Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

67Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle USB monitoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste USB monitor voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een USB monitor wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een USB monitor is een draagbare mobiele monitor die via een USB poort op een laptop, PC of spelcomputer wordt aangesloten.
 • Met een USB monitor kun je zowel onderweg als thuis of op kantoor productief werken.
 • Er zijn USB monitoren met of zonder aanraakscherm. Als je een compact, dun apparaat wilt kopen, raden we een monitor aan die alleen USB-C poorten heeft.

Beste USB Monitor: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een USB monitor koopt

Wat is een USB monitor?

Een USB monitor is een externe draagbare monitor die op je laptop of PC wordt aangesloten via een USB-C of USB-A poort. Het beeldscherm wordt via de USB verbinding door de laptop/PC van stroom voorzien en zendt, afhankelijk van het USB type, ook video- en audiosignalen. Dit bespaart je in veel gevallen een HDMI kabel en betekent dat je helemaal geen extra oplader nodig hebt. Dit geeft je de mogelijkheid om verschillende toepassingen tegelijk te bedienen zonder ze steeds te moeten minimaliseren en weer op te roepen. Dit maakt je werk gemakkelijker als je bijvoorbeeld aan verschillende documenten tegelijk wilt werken.

Sommige USB monitoren kunnen ook op spelconsoles of smartphones worden aangesloten.

Voor wie is een USB monitor geschikt?

Het gebruik van meerdere monitoren verhoogt de productiviteit op het werk. Veel mensen gebruiken zo’n opstelling al thuis of op kantoor. Maar wat doe je als je je eigenlijke werkplek moet verlaten, maar onderweg toch productief wilt werken?

usb-monitor

Een draagbare USB monitor is de perfecte oplossing voor onderweg. (Image source: pixabay.com / PhotoMIX-Company)

Een draagbare USB monitor is de perfecte oplossing. Deze apparaten zijn licht, slank en je kunt ze gemakkelijk op je laptop of tablet aansluiten. Als je tablet of laptop niet de nodige aansluiting heeft, kun je een adapter kopen. Maar hij is niet alleen de moeite van het kopen waard voor mensen die graag een extra monitor gebruiken om werkgerelateerde redenen. Deze uitbreiding is ook een interessante oplossing voor gamers, want je kunt met vrienden spelen zonder het scherm te hoeven delen. https://www.heimkinoheld.de/gaming-pc-test/

Welke maat USB monitor moet ik kopen?

De maat die voor jou geschikt is hangt af van je eigen behoeften en je gebruiksgebied.

De afmetingen van een monitor worden altijd aangeduid als de beeldschermdiagonaal, die gemeten wordt in inches. Eén inch komt overeen met 2,54 centimeter.

Hier is een klein overzicht van de meest voorkomende afmetingen van USB monitoren:

inch centimeter
7 17.78cm
8.9 22.60cm
11.6 29.46cm
13.3 33.78cm
14 35.56cm
15.6 39.62cm

We raden je aan je keuze voor de beeldschermdiagonaal te baseren op de grootte van je laptop. Als je bijvoorbeeld een 13 inch laptop hebt, is het zinvol om een 13.3 inch USB monitor te kopen.

Zo ziet je werkruimte er symmetrischer uit en past de externe monitor in een tas bij de laptop. Als je een mobiele monitor wilt gebruiken om het beeldscherm van je smartphone uit te breiden, is een kleine beeldschermdiagonaal zoals 7 of 8.9 inch voldoende.

Wat is het verschil tussen USB Type-C en USB Type-A?

USB aansluitingen worden nu onderscheiden in Type-C en Type-A, waarbij Type-A de standaard USB aansluiting is die je van thuis kent. USB aansluitingen zijn verdeeld in 2.0, 3.0, 3.1 en 3.2. Terwijl USB 2.0 een overdrachtsnelheid van 480 MBit/s heeft, is USB 3.0 tot tienmaal sneller met een maximum snelheid van 4.8 GBit/s. USB-C 3.1 kan gegevens overbrengen met maximaal 10Gbit/s en 3.2 met maximaal 20Gbit/s. Een USB-C connector is kleiner dan een Type-A en heeft ook een andere vormgeving. Hierdoor zijn apparaten met USB-C gemakkelijker aan te sluiten. Een ander voordeel is dat de USB-C connector tegelijk audio, netwerk en videosignalen kan overbrengen. Bovendien dient hij als energiebron. Bovendien neemt een USB-C aansluiting veel minder ruimte in, waardoor de fabrikant het apparaat dunner kan maken.

Besluit: Welke soorten USB monitoren zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij de USB monitoren kun je kiezen tussen een met en een zonder aanraakscherm. Er is nauwelijks verschil in prijs tussen de twee. Je kunt echter een hogere resolutie bereiken met een USB monitor zonder aanraakscherm. Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je een van de twee categorieën kiezen. De volgende paragrafen zullen je helpen bij je beslissing.

Wat onderscheidt een USB monitor met aanraakscherm en wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van een USB monitor met aanraakscherm is duidelijk: je kunt hem bedienen door hem met je vingers aan te raken. Dit maakt het gemakkelijker de monitor te bedienen omdat je hem intuïtiever kunt bedienen.

usb-monitor

Het aanraakscherm biedt je intuïtieve bedieningsmogelijkheden. (Image source: pixabay.com / fancycrave1)

Er zijn echter ook verschillen in aanraakschermen. Enerzijds zijn er die welke in de meeste mobiele telefoons en tablets ingebouwd zijn. Ze worden dual-touch genoemd omdat het scherm maximaal twee aanraakpunten herkent die het scherm kunnen beïnvloeden. Een bekend gebaar is, bijvoorbeeld, het zoomen met twee vingers.

Er is echter ook een andere variant die meer dan twee vingers tegelijk herkent. Zo kunnen meerdere mensen tegelijk een scherm met de hand bedienen. Het bespaart je ook de aanschaf van een muis of toetsenbord.

Voordelen
 • Eenvoudige en intuïtieve bediening
 • Geen muis of toetsenbord nodig
Nadelen
 • Lagere resolutie
 • Snel vuil worden

USB monitoren worden meestal alleen verkocht met een resolutie tot Full HD. Bovendien wordt het scherm snel vuil door het voortdurende contact met vingers.

Wat onderscheidt een USB monitor zonder aanraakscherm en wat zijn de voordelen en nadelen?

USB monitoren zonder aanraakscherm worden verkocht met een resolutie tot 4K. Vooral als je graag spelletjes speelt of grafisch veeleisende software gebruikt voor video- of beeldbewerking, maakt een hogere resolutie een groot verschil. Een ander voordeel is dat het scherm niet zo vuil wordt omdat het nauwelijks met iets in aanraking komt.

Voordelen
 • Resolutie tot 4K
 • langzamer vervuild
Nadelen
 • Bediening niet zo intuïtief
 • muis en toetsenbord nodig

Deze beslissing hangt weer sterk af van je eigen behoeften. Als je graag van hoge resolutie geniet, is een USB monitor zonder aanraakscherm beslist zinvoller. Gebruik je graag tastzin en hecht je veel waarde aan intuïtieve bediening, dan is een monitor met een aanraakscherm de beste keuze.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om USB monitoren te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke USB monitoren. De criteria die je kunt gebruiken om USB monitoren te vergelijken zijn o.a.

 • Gewicht
 • Verbindingen
 • Resolutie
 • Reactietijd

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Gewicht

Omdat een USB monitor een mobiel, draagbaar apparaat is, speelt zijn gewicht een belangrijke rol. Hoe lichter hoe beter. Als je onderweg bent, wil je geen onnodig gewicht met je meedragen.

Aansluitingen

Sommige USB monitoren zijn ook uitgerust met een HDMI of VGA aansluiting. Een VGA verbinding wordt echter bijna nooit meer geïnstalleerd. Natuurlijk hebben meervoudige aansluitingen het voordeel dat je flexibeler met je monitor kunt werken. Het nadeel is echter dat ze apart geïnstalleerd moeten worden, wat niet bepaald plaatsbesparend is. Hierdoor wordt de USB monitor dikker. In de meeste gevallen volstaat een USB-A of USB-C aansluiting, omdat op je hoofdapparaat toch al verschillende aansluitingen beschikbaar zijn.

Resolutie

Er zijn verschillende resolutiecategorieën waaruit je kunt kiezen

 • Full HD (1920 × 1080 pixels)
 • WQHD (2.560 × 1.440 pixels)
 • 4K (3840 × 2160 pixels)

De resolutie wordt

altijd aangegeven met het aantal pixels in breedte en hoogte. Hoe meer pixels, hoe beter de resolutie, want er kan meer informatie (pixels) op hetzelfde oppervlak geprojecteerd worden. De toename in informatie maakt het beeld scherper.

Reactietijd

De reactietijd is een belangrijke factor voor monitoren. Het geeft informatie over hoe snel een pixel van kleur kan veranderen. Vooral bij snelle bewegingen moeten de pixels heel snel reageren, zodat het beeld niet vervormd of sponzig wordt. De responstijd wordt gegeven in milliseconden, waarbij geldt: hoe korter de responstijd, hoe beter. Fabrikanten geven meestal een optimale waarde op die in de praktijk niet gehaald kan worden. Monitors zijn tegenwoordig meestal snel genoeg dat er in de meeste gevallen geen problemen zijn.

Wetenswaardigheden over USB monitoren

Hoe maak ik een USB monitor schoon?

Om beschadiging te voorkomen kun je je USB-monitor het beste schoonmaken met een microvezel of billen doek. Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk dat je de stekker van de monitor uit het stopcontact haalt en even wacht om kortsluiting te voorkomen.

usb-monitor

Je kunt een microvezeldoekje gebruiken om je USB-monitor schoon te maken zonder hem te beschadigen. (Image source: pixabay.com / bluebudgie)

Als je monitor erg vuil is, kun je een TFT reiniger gebruiken. De reiniger mag nooit rechtstreeks op het scherm worden aangebracht.

Let er bij het schoonmaken op dat de doek die je gebruikt niet te vochtig is, zodat er geen vloeistof in het beeldscherm dringt. We raden het gebruik van afwasmiddel, ruitenreiniger of iets dergelijks af.

Kan een USB monitor op een smartphone worden aangesloten?

Afhankelijk van de monitor kunnen smartphones gemakkelijk met een kabel verbonden worden. Verbind de mobiele telefoon eenvoudig met de monitor via de kabel en kies de juiste uitgang. Afhankelijk van de aansluitingen van je monitor en smartphone is dit misschien alleen mogelijk in combinatie met een adapter.

Kan ik mijn USB monitor op de console aansluiten?

Ja, dit is in principe mogelijk. Let op de informatie van de fabrikant. Niet alle monitoren zijn geschikt voor gebruik met een Xbox One, Play Station 4 of Nintendo Switch. De informatie hierover staat meestal op de productpagina.

Kan ik mijn USB monitor met een powerbank gebruiken?

Je kunt je USB monitor gemakkelijk van stroom voorzien met een powerbank. Voor een lange gebruiksduur kun je echter beter een powerbank kopen met een gemiddelde of hoge oplaadcapaciteit. Mobiele laadstations zijn nu verkrijgbaar met tot 50.000 mAh (milliampère-uur).

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.futurezone.de/produkte/article214873429/Das-kann-der-neue-USB-Anschluss-USB-C-im-Vergleich-mit-USB-A.html [2] https://www.itwissen.info/Multitouch-multitouch.html [3] https://praxistipps.chip.de/android-smartphone-display-auf-pc-anzeigen-lassen_36706 Beeldbron: pexels.com / Josh Sorenson

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies