Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Als je van plan bent een toetsenbord voor je computer, tablet of ander apparaat te kopen, maar twijfelt over welk type en model voor jouw doeleinden het beste zal zijn, dan is de Review van vandaag iets voor jou. Een onmisbaar accessoire voor elke computergebruiker, toetsenbordmodellen kunnen er voor het ongeoefende oog allemaal hetzelfde uitzien.

Het is dit gebrek aan kennis dat er soms toe leidt dat dit voorwerp bij de aankoop niet de nodige aandacht krijgt, maar je hoeft een geschikt, kwaliteitstoetsenbord maar één keer te gebruiken om het enorme verschil in prestaties en comfort te merken dat een goed stuk gereedschap kan brengen.

Volg dit artikel tot het eind en bekijk onze tips en informatie, zodat je zonder angst het toetsenbord kunt kiezen dat het beste bij je gebruikersprofiel, gebruiksroutines en behoeften past.
Belangrijk om te weten

 • Bedoeld om communicatie mogelijk te maken tussen de gebruiker en de machine – en de gebruiker door de machine – is het toetsenbord een van de meest gebruikte randapparatuur in een PC, alleen wedijverend met de muis. Om het ideale model te bepalen, is het van fundamenteel belang het profiel van de gebruiker te analyseren en de doelstellingen van het gebruik van het product.
 • Behalve op het merk en type toetsenbord is het aan te bevelen te letten op zaken als standaard, indeling, configuratie, functies, installatiegemak, afmetingen, hoogteverstelling, aansluiting en vorm van stroomvoorziening om de juiste keuze te maken.
 • De prijzen van de toetsenborden variëren naargelang het merk en model.

Beste toetsenbord: Onze selectie

Koopgids

Nu je onze Ranglijst van de beste computertoetsenborden bekeken hebt, ben je klaar om de volgende stap te zetten en onze Koopgids te volgen. In deze rubriek heb je toegang tot de meest relevante informatie over toetsenborden, zoals modellen en gebruiksaanwijzingen, voor- en nadelen, waarden, waar te koop, enz.

Maar onthoud: niet altijd is het beste en meest complete product op de markt het meest geschikt voor jou, je behoeften en je doelen. Daarom presenteren we onderwerpen over de kenmerken waaraan je aandacht moet besteden om een toetsenbord te kiezen dat het beste aan je verwachtingen beantwoordt.

Imagem mostra pessoa usando teclado sem fio em um computador de mesa.

Het ideale model kan variëren naargelang profiel en gebruikersdoelen. (Bron: Stocksnap / Pixabay)

Wat is een toetsenbord?

Het toetsenbord is niets meer dan een integraal onderdeel van de computer dat bestaat uit toetsen die letters, cijfers en symbolen voorstellen. Het is degene die interactie en het inbrengen van informatie in de machine mogelijk maakt.

Ontstaan geïnspireerd door typemachines, was het toetsenbord vele jaren de enige manier om commando’s en interactie tussen de gebruiker en de computer te geven – tot de uitvinding van de muis.

Veel meer dan typen alleen, kun je met een toetsenbord commando’s geven om door pagina’s en vensters te bladeren of ze te openen, beelden vast te leggen, te surfen op het internet, commando’s te geven in spelletjes, naast andere functies.

Het aantal toetsen op een toetsenbord kan variëren naargelang merk en model. In het algemeen hebben standaardtoetsenborden tussen de 101 en 104 toetsen. De compacte modellen, de kleinere zonder numeriek toetsenbord, hebben er ongeveer 90.

Sommige meer gesofisticeerde modellen kunnen tot 130 toetsen bereiken, met toevoeging van multimedia commando’s en programmeerbare toetsen.

Wat zijn hun voordelen?

Tegenwoordig zijn toetsenborden, met de technologische evolutie, tot veel meer in staat dan alleen maar teksten en codes schrijven. Met de extra toetsen kun je diverse media bedienen, programma’s of toepassingen starten, het volume regelen en beeldinstellingen doen.

Sommige modellen hebben ook programmeerbare toetsen, waarmee je de commando’s voor elke toets aan je eigen behoeften kunt aanpassen.

De draadloze modellen brengen nog meer voordelen, vooral op het gebied van multimedia. Ze kunnen op afstand gebruikt worden, zodat er geen wirwar van draden ontstaat en je ze op elke gewenste afstand en op elk gewenst oppervlak kunt gebruiken.

Imagem mostra teclado compacto sem fio sobre páginas de caderno em branco.

Draagbaarheid en praktische bruikbaarheid zijn voordelen van het draadloze model. (Bron: Kaboompics / Pixabay)

Gelukkig is het, dankzij de vooruitgang in de technologie en het goedkoper worden van de invoer, tegenwoordig mogelijk om ook voor de meest geavanceerde modellen, zoals gamer en draadloze toetsenborden, betaalbare opties te vinden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Maar gerenommeerde merken blijven hoge prijzen vragen.

De meeste toetsenbord modellen hebben tegenwoordig geen CD’s en installatiesoftware meer nodig. Omdat het van het plug and play type is, hoef je het alleen maar op de gewenste machine aan te sluiten en het randapparaat is klaar voor gebruik.

Voordelen
 • Er zijn ideale modellen voor alle doeleinden
 • Er zijn keuzemogelijkheden voor elke portemonnee
 • Gebruik en installatie zijn meestal intuïtief en ongecompliceerd
Nadelen
 • Modellen met meer technologie en mogelijkheden hebben een hoge prijs

Toetsenbord gamer, draadloos, draagbaar of ergonomisch?

Zoals we al zeiden, moet bij de keuze van het ideale toetsenbord rekening gehouden worden met het profiel van de gebruiker en de doeleinden ervan. Let daarom op de belangrijkste kenmerken die het product levert.

Als je bijvoorbeeld mobiliteit en draagbaarheid beoogt, zijn de meest geschikte modellen compact en/of draadloos.

Voor gebruikers die hoge prestaties nodig hebben als gamers, typisten en schrijvers, zijn de mechanische toetsenborden het beste, omdat ze resistenter zijn en snel reageren.

Als je een geïmporteerd model kiest, kijk dan of het toetsenbord compatibel is met de in Brazilië gangbare QWERTY standaard en ABNT layout. Toetsenborden buiten de standaard kunnen ingewikkelder in het gebruik zijn, door het ontbreken van symbolen, accenten en tekens als ‘Ç’.

Zie de onderstaande vergelijkende tabel met de kenmerken van de belangrijkste soorten toetsenborden. Kies volgens de differentiëlen die voor je activiteiten aantrekkelijker en noodzakelijker lijken.

En denk eraan goed onderzoek te doen, want het is mogelijk op de markt modellen te vinden met kenmerken van verschillende groepen. Mechanische toetsenborden kunnen ergonomisch zijn, en ergonomische kunnen draadloos zijn, enzovoort.

Mechanisch/Gamer Draadloos USB Ergonomisch
Comfort Toetsen kunnen lawaaiig zijny Bewegingsvrijheid en groot bereik Klein formaat kan typen bemoeilijken Formaat bevordert pols en handsteun voor comfort
Prestaties Snellere reacties Reactietijd kan vertraagd worden door draadloze verbinding Afhankelijk van soort verbinding (kabel / snoer) en toetsen (mechanisch / membraan)
Aanwijzingen Zware gebruikers, schrijvers, gamers en typisten Voor kleine ruimte of mobiliteitsbehoeften Zware gebruikers, preventie of behandeling van hand- en polsblessures

Aankoopcriteria: Factoren om verschillende toetsenbord modellen te vergelijken

Nu je veel algemene informatie over toetsenborden hebt, hebben we enkele eigenschappen op een rijtje gezet die je kunt vergelijken om de beste accessoire optie te herkennen die aan je behoeften en verwachtingen voldoet. Het zijn

 • Materiaal
 • Type
 • Functies
 • Maat
 • Standaard
 • Lay-out
 • Verbinding
 • Voederformulier
 • Hoogte-instelling
 • Belangrijke duurzaamheid

Hieronder bekijken we elke factor in detail om er zeker van te zijn dat je de beste keuze maakt.

Materiaal

Kijk ook naar het materiaal en de soort afwerking van het model dat je kiest. Toetsenborden met een glanzende afwerking kunnen slecht zijn voor gebruik met direct licht erop, want er kunnen weerkaatsingen optreden die de visualisatie verstoren.

Met materialen met een glanzende afwerking moet je ook oppassen, want ze hebben de neiging gemakkelijker inkt te verliezen, met als gevolg dat bekende en ongemakkelijke probleem dat de toetsen tijdens het gebruik vervagen.

Imagem mostra teclado em cor clara com mão em concha sobre ele na tentativa de reduzir reflexo e melhorar visibilidade.

Zeer glanzende materialen hebben de neiging te weerkaatsen en schaden het zicht van de gebruiker. (Bron: Geralt / Pixabay)

Type

Met de evolutie en verspreiding van thuiscomputers moest ook de randapparatuur van deze apparatuur evolueren.

Tegenwoordig zijn er soorten toetsenborden die ontworpen zijn voor de meest uiteenlopende gebruikersprofielen en gebruiksbehoeften. Bekijk de belangrijkste varianten die in deze randapparatuur voorkomen

 • Mechanisch / gamer: omdat het de meest resistente en snelste soort is, is het een goede optie, niet alleen voor gamers, maar ook voor gewone gebruikers. Dit type toetsenbord is echter meestal luidruchtiger dan de andere, wat sommige mensen kan hinderen.
 • Ergonomisch: ideaal voor wie veel uren doorbrengt met typen en meer comfort zoekt voor deze bezigheid. Het wordt ook aanbevolen voor wie trauma’s zoals RSI (repetitive strain injury) of carpaal tunnel syndroom wil voorkomen of behandelen.
 • Draadloos: ideaal voor wie praktisch en mobiel wil zijn, en ook om een eind te maken aan de wirwar van draden die gewoonlijk met elektronische apparaten gepaard gaat. De verbinding wordt gemaakt via een ontvanger, een zogenaamde dongle, die in de USB poort van de computer moet worden gestoken. Bekijk meer modellen van dit type door hier te klikken.
 • Compact/draagbaar: met gereduceerde afmetingen zijn ze ideaal voor wie de apparatuur in tassen of rugzakken moet dragen, of ze in kleine ruimten moet gebruiken. Sommige modellen zijn opvouwbaar, zodat de uitrusting bij het opbergen nog minder ruimte inneemt.
 • Multidevice: het multidevice toetsenbord is ideaal voor wie snel en gemakkelijk verbinding wil maken met meer dan één apparaat. Meestal zijn deze toestellen via Bluetooth verbonden en kan de gebruiker de verbinding via bepaalde toetsen bedienen.
 • Numeriek: geschikt voor linkshandige gebruikers of gebruikers met compacte toetsenborden zonder uitsluitend numerieke toetsen, die de numerieke toetsen dagelijks veel gebruiken. Dit kleine toetsenbord kan er zijn in de bedrade en draadloze versies.
 • Linkshandig toetsenbord: geschikt voor linkshandige dominante gebruikers, dit toetsenbord heeft enkele veranderingen in de toetsenpositie. De numerieke tekens, bijvoorbeeld, staan aan de linkerkant van het product om het typen te vergemakkelijken.
 • Verlicht: bij verlichte toetsen gaat er licht tussen de letters door, waardoor je gemakkelijker ziet en fouten vermijdt. Het is ideaal voor wie het toetsenbord in een donkere of slecht verlichte omgeving moet gebruiken.
 • Verlicht: met lichtjes tussen de toetsen. De modellen van gamers komen vaker voor, kunnen variaties van kleuren en programmering hebben, wat een charme geeft aan de apparatuur, en helpt bij de visualisatie.

Functies

De meeste van de meer intermediaire of meer geavanceerde toetsenborden bieden extra functies. Aanpasbare toetsen, volumeregeling, programma’s en toepassingen, zijn enkele voorbeelden van onconventionele functies die in toetsenborden aanwezig kunnen zijn.

Meer gesofisticeerde modellen kunnen ook spraakcommando’s en verlichting presenteren, met kleur- en lichtprogrammering, die naast een ander effect ook het gebruik van het toetsenbord in donkere omgevingen mogelijk maken.

Aansluiting op en ondersteuning van apparaten zoals tablets en mobiele telefoons is een ander voorbeeld van een extra functie in een toetsenbord die het leven van de gebruiker gemakkelijker kan maken.

Denk eraan: de extra functies kunnen het product duurder maken. Overweeg, voordat je meer uitgeeft, of de geboden functies echt nodig zijn en nuttig zullen zijn in je dagelijks leven.

Ook al hebben ze in principe dezelfde toetsen, toetsenborden kunnen in verschillende maten voorkomen. Het verschil tussen een groter en kleiner toetsenbord kan de aanwezigheid van een numeriek toetsenbord zijn, maar ook de grootte en de tussenruimte van de toetsen.

Hoe groter en verder uit elkaar geplaatst de toetsen op je toetsenbord zijn, hoe gemakkelijker en comfortabeler het is om erop te typen. Anderzijds, als toetsenborden met wijdere tussenruimten comfortabeler zijn, werkt deze ruimte de ophoping van vuil en rommel op je toestel in de hand.

Anderzijds nemen kleinere toetsenborden, vooral draadloze, weinig ruimte in en zijn daarom beter voor kleine tafels of voor draagbaar gebruik met tablets, notebooks, en mobiele telefoons.

Modellen met kleinere afmetingen hebben nog steeds het voordeel dat ze gemakkelijker vervoerd kunnen worden, want ze passen gemakkelijk in aktetassen, tassen, en rugzakken. Sommige draagbare modellen zijn opvouwbaar om de ingenomen ruimte verder te beperken.

Patroon

De meest voorkomende patronen voor toetsenborden zijn QWERTY en AZERTY. De patronen zijn genoemd naar de volgorde waarin de eerste zes letters van de eerste rij staan

 • QWERTY patroon: werd voor het eerst gezien op typemachines. Afhankelijk van het land kunnen symbolen en tekens met accenten in dit patroon verschillende plaatsen op het toetsenbord innemen. Vooral gebruikt in de Verenigde Staten en Latijns Amerika.

Foto de antiga máquina de escrever com foco nas teclas da primeira fileira que formam o termo QWERTY.

Toetsenborden van het QWERTY patroon zijn geïnspireerd op typemachines. (Bron: JackRooster / Pixabay)
 • AZERTY patroon: De letters ‘A’ en ‘Q’ zijn omgedraaid, net als de letters ‘Z’ en ‘W’. Bovendien staat de ‘M’ rechts van de ‘L’. Een ander verschil is dat de cijfertoetsen die boven de letters liggen, hun hoofdfunctie in beslag nemen door accenttekens. Aangenomen in Frankrijk, België en sommige buurlanden, vooral de Franssprekende.

Layout

Er zijn enkele toetsenbordindelingen, meestal aangepast aan de taal van het land waar ze verkocht worden. De standaard voor Portugees (BR) is ABNT, die een toets heeft voor ‘Ç’, hoge cijfers, accenten en haakjes, naast andere symbolen.

De meest actuele lay-out is echter ABNT2. Beide indelingen volgen de QWERTY standaard, maar in het ABNT2 toetsenbord is het verschil dat we de aanwezigheid van de Alt Gr toets hebben.

Deze toets maakt het gebruik mogelijk van toetsen met een derde functie – die met drie tekens: een in het midden, een in de rechter benedenhoek en een in de linker bovenhoek.

De Alt Gr toets maakt het gebruik mogelijk van de tekens in de rechter benedenhoek. Als het gekozen toetsenbord een andere ABNT standaard heeft, is het mogelijk de configuratie te veranderen. Deze verandering kan echter een gebrek aan overeenstemming veroorzaken tussen het op het toetsenbord afgedrukte teken en het tijdens het typen geactiveerde teken.

Aansluiting

De oudere toetsenborden, die in de jaren ’90 op de markt kwamen, werden op de computer aangesloten via Din aansluitingen. Later evolueerde deze connector tot PS2 of Mini Din.

De meeste moderne machines hebben dit type ingang echter niet meer, wat het gebruik van adapters noodzakelijk maakt.

De meeste huidige toetsenborden gebruiken een USB aansluiting om ze met de computer te verbinden. Standaard modellen gebruiken standaard USB kabels, terwijl sommige draadloze modellen een dongle – een heel kleine ontvanger die eruit ziet als een mini USB stick – gebruiken die ook in de USB poort gestoken wordt.

De meeste huidige toetsenborden gebruiken de USB poort.

Let dus goed op hoe je je toetsenbord aansluit om zeker te zijn dat het compatibel is met je machine. Modellen ontworpen voor USB 2.0 poorten kunnen minder goed presteren dan standaard USB 3.0 poorten, bijvoorbeeld.

We hebben ook modellen met bluetooth verbinding, waarvoor geen aansluitingen nodig zijn. Sommige toetsenborden met bluetooth verbinding zijn multi-device, wat betekent dat ze met meer dan één apparaat tegelijk verbinding kunnen maken.

Over het algemeen hebben deze modellen specifieke knoppen zodat je kunt wisselen tussen de apparaten waarmee ze verbinding maken.

Stroomvoorziening

Sommige modellen, vooral draadloze, die via bluetooth of draadloos met de computer verbonden zijn, hebben hun eigen stroomvoorziening nodig omdat ze niet rechtstreeks met de computer verbonden zijn voor stroom.

In deze gevallen kan de stroomvoorziening verzorgd worden door batterijen of oplaadbare lithium batterijen. Meestal worden de producten geleverd met meegeleverde batterijen, maar de fabrikanten geven meestal richtlijnen over het type dat aangegeven wordt voor vervanging en de mate van verbruik van elk model.

Hoogteverstelling

De hoogteverstelling is een heel belangrijke factor voor het comfort van het gebruik van je toetsenbord en de typhouding. Gelukkig hebben de meeste modellen, zelfs de eenvoudigste, dit soort regeling.

Sommige modellen bieden mogelijkheden van 3 of meer hoogteniveaus. Sommige verstelmechanismen zijn echter niet erg stabiel, wat de gebruikerservaring kan schaden.

Duurzaamheid van de toetsen

De duurzaamheid van de toetsen op een toetsenbord is een factor die rechtstreeks afhangt van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn en van het soort bedieningsmechanismen. In het algemeen zijn de toetsen van het mechanische type duurzamer dan die van het membraan- of gomtype.

Fabrikanten geven in de productspecificaties meestal de geschatte gebruiksduur van de toetsen aan. Afhankelijk van het model kan deze voorspelling meer dan 10 miljoen toetsaanslagen bedragen.

(Fonte da imagem destacada: Pixies / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies