Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Fotograferen, video’s maken of activiteiten uitvoeren die een goede pols vereisen, kan gemakkelijker gaan als je een statief hebt. Deze toestellen bieden meer steun en stellen je daardoor in staat je werk of taak met meer kwaliteit en helderheid uit te voeren.

Hier bij TechSpring gaan we je wegwijs maken in de belangrijkste kenmerken die je in een statief moet zoeken. Lees verder, want we verzekeren je dat je tegen de tijd dat je klaar bent naar de beste opties op de markt zult kijken.
Belangrijk om te weten

 • Een statief is een accessoire met drie poten, soms aangevuld met een zuil en een kop. De grootte van zowel de voeten als de kolom kan aangepast worden, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.
 • Het is een hulpstuk dat gebruikt wordt om andere voorwerpen die ondersteund moeten worden, zoals camera’s of lampen, te stabiliseren, zodat er bij het nemen van een foto of het belichten van een podium precisie is.
 • De meest populaire en in de handel verkrijgbare statieven zijn statieven voor fotografie, video en verlichting. Er zijn er veel, zoals lage, middelhoge, hoge, studio en flexibele statieven.

Beste statief: Onze selectie

Victiv Statief

Ervaar de veelzijdigheid van het Victiv statief, dat compatibel is met een breed scala aan apparaten, zoals alle camera’s (Canon/Canon EOS, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, spiegelreflexcamera), telefoonstatief voor smartphone, iPhone, verrekijker, laser, spectieven, projector en webcam. Het is de ideale keuze voor livestreams of vlogs, zodat u altijd professionele beelden kunt vastleggen. Stap over op het Victiv statief en ervaar het verschil zelf.

Amazon Basics Statief

De 3-wegs kantelbare statiefkop biedt u de flexibiliteit om scherpe en nauwkeurige opnames vast te leggen in elke gewenste richting. Met de snelwisselplaat kunt u moeiteloos wisselen tussen verschillende shots zonder tijd te verliezen aan het constant verstellen van het statief. De driepotige benen met vergrendeling zorgen voor stabiliteit en maken het eenvoudig om de hoogte aan te passen.

Smallrig Statief

Een notitie voor telezoomlens gebruikers: vergeet niet om een extra statiefbevestigingsring of telelensbeugel aan te schaffen voor een betere balans. Met een eenvoudig te installeren, draagbaar ontwerp, is dit statief ideaal voor buitenfotografie. De 4-delige kolompoten met 3 snelsluitingen stellen u in staat om de werkhoogte binnen enkele seconden aan te passen van 17″ tot 72″.

Artcise Statief

Ontdek het nieuwe en verbeterde 3-in-1 ARTCISE ZF20-statief, dat uw fotografie-ervaring naar een hoger niveau tilt. Dit innovatieve ontwerp combineert de klassieke draagbare aluminium statieven met meer functies, een bevredigende gebruikshoogte en verbeterde stabiliteit. Het ZF20-statief voldoet aan al uw opnamebehoeften dankzij de monopod-, horizontale statief- en dubbel basisstatief-functies.

Koopgids

Veel mensen denken waarschijnlijk dat het kopen van een statief een no-brainer is of dat ze allemaal hetzelfde doel dienen, maar als je de belangrijkste factoren van deze voorwerpen in het oog houdt, is je aankoop de moeite waard.

Een statief is een driepotig hulpstuk, soms aangevuld met een zuil en een kop.
(Foto: ammentorp/ 123rf.com)

Wat is een statief en wat zijn de voordelen ervan?

Een statief, ook wel driepoot genoemd, is een driepotige structuur die ontworpen is om voorwerpen, zoals elektronische toestellen of instrumenten, te ondersteunen en te stabiliseren. Er zijn specifieke statieven voor camera’s, videocamera’s, mobiele telefoons, laboratorium apparatuur, en andere, en ze bieden allemaal stevigheid, steun en stabiliteit.

Een statief moet gekozen worden afhankelijk van het voorwerp dat je wilt vasthouden, maar je moet rekening houden met factoren als de afmetingen, het gewicht, de hoogte en de stabiliteit om te bepalen of het echt bruikbaar is voor de taak die je wilt uitvoeren.

Statieven zijn er in vele materialen, zoals lichtgewicht aluminium, sterke metalen, flexibele metalen, corrosiebestendige metalen, plastic en andere. Deze accessoires zijn erg in trek en daarom laten we je enkele van hun voor- en nadelen weten.

Voordelen
 • Ze geven stabiliteit en verminderen trillingen
 • Door hun fysieke vorm zijn ze gemakkelijk te verstellen, te verplaatsen en aan te passen aan de positie die je ze wilt geven
 • In de fotografie stellen ze je in staat beelden vast te leggen onder ingewikkelde hoeken.Er is een grote verscheidenheid aan statieven op de markt, dus het vinden van het ideale statief zal niet ingewikkeld zijn.
Nadelen
 • Er zijn statieven die heel compleet zijn, maar moeilijk te gebruiken en erg onpraktisch kunnen zijn
 • Tenzij het een Selfie Stick is zijn ze erg ongemakkelijk om te reizen of te vervoeren
 • Ze kunnen veelzijdig zijn, maar dat maakt ze tot heel eenvoudige voorwerpen.Tri-pods voor het lab zijn niet zo algemeen, dus ze vinden zal niet gemakkelijk zijn.

Tri-pods voor foto- of videocamera’s – waar moet je op letten?

Zoals gezegd zijn de meest voorkomende of best verkochte statieven op de markt die voor camera’s, maar deze laatste elektronische toestellen kunnen gebruikt worden om foto’s te maken, om video’s op te nemen of voor beide functies.

Als de actie die je wilt uitvoeren het maken van foto’s is, dan zal het statief zeker speciaal voor foto’s zijn, maar er zijn ook speciale statieven voor het opnemen van video’s. Het is gebruikelijk dat het eerste voor beide functies gebruikt wordt, maar ze zijn niet hetzelfde en bieden niet dezelfde doeltreffendheid.

Als je kwaliteitsbeelden wilt maken, zonder trillingen en met de mogelijkheid van verschillende hoeken, dan is een statief voor fotografie ideaal. Ook als je foto’s en video’s moet maken raden we deze soorten stabilisatoren aan, maar dan moet je wel koppen kopen met de eigenschappen van videostatieven.

Anderzijds, als je alleen maar video wilt maken, of als je een specifieke camera hebt om deze functie uit te voeren, dan is een videostatief je beste optie, want met die halve bol tussen het hoofd en het lichaam, kun je soepeler bewegen en krijg je meer steun.

Statief voor camera’s Statief voor videocamera’s
De poten zijn eenvoudig en daardoor licht. De poten van dit soort statieven zijn meestal van dubbele buizen.
Ze kunnen schakelen tussen kogel-, “PAN” en 5-weg draaikransen. Hun draaikransen werken maar op twee manieren: horizontaal en verticaal of 2D.
Er is geen halve bol tussen de romp en de kop om een soepele beweging van de camera mogelijk te maken. Ze hebben een halve bol die fungeert als verbinding tussen het hoofd en het lichaam, waardoor de camera soepel kan bewegen.
Ze wegen weinig en zijn gemakkelijker op te bergen en te vervoeren. Ze kunnen zwaarder en minder praktisch zijn.
Ze worden alleen met fotocamera’s gebruikt. Ze worden uitsluitend met spiegelreflex- of videocamera’s gebruikt.

Samengevat zijn, ondanks de grote verscheidenheid aan statieven die op de markt te vinden zijn, die voor fotografie en video het meest gevraagd. Hoewel ze erg op elkaar lijken, voeren ze verschillende taken uit en het gebruik ervan is te merken aan het eindproduct.

Aankoopcriteria: Met welke kenmerken moet ik rekening houden

Om het beste statief te kiezen moet je de belangrijkste kenmerken kennen, zodat je kunt bepalen welk statief het juiste zal zijn om je mobiele telefoon, camera of een ander voorwerp te stabiliseren. Omdat we je hoofdbrekens willen besparen gaan we elk van deze eigenschappen uitleggen.

Grootte

De afmetingen van een ingeklapt statief neigen niet erg groot te zijn, maar toch is het belangrijk te weten wat de maximum afmetingen zijn als het in elkaar gezet is. Hoe hoger het statief wordt, hoe meer flexibiliteit het biedt, maar het kan ook minder stabiel zijn, afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is.

Voor reis- of gelegenheidsfotografie vind je een kleiner statief misschien praktischer, maar als je het voor serieuzere doeleinden wilt gebruiken, zul je waarschijnlijk een groter statief moeten overwegen

 • Groot statief: gesloten meet het ongeveer 53 centimeter en uitgevouwen maximaal 200 centimeter.
 • Middelhoog statief: de minimum hoogte is meestal 40 centimeter en de maximum hoogte is ongeveer 130 centimeter.
 • Klein statief/selfie stok: de minimale hoogte van een selfie stok is ongeveer 17 centimeter, terwijl de maximale hoogte 70 centimeter is.

Gewicht

Elk statief heeft een maximaal te dragen gewicht. Afhankelijk van het voorwerp dat je moet stabiliseren, heb je een statief nodig. Een groot statief zal waarschijnlijk een maximaal draagvermogen hebben van 6 kilo, terwijl een middelgroot ongeveer 4 kilo kan dragen.

Anderzijds zal een klein statief of selfie stick een lager draagvermogen hebben, omdat ze ontworpen zijn om een kleine camera of een mobiele telefoon te dragen. Met andere woorden, ze dragen maar een paar gram.

In dit hoofdstuk gaat het niet alleen om de draagkracht van deze accessoires, maar ook om hun gewicht. Een licht statief weegt waarschijnlijk 150 gram en is geschikt voor reis- en gelegenheidsfotografie.

Een zwaarder, stevig statief weegt echter waarschijnlijk tussen de 2 en 4 kilogram en is beter geschikt om een videocamera of studiolamp te ondersteunen.

Materiaal

Statieven kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, sommige sterker dan andere

 • Aluminium, kunststof en rubber: dit zijn de basis en meest voorkomende statieven. De materialen zijn niet erg sterk, maar ze zijn toch bruikbaar.
 • Aluminium en metaal: dit zijn over het algemeen de statieven uit de middenklasse, omdat hun materialen uitgebreider zijn dan die van de basisstatieven en ze over het algemeen een langere levensduur hebben.
 • Koolstofvezel: Omdat ze een grotere stijfheid bieden en beter in staat zijn door externe factoren veroorzaakte trillingen te absorberen, zijn statieven van koolstofvezel de meest verfijnde en duurzame statieven die je zult vinden.

We raden je aan na te gaan hoe vaak je het statief zult gebruiken, zodat je weet welke materialen geschikt zullen zijn. Heb je een statief nodig voor heel plotselinge gelegenheden, dan kan een eenvoudig exemplaar geschikt zijn, maar ga je het professioneel gebruiken, dan is het de moeite waard te investeren in een exemplaar van betere kwaliteit.

De meest populaire en in de handel verkrijgbare statieven zijn foto-, video- en belichtingsstatieven.
(Foto: Dose Media/ Unsplash.com)

Onderdelen

De belangrijkste onderdelen van een statief zijn de poten, de kolom en de kop. Het is niet mogelijk over specifieke onderdelen te spreken, want die hangen af van het statief dat je kiest, maar bij deze accessoires kun je denken aan andere eenheden, zoals: de voeten, de zwengel, de flitsschoen, enzovoort.

Schoen: dit is het onderdeel dat aan het te stabiliseren element bevestigd wordt. Hij kan aan het statief bevestigd zijn of losgemaakt worden om het hanteren te vergemakkelijken.

Kolom: is het deel dat de onderkant van het statief of de statiefpoten verbindt met de achterkant, de statiefschoen. Je kunt de grootte ervan met de zwengel aanpassen om meer of minder hoogte te krijgen.

Pootjes: dit zijn de pootjes waarmee de camera of het voorwerp dat ondersteund wordt, gestabiliseerd kan worden. Deze kunnen ook in hoogte versteld worden.

Slinger: dit is het onderdeel waarmee je de zuil in grootte kunt verstellen en vastzetten als hij eenmaal de gewenste grootte heeft.

Waterpassen: deze zijn bedoeld om de toestellen die je wilt stabiliseren gemakkelijker waterpas te zetten ten opzichte van de horizon.

Zoek je een basisstatief, dan raden we je aan niet te knoeien en er een te kiezen die niet te veel verwarrende onderdelen heeft, maar wil je een meer professioneel exemplaar kopen, let er dan op dat het de vereiste hulpstukken heeft.

Extra functies

Behalve de al geziene functies moet je ook rekening houden met andere elementen die minder aandacht krijgen, zoals de voeten van het statief. De eenvoudigste zijn van plastic of rubber, maar er zijn meer gesofisticeerde modellen die een speciale functie hebben.

Deze modellen hebben een soort stekels of schroeven die in de onderkant van de poten geschroefd worden, maar als ze verwijderd worden kunnen ze in buitenoppervlakken zoals vuil en gras blijven steken voor extra steun.

Kijk ook naar de voorwaarden van het product, want er kan garantie op zitten of je kunt er informatie krijgen over vervangingsonderdelen, want als je die ooit nodig hebt, weet je waar je ze kunt vinden.

(Foto van het uitzicht: ammentorp/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies