Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Als je veel tijd achter de computer doorbrengt en de hele tijd de muis moet gebruiken, heb je vast al pijn en ongemak gevoeld door repeterende bewegingen. Maar je hoeft dit ongemak niet meer mee te maken. Tegenwoordig is er de verticale muis.

In het artikel van vandaag leggen we uit wat het is, hoe het werkt en waarom je in een verticale muis moet investeren. Plus, hierna kom je te weten wat de beste soorten verticale muizen zijn die te koop zijn.




Belangrijk om te weten

  • De verticale muis is geen nieuwigheid, maar hij wordt nog weinig gebruikt door mensen die werken of lange uren met de computer doorbrengen.
  • Maar feit is dat de verticale muis een ergonomisch accessoire is en dus ideaal om pijn en ernstige problemen in spieren en gewrichten te voorkomen.
  • Om het beste model verticale muis te kiezen, moet je enkele criteria vergelijken die het ene type van het andere onderscheiden, zoals het aantal DPI’s, de technologie en de verbinding.

Beste Verticale Muis: Onze selectie

Koopgids

De verticale muis is een accessoire dat het best bekend is bij mensen die videospelletjes spelen of intensief met behulp van een muis werken. Maar feit is dat dit type apparaat aan iedereen voordelen kan bieden.

In deze Koopgids leggen we alles uit over de verticale muis en de voordelen ervan voor het behoud van de gezondheid van je handen, gewrichten en polsen.

Mulher usando computador com mouse.

De verticale muis brengt meer comfort aan wie lange uren achter de computer zit. (Bron: Divulgação Logitech / Amazon.com.br)

Wat is een verticale muis?

Als je achter de computer werkt en vele uren zittend doorbrengt met het toetsenbord en de muis, ken je de problemen die daardoor veroorzaakt worden, zoals pijn en ongemak in de rug, benen, handen en polsen.

In het geval van de muis kan overmatig gebruik ernstige problemen veroorzaken, zoals RSI (repetitive strain injury), dat spieren, zenuwen, ligamenten en pezen aantast, en ook tendinitis, een ontsteking of verwonding van de pees.

Om deze problemen te voorkomen, en meer comfort te bieden, werden verticale muismodellen gemaakt.

Met een gedifferentieerd formaat helpt de verticale muis de spanning in de pols te verminderen die veroorzaakt wordt door het voortdurende gebruik van het accessoire.

Bovendien heeft de verticale muis gedifferentieerde toetsen en een ergonomische vorm die een moeiteloze greep mogelijk maakt.

Sommige modellen hebben zelfs een voetstuk om de arm van de gebruiker nog meer steun te geven.

Zoals we verderop in dit artikel zullen zien, zijn er verschillende soorten verticale muizen met verschillende eigenschappen en technologieën.

Je vindt bijvoorbeeld de verticale muis met of zonder koord, met verschillende knoppen en functies.

Wat is het verschil tussen de verticale en de horizontale muis?

De muis dient om het toetsenbord te helpen bij het uitvoeren van handelingen en commando’s. Hoewel het mogelijk is een computer zonder muis te gebruiken, is het toch een feit dat de muis uiteindelijk een praktischer optie is om de meeste taken uit te voeren.

De muis zoals wij die kennen is in horizontaal formaat vervaardigd. Maar juist dit formaat is verantwoordelijk voor het veroorzaken van pijn en problemen in de pols en pezen van de gebruiker.

Daarom valt de verticale muis op, en ook al is hij niet zo wijdverbreid, toch brengt hij verschillende voordelen tegen verwondingen.

Het belangrijkste verschil tussen de verticale en de horizontale muis is het formaat. De verticale muis is ergonomischer en daarom kun je je vingers erop optillen en laten rusten.

De bedoeling van een verticale muis is om slijtage van pols en onderarm, door de plaatsing van de handen erop, te verminderen.

Door zijn vorm wordt de verticale muis op dezelfde manier vastgehouden als, bijvoorbeeld, we een hand geven.

En hoewel er verschillen zijn tussen de diverse modellen verticale muizen, heeft dit apparaat in het algemeen meer opdrachtknoppen dan de traditionele muis.

Voor wie is de verticale muis aan te bevelen?

Een slechte houding en voortdurend gebruik van de computer kunnen blessures veroorzaken die zelfs tot werkverzuim kunnen leiden.

Daarom is het nodig om accessoires en technieken te gebruiken om ernstiger gezondheidsproblemen te voorkomen.

Voorbeelden van accessoires die helpen om blessures te voorkomen zijn: Monitorstandaard, voetsteun, polssteunen en de verticale muis.

Daarom wordt de verticale muis aanbevolen voor wie met de muis werkt of zelfs voor wie lange uren videospelletjes speelt.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verticale muis?

Zoals we gezien hebben, is het belangrijkste voordeel van de verticale muis dat het formaat niet alleen ergonomisch is, maar ook helpt om de greep comfortabeler te maken.

Hiermee heeft de verticale muis bijgedragen tot het verminderen van problemen door herhaling van bewegingen die kunnen leiden tot tendinitis en RSI.

Een ander voordeel is dat er verschillende modellen verticale muizen zijn. Hoewel je de eenvoudigste opties kunt vinden, zijn het de moderne en complete modellen die het populairst zijn.

Bovendien bieden de meeste verticale muismodellen een groter aantal knoppen, zodat je meer taken met een simpele klik kunt uitvoeren, zonder dat je het toetsenbord nodig hebt.

Computador com mouse e jogo na tela.

De verticale muis is vooral functioneel voor wie lange uren op de PC videospelletjes speelt. (Bron: jusuf111/ Pixabay.com )

Aan de andere kant moet ook vermeld worden dat het grote nadeel van een verticale muis zijn prijs is.

Hoewel het mogelijk is goedkopere opties te vinden, is het een feit dat als je een complete verticale muis zoekt, met alle functies en technologieën die hem zo bijzonder maken, je een flinke som geld zult moeten betalen.

Om je een breder idee te geven van de belangrijkste positieve en negatieve punten van de verticale muis, kijk je in de volgende tabel:

Voordelen
  • Comfortabeler en ergonomischer
  • Vermindert de spanning op de polsen
  • Vermijdt tendinitis en RSI
  • Verschillende keuzemogelijkheden van modellen, middelen en technologieën
Nadelen
  • De meest complete zijn erg duur

Koopcriteria: Hoe vergelijk je de verticale muizen

Om juist te zijn in je keuze en de beste verticale muis te kopen, moet je weten wat het ene model van het andere onderscheidt.

Om je bij deze stap te helpen, zetten we hieronder de belangrijkste aspecten op een rij die het type verticale muis beïnvloeden. Het zijn:

Vanaf hier zul je begrijpen hoe je elk van deze factoren kunt analyseren, zodat je de ideale verticale muis voor je behoeften en verwachtingen kunt kopen.

Linkshandig of rechtshandig

Het eerste criterium waarmee je rekening moet houden als je de verschillende verticale muismodellen vergelijkt, is de bruikbaarheid naar gelang de hand die je gebruikt.

Dit komt omdat sommige soorten muizen ontworpen zijn met alleen rechtshandige gebruikers in gedachten, bijvoorbeeld.

DPI

DPI (dots per inch) bepaalt hoe goed een verticale muis bewegingen kan herkennen.

Zo herkennen muismodellen met een hoge DPI lichte bewegingen, wat ideaal is voor schietspelletjes.

Sommige modellen hebben een 4.000 DPI sensor, die viermaal zo snel beweegt als een traditionele muis met dezelfde hoeveelheid handbeweging.

Bij andere soorten verticale muizen kan de DPI ook veranderd worden. Om dat te doen druk je gewoon op een knop. Sommige kunnen bijvoorbeeld werken met DPI van 800, 1600, 2400 en 3600.

Andere modellen hebben een standaard DPI van 2400. Maar de verticale muis met hoge DPI is niet voor iedereen onmisbaar. Zie hieronder de aanduiding van de verticale muis volgens de mate van DPI:

Beschrijving DPI
Gewoon gebruik Voor dagelijkse taken en surfen op het web Van 800 tot 3.000
Professioneel gebruik Voor spelletjes en handelingen die meer precisie vereisen Van 2.000 tot 4.000
Specifiek gebruik Voor activiteiten die een enorme precisie vereisen Meer dan 8.000 DPI

Het is de moeite waard op te merken dat, ongeacht de hoeveelheid DPI, de muismat de verticale muisbeweging en precisie veel gemakkelijker kan maken.

Extra knoppen

De meest recente muizen bevatten linker en rechter knoppen, plus een derde die ertussen gaat, bekend als scroll of scroll knop.

Maar, zoals we zagen, is een van de kenmerken van de verticale muis dat hij, in het algemeen, meer knoppenmogelijkheden heeft.

Computador na mesa de trabalho com fone de ouvido e mouse.

Het aantal knoppen op de muis kan je helpen je taken eenvoudiger en wendbaarder uit te voeren. (Bron: Picography/ Pixabay.com )

Daarom zul je, niet zelden, de verticale muis aantreffen met meer dan één scrollknop, zijnde een horizontale en een andere verticale, naast extra klikknoppen om te helpen bij het geven van opdrachten en bij het navigeren.

Een verticale muisoptie met zes knoppen telt bijvoorbeeld de linkerknop, rechterknop, scrollknop, vooruitknop, achteruitknop, naast de knop om de DPI te veranderen.

Technologie en verbinding

Een andere factor waarmee je rekening moet houden is de soort technologie en verbinding van de verticale muis. Je vindt modellen met draadloze technologie, draadloze en Plug en Play technologie.

Maar er zijn ook verticale muizen met connectiviteit via Bluetooth en USB. Hoe diverser de technologieën en verbindingstypes, hoe beter de verticale muis zal zijn, want je zult hem in verschillende contexten kunnen gebruiken.

Batterij of batterij

Houd er ook rekening mee dat de verticale muis op twee manieren kan werken: via AA batterijen of via een batterij.

Natuurlijk is het gebruik van batterijen minder efficiënt, omdat in dit geval de wisselingen uiteindelijk frequenter zijn. Bovendien kan de muis, afhankelijk van het model, twee of zelfs vier AA batterijen nodig hebben om te werken.

De modernste soorten verticale muizen werken met lithium-ion batterijen. Zo hoef je, als de lading bijna op is, alleen maar de batterij op te laden.

In de modernste modellen garandeert een 240 mAh batterij tot vier maanden gebruik met slechts één keer opladen.

(Bron van het gemarkeerde beeld: Rafael Tenorio Aranguren/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies