar?

Een geluidssysteem zorgt voor uitstekend geluid dat door de hele ruimte wordt verspreid. Bovendien kan een 5.1 geluidssysteem perfect surround geluid en lage tonen leveren. Het belangrijkste voordeel van geluidssystemen boven de goedkopere alternatieve soundbars is de perfecte home cinema geluidservaring met een echt surround geluid uit het 5.1 geluidssysteem en het geluid dat de kamer vult.

Voordelen
 • Natuurlijk, echt surround-geluid
 • Luidsprekers kunnen perfect uitgelijnd worden
 • Maximale bas
 • Audiofiele presentatie zoals in de bioscoop
Nadelen
 • Produceert geen volledig/echt surround-geluid
 • Een aparte subwoofer is vaak nodig

De luidsprekers kunnen ook perfect uitgelijnd worden naar wens en om het best mogelijke geluid te bereiken. Maximale lage tonen zijn ook gegarandeerd, evenals een audiofiele presentatie zoals in de bioscoop.

Een ander voordeel van een geluidssysteem zijn de luidsprekers en de subwoofer; bij de soundbar is vaak een aparte subwoofer nodig. Samenvattend zie je dat het geluidssysteem veel beter geluid geeft als het correct geïnstalleerd is.

Voor welk doel wil je een geluidssysteem gebruiken?

Geluidssystemen kunnen in de eerste plaats gebruikt worden om naar muziek te luisteren. Hij kan ook gebruikt worden om spelletjes op de PC te spelen of films te kijken met het gevoel alsof je in een bioscoop zit. Bij het kiezen van het juiste geluidssysteem voor jou moet je nagaan waarvoor je het vooral wilt gebruiken.

Als je er alleen muziek mee wilt luisteren, is een 2.1 geluidssysteem voldoende. Hij is het meest geschikt om op een PC of laptop aan te sluiten. In dit geval worden de luidsprekers klein gehouden en nemen ze weinig plaats in.

De prestaties van deze systemen moeten echter niet onderschat worden. Je kunt niet alleen je huiskamer met zo’n systeem inrichten, maar ook je auto. Ze zijn ook geschikt voor PC gaming, maar als je helemaal in de virtuele wereld wilt opgaan, moet je een 5.1 systeem zoeken.

5.1 Geluidssystemen worden vooral gebruikt als home cinema systemen in een compleet systeem met een Play Station 3, een DVD en Blu-ray speler en een receiver. Om de home cinema ervaring te verbeteren, kan het systeem ook op een projector worden aangesloten.

De ontwikkeling van geluidssystemen hangt sterk samen met de ontwikkeling van bioscoopfilms, zodat je ook thuis optimaal geluid kunt bereiken.

Wat zijn de alternatieven voor een geluidsinstallatie?

De goedkopere optie zou een soundbar zijn, die ook ruimtebesparend is omdat de luidsprekers niet over de hele kamer verdeeld hoeven te worden. Dit maakt de installatie veel gemakkelijker.

Je moet echter aanvaarden dat het geluid de kamer minder zal vullen en dat je het zonder echt surround geluid moet stellen. Goed geluid wordt, uiteraard, nog steeds geleverd. Het volgende overzicht illustreert de voordelen van een soundbar en de nadelen van een geluidsinstallatie:

Voordelen
 • Eenvoudige installatie/aansluiting
 • Nauwelijks kabelwarboel
 • Modern, tijdloos ontwerp
 • Geschikt voor kleine tot middelgrote kamers
Nadelen
 • Veel
 • Kabels van ontvanger naar luidspreker
 • Vereist verhoudingsgewijs veel ruimte
 • Complex installatieproces
 • Verhoudingsgewijs duur

Besluit: Welke soorten geluidssystemen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Over het algemeen worden geluidssystemen onderscheiden door het aantal luidsprekers en subwoofers (woofers) dat ze hebben, zoals de naam van het systeem aangeeft. We maken in principe onderscheid tussen twee geluidssystemen

 • 2.1 geluidsinstallatie
 • 5.1 geluidsinstallatie

Hier staat het getal voor de punt voor het aantal luidsprekers en het getal na de punt voor de subwoofers. Vanaf 5.1 spreken we van meerkanaals geluidssystemen of surround sound systemen.

Met zo’n geluidsinstallatie is het mogelijk een zo realistisch mogelijk klankbeeld te scheppen. Je moet niet langer het gevoel hebben dat er dozen naast de TV staan die je stereo bioscoopgeluid van voren geven, maar ervaar het geluid van alle kanten van je omgeving.

Er zijn ook extra uitbreidingssets om de klank nog verder te perfectioneren

 • 7.1 geluidsinstallatie
 • 9.1 geluidsinstallatie

Bij geluidssystemen gaat het in de eerste plaats om de akoestische ervaring. Dit kan echter ook versterkt worden door een 3D-geschikte Blu-ray speler, die ook een geweldig TV-beeld mogelijk maakt. Voeg daar een AV receiver aan toe en je hebt een compleet systeem en, met een bijpassend TV-toestel, staat niets meer in de weg van compleet home cinema plezier.

 • Home theater systeem

Afhankelijk van je ruimtelijke en financiële mogelijkheden, en van het geplande gebruik van de geluidsinstallatie, is een ander toestel het meest geschikt.

Waaruit bestaat een 2.1 geluidsinstallatie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het 2.1 geluidssysteem is betrekkelijk eenvoudig en hoeft alleen maar op een PC of TV aangesloten te worden. Hij bestaat uit slechts twee voorluidsprekers die het geluid weergeven en een krachtige subwoofer waardoor de lage tonen worden weergegeven.

Het 2.1 geluidssysteem kan gebruikt worden voor muziek, spelletjes en films. De veel grotere subwoofer komt vooral tot zijn recht bij spelletjes en films, en produceert een krachtige en rijke bas.

Voordelen
 • Kamervullend geluid
 • Weinig aansluitkabels
 • Weinig moeite voor installatie
 • Relatief goede prijs
 • Geen grote ruimte nodig (compact formaat
Nadelen
 • Geen surround sound

Een hoogwaardig 2.1 geluidssysteem met twee grote satellietluidsprekers is geschikt om muziek van hoge kwaliteit te spelen, want ze bieden niet alleen een goede kwaliteit maar ook een hoog volume.

Het bijzondere voordeel van het 2.1 geluidssysteem is dat er maar een paar verbindingskabels gelegd hoeven te worden, wat de installatiekosten laag houdt. Bovendien zijn de kosten voor het effectrijke geluidsgevoel dat het systeem geeft niet al te hoog. Een grote ruimte is ook niet nodig in vergelijking met andere systemen, want hij is compact van formaat.

Het nadeel van de 2.1 geluidsinstallatie is het ontbreken van surround geluid, dat het geluid rond de kijker verdeelt en de indruk wekt deel uit te maken van de actie. Deze techniek is alleen mogelijk met een 5.1 geluidssysteem. Samengevat is het 2.1 geluidssysteem voldoende voor een goede geluidservaring bij het luisteren naar muziek.

Waaruit bestaat een 5.1 geluidssysteem en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een 5.1 geluidssysteem bestaat uit vijf luidsprekers voor de midden- en hoge frequenties en een subwoofer voor de baszware audio. De zojuist genoemde sprekers zijn o.a

 • een middenluidspreker, recht voor de kijker geplaatst
 • twee voorluidsprekers, links en rechts voor hem geplaatst,
 • twee kleinere satellietluidsprekers of surround luidsprekers achter in de kamer
 • en een krachtige subwoofer.

Dit geluidssysteem geeft de gebruiker een authentieke audio-ervaring met realistisch klankbeeld, alsof je er werkelijk live bij bent. De krachtige subwoofer zorgt voor de dichte sfeer en schokeffecten bij actie- of horrorfilms, en voor de stadionsfeer bij sportuitzendingen.

Het 5.1 geluidssysteem is niet alleen zeer geschikt voor een onvergetelijke bioscoopervaring, maar ook voor spelletjes. Zo kunnen de spelers bijvoorbeeld hun tegenstanders gemakkelijker lokaliseren en zo een duidelijk voordeel behalen.

Voordelen
 • Ideaal voor actie- en horrorfilms, sportuitzendingen
 • Perfect home cinema geluidsgevoel vanuit alle richtingen
 • Professioneel compleet systeem wordt kant-en-klaar afgesteld geleverd
 • Geluid meer ruimtevullend dan gewone luidsprekers of soundbars
 • Bijzonder geschikt voor spelletjes en concerten
Nadelen
 • Grote inspanning bij het bedraden van de achterste luidsprekers
 • Veel ruimte nodig
 • Gemiddeld beduidend hogere prijs

Het goede geluid van dit systeem moet niet onderschat worden. Voor muziekliefhebbers is er de mogelijkheid om concerten of muziekstukken in meerkanaals uitvoering te beluisteren, zodat je het gevoel hebt dat er een orkest in je huiskamer speelt. Maar 5.1 systemen zijn technisch ingewikkelder, vooral de bedrading van de achterste luidsprekers is een hindernis.

Er zijn echter modellen waarin deze via de radio worden aangepakt. Een ander nadeel is dat veel ruimte nodig is en dat de gemiddelde prijs hoger zou uitvallen.

Waaruit bestaat een 7.1 geluidssysteem en wat zijn de bijzondere kenmerken ervan?

Het 7.1 geluidssysteem is een verder ontwikkeld 5.1, waarin de drie voorluidsprekers, de twee achterluidsprekers en de subwoofer gezelschap krijgen van twee zijluidsprekers links en rechts. Dit systeem is ook bijzonder geschikt voor uitgebreide blockbuster effecten, en voor meersporige muziek en spelletjes in meerkanaals geluid, zonder dat de details verloren gaan.

Met deze technologie stroomt het geluid beter en is de home cinema ervaring nog effectiever. Meestal worden deze geluidssystemen meer gebruikt in bioscopen, als de bioscoopzalen breed zijn, omdat een aangenaam breed zaalgeluid wordt verkregen.

Er wordt vooral onderscheid gemaakt tussen directe stralers, die geschikt zijn voor plaatsing in grotere ruimten, en dipool luidsprekers voor wandmontage op korte afstand van de zitplaats.

Waaruit bestaat een 9.1 geluidssysteem en wat zijn de bijzondere kenmerken ervan?

Een 9.1 geluidssysteem bestaat uit drie voorluidsprekers, twee achterluidsprekers, twee zijluidsprekers, een subwoofer en de twee voorste tweeters. Bij een 9.1 geluidssysteem worden ook twee voorste tweeters gebruikt, die het filmgeluid meer driedimensionaliteit en schittering geven.

Dit drijft dondergeluiden, zoals regen, aan om een derde dimensie na te bootsen. Deze front-hoge luidsprekers moeten recht boven het scherm of de TV geplaatst worden.

Waaruit bestaat een thuisbioscoopsysteem en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een andere optie is een Blu-ray home cinema systeem, dat uitgerust kan worden met een geïntegreerde versterker (receiver) en extra 2.1, 5.1 of 7.1 luidsprekersystemen. De AV receiver zorgt ervoor dat verschillende audio- en video-apparaten worden aangesloten en vermenigvuldigt het akoestisch uitgangsvermogen via een versterker.

De voordelen van deze complete systemen zijn de precies op elkaar afgestemde luidsprekers en subwoofers en een toestel dat een geïntegreerde Blu-ray speler bevat, meestal met 3D functie, een versterker en aansluitmogelijkheden. Bovendien kan de speler via LAN of draadloos via WLAN verbonden worden, waardoor verdere functies zoals diverse apps opengaan.

Voordelen
 • Exacte afstemming van de apparaten op elkaar
 • Extra functies via LAN of WLAN verbinding
 • Geen ingewikkelde bedrading
 • Perfect geluid
Nadelen
 • Duur

In tegenstelling tot het kopen van 5.1 of 7.1 geluidssystemen alleen, is er hier geen probleem met ingewikkelde bedrading. De subwoofer kan meestal draadloos met de centrale unit verbonden worden, en ook draadloze luidsprekers zijn geen probleem.

Als je er bij de aanschaf van het complete systeem op let dat het bij de TV past, kun je alle apparaten met slechts één afstandsbediening bedienen. Het enige nadeel is de hoge prijs die betaald moet worden.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om geluidssystemen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om geluidssystemen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Prestaties
 • Geluidskwaliteit
 • Aantal audiokanalen
 • Draadloze luidsprekers
 • Luidspreker bediening
 • Geïntegreerde aandrijving
 • Gebruik

In de volgende paragrafen kun je lezen over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Vermogen

Bij het zoeken naar de juiste geluidsinstallatie lees je vaak iets over 200 watt of zelfs 500 watt. Maar wat heeft dat precies met volume te maken, en is het motto “hoe meer hoe beter” hier van toepassing? Dit kan niet beperkt gezegd worden, want het rendement, dat in decibels wordt gegeven, bepaalt het volume, maar wordt meestal niet gespecificeerd. Bovendien speelt ook de wisselwerking met de versterker een belangrijke rol.

Grootte van de kamer vermogen
kleine kamers en lt 15 m² ca. 40 watt
grote kamers en gt 25 m² min. 200 watt

Het wattage komt alleen overeen met het mogelijke vermogen van de luidsprekers, het zegt niets over de geluidskwaliteit. Waar je wel op moet letten is de grootte van de ruimte waarin de geluidsinstallatie komt te staan. Kleinere kamers zullen prima met 40 watt toe kunnen, maar grotere kamers moeten uitgerust zijn met modellen van meer dan 200 watt.

Geluidskwaliteit

De luidsprekers zijn de belangrijkste geluidscomponent om een perfecte geluidskwaliteit te bereiken. Als het om geluidskwaliteit gaat, komen de luidsprekers natuurlijk op de eerste plaats, en dit is waar het geïnvesteerde geld het meest merkbaar is.

Daarom is de keuze van de luidsprekers zo belangrijk. Eerst en vooral moet je weten dat je aan de luidsprekerset minstens evenveel moet uitgeven als aan de rest van de apparatuur. Dit omvat bijvoorbeeld versterkers, Blu-ray spelers en bekabeling.

Het is duidelijk dat hogere prijsklassen weerspiegeld worden in de kwaliteit. Of het nu gaat om de voeding of de geluidsprocessor, toestellen uit de hogere prijsklasse bevatten betere componenten die meer details onthullen, zoals lage en hoge tonen. Als je een beperkt budget hebt, kun je beter minder goede luidsprekers kopen dan meer middelmatige.

Wist je dat bijzonder platte TV schermen vaak bijzonder veel moeite hebben om goed geluid te produceren? De bijzonder platte vormgeving laat niet veel ruimte voor goede luidsprekers. In dit geval loont het de moeite te investeren in een extern geluidssysteem.

Aantal audiokanalen

Geluidssystemen kunnen verschillende aantallen audiokanalen hebben en streven naar een zo realistisch mogelijke ruimtelijke geluidservaring. Met audiokanalen bedoelen we allerlei soorten luidsprekers. Als je naar het 5.1 geluidssysteem kijkt, zie je dat zo’n systeem bestaat uit vijf gelijke hoofdkanalen en een laagfrequent kanaal.

Via deze worden geluiden zonder problemen overgebracht. Het aparte lage-frequentiekanaal is de zogenaamde subwoofer, die apart wordt aangesloten voor de juiste lage tonen.

De hoofdkanalen van een 5.1 geluidssysteem zijn verdeeld over twee voorluidsprekers, een middenluidspreker en twee achterluidsprekers. Dit levert een eersteklas surround-geluid op via de afzonderlijke kanalen. Het aantal audiokanalen hangt af van het soort geluidssysteem.

Draadloze luidsprekers

Draadloze luidsprekers zijn heel gemakkelijk in het gebruik, wat betekent dat je ze probleemloos kunt installeren en meer vrijheid hebt bij het opstellen, want er zijn geen kabels die in de weg zitten.

Bij het opstellen van luidsprekers ontstaan vaak problemen omdat de kamer ongeschikt is; je wilt geen wirwar van kabels midden in de kamer en ze onder het tapijt verstoppen of de vloer uitbreken is ook geen optie. Draadloze luidsprekers worden geleverd met geavanceerde draadloze technologie die het geluid kristalhelder weergeeft.

De achterste luidsprekers hebben meestal een kleine receiver die al ingebouwd is en via welke ze op het lichtnet worden aangesloten. De voorluidsprekers worden zoals gewoonlijk met een kabel op de AV receiver aangesloten.

Deze technologie geeft een grote vrijheid bij het opstellen van de luidsprekers, en de installatie is navenant gemakkelijker. Voor deze effectieve oplossing moet echter een hogere prijs betaald worden.

Draadloze toestellen geven meer vrijheid bij het opzetten van geluidssystemen. Bovendien kunnen op korte termijn andere apparaten op de luidsprekers worden aangesloten.

Luidsprekerbediening

Luidsprekers kunnen zowel op het toestel zelf als met afstandsbedieningen bediend worden. Bij het kiezen van luidsprekers is bediening waarschijnlijk niet de eerste overweging, maar het is wel een kwestie van gemak. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen of de luidsprekers bediend kunnen worden met een afstandsbediening of op de luidspreker zelf.

Op sommige geluidssystemen zijn alle bedieningsorganen, zoals de aan/uit schakelaar en de volumeregelaar, gemakkelijk bereikbaar op de rechter satelliet luidspreker. Anderzijds zijn er bedrade bedieningstoestellen met handige toegang ook tot de Bluetooth koppelknop. Er zijn ook geluidssystemen die met individuele afstandsbedieningen kunnen worden bediend.

Om geen aparte afstandsbedieningen te hebben voor elk apparaat, zoals TV, Blu-ray speler en meer, kun je ze door één vervangen. Een andere mogelijkheid van bediening is via de smartphone of tablet. Er zijn hiervoor eenvoudig te gebruiken apps van sommige aanbieders.

Geïntegreerde aandrijving

Behalve een geluidssysteem kun je ook een aandrijving krijgen. Maar omdat dit meestal een hoge uitgave met zich meebrengt, is een geluidssysteem met een geïntegreerd loopwerk geschikter, dat dan een home cinema systeem vormt.

DVD of Blu-ray drives kunnen gebruikt worden, hoewel het duidelijk is dat Blu-ray spelers moderner zijn en beter 3D kunnen spelen. Zelfs als je nog geen Blu-ray discs bezit, kan zo’n speler veel uit de oude DVD’s halen en de kwaliteit ervan verbeteren. Bovendien is het mogelijk de speler in het netwerk te integreren via LAN of WLAN, wat een nieuwe reeks functies opent.

Je kunt verschillende apps gebruiken, de browser en video-on-demand portalen, en via DLNA heeft het toestel ook toegang tot bestanden op andere netwerkapparaten zoals netwerk harde schijven.

Met Airplay ondersteuning of via een docking station kunnen ook iOS toestellen zoals iPod, iPhone of iPad hun mediabestanden via het complete systeem afspelen. Je kunt ook het complete systeem kopen dat bij de TV past, zodat de Blu-ray speler, luidsprekers en TV perfect op elkaar afgestemd zijn.

Dit zal in de meeste gevallen geen probleem zijn, want de meeste TV-fabrikanten zijn ook actief in deze sector Gebruik 2.1 geluidssystemen zijn in de eerste plaats geschikt voor het luisteren naar dagelijkse muziek. Als je van plan bent naar orkestrale muziek te luisteren, is een 5.1 geluidssysteem zinvoller, want alleen dan heb je het gevoel dat je bij een concert zit.

Voor het spelen van spelletjes op de PC of consoles zijn beide ook beschikbaar en bieden nog krachtiger effecten met het 5.1 geluidssysteem. Om films te kijken is een compleet home cinema systeem het beste.

Voordat je een geluidssysteem koopt, moet je weten waarvoor je het later wilt gebruiken. Er is een systeem voor elke gebruiker, met de juiste luidsprekers en het juiste aantal luidsprekers. Het is belangrijk te weten of je alleen naar muziek wilt luisteren, het als home cinema systeem wilt gebruiken of voor de spelconsole.

Recensies