Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Stereo-ontvangers zijn een onmisbaar deel van onze huiskamers geworden. Omdat ze een hoog uitgangsvermogen hebben, kunnen ze zelfs bij hogere volumes muziekweergave van hoge kwaliteit garanderen. Met de Wi-Fi en Bluetooth verbindingen kun je sommige ontvangers gemakkelijk en handig bedienen via app of Airplay. Met onze grote stereo receiver test 2022 willen we je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken. We hebben verschillende stereo-ontvangers voor je vergeleken en geven je tips over waar je op moet letten bij de aanschaf van je eigen ontvanger.
Belangrijk om te weten

 • Stereo-ontvangers zijn geïntegreerde versterkers die in de eerste plaats geschikt zijn voor muziekweergave. Het toestel ontvangt een geluidssignaal, dat het versterkt en naar de luidsprekers zendt. Omdat een stereo-ontvanger een tweekanaals geluidssysteem heeft, kunnen slechts twee luidsprekers worden aangesloten.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een stereo receiver en een AV receiver. Een stereo receiver is geschikt voor optimale muziekweergave, terwijl een AV receiver bedoeld is voor home cinema.
 • Dankzij moderne voorzieningen als Bluetooth of WLAN kan een stereo-ontvanger gemakkelijk met een smartphone bediend worden. Zij het comfortabel vanaf de bank of vanuit de volgende kamer.

Beste Stereo Receiver: Onze selectie

Koop- en Evaluatiecriteria voor

Stereo Receivers In het volgende gedeelte laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om stereo-ontvangers te vergelijken en te evalueren. Zo vind je snel en gemakkelijk het juiste product voor jou. De criteria die je kunt gebruiken om verschillende hifi-systemen te vergelijken zijn:

Prestaties

De prestaties van je stereo receiver hangen af van het vermogen van je luidsprekers. Beide toestellen moeten op elkaar afgestemd zijn, want te veel vermogen kan je luidsprekers beschadigen.

Hoe hoger het wattage, hoe groter de belastbaarheid.

De stereo receiver levert dus het respectieve vermogen, dat de luidsprekers vervolgens verbruiken. De belastbaarheid kan worden uitgedrukt in de fysieke eenheid watt of in watt RMS. RMS staat voor Root Mean Square, wat ook een gemiddelde vermogenswaarde is.

Geluid

Omdat stereosystemen gebouwd zijn voor muziekweergave, is het geluid het belangrijkste beoordelingscriterium. Ook hier is het sleutelwoord het afstemmen van het vermogen tussen de stereo-ontvanger en de luidsprekers. Alleen dan kan het toestel een optimaal geluid produceren. Lees de productbeschrijving van je luidsprekers voor het overeenkomstige vermogen. Je moet je stereo receiver kiezen aan de hand van deze informatie.

Gewicht

Het gewicht hangt af van het model dat je kiest. Hoger geprijsde toestellen zijn meestal zwaarder omdat ze materialen van hogere kwaliteit gebruiken.

In de regel weegt een stereoreceiver tussen de 5 en 15 kilo.

In principe bestaat het gewicht uit de voeding, het koellichaam en het aantal componenten. Afhankelijk van de prijscategorie die je kiest, kunnen deze onderdelen zwaarder of lichter zijn door verschillende materialen.

Aantal ingangen

De zogenaamde ingangen bevinden zich op de achterkant van de stereo receiver. Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten invoer

 • Analoge ingangen: Hierop worden alle bronnen aangesloten die continu beeld en geluid weergeven. Hiertoe behoren aansluitingen als AUX, CD of PHONO.
 • Digitale ingangen: Deze zijn nodig als je je muziek via je computer of andere technische apparaten wilt afspelen.

De meeste moderne stereo-ontvangers hebben tegenwoordig zowel analoge als digitale ingangen.

Design

De stereoreceiver is een vast onderdeel van elke huiskamer. Hij vormt meestal het middelpunt van de ruimte en moet daarom niet alleen overtuigen met zijn klank, maar ook met zijn vormgeving. Stereo ontvangers zijn nu verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen.

Hoe ongebruikelijker en hoe hoger de kwaliteit van de ontvanger, hoe hoger de prijs. Voordat je een stereo receiver koopt, moet je eerst nagaan hoe belangrijk de vormgeving voor je is.

Functies

Tegenwoordig kunnen stereo-ontvangers talloze functies hebben. Naast analoge ingangen, zoals CD of AUX, hebben de meeste moderne stereo ontvangers ook digitale ingangen. Dit maakt draadloze en netwerkverbindingen mogelijk.

Behalve de verschillende verbindingen tussen de ontvanger en het eindtoestel zijn er nog andere nuttige functies, zoals spraakbesturing.

Veel fabrikanten beginnen hun producten uit te rusten met spraakbesturing.

Als je je stereo receiver met Alexa of Google Home wilt bedienen, moet je naar deze functie zoeken in de respectieve productbeschrijving.

Besluit: Welke soorten stereo-ontvangers zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je overweegt een stereo receiver te kopen, zijn er drie verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Om je te helpen de juiste stereo receiver voor je te vinden, hebben we alle soorten op een rijtje gezet, samen met hun voor- en nadelen.

Type Voordelen Nadelen
Klassieke stereo receiver Goede prijs/prestatie verhouding Geen WLAN of draadloze verbinding
Stereo receiver met internetverbinding Smartphone bediening Werkt alleen als WLAN verbinding intact is
Stereo receiver met Bluetooth Draadloze verbinding Ongeschikt voor langere afstanden

Afhankelijk van de functies die je van een stereo systeem wilt hebben, is een ander type geschikt. In het algemeen kun je echter aannemen dat de prijs stijgt met het aantal functies.

Klassischer Stereo Receiver

Klassieke Stereo Ontvanger

Zoek je een stereo ontvanger die het geluid van je platenspeler tot leven brengt? Dan is een klassieke stereo receiver precies wat je zoekt. Een PHONO uitgang op de behuizing van de stereo receiver is aan te bevelen. Dit zorgt ervoor dat je je platenspeler gemakkelijk op de stereo-installatie kunt aansluiten.

Voordelen
 • Goedkoper dan modellen met meer mogelijkheden
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gemakkelijk aan te sluiten op luidsprekers
Nadelen
 • Geen extra mogelijkheden
 • Geen WLAN / Bluetooth verbinding

Dus als je een stereo-ontvanger zoekt die zich uitsluitend richt op het afspelen van muziek, dan is een klassieke stereo receiver de juiste keuze voor jou. Omdat hij noch een WLAN, noch een Bluetooth functie heeft, is dit type het goedkoopste op de markt.

Stereo Receiver WLAN

WLAN Stereo Receiver

Het grootste voordeel van een stereo-installatie met netwerkaansluiting is de onbeperkte mogelijkheid om muziek te streamen. Of het nu Spotify, Titan, Deezer of gewone Internet radio is – er zijn geen grenzen aan de muziek die je met dit toestel kunt beluisteren. Dankzij de WLAN verbinding kunnen deze apparaten met veel technologieën in het thuisnetwerk verbonden worden, zonder in de knoop te raken met kabels.

Dit maakt ze niet alleen heel gebruiksvriendelijk, maar geeft je ook meer vrijheid om te kiezen waar je ze wilt plaatsen.

Voordelen
 • Combinatie van vele technologieën in het thuisnetwerk
 • Flexibiliteit in gebruik
 • Groter bereik dan met een kabelverbinding
Nadelen
 • Kan alleen gebruikt worden met een intacte WLAN verbinding
 • WLAN verbinding moet eerst ingesteld worden

Muziekweergave op deze modellen werkt via een netwerkverbinding. Voor je ze kunt gebruiken, moet een actieve WLAN verbinding tot stand gebracht zijn.

Stereo Receiver Bluetooth

Bluetooth Stereo-ontvanger

Stereosystemen met een Bluetooth verbinding zijn bijzonder indrukwekkend omdat ze gemakkelijk in het gebruik zijn. Omdat de meeste technische apparaten, zoals smartphones, een Bluetooth functie hebben, kun je je ontvanger gemakkelijk vanaf de bank bedienen. Perfect voor alle couch potatoes. Het grote voordeel is echter de ontwikkeling van de Bluetooth functie. Omdat het een populaire functie is in technische apparaten, wordt Bluetooth voortdurend ontwikkeld en verbeterd. Dit betekent dat je er zeker van kunt zijn dat je product over een paar jaar nog net zo goed werkt als op de eerste dag.

Voordelen
 • Comfortabele bediening
 • draadloze verbinding
 • voortdurende verbetering door verdere ontwikkeling van de Bluetooth functie
 • bediening via smartphone mogelijk
Nadelen
 • Activering van de Bluetooth functie is voor beide toestellen noodzakelijk
 • ongeschikt voor grote afstanden tussen de toestellen
 • gevoelig voor interferentie met gelijksoortige frequenties

Net als bij een WLAN stereo-ontvanger is hier een actieve Bluetooth verbinding nodig. Daarom is het belangrijk dat het toestel van je keuze ook een Bluetooth functie heeft.

Shopgids: Veelgestelde vragen over stereoreceivers in detail beantwoord

Voordat je een stereoreceiver koopt, zul je zeker een paar vragen hebben die je eerst beantwoord wilt hebben. Daarom hebben we in onze gids de meest gestelde vragen van klanten uitgekozen en ze voor jou in detail beantwoord.

Wat is een stereo receiver?

Een stereo-ontvanger is het middelpunt van elk geluidssysteem. Hij ontvangt het audiosignaal van bijvoorbeeld een CD, versterkt het en zendt het naar de luidsprekers in tweekanaals geluid.

Stereo-Receiver

Met behulp van een tweekanaals systeem kan een stereo-ontvanger op twee luidsprekers worden aangesloten. (Image source: Brett Jordan / Unsplash)

Geïntegreerde versterkers bestaan uit twee componenten: de voorversterker en de eindversterker. In de meeste moderne toestellen zijn deze al in één toestel gecombineerd. Dit heet een geïntegreerde versterker. Als de componenten structureel van elkaar gescheiden zijn, worden ze een voorversterker en een eindversterker genoemd. Bij geïntegreerde versterkers worden de signaalbronnen op de achterkant van de kast aangesloten, die dan de nodige signalen naar de luidsprekers stuurt. Omdat voor deze compacte toestellen maar één toestel nodig is, zijn ze meestal niet alleen goedkoper, maar ook beter in geluid en mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van een stereo receiver?

Een stereo-ontvanger heeft veel voordelen. Daarom hebben we de belangrijkste voordelen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet

 • Ruimtebesparend door compacte vormgeving
 • hoge prestaties, zelfs bij grotere volumes
 • heb je geen extra netwerkspeler nodig om Spotify of gewone Internet radio te spelen
 • verkrijgbaar in alle prijscategorieën
 • geen kabelwirwar door eenvoudige en duidelijke bekabeling
 • Gemakkelijk instellen en afstellen van het toestel
 • veel verbindingen voor meerdere spelers

Welke maat stereo receiver moet ik kopen?

Voordat je een stereo receiver koopt, moet je bedenken waar je hem wilt opbergen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt, moet je ervoor zorgen dat de stereo receiver van je keuze deze afmetingen heeft. Breedte, diepte en hoogte variëren van toestel tot toestel.

Stereo-Receiver

Stereo-ontvangers zijn nu verkrijgbaar in verschillende maten, zodat ze in elke huiskamer passen. (Image source: Markus Spiske / Unsplash)

Het gewicht varieert ook van toestel tot toestel. Dus als je van plan bent je stereo receiver te vervoeren, telt elke kilo.

Wat zijn de alternatieven voor een stereo receiver?

Als je een receiver zoekt voor je home cinema, ben je misschien beter af met een AV receiver. Een stereo-ontvanger zendt alleen audio uit. Een AV receiver, daarentegen, verwerkt ook beeldsignalen, die een volwaardig geluid geven.

Stereo-Receiver

AV-receivers zijn geschikter voor thuisbioscopen vanwege hun meerkanalensysteem, want er kunnen tot acht luidsprekers op worden aangesloten. (Image source: Bruno / Pixabay)

Het geluid van een stereo receiver is veel beter bij het afspelen van muziek, maar vanwege het tweekanaals geluidssysteem kunnen op elke stereo receiver slechts twee luidsprekers worden aangesloten. Een AV receiver is dus geschikt voor meerkanaals geluid, en daarom kunnen er tot acht luidsprekers op aangesloten worden.

Stereo-ontvanger AV ontvanger
Tweekanaals geluid – aansluiting van twee luidsprekers mogelijk meerkanaals geluid – aansluiting van maximaal acht luidsprekers mogelijk
Zendt audio uit verwerkt beeldsignalen
Geen ruimte-akoestiekmeting geïntegreerd programma voor ruimte-akoestiekmeting

Een AV ontvanger kan dus, in tegenstelling tot stereo-ontvangers, altijd uitgebreid worden met surround luidsprekers. Als je van je huiskamer een bioscoop wilt maken, moet je op zoek naar een AV receiver.

Hoe verbind ik een stereo receiver met de TV?

Afhankelijk van de uitgangen van je stereo receiver zijn er twee manieren om je versterker op de TV aan te sluiten

 • HDMI verbinding
 • Verbinding via een digitale audiokabel

We laten je zien hoe je je ontvanger snel en gemakkelijk kunt aansluiten

 1. Voorbereiding: Sluit eerst de voedingskabel van je receiver aan op het stopcontact en controleer of hij werkt.
 2. Verbindde verschillende kabels: Verbind de bijgeleverde HDMI kabel / audiokabel aan de ene kant met je stereo receiver en aan de andere kant met je TV. Je kunt hem gemakkelijk herkennen aan zijn vorm. De meeste televisies hebben ook een label voor hun ingangen.
 3. Pas de instellingen aan: Zet tenslotte je TV aan en activeer de instelling “Controle voor HDMI” op zowel de TV zelf als de stereo receiver. Als je een audiokabel gebruikt, moet je het geluid van de TV instellen op Vast of Variabel.

Als je al deze stappen doorlopen hebt, kun je beide apparaten met elkaar verbinden en van je muziek genieten.

Hoe stel ik de luidsprekers juist

in? Het juist plaatsen van je luidsprekers is het belangrijkste als je met het best mogelijke geluid naar je muziek wilt luisteren. Zelfs de beste luidsprekers produceren geen goed geluid als ze verkeerd staan opgesteld. Hier zijn de twee belangrijkste tips waar je op moet letten bij het opstellen van je luidsprekers

 • Stereodriehoek: Let er bij het opstellen van je luidsprekers op dat de afstand tussen de luidspreker en de receiver gelijk is.
 • Afstand tot de muur: Zorg ervoor dat je de luidsprekers niet direct tegen de muur plaatst. Als je ze te dicht bij de muur plaatst, wordt het geluid vervormd en uitgewassen

Afbeelding: 123rf.com/ 108159807

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies