Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

29Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

De portastudio is een sleutelinstrument in elke geluidsstudio, want de mogelijkheid om van andere liedjes liedjes te maken en te bewerken is absoluut essentieel. Je hebt hem nodig als je aan muziekbewerking wilt gaan doen, of als je een persoonlijke audio opstelling wilt beginnen.

Als je een studio deck van hoge kwaliteit nodig hebt, kun je het beste beginnen met er een van TASCAM te zoeken. Deze firma maakte het eerste model van deze geweldige geluidsapparatuur in 1979, en ze hebben hun reis voortgezet als wereldleider in audio bewerking. Daarom helpen we je in deze gids de beste TASCAM op de markt te kopen.

We geven je graag de beste koopgidsen, daarom brengen we je deze met de beste tips over hoe je een TASCAM koopt. Hier vind je alles, van recensies over de eigenschappen van deze recorders tot de meest gezochte koopfactoren. Je ontdekt ook tips over waar je ze kunt kopen en hun prijzen.
Belangrijk om te weten

 • TASCAM is een toonaangevend merk in de wereld van de audio bewerking en wordt vaak een analoog van een studiorek genoemd. Het zijn multifunctionele geluidsopname apparatuur. Ze hebben de mogelijkheid om van verschillende bronnen op te nemen, en dat kan onafhankelijk van elkaar of allemaal tegelijk.
 • De meest opvallende soorten van deze toestellen zijn draagbaren en interfaces. Een draagbare TASCAM kan in grootte variëren van handige handheld recorders, tot apparatuur die qua afmetingen lijkt op een professionele camera. Audio interfaces zijn iets groter en zijn ontworpen om in audioracks geplaatst te worden.
 • Het eerste waar je bij de aanschaf van deze toestellen op moet letten is of je een compact toestel wilt om mee te nemen naar je sessies, of dat je liever een interface hebt. Dan is het tijd om kenmerken te kiezen zoals het aantal ingangen, opnameformaten en andere bewerkingsmogelijkheden.

Beste TASCAM: Onze selectie

Tascam Tascam

Ontdek de kracht van de ultieme draagbare stereorecorder van Tascam, speciaal ontworpen voor u. Deze zakformaat wonder is de perfecte aanvulling op uw audio-arsenaal, met zijn hoge kwaliteit, compacte afmetingen, en eenvoudige bediening. Tascam biedt u het beste van twee werelden, want deze recorder kan ook dienen als een USB-audio-interface voor zowel Mac- als Windows-computers (twee ingangen, twee uitgangen), waardoor u altijd en overal geluid van topkwaliteit kunt vastleggen.

Tascam Tascam

Dus waar wacht u nog op? Haal nu de TASCAM tascam recorder in huis en geniet van een ongeëvenaarde veelzijdigheid en gemak bij het opnemen, bewerken en afspelen van uw audio. Grijp deze kans om de beste opname-ervaring in handen te krijgen en een wereld van mogelijkheden te ontsluiten met deze technologisch geavanceerde TASCAM recorder.

Tascam Tascam

Of u nu een beginner bent die gewoon wil leren hoe u nummers kunt spelen, of een gevorderde gitarist die graag luistert naar soli, deze trainer zal ongetwijfeld aan al uw behoeften voldoen. En maakt u zich geen zorgen over het opnemen van uw spel, want deze trainer heeft een handige opnamefunctie waarmee u uw muziek direct op een SD-kaart kunt opslaan. Zeg maar dag tegen alle rompslomp van het gebruik van externe opnameapparatuur.

Koopgids

Voor het eerst opname-apparatuur kiezen kan ontmoedigend zijn door het enorme aantal keuzemogelijkheden. Om je te helpen de koopfactoren beter te begrijpen, beginnen we met de grondbeginselen over deze toestellen. We vertellen je wat de verschillende soorten TASCAM’s zijn en waar ze voor dienen, en dan waar je ze kunt kopen.

Elke audio studio gebruikt meerdere instrumenten, dus je hebt zoveel mogelijk ingangen op je TASCAM recorder nodig. (Foto: NejroN / 123rf.com)

Wat is een TASCAM en wat zijn de voordelen ervan?

Omdat de firma TASCAM de eerste was die meersporen opname-apparatuur maakte, wordt hun naam vaak gebruikt om naar deze apparaten te verwijzen. Ze worden gebruikt voor professionele audioproduktie, en bieden functies als het wijzigen en opnemen van meerdere audiobronnen voor latere opname.

Sinds hun ontstaan zijn ze een belangrijk deel geweest van zowel professionele als onafhankelijke muziekproducenten, omdat ze de mogelijkheid boden meerdere wijzigingen in geluidssporen aan te brengen zonder dat daarvoor andere apparatuur nodig was. Ze zijn ook gebruikt op platen van internationaal bekende musici als Bruce Springsteen en de Wu-Tang Clan.

Voordelen
 • Grote verscheidenheid aan mogelijkheden
 • Compatibel met alle soorten audio-apparatuur
 • Aanpasbaar aan verschillende budgetten
 • Draagbare modellen verkrijgbaar
 • Sta meerdere veranderingen aan het geluid toe
Nadelen
 • Merkbare leercurve
 • Niet erg intuïtieve bewerking
 • Goedkopere alternatieven verkrijgbaar
 • Delicaat

TASCAM Portable vs Interface – Waar moet je op letten?

Het aantal modellen TASCAM recorders dat te koop is, is echt groot, want de vraag naar deze apparaten is groot en gevarieerd. De belangrijkste soorten van deze audio opname instrumenten zijn draagbaar en interface. Beide werken op een vergelijkbare manier, maar richten zich op heel verschillende markten.

Portable: Een draagbare TASCAM – of studiorack – is een klein opname- en bewerkingstoestel dat op batterijen kan werken. Ze zijn veel intuïtiever in het gebruik dan interfaces en hebben het voordeel dat ze digitale displays bieden. Dergelijke displays geven spoorgegevens, zoals de naam, het formaat en de duur van de gemaakte opnamen.

Ze zijn bedoeld voor gebruik bij geluidsproductie ter plaatse, zoals door bands in repetitie of voor geluidsopnamen bij evenementen zoals optredens en bruiloften. Ze worden ook gebruikt om draagbare video-opname apparatuur te ondersteunen, zoals die gebruikt wordt door onafhankelijke producenten voor korte films.

Interface: Een audio interface is een opnamesysteem dat analoge audiosignalen kan omzetten in digitale audiosignalen. In tegenstelling tot draagbare TASCAMs hebben ze meestal geen digitale displays. Ze hebben meerdere ingangen die XLR of JACK pluggen kunnen zijn.

Deze interfaces zijn bedoeld voor gebruik in professionele opnamestudio’s, omdat ze een speciaal formaat en ontwerp hebben om in rekken of planken geplaatst te worden. Hun belangrijkste functie is het opvangen van geluid uit verschillende bronnen, en het dan omzetten in een formaat dat door computers gelezen kan worden voor verdere bewerking

Draagbare Interface
Ontwerp Ze zijn klein en draagbaar Ze kunnen in rekken en planken geschroefd worden
Audio ingangen Ingebouwde microfoon, xLR en analoge audio ingangen MIDI, XLR en analoge audio ingangen
Voedingsingang Batterijen, USB kabel Gelijkstroom adapter
Display Ja Zeer zelden
Aanbevolen voor Opnamen op locatie, kleine producenten Opnamestudio’s

Hoeveel kost een TASCAM?

Voor productie-apparatuur op professioneel niveau zijn TASCAM’s relatief goedkoop. De kosten ervan variëren naar gelang het type TASCAM, en ook naar de ingebouwde extra functies. Hoe duurder ze zijn, hoe meer aansluitmogelijkheden ze hebben en hoe groter het aantal ingangen dat ze kunnen ondersteunen.

Portable: Dit zijn de modellen met de meest uiteenlopende prijsklasse, in het bereik van 2.300 tot 3.600 vind je handheld apparatuur voor eenvoudige opnamen. Vanaf 3.800 kun je geavanceerde en krachtiger studiostatieven kopen, zoals die waarmee je de DSLR camera’s kunt vastmaken of met Wi-Fi-mogelijkheden.

Interface: Naarmate hun prijzen stijgen, nemen ook het aantal inputs, de hoeveelheid en de kwaliteit van de inbegrepen functies toe. De goedkoopste bieden weinig ingangen en basisfuncties, en de duurdere hebben meer dan 8 ingangen en meerdere modificaties.

Zelfs met een kleine draagbare recorder kun je van meerdere microfoons opnemen. (Foto: NejroN / 123rf.com)

Koopcriteria: Factoren waarmee je verschillende TACAM modellen kunt vergelijken en beoordelen

Multi-track opname-apparatuur heeft zo veel mogelijkheden dat we begrijpen dat het moeilijk kan zijn te weten waar je op moet letten. Om je te helpen beter te begrijpen op welke producten en eigenschappen je moet letten, tonen we je in dit gedeelte de belangrijkste koopfactoren bij de aanschaf van TASCAM opname-apparatuur.

 • Invoertypes
 • Aantal ingangen
 • Uitgangen
 • Extra functies

Soorten ingangen

Als we het over ingang hebben, hebben we het over de manier waarop audiosignalen door de opnameapparatuur ontvangen worden. Zoals je misschien weet zijn er verschillende modellen stekkers verkrijgbaar, die variëren naar gelang van verschillende factoren, zoals het soort instrument of microfoon dat gebruikt wordt. Elke TASCAM heeft een aantal verschillende ingangen.

JACK: Dit is de meest bekende soort ingang bij het grote publiek, omdat de stekker dezelfde is als die van hoofdtelefoons en computer headsets. Het is de typische stekker die varieert van 3.5 tot 6.35 mm modellen. Deze worden veel gebruikt door lage- tot middenklasse microfoons, en door muziekinstrumenten zoals elektrische gitaren en bassen.

Als je net begint met multitrack recorders of ze uitprobeert, zul je deze soorten aansluitingen willen gebruiken. TASCAMS die alleen deze ingangen gebruiken vind je meestal in het midden- tot lage gamma.

XLR: Dit zijn een soort stekkers waarvan de kabels altijd een mannelijk en een vrouwelijk uiteinde hebben, beide met drie aansluitingen. Deze ingangen worden vastgezet met een klemmechanisme, dat stevig verbonden wordt en met een knop weer losgelaten wordt. Ze worden gebruikt door muziekversterkers, microfoons en hoogwaardige audio-apparatuur.

Deze connectoren worden veel gebruikt door professionele muziekstudio’s, omdat al deze kabels een ontwerp hebben dat bescherming biedt tegen interferentie en ruis. Omdat de kabels ook een vrouwelijk en mannelijk uiteinde hebben, kunnen er twee samengevoegd worden om het bereik te vergroten.

Combo Jack: Dit zijn ingangen die zowel Jacks als XLR pluggen accepteren. Ze zijn te herkennen aan de 3 gaten aan de rand van de ingang en één in het midden. De randgaten worden gebruikt door XLR stekkers, terwijl het middelste gat gebruikt wordt door 6.35 mm jacks. Ze bieden een efficiënte manier om ruimte te besparen zonder aan veelzijdigheid in te boeten.

Ingebouwde microfoon: TASCAM draagbare recorders bevatten altijd minstens een volledig functionele microfoon. Hiervoor is geen extra opstelling of apparatuur nodig om geluid op te nemen. Ze zijn ideaal voor wie zijn apparatuur wil gebruiken om ter plaatse dingen op te nemen zoals repetities, interviews of persoonlijke spraakmemo’s.

MIDI: Met een MIDI ingang kun je bepaalde elektronische apparatuur op je TASCAM recorder aansluiten. Deze soort aansluiting maakt het gemakkelijk om elektronische keyboards, synthesizers en elektrische drums met je apparatuur te gebruiken.

Aantal ingangen

Het aantal ingangen dat je nodig hebt wordt bepaald door het meest gebruikelijke gebruik dat je van de apparatuur zult maken. Opgemerkt moet worden dat dit de prijs en de afmetingen van de recorder beïnvloedt, dus je zult rekening moeten houden met je budget. Kijk ook naar de soort ingangen die je nodig zult hebben, want je hebt er niets aan als je ze niet kunt gebruiken.

2 of minder: Dit aantal ingangen is voldoende om een linker en rechter microfoon aan te sluiten voor interviews, of om van andere apparatuur afzonderlijk op te nemen. Draagbare TASCAM recorders hebben vanwege hun afmetingen meestal een beperkt aantal ingangen, maar dit doet niets af aan de kwaliteit van het opgenomen geluid.

4 of minder: Als je een interface gebruikt, zijn 4 ingangen voldoende om op te nemen van meerdere bronnen, zoals bij het opnemen van meerdere instrumenten of apparatuur tegelijk. Als je een studiorek wilt om aan je DSLR camera te hangen, heb je alle mogelijke aansluitingen nodig om het beste geluid voor je video’s vast te leggen zonder de draagbaarheid in gevaar te brengen.

5 of meer: Dit getal vind je op audio interfaces van professionele kwaliteit. Je kunt er een groot aantal microfoons en audio instrumenten tegelijk in installeren. Als je een opnamestudio wilt inrichten, heb je minstens 5 ingangen nodig om er zeker van te zijn dat geen apparatuur of musici niet aangesloten worden.

Uitgangen

Met de uitgangen van een TASCAM kun je informatie naar andere apparatuur zenden, hetzij voor audioweergave of voor opname. Dit is belangrijk voor wie zijn geluid wil bewerken met behulp van gespecialiseerde software op zijn computer, en voor wie de kwaliteit wil horen van het geluid dat hij zojuist heeft opgenomen.

Audio uitgang: Op deze uitgang kun je een koptelefoon of luidsprekers aansluiten, zodat je het geluid van je opnamen kunt bestuderen. De meest voorkomende audio aansluitingen zijn die met een 3.5mm of 6.35mm analoge jack opening. Ze kunnen er ook zijn in de vorm van XLR, MIDI en zelfs RCA aansluitingen.

USB: Dit zijn de meest gangbare uitgangen, omdat ze compatibel zijn met alle soorten computers. Met dit type aansluiting kun je je TASCAM apparatuur op elke computer met een USB ingang aansluiten. Ideaal als je snel en gemakkelijk digitale audio bewerking en produktiemiddelen wilt gebruiken.

Firewire en Thunderbolt: Deze twee aansluitingen zijn niet zo veelzijdig als USB, omdat ze alleen beschikbaar zijn op computers met gespecialiseerde geluidskaarten. Firewire aansluitingen vind je meestal op Apple computers. Thunderbolt brengt informatie snel over en wordt aangetroffen op apparatuur van hoge kwaliteit.

Wi-Fi: Dit type uitgang is in opmars bij de nieuwste TASCAM modellen. Hiermee kun je draadloos audiotracks en opnamen uitwisselen. Ze zijn perfect voor zowel studio- als interfacedragers als je een handige installatie met weinig kabels wilt.

Extra functies

Nu je alle belangrijke functies kent die je in je TASCAM apparatuur moet zoeken, is het tijd om je te verdiepen in de functies die je, afhankelijk van je smaak, wel of niet in je apparatuur wilt hebben. Je kunt elk van deze opties overslaan, maar bedenk wel dat ze extra mogelijkheden en meer veelzijdigheid kunnen bieden.

Phantom Power: Dit wordt ‘fantoomvoeding’ genoemd. Een TASCAM met deze optie kan condensatormicrofoons van stroom voorzien, die als high-end opname-apparatuur beschouwd worden. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing van je recorder, want onjuist gebruik kan je apparatuur beschadigen.

Voorversterker: Ook wel “Pre-amp” genoemd. Een meersporenrecorder met deze functie zal in staat zijn lage microfoonsignalen op standaard niveau te brengen. Het is nodig omdat microfoonsignalen erg zwak kunnen worden, met slechte kwaliteit of onhoorbare opnamen tot gevolg.

Computer compatibiliteit: Op veel TASCAMs met computeraansluitingen (USB, Firewire en Thunderbolt) kun je vanaf de computer bepaalde opties veranderen, zoals het veranderen van het type in- en uitgangen van ‘Stereo’ in ‘Mono’ en omgekeerd.

Cassette compatibiliteit: Hoewel dit een eigenschap is van de TASCAMs van weleer, zoeken veel muziekproducenten er nog steeds naar. Het is iets dat niet nodig is, want je kunt een cassette vervangen door MP3 afspeelapparatuur, maar het is toch een heel interessante vintage optie.

(Gemarkeerde foto: TASCAM / tascam.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies