Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

47Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

199Verzamelde opmerkingen

Een twisted pair kabel is een soort draad die bestaat uit twee geïsoleerde koperdraden die in elkaar gedraaid zijn om interferentie te verminderen. Getwiste paar kabels zijn de meest gebruikte vorm in Ethernet en telefoonnetwerken, en ook in andere toepassingen zoals computernetwerken of audio/video interconnecties. Het twisten helpt elektromagnetische interferentie (EMI) van externe bronnen op te heffen, waardoor de kwaliteit van de gegevensoverdracht over grotere afstanden verbetert dan met een niet-getwiste kabel mogelijk zou zijn.

Getwiste paarsgewijze kabels bestaan uit vier paren koperdraden. Elk paar is in elkaar gedraaid om storing door bronnen van buitenaf (zoals andere elektrische apparaten) te verminderen. De wendingen in de draad helpen ook elke afzonderlijke streng gescheiden te houden, wat onderlinge overspraak voorkomt en een signaal van hoge kwaliteit helpt behouden.
Beste Twisted pair kabel: Onze selectie

Digitus Twisted Pair Kabel

Ontdek de uitstekende prestaties en verbindingskwaliteit die de DIGITUS Twisted Pair Kabel u biedt voor uw netwerk. Deze hoogwaardige kabel, met overdrachteigenschappen van categorie 6, garandeert u een betrouwbare en snelle datatransmissie tot 250 MHz. Hierdoor bent u verzekerd van een soepele werking van uw 1GBase-T netwerktoepassingen.

Twisted pair kabel: Vaak gestelde vragen

Welke soorten Twisted Pair Cable zijn er en wat bepaalt een goed product?

Er zijn twee soorten twisted pair kabel, niet-afgeschermd en afgeschermd. Unshielded Twisted Pair (UTP) is het meest gebruikelijke type dat in Ethernet netwerken wordt gebruikt. UTP heeft een massieve koperen kern met 4 paar draden eromheen gewikkeld tot 8 afzonderlijke draden binnen de mantel die aan elk eind in een RJ-45 connector aansluiten. Het voordeel van UTP voor je netwerkbekabeling is de flexibiliteit, het installatiegemak en de lage kosten in vergelijking met andere alternatieven zoals glasvezel- of coaxiale kabels. Shielded Twisted Pair (STP), ook ScTP of STP Cat 5e/6/7 kabel genoemd, gebruikt een folie afscherming rond alle acht aderparen binnen hetzelfde buitenmantelmateriaal als standaard UTP kabel, maar biedt betere bescherming tegen interferentie dan gewone niet-afgeschermde twisted pair kabels die helemaal geen afscherming hebben, wat problemen kan geven bij de installatie van langere reeksen tussen toestellen omdat er over de afstand meer signaaldegradatie optreedt dan wanneer je afgeschermde twisted pair bekabeling zou gebruiken; dit maakt het ideaal voor gebruik op kortere afstanden zoals 10 meter of minder waar je toch al niet veel bandbreedte nodig hebt zodat iets lagere snelheden niet al te veel uitmaken omdat ze niet ver van hun bronapparaat worden weggeduwd

De kwaliteit van een twisted pair kabel wordt bepaald door het aantal draaiingen per inch. Meer draaiingen zorgen voor een betere afscherming, maar verhogen ook de verzwakking (signaalverlies). Cat5e bijvoorbeeld heeft meer draaiingen dan Cat3 en biedt daardoor een betere bescherming tegen interferentie en tegelijk hogere gegevenssnelheden.

Wie moet een twisted pair kabel gebruiken?

Twisted Pair kabels worden gebruikt voor telefoontoepassingen, en kunnen gebruikt worden om een computer of ander apparaat met de telefoonlijn te verbinden.

Op basis van welke criteria moet je een Twisted Pair Kabel kopen?

Het belangrijkste is dat je een kabel koopt met de juiste specificaties voor je netwerk. Verbind je twee computers met elkaar via een Ethernet cross-over kabel, dan maakt het niet uit welk merk of type twisted pair kabel je gebruikt, zolang beide uiteinden maar RJ-45 connectoren hebben en ze correct bedraad zijn. Als echter het ene uiteinde van de verbinding een 8P8C modulaire connector (RJ-45) gebruikt terwijl het andere uiteinde een 6P6C modulaire connector (RJ-11) gebruikt, dan werken die kabels niet. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel over Netwerkkabels – Waar gaat dit allemaal over?

Bij het vergelijken van een Twisted Pair Kabel moet je op de volgende dingen letten.

1) Het aantal windingen per inch (TPI). Een hogere TPI betekent een betere afscherming en dus minder storing door bronnen van buitenaf, maar het maakt de kabel ook dikker. Je moet dus beslissen of je toepassing meer bescherming nodig heeft of dat je iets wilt waar je gemakkelijker mee kunt werken qua ruimtebeslag.

2) Type afscherming – Er zijn twee belangrijke soorten afscherming die op twisted pair kabels gebruikt worden; folie-afgeschermde en vlecht-afgeschermde kabels. Folie-afschermingen bieden een goede bescherming tegen EMI/RFI en zijn soepel genoeg om niet gemakkelijk te breken bij de installatie, terwijl gevlochten afschermingen een uitstekende fysieke sterkte bieden zonder al te veel aan flexibiliteit in te boeten, zodat ze door nauwe ruimten zoals patch panelen enz. geleid kunnen worden. Beide maken de kabel echter wel omvangrijker dan niet-afgeschermde, wat problemen kan opleveren, afhankelijk van hoeveel paren er in elke kabelgang zitten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een twisted pair kabel?

Voordelen

Twisted pair kabels zijn beter bestand tegen storingen van buitenaf dan coaxiale kabel. Ze hebben ook een grotere bandbreedte, wat betekent dat ze meer gegevens bij hogere snelheden over grotere afstanden kunnen vervoeren.

Nadelen

Twisted pair kabels hebben een hoge verzwakkingsgraad, wat betekent dat het signaal na verloop van tijd verloren gaat. Hoe langer de kabel is, hoe gevoeliger hij is voor storing en ruis. Gebruik je bovendien een niet-afgeschermde twisted-pair (UTP) kabel voor je netwerkverbinding, dan kan er ook enige overspraak optreden.

Wat voor aanvullend gereedschap is nodig om een Twisted Pair Cable te gebruiken?

Je hebt een krimptang nodig om de twisted pair kabel aan te sluiten. De RJ45 connectoren zijn gemakkelijk te gebruiken en je vindt ze in veel ijzerwarenwinkels of online winkels.

Zijn er alternatieve oplossingen voor Twisted Pair Cable?

Ja, er zijn alternatieve oplossingen voor Twisted Pair Cable. Enkele van de alternatieven zijn glasvezelkabels en coaxiale kabels.

Winkelgids: Alles wat u moet weten

Welke merken en fabrikanten zijn vertegenwoordigd in onze review?

In onze review presenteren we producten van verschillende fabrikanten en leveranciers. De lijst bevat producten van de volgende merken en fabrikanten:

  • Konig
  • Konig
  • TNP Products

Wat is de prijsklasse van de aanbevolen producten?

De goedkoopste Twisted pair kabel in onze review kost ongeveer 7 EUR en is ideaal voor klanten die bewust met hun geld omgaan. Degenen die bereid zijn meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, kunnen echter ook ongeveer 85 EUR uitgeven voor een van de duurdere producten.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies