Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Vanaf nu weet je welke de beste SSD opslagschijf modellen zijn die op de markt zijn. We leggen uit wat de verschillen zijn tussen de belangrijkste producten en waar je op moet letten voor je tot aanschaf overgaat.

Documenten, spreadsheets, video’s, spelletjes, foto’s en diverse programma’s, zeker is dat er op je computer of notebook honderden of duizenden van dit soort bestanden staan. Ze nemen allemaal veel ruimte in het geheugen van je computer in.

De SSD is de evolutie van de oude en al bekende HD’s. De functie is dezelfde: je computergegevens opslaan zodat ze later teruggehaald kunnen worden. Maar met de SSD is de snelheid waarmee dit gebeurt groter.

Lees dus verder om alle voordelen van deze technologie te weten te komen. Dan kun je er een kiezen die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

 • SSD schijven zijn stiller en sneller dan HDD. Dit type geheugen is beter bestand tegen schokken en vallen.
 • Vergeleken met een HD schijf is de capaciteit van een SSD geheugen kleiner. We zullen alle verschillen tussen de twee vergelijken.
 • De prijzen kunnen variëren. De meest betaalbare zijn die met een lagere capaciteit.

Beste SSD: Onze selectie

Crucial Ssd

Een ander belangrijk voordeel van deze Crucial SSD is de onberispelijke betrouwbaarheid. Beoordeeld aan een MTTF (Mean Time To Failure) van meer dan 1,5 miljoen uren, zult u jarenlang kunnen genieten van de verbeterde prestaties en lange levensduur zonder zorgen over de betrouwbaarheid van uw SSD. Twijfel niet en ervaar zelf de voordelen van de hoogwaardige Crucial SSD met compromisloze snelheid, betrouwbaarheid en geavanceerde technologie. Maak vandaag nog de overstap en verander de manier waarop u uw computer gebruikt voorgoed.

Sp Silicon Power Ssd

Schaf met vertrouwen aan, want de SP Silicon Power SSD wordt geleverd met 3 jaar garantie. Vergeet niet uw product te registreren op de officiële SP-website om te profiteren van de volledige fabrieksgarantie, productondersteuning en nog veel meer voordelen. Maak nu de overstap naar de toekomst van gegevensopslag met de SP Silicon Power SSD en ervaar het verschil.

Crucial Ssd

U zult niet alleen de snelheidswinst ervaren, maar ook een langere levensduur van de batterij dankzij de 45 keer hogere energie-efficiëntie dan een gewone harde schijf. Met de geavanceerde Micron 3D NAND-technologie, die al 40 jaar een vooruitgang in de opslagwereld betekent, kunt u erop vertrouwen dat u een betrouwbaar en duurzaam product in handen heeft.

Koopgids

Het vergroten van de opslagcapaciteit van je computer komt je machine op vele manieren ten goede. Een ervan is de responstijd op je commando’s. Als je alle details over een SSD wilt leren kennen, blijf dan tot het eind bij ons. Zo weten we zeker dat je weet hoe je voor jouw model moet kiezen.

Homem segurando um SSD, ao fundo tem um notebook, uma planta, uma caneta, uma xícara de café e outros objetos sobre a mesa.

SSD heeft dezelfde functie als HDD, maar werkt anders. (Bron: baloon111 / 123RF)

Wat is een SSD?

Als we het over opslagcapaciteit hebben, raken we aan een fundamenteel onderwerp. Immers, die video’s van die bijzondere reis of al die college papieren kunnen niet weggegooid worden.

Er zijn veel manieren om de bestanden op je computer of notebook op te slaan. Er zijn USB-sticks, DVD’s, en externe harde schijven, die manieren zijn om bestanden buiten de machine op te slaan.

Maar als het om interne opslag gaat, is het nieuwste wat er is de SSD. Computers met dit geheugen hebben meer snelheid bij het openen van programma’s en bestanden.

SSD is een acroniem dat verwijst naar de Engelse term Solid State Drive. Het is een opslagschijf die dezelfde functie heeft als een HDD.

Wat zijn de verschillen tussen een HDD en een SSD?

Ondanks dat ze hetzelfde doel hebben, zijn SSD en HD heel verschillend in hun werking.

Technisch gesproken slaat de SSD gegevens op dankzij een halfgeleider geïntegreerde schakeling. Andere systemen gebruiken magnetische of optische technologieën.

Omdat er geen bewegende delen zijn, werkt SSD geheugen geruisloos. Hij is opgebouwd rond twee componenten, die zijn: de controller en het flash-geheugen.

De diskdrive heeft geen bewegende inwendige onderdelen, wat hem uiterst stil maakt in vergelijking met de HD drive.

De manier waarop informatie wordt opgenomen brengt ook voordelen aan deze hardware. Omdat het flash-geheugen is, wordt de informatie vastgelegd via elektrische ladingen.

Daarom is de leessnelheid veel sneller dan van een harde schijf. Wie gewend is een harde schijf te gebruiken, kan belangrijke veranderingen opmerken bij de overstap naar SSD technologie.

De prestaties van een machine die dit type opslagschijf heeft zijn veel beter. Als bijvoorbeeld Windows op zo’n schijf geïnstalleerd is, zal het systeem snel opstarten.

De snelheid van de SSD zal ook merkbaar zijn bij het openen van bestanden en programma’s. De fabrikanten van deze geheugens zeggen dat de snelheid met 10 of zelfs 20 keer toeneemt.

Met deze eenheden verbruikt de computer minder energie en is het ook mogelijk met hogere temperaturen te werken.

Een ander voordeel dat de aandacht verdient, is de resistentie van deze hardware. Ze zijn bestand tegen fysieke schokken en stoten. In het geval van notebooks, bijvoorbeeld, is dit van fundamenteel belang, om verlies bij eventuele valpartijen te voorkomen. Zie de tabel hieronder voor een vergelijking tussen SSD en HDD schijven.

SSD HD
Snelheid Meer lees- en schrijfsnelheid Minder lees- en schrijfsnelheid
Veerkracht Meer schokbestendig Minder schokbestendig
Noise Stiller Maakt meer lawaai
Capaciteit Lagere opslagcapaciteit Hogere opslagcapaciteit
Kosten Hogere prijs Lagere prijs

Wat moet ik weten over SSD capaciteit?

Zoals we gezien hebben, zijn er verschillende voordelen van de SSD boven de HDD. In feite beschouwen veel deskundigen het ene als de evolutie van het andere.

Wie echter de aankoop van zo’n product overweegt, moet zich van een paar punten bewust zijn. De opslagcapaciteit van SSD schijven is de laatste tijd gegroeid.

Tegenwoordig zijn er al modellen te vinden met een capaciteit van 120 tot 1 TB. De meest voorkomende en betaalbare hebben ongeveer 240 GB.

Dit komt omdat de huidige SSD’s een technologie gebruiken die bekend staat als Multi-Level Cell (MLC), die maximaal twee bits per cel kan opslaan.

Als we die vergelijken met HDD’s, zien we dat het mogelijk is om voor hetzelfde geld een product met een veel grotere capaciteit te kopen. Modellen tot 4 TB hebben concurrerende prijzen.

Dus, als je veel opslagruimte nodig hebt, moet je evalueren of de SSD capaciteit genoeg zal zijn voor je behoeften.

Wat is de levensduur van een SSD?

De levensduur van een SSD opslagschijf is beperkt. Dit komt omdat de SSD technologie rekening houdt met schrijfcycli. Bij elke schrijfbeurt verslijten de cellen van de SSD, waardoor het vermogen om elektrische ladingen vast te houden deels wegvalt. Na een bepaalde hoeveelheid opnamen houdt de cel op te werken.

Desondanks is er geen reden om de aanschaf van dit apparaat af te raden. Hoewel er een beperking is, is de gebruiksduur lang.

Elke SSD heeft een soort gebruiksverdeler. Zijn functie is te voorkomen dat dezelfde delen van het geheugen te vaak gebruikt worden. Dat wil zeggen, zodra een nieuw bestand gemaakt of gewijzigd wordt, zoekt deze verdeler een gebied dat minder gebruikt wordt.

In het algemeen schatten fabrikanten de levensduur op tot 10 jaar bij intensief gebruik. Er is echter een mogelijkheid dat de levensduur nog langer is.

De levensduur van deze schijven wordt gemeten in TBW of terabytes geschreven. Schijven met een capaciteit tot 1 TB hebben gewoonlijk een levensduur van tussen de 75 en 150 TBW.

Voordelen
 • Hogere snelheid om bestanden, programma”s en het besturingssysteem te starten en te sluiten
 • Geen ruis
 • Meer weerstand
 • Minder energieverbruik
Nadelen
 • Kleinere levensduur
 • Minder opslagruimte
 • Hogere prijs

Koopcriteria: Factoren om SSD modellen te vergelijken

Bij de aanschaf van een product is het belangrijk alle details te analyseren. Dit alles opdat je je geld zo goed mogelijk kunt gebruiken. Houd dus bij je keuze van een SSD voor thuis rekening met de volgende punten.

Hieronder praten we achtereenvolgens wat over elk van hen.

Capaciteit

De meeste SSD type schijven hebben een capaciteit die varieert van 120 tot 1 TB. Je kunt zelfs modellen vinden met een grotere capaciteit, maar die zijn zeker vrij duur.

Vergeleken met HDD schijven is de capaciteit van SSD’s kleiner. Dus als je van de ene naar de andere gaat migreren, moet je misschien wat van je bestanden opgeven als die al veel geheugen innemen.

Probeer een schijf te kopen die aan je ruimtebehoefte voldoet, niet alleen voor vandaag, maar ook voor over een paar jaar. Ideaal is dat je het geheugen niet te vaak hoeft te veranderen of uit te breiden.

Een toestel met een capaciteit tot 240 GB is geschikt voor een flinke hoeveelheid toepassingen, bestanden, programma’s en zelfs wat zwaardere spelletjes.

Het is aan te bevelen altijd minstens 20% van de capaciteit vrij te laten, zodat alles goed werkt.

De ideale capaciteit voor jou hangt af van hoe je je computer gebruikt. Analyseer de grootte die het besturingssysteem inneemt en wat je al geïnstalleerd hebt en maak je keuze.

Interface met moederbord

Als je overweegt je machine te upgraden, pas dan op. SSD’s worden op het moederbord van de PC aangesloten via dezelfde interface die door HDD’s gebruikt wordt, SATA (Serial ATA). Alleen deze interface kent verschillende standaarden, de voornaamste zijn tegenwoordig SATA 2 en SATA 3.

SATA 3 ondersteunt tot 6 Gbpsgegevensdoorvoer. Controleer of het moederbord van je computer deze standaard heeft. Zo niet, dan is je investering in een SSD waardeloos omdat je moederbord deze opslagtechnologie niet ondersteunt.

SATA 3 is de standaard die het mogelijk maakte dat SSD’s hoge snelheden bereiken en de opstarttijden voor zware programma’s en besturingssystemen verkorten.

Prestaties

Op zoek naar een SSD schijf betekent snellere lees- en schrijftijden voor gegevens. In verband hiermee zijn er sequentiële en willekeurige

 • Sequentieel: Dit is sneller en werkt met grotere blokken gegevens.
 • Willekeurig: Willekeurige snelheid gebruikt kleinere blokken informatie en is daarom trager.

Beide snelheden zijn van belang en beïnvloeden zowel de prestaties als de prijs. Zorg dus dat je ze stuk voor stuk kent om de meest kosteneffectieve te kiezen.

Grootte

SSD’s zijn gemiddeld 2,5 inch breed. De afmetingen zijn ongeveer gelijk aan die van een notebook harde schijf en kleiner dan die van een desktop harde schijf.

Hoe dan ook, zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt in je PC kast of in je notebook.

Wist je dat de technologie die SSD schijven mogelijk maakte voor het eerst verscheen in de jaren 1970? Maar pas rond het jaar 2010 kreeg het echt vorm zoals we het nu kennen.

Duurzaamheid

De levensduur van deze toestellen is beperkt. Bekijk de technische specificaties van elk product om te zien hoe lang het naar verwachting meegaat. Toch is de duurzaamheid van deze producten lang. Deze schijven zijn veel beter bestand tegen stoten, stoten en vallen.

Een ander gegeven dat geen reden tot bezorgdheid geeft is de kleine kans op mechanische defecten. Dit komt omdat deze schijven geen bewegende interne onderdelen hebben.

Migratie

Sommige fabrikanten bieden gereedschappen aan die helpen bij het kopiëren van de bestanden die op de HD staan. Zo hoef je niet alles opnieuw afzonderlijk te installeren.

Dit kan een differentieel zijn, vooral voor wie geheugen in een notebook installeert. In deze gevallen is het niet mogelijk om HD en SSD tegelijk op het moederbord aan te sluiten om de migratie te kunnen doen.

(Uitgelichte afbeelding bron: pagefact / Pixabay)

Recensies