Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over de TP-Link router. Het merk biedt modellen met gevarieerde technische specificaties, gericht op verschillende soorten gebruikers.

De modellen – uit het huishoudelijke en commerciële segment – vallen op als de meest gewilde routers in het land, om verschillende redenen: verscheidenheid aan modellen, interessante functies, installatiegemak, concurrerende prijzen, onder andere.

Vervolgens maak je kennis met de verschillende TP-Link router modellen om uit te zoeken welke voor jou de beste optie is. We hebben ook een lijst opgesteld met de specificaties, voordelen en nadelen van de beste modellen die te koop zijn.
Belangrijk om te weten

 • Je vindt TP-Link router modellen in twee segmenten: thuis – Wi-Fi en High Power routers – en commercieel – VPN en Load Balance routers.
 • Je kunt het netwerk configureren en de functies van de TP-Link router beheren via de Tether app, exclusief voor smartphones met Android en IOS besturingssystemen.
 • De TP-Link draadloze router wordt geleverd met een voeding, Ethernet kabel en Beknopte installatiegids (gedrukt en op CD-ROM).

Beste TP-Link router: Onze selectie

Beschikt over 4 ethernet-poorten met 10/100 Mbps die u de mogelijkheid bieden om bekabelde apparaten aan te sluiten, waardoor deze router ideaal is voor onderbrekingsgevoelige toepassingen zoals HD-videostreaming. Geniet van de vrijheid om meer dan 15 apparaten aan te sluiten en vertrouw op de access point-modus om te profiteren van de verbeterde wifi-prestaties van uw box, compatibel met alle boxen op de markt.

Ontdek de ultieme internetervaring met de TP-Link Archer C80 router, speciaal ontworpen om u een snelle en betrouwbare draadloze verbinding te bieden. Met de ondersteuning van 802.11ac wave2 WLAN, kunt u genieten van snelheden tot 1300 Mbit/s op de 5 GHz-band en 600 Mbit/s op de 2,4 GHz-band. De 3 x 3 MIMO technologie zorgt ervoor dat de gegevensoverdracht en ontvangst op drie streams verlopen, wat resulteert in een vlekkeloze en stabiele verbinding voor uw 3 x 3 clients.

Deze veelzijdige TP-Link-router biedt meerdere connectiviteitsmogelijkheden met vier Gigabit LAN-poorten, waardoor een betrouwbare bedrade netwerkverbinding gegarandeerd is voor uw apparaten die intensieve bandbreedte vereisen. Plug and play functionaliteit zorgt ervoor dat u geen ingewikkelde configuraties hoeft te doorlopen – deze router is namelijk compatibel met alle belangrijke simkaarten ter wereld.

Compatibiliteit met alle gangbare WLAN-routers en -toegangspunten zorgt ervoor dat de TP-Link AC1200 RE305 router naadloos in uw bestaande netwerk past. In de doos vindt u: de AC1200-repeater RE305 en een installatiehandleiding (mogelijk niet beschikbaar in het Nederlands). Hiermee zet u eenvoudig en zonder gedoe een krachtig en uitgebreid wifi-netwerk op, zodat u volop kunt genieten van het internet op al uw apparaten.

Koopgids

Heb je een goed breedband internetpakket, maar is de verbindingssnelheid laag of schommelt hij terwijl je je in je omgeving verplaatst? Misschien zit het probleem in je router.

In dit geval is de TP-Link router de beste oplossing, omdat hij een stabiele en snelle verbinding biedt, ongeacht de grootte of de constructie van je huis of kantoor. Leer meer over het product in deze Koopgids.

Imagem de um grupo de pessoas em reunião.

De TP-Link router is de beste oplossing voor je huis of kantoor. (Bron: Campaign Creators / Unsplash.com)

Waarom zou je een TP-Link router kopen en niet een model van een ander merk?

Als je twijfelt of je in een TP-Link router moet investeren of in een model van een ander merk, hebben we deze sectie voorbereid met alle verschillen van de modellen van dit merk (ze verschillen van apparatuur tot apparatuur).

Eenvoudige configuratie: Je kunt de TP-Link router configureren via de vereenvoudigde gebruikersinterface, met behulp van de installatiewizard CD. Om de beveiligingsencryptie van je draadloze netwerk in te stellen, druk je eenvoudig op de WPS knop.

QoS (Quality of Service ): Beheerders kunnen via IP controle bepalen hoeveel bandbreedte aan elk apparaat wordt toegewezen.

Gastnetwerk: Met deze instelling kun je je Wi-Fi netwerk openstellen voor gasten, terwijl je privé netwerk beschermd blijft (de toegangen zijn gescheiden).

Ouderlijk toezicht: Hiermee kunnen ouders – of bedrijfsbeheerders – een toegangsbeleid voor kinderen of werknemers instellen, om de toegang tot bepaalde sites of de toegestane tijd te beperken.

Imagem de uma criança usando um gadget.

De TP-Link router heeft een functie voor ouderlijk toezicht. (Bron: Hal Gatewood / Unsplash.com)

Bij de nieuwste modellen is de functie ouderlijk toezicht nog completer. Je kunt voor elk gezinslid gebruikersprofielen aanmaken, filterniveaus – je kunt sites blokkeren op basis van leeftijd – en aangepaste tijdslimieten.

Het is ook mogelijk de internettoegang op te schorten om van de gezinstijd te genieten. Je kunt ook statistieken krijgen over welke sites je kind bezoekt en hoeveel tijd hij daar doorbrengt

 • IPv6 compatibiliteit: TP-Link routers hebben ondersteuning voor IPv6(Internet Protocol versie 6), de nieuwe generatie van het internet, waardoor je netwerk klaar is voor de toekomst van het internet. De apparaten zijn ook IPv4 compatibel.
 • WPA/WPA2 versleuteling: Deze versleutelingsstandaarden zorgen ervoor dat je draadloze verbinding beschermd is tegen indringers.
 • Gigabit LAN en WAN poorten: Alle modellen hebben twee tot vier LAN poorten en minstens één WAN poort die de TP-Link router tot 10 keer sneller maken dan met standaard Ethernetverbindingen.
 • MU-MIMO Technologie: Dankzij de Multi-User technologie kan de router meerdere mobiele apparaten tegelijk aansturen, met snelheden die vier keer hoger liggen dan bij standaard AC routers.
 • Omni-directioneel signaal: Deze technologie geeft een stabiel signaal, ongeacht de richting of afstand die je aflegt. Met een omnidirectioneel signaal heb je overal in je huis of kantoor internetbetrouwbaarheid.
Voordelen
 • Gemakkelijk te configureren en compatibel met diverse elektronische apparatuur
 • Verscheidenheid aan modellen in de huishoudelijke en commerciële lijnen
 • Hij heeft een gastennetwerk
 • Hij heeft ouderlijk toezicht
 • Opties in verschillende prijsklassen
Nadelen
 • In de modellen voor huishoudelijk gebruik zijn de antennes extern
 • Neemt ruimte in
 • De modernste modellen hebben een hoge prijs

Wat is de beste TP-Link router voor thuisgebruik?

TP-Link heeft twee lijnen routers voor thuisgebruik: Wi-Fi en High Power routers. We zullen het in dit deel hebben over de differentiaties van elk.

Wi-Fi routers

De TL-WR routers (820N, 840N, 845N en 940N) hebben twee of drie vaste antennes van 5bBi en 2.4GHz, vier LAN poorten (10/100Mbps), 1 WAN poort (10/100Mbps) en draadloze snelheid variërend van 300 tot 450Mbps.

AC/ Archer lijn modellen – AC1750, AC2300, AC3150 en AC5400 – worden beschouwd als middenklasse en premium. Beide hebben vier LAN poorten, een WAN poort en, in sommige gevallen, UBS 2.0 en 3.0 poorten.

Deze modellen zijn ook uitgerust met de nieuwste draadloze Internet standaard: 802.11ac. Deze versie is driemaal sneller dan de vorige standaard (802.11n.).

De Archer lijn bestaat uit acht modellen met technische configuraties die sterk van elkaar verschillen, daarom hebben we een vergelijkende tabel opgesteld:

Antennes 2.4GHz 5GHz band
AC750 3, omnidirectioneel signaal 300Mbps 433Mbps
AC900 3 vaste 433Mbps 450Mbps
AC1200 4 vaste en één internea 300Mbps 867Mbps
AC1350 5 vaste antennes 450Mbps 867Mbps
AC1750 3 vaste 450Mbps 1300Mbps
AC2300 3 afneembaar 600Mbps 1625Mbps
A3150 4 afneembaar 1000Mbps 2167Mbps
AC5400 8 vast 1000Mbps 2167Mbps

High power routers

Nog steeds op de residentiële modellen, kun je investeren in een hoog vermogen router. TP-Link heeft twee modellen in deze categorie: TL-WR841HP en TL-WR941HP.

Het TL-WR941HP model is krachtiger.

Het verschil tussen de twee is dat de eerste twee antennes en 300Mbps snelheid heeft en de tweede drie antennes en 450Mbps snelheid, waardoor hij nog krachtiger is. Maar ze hebben veel kenmerken gemeen.

Deze apparaten hebben high gain antennes, met 8dbi – een bereik dat vier keer groter is dan dat van een gewone router – die de ontvangst en gevoeligheid van het apparaat versterken.

Het draadloze signaal wordt versterkt en bereikt alle omgevingen, zelfs de meest afgelegen (het bereik is tot 900m²), waardoor een stabiele internetverbinding tot stand komt voor alle aangesloten gadgets.

Imagem de uma jovem mexendo no celular na beira da piscina.

Met een TP-Link high power router bereikt de verbinding ook de buitenste delen van het huis. (Bron: Antonio Guillem / 123RF.com)

Bovendien is de draadloze snelheid over lange afstanden twee keer zo hoog als met een eenvoudige router, omdat er versterkers in deze apparaten zitten.

Een ander voordeel van modellen in dit segment is dat ze niet alleen als draadloze router dienen, maar ook als signaalversterker en Access Point werken, wat je flexibiliteit in gebruik geeft.

Wat is de beste TP-Link router voor commercieel gebruik?

Als je een klein, middelgroot of groot bedrijf hebt, moet je investeren in een router voor commercieel gebruik. TP-Link werkt in dit segment met twee lijnen routers: VPN en Load Balance.

VPN routers

TP-Link VPN router is een netwerkapparaat waarmee je verbinding kunt maken met een virtueel privé netwerk (Virtual Private Network/VPN). Zo kun je veilig surfen.

De hardware wordt voorgeconfigureerd geleverd, dus je hoeft geen extra software te installeren, alleen de LAN en WAN netwerken te configureren, ze te versleutelen en ze met de VPN router te verbinden.
Het interessantste is dat de TP-Link VPN router de verbinding op het apparaat zelf tot stand brengt, met IPSec, OpenVPN of PPTP tunnels.

TP-Link VPN routers ondersteunen Gigabit Ethernet verbindingen op LAN en WAN poorten, wat een supersnelle verbinding met de kabel garandeert. Bovendien ondersteunen deze toestellen verschillende VPN protocollen, die het mogelijk maken om

 • Hoge veiligheid.
 • Medewerkers op afstand maken veilig verbinding met het hoofdkantoor.

Imagem de homens em uma reunião comercial.

VPN router is ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven. (Bron: Austin Distel / Unsplash.com)

Over beveiliging gesproken, deze toestellen hebben overvloedige beveiligingsstrategieën zoals SPI Firewall, “DoS” verdediging en IP binding om je netwerk tegen cyberaanvallen te beschermen.

De modellen TL-ER6020 en TL-ER6120 hebben enkele extra functies, zoals Load Balance, Toegangscontrole, Bandbreedtecontrole, Load Balancing, Sectielimiet, PPPoE Server, enz.

Deze twee modellen kunnen ook de Internetverbindingen van klanten en andere gebruikers beheren, en wel van 50 (TL-ER6020) tot 100 verbindingen (TL-ER6120).

Beide hebben bliksembeveiligingstechnologie, die stroompieken voorkomt – zolang hij maar diep geaard is. Zo blijven je investeringen in netwerkinfrastructuur veilig.

TL-R600VPN TL-ER6120
Ideaal voor Micro en klein bedrijf Klein en middelgroot bedrijf
Poorten 1 Gigabit WAN-poort en 4 LAN-poorten 2 WAN-poorten, 2 LAN-poorten, 1 LAN/DMZ-poort en 1 consolepoort
Hoeveelheid VPN IPsec 50 100
Hoeveelheid VPN PPTP tunnels 16 32
Flash geheugen 8MB 32MB

Load Balance routers

De Load Balance router voert verbindingsbalancering uit om de bandbreedte te verdelen tussen twee of meer webservers en selecteert, kiezen automatisch de beste lijn op basis van het verkeer – om een hoge beschikbaarheid van het internet te garanderen.

TP-Link heeft drie modellen in deze categorie: TL-R470T+, TL-R480T+ en TL-ER5120.

Het eenvoudigste model, de TL-R470T+, biedt 5 poorten, met één LAN, één WAN en drie die elkaar afwisselen, uitgerust met geavanceerde load balancing om maximale bandbreedte te garanderen en back-up functies.

De router geeft alleen Internet netwerken vrij aan gebruikers met vooraf geauthenticeerde accounts. Het compacte formaat, maakt dit model ideaal voor kleine kantoren en cybercafés.

Imagem de uma mulher utilizando a conexão Wi-Fi em um cybercafé.

De TP-Link Load Balance router is ideaal voor cybercafés. (Bron: Malcolm Garret / Pexels.com)

De apparatuur kan ook Denial of Service (DoS) aanvallen detecteren en blokkeren en biedt IP filtering opties, die de preventie tegen virussen en malware versterken.

Het TL-R480T model heeft kenmerken die sterk lijken op het vorige model, het verschil is dat de prestaties superieur zijn. Hetzelfde gebeurt met het TL-ER5120 model, maar in dit geval is het apparaat geschikt voor middelgrote bedrijven.

Aankoopcriteria: Factoren om TP-Link router modellen te vergelijken

De TP-Link router is het elektronische apparaat dat verantwoordelijk is voor het doorsturen van breedband internet naar alle andere apparaten, of het nu een smartphone, tablet, computer of een Smart TV is.

Het ideale toestel kiezen is echter geen eenvoudige opgave, want het merk biedt een grote verscheidenheid aan modellen in verschillende segmenten. Met dat in gedachten hebben we hieronder de belangrijkste aankoopcriteria op een rijtje gezet:

 • Aantal antennes
 • Draadloze snelheid
 • Ontwerp
 • Speciale edities

We zullen elk van de hierboven genoemde criteria in dit hoofdstuk in detail behandelen.

Aantal antennes

Als je een TP-Link router gaat kopen, zul je merken dat het apparaat met één antenne tot het verleden behoort, want je vindt modellen met twee tot acht antennes in één apparaat, en hoe meer antennes, hoe beter de verbinding.

Een model met drie 5dBi antennes biedt al dekking en stabiliteit in de internetverbinding voor thuisgebruik. Nog beter is het als een van deze antennes beschikt over 5GHz band en Omnidirectionele technologie.

Imagem de um roteador com quatro antenas.

TP-Link router heeft meerdere antennes. (Bron: Kittichai Boonpong / 123RF.com)

Draadloze snelheid

De eenvoudigste TP-Link router modellen bieden snelheden tot 300Mbps, voldoende voor een thuisnetwerk omdat ze HD streaming diensten en lichte online spelletjes ondersteunen.

Modellen tot 450Mbps zijn nog beter omdat ze het verlies van gegevens over lange afstanden en door obstakels die in een klein kantoor of grote flat aanwezig zijn, beperken.

Imagem de um roteador.

De snelheid van de draadloze verbinding varieert per model. (Bron: Kittichai Boonpong / 123RF.com)

Je vindt ook Dual Band modellen – met 2.4 en 5GHz banden – die de flexibiliteit bieden van twee speciale netwerken.

De 2.4GHz band heeft een lager vermogen en een groter bereik. Hij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van eenvoudige taken en kan snelheden hebben van 300, 450, 600 of 1000Mbps.

De 5GHz band heeft een hoger vermogen en een korter bereik. Het is verantwoordelijk voor het uitvoeren van complexe taken. Hij kan snelheden hebben van 433, 867, 1300, 1625 of 2167Mbps.

Special Editions

TP-Link heeft ook een lijn routers die werken met Wi-Fi Mesh, d.w.z. een netwerk van apparaten die in convergentie werken: Deco Line, modellen M4, M5 en E5.

Deze lijn gebruikt een systeem van units (twee of meer routers) om Wi-Fi Dual Band dekking te bieden voor het hele huis. De toestellen schakelen automatisch als je je door het huis beweegt.

Een set met twee toestellen bestrijkt tot 280 vierkante meter en een set met drie toestellen tot 420 vierkante meter. Je hebt snelle, stabiele internettoegang op tot wel 100 apparaten.

Behalve als router werken deze apparaten ook in de functies signaalversterker en Access Point, kies eenvoudig de modus die bij je verbindingsbehoeften past.

Design

De nieuwste modellen hebben een premium design, met een afwerking met textuur en een oppervlak met kleine gaatjes die warmte afvoeren en zorgen voor een stabiele werking en goede functionaliteit op lange termijn.

De toestellen voor thuisgebruik zijn verkrijgbaar in twee kleurvarianten: wit en zwart. De commerciële modellen zijn verkrijgbaar in grijs. De modellen in de Deco serie hebben een moderne, minimalistische vormgeving.

(Zichtbare foto bron: citalliance / 123RF.com)

Recensies