Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

38Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle speeltafels die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste speeltafel voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een speeltafel wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een gaming bureau moet iets meer bieden dan een gewoon bureau en is vaak direct voor gaming ontworpen.
 • Er zijn veel voordelen aan een gaming desk, zelfs als je geen gamer bent. Veel functies helpen je ook bij het gewone werk. Bijvoorbeeld, vereenvoudigd kabelbeheer door ingebouwde kanalen.
 • Een belangrijk aspect van een bureau is altijd het materiaal. Afhankelijk van het materiaal kan je bureau stabieler, krasbestendiger en slipvaster zijn.

Beste Speeltafel: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een

speeltafel

koopt

Wat is een speeltafel?

Een speeltafel is eigenlijk een geavanceerde versie van een bureau. Het biedt iets meer, wat vooral mensen met een voorkeur voor videospelletjes moet aanspreken.

Je speeltafel moet perfect aangepast zijn aan je behoeften als gamer. (Image source: 51967645 / 123RF)

Sommige speeltafels verschillen alleen in hun vormgeving van een gewoon bureau, maar andere kunnen veel meer bieden. Zo zijn er bureaus die een verstandig kabelbeheer ondersteunen. In zeldzame gevallen is de hele PC zelfs in het bureau ingebouwd, wat een aantrekkelijk visueel effect geeft en bovendien erg plaatsbesparend is.

Wat moet een speeltafel doen?

Voor velen moet een speeltafel vooral één ding kunnen: Zie er goed uit. Functionaliteit wordt vaak naar de achtergrond gedrongen, hoewel een speeltafel zelfs daar punten kan scoren. Alleen afgaan op de vormgeving van de tafel kan vaak een grote fout zijn. Een speeltafel kan veel meer bieden. Bijvoorbeeld kanalen waarin je losse kabels kunt opbergen. Op deze manier kan je bureau een gemakkelijke manier zijn om je kabelrommel onder controle te houden. Een andere mogelijkheid is om je bureau als koffer te laten dienen. Zo spaar je ruimte en kun je een grote indruk maken met je PC door een kijkvenster en eenvoudige LED’s. Een speeltafel moet er altijd beter uitzien dan een gewoon bureau.

Wat zijn de voordelen van een speeltafel?

Een speeltafel kan veel voordelen bieden. We laten je er hier een paar zien en beschrijven ze in meer detail.

 • Ontwerp
 • In hoogte verstelbaar
 • Kabelbeheer
 • Ruimtebesparend

Ontwerp

Zoals reeds gezegd is het ontwerp voor veel mensen een van de belangrijkste factoren als het om een speeltafel gaat. Zoals het gezegde luidt: schoonheid is in het oog van de toeschouwer. Velen vinden een eenvoudige inrichting het aantrekkelijkst, anderen willen veel felle kleuren en bij voorkeur een met LED’s versierde tafel. Het is aan jou wat je esthetisch aangenaam vindt.

Hoogteverstelbaarheid

Hier bieden gaming bureaus de grootste vrijheid van alle bureaus, want het belangrijkste bij gamen is de hoogte waarop je bureau staat. Er zijn dus veel speeltafels die op de een of andere manier deze functie hebben. Er is ook de mogelijkheid om de hoek van het tafelblad iets te verstellen om een nog comfortabeler resultaat te krijgen.

Kabelbeheer

Kabels zijn een belangrijk onderdeel van een PC installatie. Jammer genoeg zijn ze meestal ook het vervelendste deel, want ze raken voortdurend in de knoop en je verliest ze snel uit het oog. Je kunt dit verhelpen door verschillende kabelgoten en houders te gebruiken, maar het gemakkelijkst is natuurlijk als de tafel zelf direct een beter overzicht biedt. Sommige speeltafels bieden zo’n functie. Sommige hebben een eenvoudige kabeldoorgang, andere hebben een ingebouwd kanaal dat alles veel duidelijker maakt.

Stefan HaunBlogger bei zockergear.de
Er moet aandacht besteed worden aan de juiste plaats van de PC tafel in de kamer. Idealiter staat de tafel haaks op het raam. Zo vermijd je afleiding. Het is erger als er zonlicht op het scherm valt. Dit gebeurt als we met onze rug naar het raam zitten. In dit geval hebben de meeste monitoren de neiging te reflecteren. Concentratie en lezen worden veel moeilijker, hoofdpijn, vermoeide of tranende ogen zijn het gevolg. (Bron: zockergear.de)

Ruimtebesparing

In sommige gevallen kan een speeltafel ook een zekere ruimtebesparing opleveren. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, waarbij het hierboven al beschreven kabelbeheer enige vorm van ruimtebesparing kan bieden. Een andere manier om ruimte te besparen is het gebruik van bepaalde inlaten. Zo kan bijvoorbeeld de monitor of zelfs de PC zelf in de tafel opgeborgen worden en staat hij niet meer in de weg. De grootste ruimtebesparing wordt natuurlijk bereikt als de speeltafel ook als koffer dienst doet. Dit type tafel is echter erg duur en biedt zelden meer functies dan dit.

Hier hebben we een tabel voor je samengesteld voor een beter overzicht:

Functie Eigenschap
Ontwerp Speeltafels bieden vaak sjieke en goed uitziende ontwerpen
In hoogte verstelbaar Een groot voordeel, want zo kun je gemakkelijker een comfortabele houding vinden
Kabelbeheer Speeltafels scoren hier punten, want ze bieden vaak al ingebouwde manieren om kabels op te bergen
Ruimtebesparend Vaak zijn speeltafels zo ontworpen dat ze erg ruimtebesparend zijn, wat voor iedereen handig is

Beslissing: Welke soorten speeltafels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Welk materiaal moet je speeltafel hebben?

Hier stellen we de meest voorkomende materialen van een speeltafel voor. We hebben besloten ze in deze vier categorieën in te delen en je een uitsplitsing te geven van de voordelen en nadelen

 • Hout
 • Plastic
 • Metaal
 • Glas

Hout

Hout is waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal voor bureaus en is daarom ook erg populair voor bijzondere speeltafels. Het biedt ook veel voordelen boven andere materialen. Het is meestal een vrij stabiele tafel die in de middenklasse geprijsd is. Dit geldt echter alleen voor tafels van massief hout. Het is ook mogelijk een speeltafel van zogenaamd perskarton te kopen. Deze zijn meestal vrij goedkoop en bieden een krasbestendig oppervlak. Het nadeel van zo’n plank is dat hij niet noodzakelijk het meest onbreekbare materiaal is. Dat komt omdat het alleen bestaat uit samengeperste houtsnippers. Bovendien is dit materiaal niet het meest aantrekkelijke. De lakafwerking kan ook snel beschadigd raken en is nooit helemaal krasbestendig. Bovendien kan van een houten tafel geen kasttafel gemaakt worden.

Nadelen
 • Voordelen
  • Vrij stabiel
  • Vrij goedkoop
  • Krasbestendig
  Niet helemaal splintervrij
 • Weinig ontwerpvrijheid
 • Lak kan afbrokkelen

Plastic

Een plastic bureau klinkt op het eerste gezicht erg minderwaardig. Maar er zijn veel plastic bureaus die er niet alleen goed uitzien, maar ook tegen een stootje kunnen. Voor veel mensen is plastic uit den boze als het om bureaus gaat, maar misschien kun je daar nog eens over nadenken. Een plastic tafel biedt veel voordelen en is ook echt stabiel vanaf een bepaalde prijsklasse. Bovendien biedt kunststof veel ontwerpmogelijkheden en kan het ook van goede kwaliteit zijn. Bovendien is het oppervlak ook behoorlijk antislip. Een probleem zou kunnen zijn dat kunststof niet zo onbreekbaar is als massief hout of zelfs metaal. Daarom moet je beslist plastic van hoge kwaliteit kiezen. Het heeft ook de neiging minder krasbestendig te zijn, wat snel tot een lelijk resultaat kan leiden.

Voordelen
 • Stabiel
 • Veel inrichtingsmogelijkheden
 • Antislip oppervlak
Nadelen
 • Niet echt splintervrij
 • Niet erg krasbestendig

Metaal

Een metalen tafel is ook een optie die je zou moeten overwegen. Dit verhoogt de kosten, maar je hebt er ook veel voordelen van. Een groot voordeel is dat je een metalen tafel als kast kunt gebruiken. Er zijn verschillende modellen die dit bieden. Bovendien heb je een zeer robuuste tafel die ook goede inrichtingsmogelijkheden biedt. Helaas is het oppervlak minder krasbestendig omdat het meestal gelakt is. Bovendien is de tafel niet helemaal anti-slip, vooral bij licht vocht.

Nadelen
Voordelen
 • Zeer robuust
 • Enige ontwerpmogelijkheden
 • Veel functionele mogelijkheden
 • Duur
 • Niet erg krasbestendig
 • Minder slipvast

Glas

Glas biedt de mogelijkheid om er heel modern en stijlvol uit te zien. Helaas staan er ook enkele nadelen tegenover. Het kan heel mooi staan om een tafel te hebben met een glazen blad en het geeft ook een bepaald effect als het geheel met LEDs gecombineerd wordt. Je hebt dus ook een grote mogelijkheid voor je ontwerp. Je moet echter voorzichtig zijn, want een glazen tafel is niet krasvast en niet al te stabiel. Kleine scheurtjes of volledige breuk kunnen snel ontstaan als je niet voorzichtig bent. Bovendien zie je bijna volledig af van slipweerstand als je glas kiest.

Voordelen
 • Ziet er modern en stijlvol uit
 • Goed te combineren met LEDs
Nadelen
 • Niet erg stabiel
 • Kan breken, Erg glad

Welke soorten speeltafels zijn er?

Er zijn enorm veel soorten bureaus. We hebben besloten ze allemaal in vier basisvormen te verdelen en ze voor je uit te splitsen.

 • Rechthoek
 • Vierkant
 • Hoekbureau
 • Afgerond

Rechthoek

Deze vorm is waarschijnlijk de meest voorkomende voor een bureau. Opgemerkt moet worden dat het ook veel voordelen heeft. Zo’n bureau is meestal vrij goedkoop. Vaak biedt het ook ruimte onder het bureau. Bovendien kunnen er vrij gemakkelijk andere meubels naast gezet worden, want deze vorm is heel universeel. Helaas neemt zo’n tafel meestal veel ruimte in beslag en ziet er eerder log uit dan dynamisch. Ook zijn hoeken vaak nogal hinderlijk, want op deze plaatsen is het moeilijk werken.

Nadelen
Voordelen
 • Goedkoop
 • Veel ruimte eronder
 • Kan goed in de ruimte geïntegreerd worden
 • Heeft veel ruimte nodig
 • Werken op de hoeken is niet mogelijk

Vierkant

Een vierkant is ook een eenvoudige en vaak gebruikte vorm. Het voordeel is dat het heel weinig ruimte inneemt en vaak heel goedkoop is. Bovendien zijn de mogelijkheden om hem met andere tafels te combineren vrij groot. Helaas biedt één tafel alleen niet veel ruimte om te werken of te spelen. Meestal heb je daar twee of meer tafels voor nodig. Er is ook het probleem dat er vaak een opening tussen de tafels is en je een hinderlijke tafelpoot in het midden hebt.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Neemt weinig plaats in
 • Gemakkelijk te combineren
Nadelen
 • Neemt weinig plaats in
 • Grof in combinatie met andere tafels

Hoekbureau

Dit bureau is ideaal als je je spelopstelling in een hoek van de kamer kunt zetten. Hij biedt veel werkruimte en past perfect in de ruimte. Bovendien is hij ook ruimtebesparend en biedt hij veel ruimte onderin. Jammer genoeg zijn deze tafels meestal vrij duur. Als je kamer niet groot is, heb je ook een beetje moeite met het opzetten van de tafel, want dat kan een uitdaging worden.

Nadelen
Voordelen
 • Optimaal voor hoeken
 • Veel werkoppervlak
 • Veel ruimte eronder
 • Vrij duur
 • Mogelijk moeilijk op te zetten

Afgerond

Afgeronde tafels hebben meestal een soort niervorm. Ze zijn ergonomisch en zorgen voor een comfortabele houding. Bovendien is er meestal voldoende bergruimte onder voor je PC en andere spullen. De rondingen geven ook een groter werkoppervlak. Helaas is deze vorm ook vrij duur. Hij is ook niet erg ruimtebesparend, want de tafel past niet goed in bijna elke kamer. Dit maakt de tafel nogal lomp en combineert niet goed met andere meubels.

Nadelen
Voordelen
 • Ergonomische vorm
 • Rech comfortabel, Veel werkoppervlak
 • Duur
 • Nogal lomp
 • Past zich niet goed aan de ruimte aan

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om speeltafels te vergelijken en te evalueren

Er zijn veel criteria waarmee je rekening moet houden als je een speeltafel koopt. We stellen hier de belangrijkste voor om je aankoop wat gemakkelijker te maken.

 • Maat
 • Stabiliteit
 • Materiaal
 • Extra mogelijkheden

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een tafel op basis van de criteria te kopen of niet.

Grootte

Grootte is beslist een belangrijke factor voor een bureau. Daarom moet je altijd van tevoren nagaan hoeveel ruimte je werkelijk beschikbaar hebt. Je moet ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor zowel het bureau zelf als voor eventuele andere voorwerpen die in de kamer geplaatst worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je voldoende ruimte achter je PC laat, zodat eventuele kabels die zoek raken niet direct tegen de muur liggen. Als je je PC onder of op je bureau wilt zetten, moet je natuurlijk ook weten hoe groot je bureau moet zijn. Je moet niet te krap zitten, anders kan de PC van het bureau vallen.

Stabiliteit

Voor de meeste mensen is stabiliteit een belangrijk aspect van een speeltafel, omdat hij bepaalde belastingen moet kunnen dragen. Je moet dus van tevoren bedenken wat je op de tafel wilt leggen en hoeveel het totale gewicht uiteindelijk zal zijn. Als je je PC ook op de tafel wilt zetten, moet je er rekening mee houden dat je beter een stabieler model kunt kiezen. Anders kunnen de hele tafel en de PC snel in elkaar zakken.

Je kunt je speeltafel opleuken met LED’s, bijvoorbeeld. (Image source: Alexandru Acea / unsplash.com)

Verder is het hele ding natuurlijk een tafel voor gamers. Dus als je iemand bent die zich niet helemaal rustig kan houden tijdens het gamen, denk je misschien nog beter na over stabiliteit.

Materiaal

Het materiaal van je tafel is een belangrijk punt. We hebben de afzonderlijke materialen en hun voor- en nadelen hierboven al opgesomd. Als het om het materiaal als aankoopcriterium gaat, zijn twee dingen bijzonder belangrijk.

 • Duurzaamheid
 • Optiek

Afhankelijk van het materiaal kunnen bepaalde gebruikssporen vroeg of laat verschijnen. Je moet hoe dan ook voorkomen dat de hele tafel in elkaar zakt door aandacht te besteden aan de stabiliteit van de tafel. Veel materialen krijgen echter snel krassen op het oppervlak, wat voor een onaantrekkelijk uiterlijk kan zorgen. We hebben de precieze voordelen hierboven al geschetst. Het uiterlijk is natuurlijk ook een belangrijk punt, en afhankelijk van het materiaal ziet de tafel er natuurlijk heel anders uit. Daarom moet je je tafel goed bekijken voor je hem koopt. Je moet ook nagaan hoe het uiterlijk van je speeltafel in de loop van de tijd kan veranderen.

Extra mogelijkheden

Een belangrijk punt bij een speeltafel zijn de mogelijkheden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor wat een bureau kan bieden. Je moet dus ongeveer weten wat je van je gaming bureau wilt. De eenvoudigste en meest gebruikte eigenschap is hoogteverstelling. Het is nogal populair omdat het meer vrijheid biedt bij het spelen. Maar er is ook een meer geavanceerde versie van verstelbaarheid en dat is de hoek. Bij sommige speeltafels kun je de hoek van het tafelblad iets verstellen voor een meer comfortabele positie. Een iets ongebruikelijker functie is de gevallentabel. Hier wordt je tafel zelf een PC kast. Je bespaart veel ruimte en kunt een nog opvallender aanblik creëren door een kijkvenster en LED’s te gebruiken.

Bij het kopen moet je voor jezelf uitmaken welke van deze criteria voor jou belangrijk zijn en op grond daarvan afwegen welke lessenaar je koopt.

Wetenswaardigheden over speeltafels

Hoe beheer je kabels goed?

Kabels netjes opbergen lijkt voor veel mensen een moeilijke opgave. Maar er zijn een paar hulpmiddelen die goed kabelbeheer gemakkelijker maken. Sommige speeltafels hebben kabeluitgangen of zelfs ingebouwde kanalen. Dit zal je veel helpen. Heb je zo’n toestel niet, dan kun je gemakkelijk zelf kabelkanalen aan je tafel toevoegen. Je vindt zulke kanalen in veel elektronicawinkels voor een redelijke prijs en ze zijn gemakkelijk te bevestigen met kleine schroefjes. Je moet ervoor zorgen dat je tafelblad dik genoeg is. Heb je het probleem dat je tafel van metaal is, of wil je gewoon minder werk doen, dan zijn er ook zogenaamde kabel spiralen. Deze zijn er in verschillende kleuren en houden verschillende kabels samen, zodat ze één worden. Zo heb je veel minder last van de kabelkluwens die anders zou ontstaan. Als je echter te veel van deze spiralen gebruikt, kan het gemakkelijk weer een warrige warboel worden. Hier zie je een eenvoudige oplossing voor “verborgen” kabelbeheer:

Slecht kabelbeheer ziet er niet alleen afschuwelijk uit, maar kan ook leiden tot kabelbreuken en knikken

Verder lezen: Bronnen en interessante links:

[1] https://www.zockergear.de/zocker-schreibtisch/ [2] https://www.only4gamers.de/gaming-schreibtisch-vergleich/ [3] https://144hz-monitor.org/gaming-schreibtisch/ [4] https://zenideen.com/innendesign/17-kreative-ideen-gaming-schreibtisch/ Beeldbron: Abdul Barie / unsp

Waarom kun je me vertrouwen?