Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

We stellen je graag voor aan de beste spraakrecorders die je op de markt kunt vinden. Spraakrecorders zijn een uiterst handig hulpmiddel bij het altijd en overal opnemen van geluid, dankzij hun compacte en draagbare ontwerp, dat je in je zak, aktetas of andere kunt opbergen.

Bij ReviewBox geven we je meer dan alleen de technische gegevens van elk model. We willen dat je alle informatie hebt die je nodig hebt om de beste koopbeslissing te nemen. Van de meest vernieuwende modellen en de kenmerken die je moet vergelijken, tot de meest gestelde vragen bij kopers.
Belangrijk om te weten

 • Een spraakrecorder is een apparaat dat geluidsfrequenties op een lineaire manier opvangt.
 • Een van de belangrijkste voordelen is de hoge kwaliteit geluidsopname in een compact en gemakkelijk mee te nemen formaat.
 • De meeste stemrecorders hebben verschillende opname-instellingen, zodat ze in allerlei omgevingen gebruikt kunnen worden, zowel buiten als binnen.

Beste spraakrecorder: Onze selectie

Smartex Spraakrecorder

De Smartex Spraakrecorder slaat de audio-opnames automatisch op in het interne geheugen van maar liefst 8 GB, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het ontbreken van opslagruimte. Met een indrukwekkende capaciteit van 150 uur aan opnames hebt u meer dan genoeg ruimte om al uw belangrijke gesprekken en ideeën op te slaan.

Tosuny Spraakrecorder

Geniet van de veelzijdigheid van de Tosuny spraakrecorder die meerdere audioformaten ondersteunt, zoals MP1, MP2, MP3 en WAV. Kies uit de 7rq-modi: NOP, rock, pop, classol, soft, jazz en DBB, om uw luisterervaring te optimaliseren. Met 8 GB opslagruimte en een sleutelhanger-functie biedt deze recorder een grote capaciteit en is hij gemakkelijk te dragen. U zult geen problemen ondervinden met taalherkenning, omdat het apparaat automatisch de modus aanpast voor hoogwaardige taalbestanden.

Coconise Spraakrecorder

Ontdek de hoogwaardige opnamekwaliteit van de COCONISE spraakrecorder. Dit indrukwekkende dicteerapparaat maakt gebruik van een intelligente ruisonderdrukkingschip en beschikt over twee geavanceerde microfoons, die gedetailleerd stereogeluid van 3072 kbps vastleggen. Dankzij de hoogwaardige blc-luidsprekers optimaliseert het de verbinding van de ingang naar de geluidsuitgang, wat resulteert in een aanzienlijk verbeterde helderheid van het geluid.

Koopgids

Je kunt geen succesvolle aankoop doen zonder het product goed te kennen, dus voordat je gaat winkelen moet je zoveel mogelijk over het product weten. Gelukkig vind je de informatie die je nodig hebt in deze koopgids.

Er gaat niets boven de mogelijkheid om je ideeën vast te leggen en ze op je gemak te bekijken. (Foto: dolgachov / 123rf)

Wat is een spraakrecorder en welke voordelen biedt hij?

Een stemrecorder is een apparaat dat ontworpen is om geluid op te nemen, het heeft een of meer microfoons om geluid van hoge kwaliteit en duidelijke details in elke opname te leveren, zodat je voorinstellingen kunt kiezen om in verschillende scenario’s op te nemen, hetzij in vergaderingen in besloten ruimten, hetzij bij evenementen buitenshuis met meer aanwezigheid van ruis.

Stemrecorders leveren audiobestanden in verschillende formaten: MP3, WAV, WMA, enz. afhankelijk van het model van de recorder. Een van hun belangrijkste voordelen is de nauwkeurigheid en het gemak waarmee je snel op elk moment en elke plaats geluid kunt opnemen.
Door verbeteringen in de fabricage zijn ze lichter en gemakkelijker te dragen dan oudere voice recorders, waardoor draagbaarheid een belangrijke factor is bij de keuze van een voice recorder.

Tegenwoordig zijn er een aantal spraakrecorders op de markt, die door hun compacte ontwerp en lichte materialen een uiterst nuttig opname-instrument zijn bij het opnemen van vergaderingen, gesprekken en gebeurtenissen.
Hoewel er grote vooruitgang is geboekt bij het ontwerp en de fabricage van in smartphones geïntegreerde spraakrecorders, zijn draagbare spraakrecorders ontworpen om een geluidsopname van hoge kwaliteit te leveren die smartphones niet kunnen simuleren door de kwaliteit van de gebruikte microfoons.

Voordelen
 • Compact formaat
 • Draagbaar en gemakkelijk mee te nemen
 • Neemt op in verschillende formaten
 • Biedt instellingen voor zowel buiten- als binnenopnamen
Nadelen
 • De geluidskwaliteit hangt af van het gekozen model
 • Een betere kwaliteit is duurder
 • Het opnamebereik is beperkt tot ongeveer 33 voet

Analoge of digitale voice recorder – waar moet je op letten?

Voice recorders op de markt kunnen hoofdzakelijk in twee categorieën verdeeld worden: Analoog of Digitaal. Het is belangrijk deze aspecten in overweging te nemen als je er een koopt, om te weten welke bij je behoeften past en welke resultaten je verwacht.

Analoog Digitaal
Frequentie Hoog, laag en zelfs sommige niet waarneembaar voor het menselijk oor Niet zo gevoelig voor lage frequenties
Bewerken Is een langzaam en ingewikkeld proces Is snel met computerprogramma’s
Kopiëren Kwaliteit neemt af bij kopiëren Kan gekopieerd worden zonder kwaliteitsverlies

Dit zijn maar enkele van de kenmerken die je kunt overwegen als je een spraakrecorder koopt, maar er zijn nog meer kenmerken die je kunt overwegen, zoals: afmetingen, gewicht en aantal microfoons. Deze eigenschappen hangen af van je smaak en behoeften.

Koopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen voice recorders kunt vergelijken en rangschikken

Bij het kiezen van een aan te schaffen product is het belangrijk te letten op eigenschappen en functionaliteit die bij je passen en niet alleen op de esthetische vormgeving van het product te kiezen

 • Levensduur van de batterij
 • Aantal microfoons
 • Opnamefuncties

Levensduur van de batterij

De levensduur van de batterij van de stemrecorder die je wilt kopen kan het verschil maken bij je aankoop. Het is ongetwijfeld belangrijk om een lange levensduur van de batterij te hebben als je met afstandsapparatuur werkt. Daarom moet duidelijk zijn voor welke functies en/of omstandigheden je hem zult gebruiken.

“Het is belangrijk dat je nagaat voor welk soort gebruik je hem zult gebruiken, of hij bedoeld is voor werken in een gesloten/gecontroleerde omgeving of voor werk met meer lawaai en zonder toegang tot elektriciteit.”

Als het je doel is om geluid op te nemen op open plaatsen, ver weg van stedelijke centra en dus zonder gemakkelijke toegang tot elektriciteit, is het aan te bevelen stemrecorders te gebruiken met externe batterijen (accu’s, draagbare batterijen, enz.), zodat je niet gebonden bent aan een elektrische stroom om je stemrecorder op te laden.

Wil je daarentegen geluid opnemen in gesloten en gecontroleerde omgevingen, dan kun je het beste een stemrecorder kopen met een ingebouwde lithium batterij, want die biedt een langere opnametijd, maar je moet wel toegang hebben tot elektriciteit om de batterij op te laden.

Recente vooruitgang in batterijontwerp en -fabricage heeft de levensduur van de batterij verlengd, zelfs bij het maken van spraak- en geluidsopnamen van hoge kwaliteit.

Aantal microfoons

Het aantal microfoons dat in een stemrecorder aanwezig is, bepaalt in hoge mate de gedetailleerdheid en nauwkeurigheid van het opgenomen geluid. Door meer dan één microfoon te hebben, kan de stemrecorder meer instellingen bieden bij het opnemen, waarbij verschillende frequenties (hoog en laag) tegelijk worden vastgelegd.

Door meer dan één microfoon te hebben krijg je een realistischer geluid

Ook met meer dan één ingebouwde microfoon is een realistischer geluidsweergave mogelijk met omgevingsdetails die recorders met één microfoon niet kunnen waarnemen.

De technologische vooruitgang in fabricageprocessen en materiaalgebruik maakt het mogelijk steeds meer microfoons in stemrecorders te verwerken, terwijl ze toch draagbaar, licht en compact blijven. Houd er rekening mee dat het aantal microfoons afhangt van het beoogde gebruik.

Een stemrecorder met meer microfoons is aan te bevelen voor professionele opnamen, met meer ruis of in omstandigheden waar meer detail en geluidshelderheid vereist is.

Opnamefuncties

Opnamefuncties zijn een belangrijke factor bij de keuze van een stemrecorder, want ze stellen je in staat de te maken opname in verschillende scenario’s aan te passen, wat de kwaliteit van de opname en de latere bewerking ervan ten goede komt.
Hoe meer opnamefuncties een stemrecorder heeft, hoe hoger de geluidskwaliteit die je verkrijgt, want met de juiste afstelling van de functies krijg je helderder en gedetailleerder geluid.

(Uitgelichte foto: Mikhail Glushkov / 123rf)

Recensies