Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

35Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

119Verzamelde opmerkingen

Heb je nog steeds een TV zonder internet, d.w.z. geen Smart TV, maar wil je toch toegang hebben tot streaming platforms en andere apps? Geen probleem, je hoeft geen nieuwe TV te kopen. Met de praktische TV Box kun je je oude TV “updaten” en toegang krijgen tot o.a. Netflix en online spelletjes. Als je al een Smart TV hebt, biedt de TV Box je het voordeel van een stabielere verbinding. Met deze grote TV box test 2022 willen we je helpen de beste TV box voor jou te vinden. We hebben verschillende soorten vergeleken, zoals de TV Box met stand-alone systemen, met Chromecast en met Miracast, en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • TV boxen zijn ideaal om aansluitingen, apps of functies aan Smart TV’s toe te voegen die ze nog niet hebben. Beide lijken op elkaar wat betreft de mogelijke toepassingen.
 • Behalve TV-boxen zijn er ook TV-sticks met soortgelijke functies, maar die kunnen alleen via WLAN verbonden worden.
 • Met TV boxen kun je, afhankelijk van het model, Full HD of Ultra HD films naar de TV streamen, en sommige ondersteunen ook 3D films of series.

Beste TV box: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een TV box koopt

Een TV box biedt een aantal extra functies die je kunt gebruiken om je Smart TV aan te vullen. In principe moet je aan de volgende dingen denken voor je een TV box koopt

 • Besturingssysteem & App Store
 • Uitgangen & interfaces zoals USB, HDMI of Bluetooth
 • Processoren & geheugen
 • Resolutie
 • Waar kan ik een TV box kopen?
 • Welke alternatieven zijn er?
 • Is mijn Internet snel genoeg voor een TV box?

Afhankelijk van welke TV je al bezit, een Smart TV of een TV zonder Internet toegang, kun je verschillende modellen met verschillende functies overwegen. Daarom bespreken we in het volgende de functies van TV boxen en leggen we uit of het de moeite waard is er een te kopen.

Wanneer is het de moeite waard een TV box te kopen en welke is geschikt voor mij?

Als je geen Smart TV hebt, of als hij bepaalde apps niet kan gebruiken, kun je beter een TV box aanschaffen. In elk geval is het een goede aanvulling. TV boxen openen nieuwe mogelijkheden, vooral voor oudere TV’s. Een Android TV box biedt al de nodige functies en mogelijkheden. Als je geen Smart TV hebt, kun je via een TV box toegang krijgen tot het internet en apps gebruiken zoals YouTube of Netflix. Spellen kunnen ook via een TV box gespeeld worden. Maar TV boxen zijn ook een optie voor Smart TV bezitters die deze apps niet kunnen gebruiken of een stabielere verbinding zoeken.

https://youtu.be/37qG_dcKIK0 Een ander voordeel van een TV box is dat je niet afhankelijk bent van een Smart TV. Als hij stuk gaat, kun je een TV box en een TV gebruiken om de tijd te overbruggen en nog steeds video-on-demand diensten gebruiken, bijvoorbeeld. Je verbruikt echter ook extra elektriciteit.

Welk besturingssysteem moet ik kiezen?

Android TV is het meest gebruikte TV box besturingssysteem. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface en een grote keuze aan apps. Al onze uitgelichte modellen hebben het Android besturingssysteem of de mogelijkheid om Android te installeren. Als alternatief voor het Android systeem is er ook Apple TV, die vooral verschilt in de aanschafkosten en in sommige apps. Apple TV biedt bijvoorbeeld niet de Amazon Prime app. Als je het wilt gebruiken, moet je voor een Android TV box gaan.

Welke aansluitingen moet de TV box hebben?

Hij moet minstens een HDMI verbinding hebben, een USB verbinding, een WLAN module en een LAN verbinding. Voor geheugenkaarten moet je zoeken naar een SD kaart aansluiting, en voor aansluiting op oudere TV’s moet een AV aansluiting beschikbaar zijn. Om HD inhoud te bekijken, moet je Smart TV of TV via een HDMI kabel aangesloten zijn. Idealiter heeft hij een HDMI 2.0 uitgang, waarmee ook Ultra HD of 4K inhoud probleemloos kan worden afgespeeld. De TV moet deze verbinding echter ook ondersteunen. Een USB 3.0 poort zou ook ideaal zijn voor de USB aansluiting, om nieuwe harde schijven of apparaten nog beter via de TV box aan te kunnen sluiten, en zo goed op de toekomst voorbereid te zijn. Maar de USB 2.0 standaard is momenteel voldoende. USB 3.0 heeft beduidend hogere overdrachtssnelheden en er is geen externe voeding nodig.

 • HDMI verbinding (optimaal: HDMI 2.0)
 • USB aansluiting (optimaal: USB 3.0)
 • LAN verbinding voor het Internet
 • WLAN
 • Bluetooth
 • Micro SD geheugenkaart aansluiting

Omdat micro SD geheugenkaarten nu standaard zijn, moet een aansluiting beschikbaar zijn zodat de geheugenkaart vanaf de camera of mobiele telefoon in de camera kan worden gestoken en foto’s kunnen worden afgespeeld. We raden ook aan een LAN verbinding te gebruiken. Een LAN verbinding biedt een stabielere verbinding dan een WLAN verbinding. Je hebt Bluetooth nodig als je een Bluetooth toetsenbord of muis wilt aansluiten. Bluetooth hoofdtelefoons of luidsprekers hebben dit ook nodig. Vooral als je Smart TV geen Bluetooth heeft maar je wilt het wel gebruiken, is een TV box een goede manier om deze functie toe te voegen.

Hoeveel processoren heb ik nodig?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag, want een quad-core processor is niet automatisch beter dan een dual-core processor. De meeste toestellen hebben tegenwoordig een quad-core processor, die qua snelheid ruim voldoende is. Als een echt snelle processor belangrijk voor je is, moet je eerst een testrapport lezen waarin de processor getest werd, want de snelheid hangt af van andere factoren, zoals het besturingssysteem. We gaan er meer in detail op in het hoofdstuk “Koopcriteria”.

Het aantal processors hangt af van het soort gebruik. Een Ultra HD TV box heeft meer processors nodig dan een Full HD TV box omdat hij meer moet doen.

Wat voor RAM heb ik nodig?

Net als de processor is het RAM een van de sleutelfactoren die ervoor zorgen dat de TV box snel werkt. Om deze reden is een groter hoofdgeheugen altijd aan te bevelen. Voor precieze informatie over hoeveel RAM echt nodig en nuttig is, raden we je aan tests te lezen van TV boxen waarin precieze tests werden uitgevoerd. We gaan hier dieper op in in het hoofdstuk “Aankoopcriteria”.

Welke resolutie moet de TV box bieden?

Bijna alle toestellen ondersteunen Full HD, en sommige ondersteunen al Ultra HD of 4k inhoud. Als je deze wilt bekijken, moet je TV box ze ook ondersteunen. Ze zijn op dit moment echter niet nodig. Als je TV Ultra HD nog niet ondersteunt, moet je op dit moment goed uit de voeten kunnen met Full HD; Ultra HD zal waarschijnlijk pas in de toekomst een groter probleem worden.
Resolutie Pixelbreedte
HD TV 720
Full HD TV 1080
Ultra HD TV 2160

3D wordt momenteel door slechts enkele TV boxen ondersteund, zodat je ofwel een specifieke TV box moet gebruiken, ofwel andere oplossingen, b.v. AEG biedt een 3D converter als TV box aan.

Fernseher

Een TV box moet minstens een HMDI en een USB aansluiting hebben, en bij voorkeur ook een LAN verbinding. Gamen op de TV is een populair alternatief dat ook werkt zonder een TV box. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

Zijn streaming boxen beschikbaar als B-ware?

Sommige sites op het internet bieden ook TV-kastjes als B-ware aan, bv. via www.notebooksbilliger.com. We raden echter over het algemeen af ze te kopen omdat ze B-ware zijn en vatbaarder kunnen zijn voor reparaties. Conrad of andere winkels verkopen ook TV boxen als B-ware via ebay.de. Je moet echter goed op de handelaar letten, want er zijn ook oplichters op ebay.de. Opnieuw raden we af B-ware te kopen. Er is een groot risico dat je bij een dubieuze handelaar terechtkomt. Bovendien zijn B-ware TV kastjes meestal gevoeliger voor reparatie.

Welke alternatieven zijn er voor multimediaboxen?

Spelconsoles kunnen nu ook als mini-pc’s gebruikt worden. Kodi kan ook als alternatief gebruikt worden; het hoeft alleen maar op de Smart TV geïnstalleerd en ingesteld te worden. Andere alternatieven zijn spelconsoles zoals de Playstation 4 of Xbox One, die ook als multimediaboxen met apps gebruikt kunnen worden. Kodi is het laatste alternatief dat op dezelfde manier werkt als een jailbreak voor Apple TV. Zo ontstaat een thuisnetwerk waarmee je video’s kunt streamen of andere TV box functies kunt gebruiken. Dankzij een actieve gemeenschap kan Kodi nu uitgebreid gebruikt worden. Dit is vooral aantrekkelijk als je nog geen Smart TV bezit en geen geld wilt investeren in een TV box. Je kunt er echter geen films mee huren, en momenteel ondersteunt Kodi (in tegenstelling tot Playstation of Xbox) geen Ultra HD. Alternatieven staan boven alles

 • Spelconsoles ( Playstation 4 / Xbox One )
 • Kodi
 • Desktop PC/Laptop
 • TV Sticks
 • Apple TV
 • Playstation TV

Een aangesloten desktop PC of laptop vervult ook de meeste functies van een TV box. Hij moet echter vaak omgeschakeld worden en kan niet zo comfortabel gebruikt worden als een TV box. In principe zijn TV-sticks ook een alternatief, maar ze zijn ontworpen als een TV-doosje met minder functies. Als je geïnteresseerd bent, kun je meer te weten komen in de rubriek. Sony heeft ook zijn eigen TV box gemaakt, Playstation TV. Ze bieden een combinatie van de functies van Playstation 4 en TV box, met de mogelijkheid om op andere TV’s spellen te blijven spelen. Het principe werkt ook met gehuurde films of series. Zo kunnen meerdere televisies parallel streamen.

Is mijn Internet snel genoeg voor een TV box?

Een TV box heeft ook een stabiele, snelle Internetverbinding nodig, vooral om video-inhoud in hoge resolutie te streamen. We bevelen een verbinding van 8 Mbit/sec aan, bij voorkeur via een LAN verbinding. Vooral in landelijke gebieden moet je de Internetverbinding vooraf testen om onaangename verrassingen te voorkomen. Met 8 megabyte per seconde kun je zonder problemen een film in HD streamen, bijvoorbeeld via Netflix of youtube.de. Als de verbinding trager is, zul je waarschijnlijk alleen films in lagere resolutie kunnen streamen.

Besluit: Welke soorten TV boxen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten TV boxen

 • TV Box met stand-alone systemen
 • TV box met Chromecast
 • TV-doos met Miracast

Vanwege de verschillende toepassingsgebieden en je eigen voorkeuren is een bepaalde TV box het meest geschikt voor jou en je huis. Hierdoor en doordat niet elke TV box hetzelfde is, zijn er verschillende voor- en nadelen bij het gebruik ervan. Daarom willen we je in het volgende gedeelte kennis laten maken met de verschillende soorten en je helpen uit te zoeken welke TV box voor jou de juiste is. Daartoe stellen we de hierboven genoemde soorten meer gedetailleerd voor en geven we een duidelijk overzicht van hun voor- en nadelen.

Hoe werkt een TV box met eigen systemen en wat zijn de voordelen en nadelen?

Het eerste type TV box dat we in onze vergelijking willen voorstellen is een TV box met eigen systemen. Dit betekent dat zo’n TV box zijn eigen autonome architectuur heeft en geen externe signaalbronnen nodig heeft om beeldsignalen naar de TV te sturen. Je kunt zo’n TV box dus onafhankelijk gebruiken om je favoriete series of films op de TV te streamen.

De bekendste vertegenwoordigers van dit type zijn Amazon Fire TV of de Apple TV. Ze hebben een eigen gebruikersinterface waarmee je media-inhoud kunt kiezen en afspelen op de TV.

Voordelen
 • Toegang tot gigantische mediatheek
 • Eenvoudige installatie en gemakkelijke bediening
 • Je hoeft geen DVD’s of Blu-rays meer te kopen
Nadelen
 • Internetverbinding als basisvereiste
 • Streamingabonnement meestal verplicht
 • Extra kosten door films te kopen of te huren

Zo’n TV box haalt gegevens van het internet en speelt ze af.

Ze hebben meestal zelf een afstandsbediening of kunnen met een smartphone bediend worden, wat ze erg prettig en handig in het gebruik maakt. Om met zo’n TV box media te spelen hoef je geen DVD’s of Blu-rays meer te kopen, maar kun je gewoon de online mediabibliotheek raadplegen. Deze apparaten werken echter nooit zonder Internet en meestal moet je een streaming abonnement nemen of films of series kopen of huren, in elk geval voor extra geld. De kosten voor zo’n TV box blijven dus niet beperkt tot de aanschaf van het apparaat zelf.

Hoe werkt een TV box met Chromecast en wat zijn de voor- en nadelen?

Google is nu ook actief op het gebied van TV boxen. Het tweede type TV box dat we in onze vergelijking aan je willen voorstellen is een zogenaamde TV box met Chromecast, die werkt met een besturingssysteem van Google. Deze slimme TV stick van Google werkt met zijn eigen ontwikkelde streaming architectuur, die Google Cast heet. In tegenstelling tot andere streaming protocollen zoals Airplay of Miracast, wordt hier geen beeldinformatie doorgegeven.

Het gaat veeleer om communicatie tussen de stok en het invoerapparaat, die via het WLAN netwerk verzekerd wordt. Er worden stuurinformatie en gegevensbronnen naar de stick gestuurd, maar niet alleen beeldinformatie. Met behulp van de doorgegeven gegevens kan de stick zelfstandig video’s oproepen en ze op de televisie afspelen. Dit heeft als voordeel dat je tijdens het bekijken van de video’s andere handelingen op je smartphone kunt uitvoeren, zoals Whatsapp of Instagram.

Voordelen
 • Veel extra functies zoals surfen, gamen en meer zijn in de maak
 • Minder energie nodig voor het overbrengen van video’s, enz.
 • Multitasken op smartphone of Multitasking op smartphone of bedieningsapparaat mogelijk
 • Kan met elke smartphone, laptop of tablet bediend worden
 • Weergave wordt niet beïnvloed door verbindingsproblemen
Nadelen
 • WLAN netwerk als basisvereiste
 • Nieuwe Android toestellen en versies nodig voor bediening
 • Functies nog niet volledig ontwikkeld en nog in ontwikkeling

Er is dus minder energie nodig voor de transmissie dan wanneer de hele scherminhoud en het geluid moeten worden doorgegeven. Sinds de tweede versie van de Chromecast TV Box beschikbaar is, is nu ook de functie schermspiegelen mogelijk, d.w.z. een schermdoorzending van de smartphone of tablet. Dit werkt echter alleen met Android toestellen met een versie van 4.4.2 of hoger.

De nieuwste versie van Chromecast geeft je de mogelijkheid om het scherm te verdubbelen, maar hiervoor is ook versie 4.4.2 nodig. Dit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om hun apps voor Chromecast te programmeren. De Chrome browser geeft je ook de mogelijkheid om de afzonderlijke browservensters direct op de TV af te spelen. Zo kun je surfen op de TV. Een functie om spelletjes op de TV te spelen dankzij de Chromecast TV Box is momenteel in ontwikkeling.

Hoe werkt een TV box met Miracast en wat zijn de voordelen en nadelen?

De laatste TV box die we in onze vergelijking willen voorstellen is een TV box die met Miracast werkt. Miracast is een veel gebruikte standaard voor het overzenden van beeldscherminhoud. In tegenstelling tot andere technologieën, die door afzonderlijke bedrijven ontwikkeld werden, is de standaard toegankelijk voor ontwikkelaars en kan hij dus gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe programma’s.

Deze TV box zendt beeldinhoud en geluidsinformatie door van een smartphone of vergelijkbaar toestel. Communicatie werkt via WiFi direct technologie, wat betekent dat het niet nodig is dat de Miracast ontvanger in het WLAN netwerk geregistreerd is.

Voordelen
 • Veel gebruikte standaard voor het verzenden van beeldscherminhoud
 • Toegankelijk voor ontwikkelaars
 • Bruikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe programma’s
 • Beeld- en geluidsinhoud kan vanaf de smartphone verzonden worden
 • Miracast TV box hoeft niet in het WLAN netwerk geregistreerd te zijn
Nadelen
 • Is niet voldoende gedocumenteerd
 • Kan tot problemen leiden tijdens het zenden
 • Standaard slechts slecht geïmplementeerd in veel TV boxen
 • Koppelingsproblemen mogelijk

Ondanks het feit dat Miracast een technologie van open fabrikanten is, is ze niet voldoende gedocumenteerd. Daardoor kunnen zich vaker problemen voordoen met de transmissie van beeld- en geluidsinhoud. Veel van de Miracast sticks of TV boxen hebben de standaard maar gebrekkig geïmplementeerd, waardoor er problemen kunnen zijn met koppelen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om TV boxen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om TV boxen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Het besturingssysteem
 • Aansluitingen en extra functies
 • De processor
 • Het geheugen
 • De mogelijke schermresolutie & technologie
 • De opslagcapaciteiten
 • Kleur, afmetingen & gewicht

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is het belangrijkste criterium. Het besturingssysteem bepaalt de bruikbaarheid van het toestel en de compatibiliteit met andere systemen. Sommige apps zijn alleen in bepaalde besturingssystemen beschikbaar, sommige bieden meer functies en programmeermogelijkheden dan andere. De producten die we presenteren zijn uitgerust met ofwel Amazon Fire OS, Linux of Android. Amazon Fire OS is ook gebaseerd op het Android systeem. Daarom verschillen ze maar weinig in interface en gebruiksmogelijkheden. Met zijn systeem heeft Amazon er belang aan gehecht zijn eigen apps zo goed mogelijk weer te geven. Onze uitgelichte producten gebruiken de volgende besturingssystemen

 • Amazon Fire OS
 • Linus
 • Android

Linux is het meest exotische besturingssysteem van onze aangeboden producten. Het is vooral interessant voor gebruikers met affiniteit voor technologie, want het biedt veel aanpassingen. Kodi kan gebruikt worden om een breed scala van toepassingen uit te voeren en te realiseren. Bijna alle apps, ook die van andere aanbieders, kunnen op de TV box geïnstalleerd en gebruikt worden. Android en Fire OS gebruiken beide de Google Play Store en bieden dus vergelijkbare apps. Alternatieven zijn Apple TV en Google Chromecast. Apple gebruikt zijn eigen app store en biedt dus een andere selectie, Google’s Chromecast gebruikt ook Android. We presenteren deze producten echter niet, omdat ze niet door Amazon gedistribueerd worden. Een Android systeem kan goed gebruikt worden met een Android smartphone, de twee systemen harmoniëren goed met elkaar. Maar zelfs met een Linux systeem kunnen alle smartphones gekoppeld en gebruikt worden met de juiste app.

Als je een smartphone met een Android besturingssysteem hebt, is de aanschaf van een TV box met een Android besturingssysteem bijzonder aan te bevelen, omdat de twee systemen heel goed op elkaar aansluiten.

Aansluitingen en extra functies

De TV box moet minstens een HDMI aansluiting hebben, bij voorkeur HDMI 2.0, en een USB aansluiting. Als het TV-toestel nog geen Bluetooth heeft, kan deze functie via een TV box geïntegreerd worden. Oudere TV’s moeten beslist TV boxen met een AV aansluiting hebben. HDMI 2.0 moet vooral gebruikt worden met Smart TV’s die Ultra HD resolutie bieden. Dat komt omdat deze resolutie alleen via HDMI 2.0 kan worden overgebracht. HDMI 1.3 ondersteunt alleen Full HD resolutie, wat op dit moment ruim voldoende is. Omdat er op dit moment nauwelijks Ultra HD inhoud is. Maar als je het wilt gebruiken of in de toekomst zou willen gebruiken, moet je er nu al aandacht aan besteden. Als de TV echter nog geen Ultra HD ondersteunt, is HDMI 1.3 volkomenvoldoende. Idealiter heeft de TV box ook 2 USB poorten. Omdat USB gebruikt kan worden om de opslagruimte te vergroten met een externe harde schijf, zijn twee aansluitingen zinvol, want één is permanent bezet door de harde schijf. De andere poort kan gebruikt worden om mobiele telefoons of een camera aan te sluiten. In tegenstelling tot USB 2.0 is voor USB 3.0 geen externe voedingsbron meernodig, d.w.z. dat aangesloten apparaten ook via de verbinding worden opgeladen of van stroom worden voorzien.

 • HDMI poort (idealiter HDMI 2.0)
 • USB poort (idealiter USB 3.0)
 • WLAN/LAN verbinding voor Internet
 • AV aansluiting voor oudere TV’s
 • Micro/SD kaartsleuf
 • Bluetooth
 • Optische audio-uitgang
 • Spraakbesturing

Er moet ook een SD kaartsleuf aanwezig zijn. Je moet van tevoren nagaan of je een SD kaartsleuf of een MicroSD kaartsleuf nodig hebt, afhankelijk van de geheugenkaarten die je gebruikt. SD kaarten kunnen gebruikt worden om de opslagruimte uit te breiden of om geheugenkaarten van camera’s/cell phones aan te sluiten. Bluetooth is vooral aantrekkelijk als de Smart TV geen Bluetooth functie heeft. Dit kan dan via de TV box geïntegreerd worden om toetsenborden/koptelefoons enz. op de TV aan te sluiten. Het is echter geen absoluut noodzakelijke functie als je deze dingen niet via Bluetooth wilt verbinden. WLAN en LAN verbindingen zijn beschikbaar in alle producten die we bekeken hebben. Als je de keus hebt, raden we je aan verbinding te maken via een LAN verbinding, want die zijn veel stabieler en sneller dan WLAN verbindingen. Zo kun je van meet af aan verbindingsonderbrekingen en laadproblemen met films voorkomen. Kopers die een oudere TV bezitten die nog geen HDMI uitgang heeft, moeten letten op een AV aansluiting. Deze kunnen ook via AV verbindingen worden aangesloten, maar ondersteunen geen Full HD resolutie. Spraakbesturing is een speciale functie die in sommige TV boxen ingebouwd is. Je kunt het gebruiken om iets op commando te zoeken of te openen. Als je je zorgen maakt over gegevensbescherming, kun je deze functie uitzetten. Anders is dit een leuke extra eigenschap, maar geen noodzakelijk beslissingscriterium.

Wohnzimmer mit TV an der Wand

Je houdt van 3D kwaliteit in films en gaat alleen daarom af en toe naar de bioscoop? Dat hoeft niet meer. Intussen zijn er al TV boxen die 3D kwaliteit ondersteunen en je een 3D effect als in de bioscoop kunnen geven in je behaaglijke sfeer thuis. (Foto: MILKOVÍ / unsplash.com)

Processor

Een quad-core processor is aan te bevelen; deze leveren zeer goede prestaties. Meer betekent echter niet altijd beter; een dual-core processor kan ook voldoende snel zijn. Hier is het bijzonder raadzaam de testrapporten over de afzonderlijke processoren te lezen. Immers, de wisselwerking tussen processor, RAM en besturingssysteem bepaalt hoe snel een TV box kan werken. In de regel zul je je niet vergissen met een quad-core processor, maar hij kost aanzienlijk meer dan een TV box met een dual-core processor. Dit hangt echter ook af van de vereiste prestaties, bv. voor de schermresolutie. Voor Ultra HD resolutie heb je een quad-core processor nodig.

Hoofdgeheugen

Ook wat het hoofdgeheugen betreft, is het eerste wat je moet onthouden dat meer hoofdgeheugen meer prestaties biedt. Maar dit is niet absoluut noodzakelijk. Net als bij de processor is het een goed idee om testrapporten te lezen. We raden minstens 1 GB RAM aan. Hoewel een groter RAM geheugen ook meer prestaties kan leveren, hangt het van de processor en het besturingssysteem af of het TV toestel deze prestaties ook werkelijk kan oproepen, bijvoorbeeld.

En natuurlijk hangt het ervan af hoe je de box gebruikt; veeleisende films en spelletjes hebben een hogere belasting dan een film van standaardkwaliteit. Lees dus vooraf testrapporten en bedenk waar je het TV kastje voor wilt gebruiken. Dan kun je beslissen hoeveel RAM echt zin heeft. Want ook hier geldt: hoe meer RAM, hoe hoger de prijs!

Net als met processoren heb je ook meer RAM nodig voor hogere resoluties! Let dus vooral op het aantal gigabytes als je een Ultra HD TV box koopt!

Schermresolutie & technologie

Als je een Smart TV hebt die Ultra HD al ondersteunt en op de toekomst voorbereid wilt zijn, moet je ook voor een Ultra HD-geschikte TV box gaan. Op dit moment is de Full HD resolutie voor de meeste TV’s ruim voldoende. Natuurlijk hebben oudere toestellen deze functie alleen nodig als ze ook Full HD kunnen weergeven. Je moet echter eerst nagaan of je Smart TV zelf Ultra HD inhoud kan streamen. In dit geval heb je geen Ultra HD-geschikte TV box nodig. Tenzij je hem niet met het internet kunt verbinden.

Voorlopig maken TV boxen met Full HD resolutie volop gebruik van de mogelijkheden, want tot nu toe is er nog maar weinig inhoud beschikbaar in Ultra HD resolutie. Dit kan in de toekomst veranderen. Zonder Ultra HD resolutie zijn de TV boxen echter meestal veel goedkoper. Er zijn ook TV boxen die 3D ondersteunen. Als deze eigenschap belangrijk voor je is en je naar 3D inhoud wilt kijken, is het de moeite waard zo’n toestel te kopen. Er zijn ook speciale apparaten voor het omzetten naar 3D, bv. van AEG. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat je Smart TV ook 3D ondersteunt! Anders heb je niets aan deze functie.

Opslagcapaciteiten

Hier is het belangrijk om te kijken in welke mate je ze wilt gebruiken. Als je films/series op de harde schijf wilt opslaan en veel apps wilt installeren, raden we je aan 8 GB intern geheugen te gebruiken. Je kunt echter ook externe harde schijven via de USB verbinding aansluiten om er apps of films op op te slaan. Niet alle TV boxen ondersteunen de opnamefunctie, dus als die er niet is, heb je minder opslagruimte nodig. Maar je moet ook opmerken dat het geïntegreerde 8 gigabyte geheugen al een deel “kwijtraakt” voor het besturingssysteem en de voorgeïnstalleerde apps; je hebt dus niet helemaal 8 gigabyte ter beschikking. Voor de meeste gebruikers zou dit echter voldoende moeten zijn.

Kleur, afmetingen en gewicht

Ook de vormgeving en de kleur van TV boxen zijn belangrijk, omdat ze vaak net als Smart TV’s in de huiskamer worden geplaatst en dus ook objecten zijn om naar te kijken. Onze uitgelichte producten zijn allemaal zwart. Wat de afmetingen betreft, moet je ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor de TV box. Welk ontwerp je persoonlijk aanspreekt is natuurlijk een kwestie van smaak en hangt af van de persoon. Het gewicht van de meeste TV boxen speelt een ondergeschikte rol. Hoewel lichtere TV boxen gemakkelijker te dragen en dus te verplaatsen zijn, zijn alle TV boxen eigenlijk heel licht van gewicht. Gewicht is dus geen doorslaggevend criterium.

Wetenswaardigheden over TV boxen

Hoe lang bestaan TV boxen al?

Android TV werd op 25.06.2014 geïntroduceerd als de opvolger van Google TV. Dit is de eerste mijlpaal voor TV boxen. Op 19.11.2014 werd in de VS Amazon Fire TV gelanceerd, gebaseerd op dit systeem. Apple TV bestaat al sinds 2007. Apple TV kon aanvankelijk alleen muziek uit iTunes afspelen. Sinds 2009 kun je ook films kopen in iTunes, waardoor videoweergave via Apple TV mogelijk werd.

Is het mogelijk op te nemen met een TV box?

Ja, als het de bijbehorende functie heeft, kun je er ook mee opnemen. Apple TV, bijvoorbeeld, heeft een geïntegreerde harde schijf om opnamen te maken. Sommige bieden echter alleen een opnamefunctie; de opname zelf moet op een externe harde schijf of een ontvanger gemaakt worden. Hier is het belangrijk dat je een USB aansluiting hebt voor een harde schijf of iets dergelijks! Hoewel je met TV boxen de opnamefunctie kunt upgraden, heb je met sommige apparaten ook een externe harde schijf nodig om series of films op te slaan!

Wat is een “Mini PC TV Box”?

Onder de naam “Mini PC TV Box” worden extra kleine computers verkocht die het formaat hebben van een TV box, maar een oppervlak hebben als een computer en krachtiger zijn dan TV boxen. Op deze manier wordt een kleine computer in de huiskamer geplaatst. Dit is goed voor surfen op het Internet of het gebruik van een video-on-demand dienst. Hij is echter niet zo krachtig als een “echte” computer, en daarom is hij niet geschikt voor veeleisende videospelletjes.

Wat zijn de beste apps voor de TV box?

Natuurlijk vindt iedereen een andere app goed. Daarom hebben we ons beperkt tot het opsommen van de belangrijkste en nuttigste apps die (bijna) iedereen kan gebruiken

 • Netflix/Amazon Prime Video: De video-on-demand aanbieders zijn op bijna elk TV kastje te vinden. Mits je een abonnement hebt op Netflix of Amazon Prime. Dan kun je op elk momentje favoriete series oproepen en streamenuit een grote selectie video’s en series.
 • ZDF/ARD App: Ideaal om toegang te krijgen tot de mediabibliotheek van beide aanbieders. Daarmee kun je op elk moment het programma inhalen dat je gemist hebt of nieuwe informatie krijgen.
 • Skype: Met de videotelefonie app kun je vrienden over de hele wereld op elk momentgratis bellenenface-to-face met ze verbondenzijn.
 • YouTube: Met YouTube kun je video’s afspelen. Er zijn niet alleen grappige video’s of muziekvideo’s, maar nu ook hele films op YouTube on demand.

Hoe kan ik TV kijken via de Streaming Box?

Om TV te kijken heb je eerst een stabiele internetverbinding nodig. Een app als Zattoo is aan te bevelen om dit mogelijk te maken. Je kunt een account aanmaken bij Zattoo en gratis TV kijken, maar niet in HD kwaliteit. Als alternatief kun je ook Kodi gebruiken. Zattoo biedt anders een goede verbinding, maar alleen de publieke omroepen zijn gratis in HD te ontvangen, wat ook mogelijk is via de respectievelijke apps.

Wat is Android TV?

Android TV is de gebruikersinterface of het besturingssysteem van Google dat in de meeste TV boxen gebruikt wordt. Met behulp van een Google account kunnen apps en spellen naar het toestel gedownload worden. Android TV ondersteunt ook spraakgestuurd zoeken, wat betekent dat je met bijvoorbeeld Amazon Fire TV via spraakgestuurd zoeken specifieke zoektermen kunt invoeren op het internet of in de app store. Het ondersteunt ook Google Cast, waarmee inhoud van andere toestellen naar het platform gestreamd kan worden.

Kan ik een andere afstandsbediening op de TV box aansluiten?

Ja, dit is geen probleem. De afstandsbediening kan worden aangesloten via USB, Bluetooth of een app, afhankelijk van welke je koopt. Als je er een koopt, let er dan op dat hij op de juiste manier aangesloten is en dat je TV de nodige aansluitingen heeft! Omdat de meeste TV boxen alleen geleverd worden met een standaard afstandsbediening met weinig functies, kun je er een andere op aansluiten als dat belangrijk voor je is. Op dezelfde manier kun je natuurlijk een vervangende afstandsbediening gebruiken als je oude de geest zou geven of kwijt zou raken.

Let er bij de aanschaf van een nieuwe afstandsbediening op dat je TV box het verbindingstype ondersteunt! Voor een Bluetooth afstandsbediening heb je ook een Bluetooth functie nodig!

Kan ik via de TV box naar buitenlandse zenders kijken?

Ja, in principe is dit mogelijk. Sommige zijn te ontvangen via de YouTube app, sommige hebben zelfs hun eigen apps of een stream op de homepage. Voor sommigen heb je echter een abonnement nodig bij een set-top box aanbieder zoals Telekom, die dit kanaal zelf uitzendt.

In principe werkt een settop box van Deutsche Telekom op dezelfde manier als andere streaming boxes, maar vaak heeft hij geen apps of slechts een kleine selectie apps. Anderzijds bieden ze buitenlandse zenders aan. Je kunt deze vakken echter ook met elkaar combineren! Omdat je de TV box, net als de Smart TV, kunt gebruiken om op het Internet te surfen en video’s af te spelen, is het in principe ook mogelijk om streams op de homepage te bekijken, als ze niet geblokkeerd zijn door een landcode.

Moet ik een stick of een TV box gebruiken?

In principe zijn de sticks op dezelfde manier ontworpen als de TV boxen, maar met minder functies. Als deze niet belangrijk voor je zijn, kun je geld besparen met de sticks en toch de meeste functies gebruiken. In tegenstelling tot de Amazon Fire TV box is de Amazon Fire TV stick bijvoorbeeld alleen via WLAN met het internet verbonden en de verbinding is daardoor veel onstabieler. Bovendien is hij alleen via USB met de Smart TV verbonden. Daardoor ondersteunt hij geen Ultra HD inhoud. Afgezien van een hoger RAM is verder alles identiek tussen de twee versies, maar met €40 kost de stick minder dan de helft van een TV box (€90). Dus als je geen Ultra HD nodig hebt, is dit alternatief zeker interessant.

Welke TV box ondersteunt Sky Online?

Met Roku heeft Sky een TV box op de markt gebracht die Sky met Sky Ticket ondersteunt. Andere TV boxen hebben niet de mogelijkheid om Sky te gebruiken. Met ongeveer €20 is deze TV box erg goedkoop. Het ondersteunt ook alle andere belangrijke apps. Wil je echter Sky gebruiken, dan heb je een Sky Ticket nodig, dat maandelijks betaald moet worden. De prijs hiervoor hangt af van de respectieve pakketten.

Zijn Apple TV en Google Chromecast alternatieven?

Ja, zeker weten! We hebben de twee hier verwaarloosd omdat ze niet meer via Amazon verkocht worden en dus niet kunnen worden aangeboden. Toch zijn ze waarschijnlijk de twee sterkste concurrenten. Amazon heeft de Two officieel uit zijn assortiment verwijderd, omdat ze Amazon Prime niet zouden ondersteunen. Maar Amazon wilde zeker potentiële concurrentie op afstand houden, want ze willen hun eigen Fire TV Stick en Fire TV box verkopen. Apple TV scoort bijzonder goed met een harde schijf voor opnamen en compatibiliteit met andere Apple producten via AirPlay, bv. met de iPhone of iPad. Het nadeel is echter de hoge prijs in vergelijking met de Amazon Fire TV box of Google’s Chromecast. Google’s Chromecast werkt net als de Fire TV box met Android TV, enbiedt ook Ultra HD ondersteuning. Wat prijs betreft liggen beide ook dicht bij elkaar. Hier is het een kwestie van smaak welke van de twee je verkiest, de functies lijken erg op elkaar.

Hoe kan ik de taal op de TV box veranderen?

Je kunt de taal van de TV box op elk moment veranderen in het menu onder Instellingen. Je kunt het menu via de afstandsbediening oproepen. Druk gewoon op de “Menu” knop. Als je deze toets niet hebt, lees dan de gebruiksaanwijzing om te weten te komen hoe je het menu kunt openen. De gebruiksaanwijzing kan je ook vertellen hoe je de taal kunt veranderen.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.rp-online.de/digitales/tv/streaming-box-smart-tv-so-funktioniert-die-fernsehzukunft-aid-1.6453268 [2] http://selbermachen.de/wohnen/streaming-box-im-selbstbau [3] http://www.bild.de/digital/multimedia/europaeischer-gerichtshof/eugh-internet-piraterie-streaming-box-darf-keine-illegalen-inhalte-bereitstellen-51471064.bild.html Fotocredits: freestocks.org / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies