Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

20Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

In dit artikel geven we je informatie over wat een videokaart is en hoe je er een kiest, om je te helpen bij het kopen van een videokaart voor je computer.

Lees dit artikel en leer hoe je de beste technologie kiest om de weergave van graphics op je laptop of PC scherm te verbeteren. We brengen nuttige informatie voor elke computer met een grafische interface op basis van videokaarten.

Wat zijn de beste videokaarten? Waar moet je op letten voor je dit soort producten koopt? Hoe krijg je aan het eind van de dag minder kosten en meer baten? Volg de antwoorden hieronder.
Belangrijk om te weten

 • Zoek een grafische kaart niet alleen op prijs. Kies naar gelang je behoeften voor werk of spel.
 • Er zijn modellen die voor eenvoudige taken ontworpen zijn. Andere reproduceren superieure graphics in augmented virtual reality, en zijn ideaal voor spelletjes en bitcoin mining.
 • De hoeveelheid gig op de videokaart is niet het enige bepalende punt om een spel effectief te draaien. Houd ook rekening met bandbreedte (maximale geheugendoorvoer).
 • Om een robuuste grafische kaart maximaal te laten renderen is een goede stroomvoorziening nodig en een monitor met hoge resolutie.

Beste videokaart: Onze selectie

Msi Videokaart

Wat deze MSI-videokaart zo uniek maakt, is het Twin Frozr 8 thermische systeem dat zorgt voor een efficiënte balans tussen koeling en stilte. De geïntegreerde TORX Fan 4.0 met hun dubbele kogellagers zorgen voor langdurige, betrouwbare prestaties. En dankzij de Zero Frozr-functie schakelt de ventilator automatisch uit wanneer er geen actieve koeling nodig is, waardoor u kunt genieten van een rustige omgeving.

Vbestlife Videokaart

U zult verheugd zijn over de ondersteuning van DP, high definition multimedia-interface, DVI D-uitgang en HD, 60Hz-uitgang met 4K-resolutie. Deze combinatie versterkt uw spelprestaties aanzienlijk en stelt u in staat om naadloos verschillende 1080p 3A-games aan te pakken van kleinere tot grootschalige, meeslepende werelden.

Msi Videokaart

Ontdek de ultieme game-ervaring met de revolutionaire videokaart van MSI. Deze krachtige videokaart beschikt over een op maat gemaakte PCB die speciaal is ontworpen met geharde circuits en geoptimaliseerde tracerouting voor de allerbeste prestaties en betrouwbaarheid. Met de wereldwijd bekende en meest gebruikte grafische kaart overclocking software heeft u de volledige controle over de prestaties van uw videokaart.

Asus Videokaart

Deze indrukwekkende videokaart is uitgerust met een krachtige GeForce RTX 2060 grafische processor en 6 GB GDDR6 geheugen, waardoor uw pc topprestaties kan leveren tijdens de zwaarste games en high-definition video’s. De kaart maakt gebruik van de PCIe-interface en ondersteunt zowel OpenGL als DirectX, waardoor u verzekerd bent van optimale compatibiliteit met de nieuwste games en applicaties.

Koopgids

Het is niet alleen de capaciteit die bepaalt of een videokaart goed of slecht is. Er zijn nog meer vragen die beantwoord moeten worden als je er een besluit te kopen, en in deze Koopgids helpen we je die antwoorden te vinden.

Lees verder en leer alles wat je moet weten over het kopen van je grafische kaart.

rapaz jogando em frente a um computador

Krachtige grafische kaarten geven je meer kwaliteit voor het spelen van de meest robuuste titels. (Bron: Sean Do / Unsplash)

Wat is een videokaart?

Dit is wat een videokaart inhoudt: Component dat de functionaliteit beheert en regelt om beelden beschikbaar te maken voor weergave op computerschermen.

De meeste computers hebben tegenwoordig een grafische gebruikersinterface. De videokaart werkt zo dat de grafische interfaces werkelijkheid worden op de beeldschermen van de monitoren.

Wat zijn de voordelen?

Oudere versies van videokaarten hadden beperkte resoluties en waren duur, onbetaalbaar voor de middenklasse bevolking. De technologie van vandaag maakt producten op de markt mogelijk die zelfs 3D effecten kunnen ondersteunen.

Er zijn videokaarten met krachtige prestaties zonder de hoofdprocessor van de computer te hinderen. De versnellingsmiddelen maken een effectievere verwerking mogelijk en minder crashes bij het genereren van beelden.

Imagem da placa de vídeo offboard.

Een videokaart speciaal voor spelletjes schaadt de prestaties van de processor in de computer niet. (Bron: rwindr / Pixabay)

Hiermee kun je werken met foto- en videobewerkingsprogramma’s zonder te crashen, bovendien kun je de volgende generatie spellen spelen met hoge grafische kwaliteit. Het biedt ook een geavanceerde grafische interface zonder de prestaties van de computer te beïnvloeden.

Maar niet alleen de voordelen van het product zijn bepaald. Bekijk de negatieve en positieve punten van het gebruik van een krachtige speciale videokaart in je computer:

Voordelen
 • Werkt met programma’s zonder te crashen
 • Speelt de nieuwste generatie spellen met hoge grafische kwaliteit
 • Geavanceerde grafische interface schaadt de pc-prestaties niet
Nadelen
 • Vereiste van een monitor met hoge resolutie
 • Sommige versies kunnen aparte voedingskabels nodig hebben
 • Kan een adapter nodig hebben als de connector niet op de monitor past

Onboard en offboard videokaart: Wat is het verschil?

Er zijn twee hoofdtypen videokaarten voor PC’s en notebooks: Geïntegreerde kaart en speciale kaart (onboard en offboard).

De ingebouwde videokaart integreert zich met het moederbord van de computer, iets wat het systeem vertraagt. Voor bepaalde functies is het een voordelige keuze: e-mail lezen, video’s bekijken, werken in Microsoft Office, naast andere taken.

Uma placa mãe de computador.

Een onboard videokaart is een integraal deel van het moederbord. (Bron: axonite / Pixabay)

Offboard videokaarten hebben hun eigen geheugen. Wees niet afhankelijk van het moederbord, dat meer RAM ruimte aan de computer genereert. De juiste optie voor wie next-generation spellen met realistische graphics wil spelen zonder te crashen. Begrijp de belangrijkste voordelen en eigenschappen van de twee versies:

Geïntegreerde videokaart (onboard) Dedicated videokaart (offboard)
Waarde Lagere prijzen. Al gebundeld met eenvoudige computersx Met de vrije concurrentie worden de prijzen steeds lager
Gebruik Video’s kijken op het internet, basisspelletjes spelen, e-mails lezen en met teksten werkenx Werken met afbeeldingen en video’s. 3D effecten. Grafische prestaties voor het spelen van next-generation spellen of het delven van bitcoins. Superieure virtuele werkelijkheid
Prestaties Het is mogelijk eenvoudige activiteiten uit te voeren zonder te crashen omdat ze niet te veel van de kaart vragena Hindert niet de prestaties van de hoofdprocessor in de computer

Hoe videokaart nomenclaturen te begrijpen?

Het eerste punt is te weten hoe je videokaart nomenclaturen kunt herkennen. Houd één regel in gedachten: Hogere waarden betekenen niet altijd meer kracht.

Kracht symboliseert energie. Daarom is het, afhankelijk van het model videokaart, nodig extra voedingskabels met 6 of 8 pinnen te gebruiken. Je moet ook letten op het type connector op de kaart, dat geschikt is voor je monitor. Mis je deze regel dan moet je misschien een adapter kopen.

Er zijn videokaarten van 512MB die een spel beter kunnen draaien dan die met 2GB.

Dit gebeurt omdat de spelprestaties direct samenhangen met de geheugenbandbreedte (maximale overdrachtssnelheid op de videokaart). Een 128 bits interface werkt met meer prestaties dan een andere 64 bits.

Wat is de overdrachtssnelheid op videokaarten?

De maximale overdrachtssnelheid van het geheugen is een waarde die onmisbaar is voor de uitvoering van spellen. Maar weinig mensen besteden aandacht aan dit detail voordat ze een videokaart kopen. Het grafisch geheugen is een van de elementaire onderdelen om de videokaart perfect te laten werken.

De geheugenchip in de videokaart werkt ongeveer hetzelfde als de relatie tussen computers en RAM. Maar met een paar verschillen. Terwijl de grafische processor berekeningen uitvoert, zenden of bewaren de geheugenchips op de videokaart informatie voor een bepaalde tijd. Het videogeheugen kan een enorme hoeveelheid gegevens tegelijk overbrengen.

De equivalente waarde van de geheugencapaciteit van de videokaart om gegevens over te brengen is de maximale overdrachtssnelheid. Hoe hoger de maximale overdrachtssnelheid, hoe meer capaciteit de videokaarten hebben om hoge-resolutie beelden weer te geven. Deze waarde wordt als GB/s (gigabits per seconde) aangegeven in de tabel op de productverpakking.
Bereken

de maximale overdrachtssnelheid als volgt:
[número de bits] x [frequência da memória] / 8.

Je moet ook op de geheugentypes letten. DDR3 geheugen presteert slechter dan DD5, zelfs voor het draaien van spelletjes of videosoftware.

De videokaart moet compatibel zijn met de mogelijkheden die de nieuwe technologieën bieden om de beste grafische mogelijkheden te bieden. Shader Model, OpenGL en DirectX zijn standaards in veel van de hedendaagse spellen.

Aankoopcriteria: Factoren om Videokaartmodellen te vergelijken

Dit is een product met geavanceerde en gedetailleerde mogelijkheden. Kopers moeten bij hun aankoop, online of offline, op enkele aspecten letten

 • Functies voor specifieke doeleinden
 • Prijsstelling
 • Vermogensvraag
 • Video-uitgang
 • Kenmerken van de computer

Hieronder gaan we in op elk van de onderdelen, zodat je de beste keuze kunt maken bij de aanschaf van je videokaart.

Functies voor specifieke doeleinden

Zoek je een oplossing om een bepaald spel te spelen? Dan is het de moeite waard om te kijken of er speciale grafische mogelijkheden in het spel zijn voor de grafische kaart om tot betere prestaties te komen.

Er zijn bijvoorbeeld spellen die het PhysX effect hebben, dat uitsluitend op sommige merken grafische kaarten aanwezig is. Hetzelfde geldt voor wie 3D werken wil bewerken. Bepaalde grafische kaarten bieden speciale functies voor AutoCad, After Effects, en andere toepassingen.

captura de tela com editor de vídeo aberto

Krachtige grafische kaarten zijn ook nodig om zware video’s met veel effecten te bewerken. (Bron: Kyle Loftus / Unsplash)

Vermogensbehoefte

Een veelgemaakte fout: Een speciale videokaart installeren en niet het nodige vermogen hebben voor een perfecte werking. Met RAM en geavanceerde processors kunnen de nieuwste videokaarten al beschouwd worden als kleine computers in structuur.

Sommige kaarten hebben meer vermogen nodig dan de computer kan bieden. Ga dus vóór je koopt na wat de vraag van de videokaart in Watts is.

Een videokaart werkt zelfs met de functie om andere delen van de computer van stroom te voorzien. Dit is een zware bezigheid die extra voeding kan vergen. Waarschuwing: Stroomgebrek beschadigt de onderdelen in het apparaat.

Video-uitgang

Het beeldscherm vangt de signalen van de videokaart op. Wanneer er geen compatibiliteit is in zulke communicatie is het nodig om adapters te gebruiken. Aanpassing doet soms afbreuk aan de kwaliteit van het beeld.

Controleer de uitgangen van de videokaarten (DVI, DisplayPort en HDMI 2.0, de meest gangbare standaarden) en de ingang van de monitor. Vermijd adapters. VGA en D-Sub zijn de meest voorkomende aansluitingen. Een perfecte verbinding vereist ook het gebruik van de juiste kabel.

Kenmerken van de computer

Het heeft geen zin de beste kaart ter wereld te hebben als de machine eenvoudig is. Controleer het RAM en de processor van de computer om te zien of hij de vereiste eigenschappen heeft om een bepaald ultra-technologisch spel te spelen.

De omgekeerde regel is ook geldig. Computers met een krachtige processor en videokaart zonder geavanceerde mogelijkheden zijn niet goed voor spellen van de volgende generatie.

(Bron van het gemarkeerde beeld: Geralt / Pixabay)

Recensies