Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle UV filters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste UV filter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een ND filter UV filter wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • UV-filters zijn speciale opzetbare lensfilters die ultraviolet licht in de fotografie tegenhouden.
 • UV-filters worden daarom ook wel UV-blokkerende filters genoemd en behoren tot de DSLR filters.
 • UV-filters zien er kleurloos uit of hebben een heel vage geelachtige tint.

Beste UV Filter: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een UV filter

koopt

Wat is een UV filter en wat zijn de belangrijkste functies?

De taken van een UV-filter kunnen in twee gebieden verdeeld worden. Ten eerste is een UV-filter een zogenaamd correctiefilter voor UV-licht, d.w.z. voor licht met een hoog gehalte aan ultraviolette straling. Tegelijk verbetert een UV-filter het afstandszicht, vooral bij analoge camera’s, en vermijdt het beeldfouten, die in vakkringen ook chromatische aberraties genoemd worden. Cameralenzen zijn ontworpen voor zichtbaar licht. Bij chromatische aberratie vloeit licht van verschillende kleuren niet zoals gewenst in één punt samen, waardoor het onscherp wordt weergegeven. Dit leidt dan weer tot de bekende blauwzweem en de onscherpte van het hele beeld. UV-filters zijn bedoeld om dit tegen te gaan.
Stephan WiesnerFotograf
Het objectief is het hart van de camera en bepaalt de mogelijkheden van de beeldcompositie. In principe is een UV-filter niet absoluut noodzakelijk, maar het biedt wel enkele nuttige functies. Ten eerste beschermt hij het objectief tegen vuil en maakt het weerbestendig. Vooral bij buitenopnamen in de sportsector kan het gebeuren dat vuil of modder je lens verontreinigt. Schoonmaken is niet altijd gemakkelijk. Met een filter kun je het eenvoudig losschroeven of vervangen en de opnamen kunnen doorgaan. Anderzijds kunnen UV-filters gebruikt worden om ongewenste reflecties van zonlicht te voorkomen of zelfs opzettelijk te manipuleren. Op deze manier kan een gewenst effect van het licht bereikt worden. (Bron: youtube.com)

De tweede en intussen meest gebruikte functie van het UV-filter is bescherming van de lenzen. Het filter beschermt de voorste lens van de mogelijk erg dure lens tegen vuil en beschadiging. Dit is vooral handig als het vervangen van een bekraste voorlens of een door agressieve vloeistoffen beschadigde lens zo duur is dat het economisch gezien niet eens de moeite waard is. De bevestiging beschermt het objectief tegen zand, stof en spatten van allerlei vloeistoffen, bijvoorbeeld.

Filter liegen auf einem Stein

Een UV-filter corrigeert, zoals de naam al zegt, UV-licht, d.w.z. licht met een hoog gehalte aan ultraviolette straling, (Foto: danymena88 / pixabay.com)

Hoe werkt een UV-filter?

Een UV-filter is meestal een gecoat glazen of plastic filter. Om beeldvervorming of zelfs een vermindering van de resolutie te voorkomen, moet het oppervlak van het filter absoluut evenwijdig zijn met de gebruikte lens. Bij gebruik van een UV-filter wordt licht onder 350 nanometer geblokkeerd en worden de reeds toegelichte negatieve effecten onderdrukt.

Het volgende geldt: Het gebruik van een UV-filter heeft alleen zin bij buitenfotografie. In een gesloten ruimte, bijvoorbeeld in de studio, is het filter absoluut overbodig.

De hanteerbaarheid is betrekkelijk eenvoudig, het UV-filter wordt op het objectief geplaatst of erin geschroefd. Niettemin gebruiken veel fotografen een UV filter om hun lenzen te beschermen.

Wist je dat de menselijke lens UV-straling absorbeert? We kunnen geen UV straling waarnemen omdat onze lens in het oog de UV straling volledig absorbeert voor ze ons bereikt. Dit moet ons beschermen tegen blindheid. Mensen die een beschadigde lens hebben door een operatie of een ongeluk nemen UV-licht waar als een wittig, melkachtig blauw-violet.

Waar kun je het beste een UV-filter gebruiken?

Hoewel een UV-filter zeker zin heeft in de analoge fotografie, wordt het blokkerende filter steeds minder belangrijk in het tijdperk van de digitale fotografie. Een van de redenen hiervoor is dat de meeste beeldsensoren al voorzien zijn van een UV-filter. Bovendien filteren moderne lenzen het UV licht van zonlicht heel goed. Daarom is het meestal niet nodig om met een digitale camera een UV-filter te gebruiken.

Vooral bij moderne camera’s met multi-lens, gecoate lenzen is het gebruik van een UV-filter niet absoluut noodzakelijk, omdat het al dikke glas van de lenzen de UV-straling al voldoende tegenhoudt.

Als een ander kleurenfilter of polarisatiefilter gebruikt wordt, is een extra UV-filter overbodig en vermindert het alleen maar de beeldprestaties van het objectief, d.w.z. het levert geen voordelen op.

Besluit: Welke soorten UV-filters zijn er en welke is geschikt voor jou?

UV filters voor digitale camera’s

Bij digitale camera’s moet een UV filter de beeldsensor beschermen tegen zand, vuil, vloeistof of andere beschadigingen. Bovendien is de bescherming ook voor het brillenglas zelf, zodat het na verloop van tijd niet blijvend beschadigd wordt door schadelijke UV-straling.

Voordelen
 • Bescherming van de beeldsensor
 • Bescherming van de lens en het voorste element
 • Onderdrukking van chromatische aberraties
Nadelen
 • Nauwelijks gevoeligheid voor UV licht
 • Geïntegreerde witbalans corrigeert beeldfouten
 • Frequente achteruitgang van de beeldkwaliteit

Digitale beeldsensoren zijn echter vaak helemaal niet gevoelig voor UV licht, zozeer zelfs dat UV bescherming door middel van een UV filter soms volkomen overbodig is. Tegenwoordig zijn de sensoren van digitale camera’s en de bijbehorende lenzen zo gebouwd dat ze UV stralen zo veel mogelijk onderdrukken. Moderne digitale camera’s maken ook een witbalans mogelijk, waarmee een blauwachtige zweem, veroorzaakt door UV-straling, digitaal gecorrigeerd kan worden.

Bovendien moeten vooral heel goedkope filters met voorzichtigheid behandeld worden omdat ze de beeldprestaties van het objectief en dus de scherpte en de beeldkwaliteit zichtbaar kunnen aantasten. Bovendien verhoogt een UV-filter de gevoeligheid van een lens voor strooilicht. Dit kan dan weer ongewenste reflecties tot gevolg hebben.

UV filters bij analoge fotografie

Omdat UV filters oorspronkelijk voor analoge fotografie werden ontwikkeld, kunnen hier alle voordelen van het reeds genoemde filter gedemonstreerd worden. Hij beschermt een analoge camera tegen sterk UV licht en de daarmee gepaard gaande negatieve effecten, en beschermt ook de lens en de voorste lens zelf.

Voordelen
 • Blokkeren van te veel UV licht
 • Bescherming van de lens en het voorste element
 • Onderdrukking van chromatische aberraties
 • Verscherping van het beeld
Nadelen
 • Fotografische films hebben vaak al UV bescherming
 • Zwaar gewicht van de filters door verschillende lagen glas
 • Goedkopere alternatieven mogelijk

Het UV filter wordt echter steeds minder belangrijk in de analoge fotografie. Analoge fotografische films hebben bijvoorbeeld ook UV bescherming als toplaag, die de film al voldoende beschermt tegen blauwzweem en vervorming. Tegelijk zijn er steeds meer alternatieve filters en voorzetlenzen die de taken van het UV-filter deels efficiënter kunnen vervullen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om UV filters te vergelijken en te evalueren

Dit hoofdstuk beschrijft de belangrijkste factoren die je kunt gebruiken om UV filters te vergelijken en te evalueren. De volgende criteria helpen je het juiste UV filter voor je te vinden en maken zo je aankoopbeslissing gemakkelijker

 • Kwaliteit van het beslag
 • Kwaliteit van het vakmanschap
 • Beeldkwaliteit

Kwaliteit van het frame

De meeste UV filters op de markt zijn nu omgeven door een metalen frame. Deze bijzonder stabiele vorm van de vatting garandeert een wiebelvrije bevestiging van het filter en een overeenkomstige stabiliteit op de lens. Bovendien heeft een groot aantal filters een inwendige schroefdraad in de vatting, waardoor het mogelijk wordt er bijvoorbeeld een achtergrondverlichting op te bevestigen. De breedte van het montuur is ook een belangrijk aankoopcriterium – hoe dunner en smaller het montuur, hoe beter. De meeteenheid is de diameter van de lens. Het wordt aangegeven in millimeters en is meestal te vinden op de voorkant of bovenkant van de lens.

Kunstvolles Foto mit Filter

Goede UV-filters zijn verkrijgbaar in prijsklassen tussen 20 en 140 euro. (Foto: Maurício Mascaro / pexels.com)

Verwerkingskwaliteit

De verwerking speelt een immense rol bij dit vaak erg smalle en filigrane filter. Als je een filter koopt, moet je vooral letten op de manier waarop het dunne filterglas gemonteerd is. Als het rammelt of niet met het frame van het filter sluit, moet je het niet kopen. Als je twijfelt aan de afwerking, is het beter te gaan voor modellen met een hoger prijskaartje.

Beeldkwaliteit

Zoals reeds gezegd, varieert de beeldkwaliteit sterk van model tot model, ook afhankelijk van de prijsklasse. Zo geven goedkope filters door tegenlicht soms zulke doffe beelden dat ze voor “normale doeleinden” volkomen onbruikbaar zijn. Vooral ’s nachts in typische “lens flare” situaties, bereiken ook minderwaardige filters snel hun grenzen.

Wist je dat gezichtsscherpte door UV-straling wordt beïnvloed? Hoe meer de lens van een oog UV straling absorbeert, hoe scherper het schepsel kan zien. Er wordt dus ook aangenomen dat sommige diersoorten UV straling bewust kunnen waarnemen.

Wetenswaardigheden over UV-filters

Hoe wordt een UV-filter aangebracht?

Je kunt het UV-filter gemakkelijk op het objectief bevestigen of schroeven – op elk moment en zo vaak als je wilt. Het enige dat belangrijk is, is dat je hem stevig genoeg vastschroeft zodat hij er niet af valt in een menigte of bij snel rijden, maar niet zo stevig dat hij niet losgeschroefd kan worden.

Himmel

Een UV-filter beschermt je lens ook tegen de straling die hem kan beschadigen. (Foto: Joshua_seajw92 / pixabay.com)

Wat zijn de alternatieven voor het UV-filter?

De betere alternatieven voor lensbescherming zijn de volgende, omdat ze het beeld niet negatief beïnvloeden

 • De gewone lensdop
 • Een lenskap
 • Beschermend filter zonder verdere functie

Net als het UV-filter is een zonnekap bedoeld om te voorkomen dat van opzij invallend licht weerkaatst op lenzen of framedelen en zo de beeldsensor of film, of zelfs het oculair bereikt. Dit kan de beeldkwaliteit van foto’s in bepaalde lichtsituaties aanzienlijk verbeteren. Vooral omdat de zonnekap, ook wel lenskap genoemd, zowel strooilicht als diafragmavlekken (lensreflecties) vermindert.

Deze effecten treden op wanneer relatief sterke lichtbronnen, bijvoorbeeld sterk zonlicht, rechtstreeks op de voorste lens van de lens schijnen. Afhankelijk van de constructie en de coating van het objectief en de gebruikte filters kunnen diafragmavlekken of een vermindering van het contrast door strooilicht in intensiteit variëren. De vorm van de lensreflecties hangt af van de vorm van het diafragma. In tegenstelling tot strooilicht hebben spookvlekken echter niet altijd een storend effect; ze kunnen ook opzettelijk worden gebruikt en teweeggebracht als een stilistisch hulpmiddel voor beeldcompositie.

Maar spookvlekken of andere reflecties veroorzaakt door lichtbronnen binnen het beeldveld kunnen natuurlijk niet door een zonnekap voorkomen worden.

Een zonnekap biedt, net als het UV-filter, ook extra bescherming voor de voorste lens of het ingeschroefde filter tegen beschadiging of vuil, zoals opdwarrelend stof. Er is geen reden waarom de zonnekap niet permanent op het objectief bevestigd zou moeten zijn, behalve bij het fotograferen met een ingebouwde of bevestigde flitser. Bij het fotograferen met een flitser zou de zonnekap een ongewenste schaduw kunnen werpen, daarom hebben sommige zonnekappen een afsluitbare opening voor gebruik met een ingebouwde flitser.

Het is ook een goed idee om lenskappen te gebruiken die speciaal voor de lens gemaakt zijn om een zo goed mogelijk effect te krijgen. Voor bijna alle in de handel verkrijgbare foto-objectieven zijn geschikte lenskappen verkrijgbaar als losse accessoires, in de vorm van harde buizen van metaal of kunststof, en ook van opvouwbare rubber kappen.

Ze worden vaak gemonteerd met behulp van schroefdraad of door ze in de filterdraad te schroeven. Het is belangrijk dat je de zonnekap goed afstemt op de brandpuntsafstand van het objectief. Anders kunnen de randen van de foto ongewenst donkerder worden. Dit wordt ook wel mechanische vignettering genoemd. Zonnekappen op zoomobjectieven moeten ook aangepast worden aan de kortere brandpuntsafstand; ze bieden niet de maximaal mogelijke bescherming van de voorste lens in het telebereik.

Welke andere DSLR lensfilters zijn

er? Er zijn een handvol filters in de fotografie die te maken hebben met breking of blokkering van licht en andere mechanismen zoals contrastvorming. Deze omvatten:

 • Polariserend filter
 • ND filter
 • Grijs gegradueerd filter
 • Close-up lensfilters

Polariserende

filters Een polariserend filter is een polarisator voor licht die complementair gepolariseerd licht absorbeert in plaats van het te reflecteren zoals polariserende bundelsplitters. Een circulair polariserend filter verbetert zo het contrast en onderdrukt ook storende reflecties. Het polariserende filter laat alleen lichtgolven in een bepaalde richting door en compenseert de rest van de verschillende golvende stralen.

Op deze manier verzwakt een circulair polariserend filter bestaand strooilicht en heeft tot gevolg dat een groot deel van de heldere lucht wordt vastgehouden, zodat die op de foto donkerder en dus levendiger van kleur lijkt. Witte wolken steken duidelijker af tegen de blauwe lucht en krijgen meer contour. Het circulair polariserend filter is nog doeltreffender in het voorkomen van reflecties.

Vooral bij schuine hoeken en schaduwen kun je bijna alle reflecties verwijderen met behulp van een polariserend filter. Dit komt van pas bij het fotograferen van winkelruiten, voorruiten en stilstaand water.

ND Filter

Een ND filter, of neutraal dichtheidsfilter en grijsfilter, zou tot de basisuitrusting van elke fotograaf moeten behoren. Het wordt gebruikt om een gelijkmatige verduistering van het beeld te bereiken. Grijze filters worden ook gebruikt in de film- en televisiecameratechniek en in de belichtingstechniek. Ze zijn gelijkmatig neutraal grijs gekleurd, zodat de kleurweergave niet vervormd wordt. Net als een zonnebril maakt het opzetstuk het invallende licht donkerder en maakt zo langere belichtingstijden mogelijk.

Dit is praktisch, bijvoorbeeld als je bij fel zonlicht met hoge lichtintensiteit wilt fotograferen, maar de snelste sluitertijd niet voldoende is voor een juist belichte opname. Een ander voorbeeld is studiofotografie waarbij de camera met een vaste sluitertijd gebruikt moet worden en stilzetten niet het gewenste resultaat oplevert. Om op alle lichtomstandigheden voorbereid te zijn, zijn ND filters in verschillende sterktes verkrijgbaar.

De filters met de aanduidingen ND2 tot ND400 maken het beeld twee tot negen f-stops donkerder en verlengen de mogelijke belichtingstijd vele malen. Je kunt ND filters ook stapelen en zo het effect vermenigvuldigen. Twee op elkaar geschroefde ND8 filters geven hetzelfde effect als een ND64 filter.

Grijsverloopfilters

Grijsverloopfilters of GND filters zijn ND filters die naar een uiteinde toe volledig transparant worden. Ze worden vaak gebruikt in landschapsfotografie om overbelichting van de lucht te voorkomen en tegelijk de grond correct te belichten. Grijze gegradueerde filters zijn half donker en half doorzichtig. Het effect van grijsverloopfilters is vooral extreem bij tegenlichtopnamen. Een grijsverloopfilter kan hier gebruikt worden om onjuiste belichting te voorkomen. Het gegradueerde grijsfilter bestaat uit een gedeeltelijk getinte schijf waarvan de tint naar het midden toe zachtjes afloopt. De lucht, bijvoorbeeld, wordt donkerder door de tint van de schijf en toont zo meer tekening en contour. Dit bespaart ingewikkelde belichtingsreeksen en uren werk met een verwerkingsprogramma.

Close-up lensfilter

Close-up lensfilters worden vooral gebruikt bij macrofotografie. Veel amateurfotografen schrikken echter terug voor de hoge aanschafkosten van een macro-objectief, dat erg duur is. De close-up lens is een goedkoop alternatief. Net als een vergrootglas vergroot de close-up lens het te fotograferen voorwerp en verschuift zo het scherpstelgebied dichter naar het voorwerp. In plaats van 50 centimeter en meer, kun je nu scherpstellen vanaf een afstand van 20 tot 30 centimeter. Maar omdat de grotere vergroting de scherptediepte sterk vermindert, moet je bij macro-opnamen altijd een statief en beeldstabilisator gebruiken. Je kunt ook meer lezen over macro-objectieven in onze speciale gids.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://de.wikipedia.org/wiki/UV-Filter_(Fotografie) [2] https://de.wikipedia.org/wiki/Streulichtblende[3] https://de.wikipedia.org/wiki/Polarisationsfilter Fotocredits: Skitterphoto / pexels.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies