
Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle VR brillen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste VR bril voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een VR bril wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste VR bril: Onze selectie
- 3 Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een VR bril koopt
- 4 Besluit: Welke soorten virtual reality brillen zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om virtual reality brillen te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over VR brillen
- 7 Verder lezen: bronnen en interessante links
Belangrijk om te weten
- Met VR brillen vervagen de grenzen tussen werkelijkheid en virtualiteit. Je dompelt je onder in een niet bestaande wereld en laat de werkelijkheid steeds verder achter je.
- In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen 3D brillen voor de computer, videobrillen voor de spelcomputer en virtuele brillen voor de smartphone.
- Er is nu een ruime keuze aan modellen en bijbehorende inhoud waarmee je een virtuele 360-graden wereld kunt ervaren, realistische spelletjes kunt spelen of 360-graden video’s kunt bekijken.
Beste VR bril: Onze selectie
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een VR bril koopt
Wat zijn de voordelen en nadelen van een virtuele
Wat zijn VR brillen
Daarmee creëren ze een effect dat ons het gevoel geeft dat we in een andere, niet-werkelijke werkelijkheid zijn. Dit effect wordt ook wel onderdompeling genoemd. De echte wereld verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en men duikt steeds dieper in de virtuele werkelijkheid (VR), zodat die op een gegeven moment zelfs als echt wordt ervaren. De grenzen tussen echt en virtueel worden vaag.
In tegenstelling tot een filmische en eerder passieve onderdompeling is het mogelijk om met virtuele werkelijkheid te interageren. De gebruiker ervaart een sterkere betrokkenheid bij de virtuele omgeving.
Dit verhoogt de intensiteit van de onderdompeling nog meer. Door dit effect lijkt de virtuele werkelijkheid veel intenser en echter dan, bijvoorbeeld, een film in de bioscoop.
Hoe meeslepender de VR ervaring, hoe sterker het gevoel dat je op een andere plaats bent.
Wat is het verschil tussen VR en AR?
Hoe werken VR brillen?
Wat kun je doen met een 3D bril?
- Vermaakruimte
- In films
- Voor videospelletjes en gamen
- Sightseeing vluchten, achtbaanritjes, museumbezoek, enz.
- Productieplanning in de industrie
- Maken van virtuele prototypes, bv. in de auto-industrie
- Visualisaties, bv. in de architectuur
- Ruimteplanning, b.v. van infrastructuurmaatregelen
- Simulatie van werkomgevingen, b.v. met machines of planten
- Inspectierondleidingen, bv. in de makelaardij
- Simulatie van operaties in de geneeskunde
- Visualisaties, b.v. in scheikunde Psychologie
- VR-ondersteunde leerprocessen, b.v. in scholen, universiteiten, enz.
- Virtuele training
- b.v. vluchtsimulators voor aspirant-piloten
Waar moet je op letten bij VR brillen?
- Beeldresolutie
- Beeldresolutiesnelheid
- Brildragers: ja of nee?
De resolutie van het beeld is van cruciaal belang voor de visuele kwaliteit. Een lage resolutie betekent dat je afzonderlijke pixels kunt horen en zo een soort vliegscherm of raster kunt herkennen. Natuurlijk verstoort dit in hoge mate de virtuele waarneming en vermindert de immersie.
Hoe hoger de beeldresolutie, hoe intenser de onderdompeling. Of het beeld vloeiend is of niet, hangt ook sterk af van de prestaties van de computer. Wat de resolutie van VR brillen betreft, zijn er voortdurend vernieuwingen en verbeteringen.
De frequentie van de beelden heeft ook een sterke invloed op de virtuele waarneming en de bijbehorende virtuele ervaring. Bovendien gaat een vloeiende beeldweergave virtual reality sickness, ook wel simulatorziekte genoemd, tegen. Als beweging en visuele presentatie vertraagd zijn, leidt dit tot misselijkheid en ongemak bij langdurig gebruik. Bovendien is, vooral bij hoofdbewegingen, een lage beeldsnelheid nadelig voor de illusie. Snelle bewegingen leiden dan tot strepen en wazig zien. Daarom:
Hoe hoger de beeldsnelheid, hoe beter de illusie. Het feit of je een bril draagt of niet is individueel belangrijk. Niet alle VR brillen zijn geschikt voor mensen die een bril dragen, of ze nu bijziend of verziend zijn. Er zijn een paar virtual reality headsets waarmee je je eigen bril onder de VR bril kunt dragen. Dit beperkt echter het draagcomfort aanzienlijk en ook de maat van de glazen op sterkte eronder is beperkt. De eigen bril van de gebruiker kan echter niet onder de meeste VR brillen gedragen worden.
Maar de fabrikanten hebben hier iets op bedacht. Theoretisch is het mogelijk om gebrekkig zicht in de ogen te corrigeren door het glas van de VR bril te verwisselen. Dit betekent dat onder de 3D bril geen corrigerende bril gedragen hoeft te worden, maar dat de glazen van de virtuele bril deze taak overnemen. De afstand tussen de lenzen en de ogen kan zo ingesteld worden dat het beeld ook zonder bril op sterkte scherp te zien is. Tot nu toe werkt dit echter alleen voor lage dioptrie waarden van -4 tot +2. Maar dit heeft ongetwijfeld niet hetzelfde effect als met een gewone bril. Contactlenzen zijn daarom aan te bevelen voor hogere dioptriewaarden.
Besluit: Welke soorten virtual reality brillen zijn er en welke is geschikt voor jou?
Met een virtual reality bril kun je meeslepende VR inhoud in 3D ervaren – alsof je er echt middenin staat. Of het nu gaat om innovatief gamen, virtuele cinema of een interactieve kook-app – de virtuele toepassingen zijn al veelomvattend en bieden voor elk wat wils. Bij het kiezen van de juiste VR bril hangt alles af van het doel dat je ermee wilt bereiken en wat je eisen zijn. Niet elk toestel is even geschikt voor elke gebruiker. In het volgende zullen we je kennis laten maken met verschillende VR brillen en je de respectieve voor- en nadelen laten zien. In principe kun je onderscheid maken tussen drie soorten virtual reality brillen
- 3D brillen voor PC’s
- Videobrillen voor consoles
- Virtuele brillen voor smartphones
Het is belangrijk te benadrukken dat de eerste twee typen, d.w.z. VR-brillen voor PC’s en videobrillen voor consoles, erg op elkaar lijken en dus dezelfde eigenschappen hebben. In het volgende gedeelte willen we je helpen de juiste VR bril voor je te vinden. Daartoe stellen we alle genoemde productsoorten voor en geven je een overzicht van hun respectieve sterke en zwakke punten.
Wat zijn de kenmerken van 3D brillen voor computers en videobrillen voor consoles en wat zijn hun voor- en nadelen?
Beide soorten zijn zogenaamde head-mounted displays (HMD). Dit betekent dat deze visuele toestellen op het hoofd gedragen worden en daar beelden presenteren met behulp van een scherm dat zich direct voor de ogen bevindt. Deze VR helmen bevatten dus al de technologie die nodig is voor een VR ervaring – een hoge-resolutie beeldscherm met een lens voor elk oog. Bij deze methode wordt de virtuele bril verbonden met de PC of met een spelconsole, bv. een Playstation of Xbox. Het beeldsignaal wordt dan ook via deze ontvangen. Speciale software splitst het beeld voor het rechter- en linkeroog, buigt het en stuurt de inhoud door naar de VR bril. De informatie verschijnt dan op het geïntegreerde scherm en de drager neemt ze driedimensionaal waar.
De kwaliteit van het beeld is erg hoog in een virtuele bril met hoofd-gemonteerd scherm. Dit is te danken aan een hoge resolutie en beeldsnelheid, die op hun beurt een positief effect hebben op de immersie. Evenzo zijn de meeste VR helmen ergonomisch en bieden ze dus een groot gezichtsveld en een hoog draagcomfort. De hoge mate van onderdompeling kan echter ook leiden tot VR ziekte en de gebruiker voelt zich bij langdurig gebruik ongemakkelijk.
Een krachtige computer is hiervoor onontbeerlijk. Anders is het beeld voortdurend schokkerig en is het virtuele avontuur daardoor geen pretje.
Deze soorten VR brillen hebben echter een fors prijskaartje en je moet er dieper voor in je portemonnee graven.
Wat zijn de kenmerken van virtuele brillen voor smartphones en wat zijn hun voor- en nadelen?
Als je een goed goedkoop alternatief zoekt om de virtuele wereld binnen te gaan, kun je je wenden tot VR brillen voor smartphones. Dit type 3D bril heeft geen eigen scherm, maar je mobiele telefoon wordt gebruikt als beeldscherm – mits je een eigen smartphone hebt. Deze VR bril dient als houder waarin je je mobiele telefoon voor de lenzen schuift.
Met behulp van een speciale app of een videospeler worden dan beelden gegenereerd en creëer je je eigen kleine virtuele werkelijkheid. Met behulp van de ingebouwde sensoren in je smartphone kan het systeem bewegingen van je hoofd detecteren, zodat je in de virtuele omgeving kunt rondkijken.
Bovendien zijn er smartphone VR brillen die ook bijbehorende sensoren hebben om de VR ervaring zo echt mogelijk te doen lijken.
Deze mobiele 3D bril kan goedkoop gekocht worden en biedt de gebruiker voldoende flexibiliteit omdat de brilbehuizing overal mee naartoe genomen kan worden en altijd klaar is voor gebruik. Je moet echter concessies doen op het gebied van beeldkwaliteit en draagcomfort. Je hebt ook een moderne smartphone of iPhone nodig om de VR inhoud optimaal te kunnen gebruiken. Verder kun je je in de virtuele ruimte niet echt vrij bewegen, maar zit je vast aan je stoel. Zogenaamde roomscale of kamervullende virtuele werkelijkheid is niet mogelijk.
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om virtual reality brillen te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om virtual reality brillen te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde VR bril geschikt voor je is of niet. Samengevat gaat het om de volgende criteria
- Technische gegevens
- Platform en besturingssysteem
- Systeemeisen
- Sensoren en volgen
- Ontwerp
- Weergave
- Gewicht
- Lensafstand
- Werking en accessoires
- Optiek
- Resolutie en pixeldichtheid
- Gezichtsveld
- Framerate
- Aansluitingen en andere bijzonderheden
In de volgende paragrafen kun je nagaan wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.
Platform en besturingssysteem
Dit criterium geeft alleen het type VR-bril aan en de basis waarop de toepassing kan draaien of het besturingssysteem waarmee het apparaat compatibel is.
- PC’s, bv. Windows of Mac
- Consoles, zoals Playstation4 of XBox One
- Smartphones, bv. iPhone, Samsung of HTC
Deze werken ook met verschillende systemen, zoals Windows 10, OS X, Android, iOS, enz.
Systeemeisen
Om de VR bril goed te kunnen gebruiken, moet aan de systeemeisen voldaan zijn. Je hebt een voldoende krachtige computer nodig en voldoende geschikte aansluitingen. Alle virtual reality headsets stellen hoge minimum eisen aan de PC of console. Zonder een krachtige computer zullen de beelden schokkerig en onscherp zijn. Dit maakt het VR avontuur niet erg leuk. Een groot RAM of RAM geheugen, een zeer goede grafische kaart en voldoende USB 2.0 of USB 3.0 poorten zijn vaak nodig voor een optimale VR toepassing.
Sensoren en volgen
In de VR-bril moeten verschillende sensoren ingebouwd worden die zo snel mogelijk kunnen reageren op de natuurlijke bewegingen van de gebruiker. Dit alles steeds met het ene grote doel om de virtuele wereld zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te brengen. VR brillen met gyrometers, vooral gyroscopen, registreren en reageren op veranderingen in positie en draaibewegingen.
Daarom wordt een gyroscoop ook wel een gyroscopisch instrument genoemd. Gyroscopische sensoren worden ook vooral voor navigatiefuncties gebruikt en zitten bijvoorbeeld ook in bijna alle smartphones. Het volgen van het hoofd is een ander belangrijk onderdeel van de virtuele bril. Dit is de aanpassing van het beeld aan de eigen hoofdbeweging tijdens het gebruik.
Het virtuele beeld volgt de blik van de gebruiker, d.w.z. als de gebruiker omhoog en omlaag kijkt, naar rechts en naar links. Het doel is de echte wereld zo goed mogelijk na te bootsen. Een magnetometer wordt meestal gebruikt om het beeld zo goed mogelijk uit te lijnen. Verder laten VR brillen met versnellingssensoren, of accelerometers, je de virtualiteit nog realistischer en intenser ervaren. Zoals de naam al zegt, meten deze de versnelling van een massa.
Display
Het beeldschermtype van VR-brillen is vaak een head-mounted display, letterlijk een “beeldscherm dat op het hoofd bevestigd is”. De persoon draagt het visueel output apparaat op zijn hoofd. De termen videobril, VR-helm of helmscherm kunnen hiervoor ook gebruikt worden. Dit criterium geeft echter vooral aan welke beeldschermtechnologie de VR bril heeft.
Dit is meestal Full HD, LCD, OLED of AMOLED. Deze verschillen in hun werkingswijze en dus ook in hun beeldkwaliteit. De volgende tabel toont de verschillende beeldschermen met hun voor- en nadelen:
Beeldscherm | Beschrijving | Voor- en nadelen |
---|---|---|
LCD | De LCD technologie gebruikt vloeibare kristallen om beelden weer te geven. Het beeld ontstaat door licht door de afzonderlijke pixels te sturen | met deze technologie is meestal een hoge maximale helderheid mogelijk, evenals een natuurlijke kleurweergave. Maar door de sterke lichtbron is de weergave van de kleur zwart moeilijk. Met behulp van het speciaal voor VR brillen ontwikkelde “Blue Phase” LCD en de daarmee gepaard gaande hogere pixeldichtheid zouden dit soort problemen tot het verleden moeten behoren. |
OLED | OLED is een uitbreiding van LED, de directe concurrent van LCD.
In tegenstelling tot de LCD technologie gebruikt het LED procédé voor de achtergrondverlichting lichtgevende diodes in plaats van koude kathode buizen. Bij de OLED technologie schijnen de LED’s zelf sterk genoeg, zodat achtergrondverlichting niet nodig is |
Deze technologie is zeer energiezuinig en biedt een hoogwaardige kleurweergave en beeldscherpte.
De hoge prijs en de korte levensduur zijn echter nadelen. In 2018 werden VR brillen met OLED microdisplays voor het eerst gepresenteerd. |
AMOLED | Deze technologie verschilt in wezen niet van de manier waarop OLED technologie werkt. Deze technologie, die speciaal door de firma Samsung gemaakt werd, wordt echter geacht een hogere energie-efficiëntie te bieden | de voor- en nadelen zijn vergelijkbaar met die van de OLED technologie. Verder zijn bij deze technologie betere zwart- en contrastwaarden waar te nemen, evenals een lagere helderheid en een oververzadiging van kleuren. Deze technologie is exclusief voor Samsung toestellen. |
Gewicht
Door de bewerking zijn er verschillen in het gewicht van virtual reality brillen. Natuurlijk levert dit ook een beslissende bijdrage aan het draagcomfort. Als de bril te zwaar is, komt de onderdompeling, d.w.z. het opgaan in de virtuele wereld, in het gedrang, omdat het zware gewicht steeds gevoeld en waargenomen wordt.
Lensafstand
Een groot aantal modellen biedt de mogelijkheid om de pupilafstand (IPD) individueel in te stellen. Dit is de afstand tussen de lenzen en de ogen. Deze IPD waarde kan meestal met de software ingesteld worden. Verstelbare lenzen ondersteunen zo scherp zicht en het bijbehorende individuele draagcomfort.
Bediening en toebehoren
De intuïtieve bediening van het VR apparaat werkt meestal via twee controllers of een tiptoets of touchpad. In het beste geval zijn de VR modellen verkrijgbaar zonder kabels, wat meer vrijheid en beweging bij het spelen mogelijk maakt. VR controllers worden meestal als accessoires bij de VR koptelefoon geleverd. Als speciale sensoren niet in de VR helm geïntegreerd zijn, zijn ze vaak verkrijgbaar als externe accessoires er bovenop. Hetzelfde geldt voor de benodigde kabels, zoals HDMI of USB kabels. Voor sommige modellen VR brillen zijn er ook speciale combinatietarieven die de virtuele bril aanbieden met een passende selectie van spelletjes. Deze VR inhouden zijn natuurlijk speciaal op hun modellen afgestemd. Zo is er de VR Steam, een soort bibliotheek waar spellen of films gedownload kunnen worden, bv. voor de Playstation. Het videoplatform YouTube biedt nu ook veel 360-graden video’s aan. De tabel hieronder toont verschillende VR teams en hun spelcijfers:
Populairste VR Spellen op Steam in 2018 | Verschijningsdatum | Stoomwaardering |
---|---|---|
Beat Saber | 2018 | 97% |
Skyrim VR | 2018 | 84% |
VR Kanojo | 2018 | 80% |
GORN | 2017 | 97% |
Pavlov VR | 2017 | 89% |
SUPERHOT VR | 2017 | 89% |
Orbus VR | 2017 | 82% |
Fallout 4 VR | 2017 | 69% |
Hot Dogs, Horseshoes and Hand Grenades | 2016 | 97% |
Onward | 2016 | 89% |
Arizona Sunshine | 2016 | 86% |
Job Simulator | 2016 | 86% |
De fabrikanten doen hun uiterste best om je VR avontuur zo echt mogelijk te maken. Trackpads vertegenwoordigen je handen in de virtuele wereld waarmee je handelt. Aanraaktoetsen voegen nog meer plezier toe aan VR spellen. Controllers kunnen in VR shooters symbool staan voor je wapen.
Resolutie en pixeldichtheid
De resolutie en de bijbehorende pixeldichtheid spelen ook een belangrijke rol in de meeslepende beleving van virtualiteit. Een hoge resolutie met een hoge pixeldichtheid doet de inhoud veel scherper lijken en komt de VR ervaring ten goede. Terwijl een lage resolutie een fly screen effect veroorzaakt. In opkomst is de nieuwe technologie van 4K. Hij is scherper dan Full HD en wordt beschouwd als ultra-hoge definitie (UHD).
Gezichtsveld
De breedte van het gezichtsveld bepaalt bovendien de kwaliteit van VR-brillen. Een breed gezichtsveld dat geen verticale of horizontale beperkingen vertoont, ondersteunt de onderdompeling. Het is daarom het beste als het gezichtsveld helemaal gevuld is en er geen randen aan de zijkanten worden waargenomen, zodat men helemaal in de virtuele wereld kan opgaan. Dit criterium bepaalt de hoek van het gezichtsveld in graden (°). Eenvoudiger modellen hebben een vrij smalle kijkbreedte van slechts 30-40°. Dit geeft de indruk alsof je in een bioscoop zit en van achter naar voren naar het scherm kijkt. Je kunt dus buitenranden waarnemen en dit verstoort de virtuele waarneming. De meeste echt goede virtuele brillen hebben een breed gezichtsveld zonder waarneembare grenzen vanaf 100°. Hoe groter de breedte van het gezichtsveld, hoe beter de onderdompeling in de virtuele wereld.
Framerate
Een heel belangrijk onderdeel van VR brillen is de framerate. Als hij hoog is, zorgt hij voor een vloeiende beeldweergave, die op zijn beurt het virtuele avontuur voor de gebruiker des te echter maakt. Bovendien vermindert een hoge beeldsnelheid het risico dat de drager misselijk wordt tijdens het gebruik van de bril.
Aansluitingen en andere bijzonder
heden Er zijn verschillende manieren om een verbinding van het beeld naar de 3D bril te krijgen, en er zijn voldoende geschikte aansluitingen nodig. Virtuele brillen voor spelletjes, vooral voor computerspelletjes, worden meestal met een HDMI kabel op de spelconsole of computer aangesloten, zodat het beeld kan worden doorgegeven. Natuurlijk is hiervoor een geschikte HDMI verbinding nodig. Er zijn echter ook VR brillen waar je je mobiele telefoon op kunt aansluiten en je met een app in virtuele werelden kunt onderdompelen. Daarnaast heb je vaak andere aansluitingen nodig, zoals een audio-aansluiting of meerdere USB aansluitingen (USB 2.0 of USB 3.0), bv. voor koptelefoons, controllers of andere accessoires. Het gebruik van accessoires zoals controllers en dergelijke kan ook draadloos zijn en verloopt dan meestal via Bluetooth. Evenzo is er geen koptelefoon nodig als die al in de VR-bril is ingebouwd. Of het model heeft een geïntegreerd 3D geluidssysteem, dat een ruimtelijk geluid biedt en zo de VR ervaring nog meeslepender maakt.
Wetenswaardigheden over VR brillen
Kunnen virtual reality brillen gehuurd worden?
Ja, er is een huurmogelijkheid voor VR brillen. Veel bedrijven bieden verschillende 3D brillen en de bijbehorende accessoires te huur aan. Er zijn bedrijven die naast het huurobject ook hun hulp aanbieden bij het uitzoeken van geschikte inhoud en je met een VR bril begeleiden tijdens bijvoorbeeld een evenement. Virtual reality brillen zijn al verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. De prijzen hangen echter af van de benodigde apparatuur, de huurperiode en het gewenste niveau van ondersteuning. Je kunt op het Internet verschillende aanbieders vinden die VR brillen verhuren voor verschillende doeleinden. Hieronder vind je een kleine selectie van potentiële huurders van VR apparatuur
- vr-brillen-voor-verhuur.com
- vr-expert.com
- getgrover.com
- vr-huis.com
Hoe bouw je je eigen VR bril?
Als je voor het eerst de virtuele wereld wilt uitproberen en niet meteen veel geld wilt uitgeven, kun je eenvoudig je eigen DIY VR bril voor je smartphone bouwen. De zelfgemaakte VR bril heet Cardboard en is gemaakt van karton. Google biedt al complete kartonnen VR brillen te koop aan (Google Cardboard), maar je kunt ook gewoon je eigen Cardboard maken. Je kunt op het Internet talloze instructies vinden van hobbyisten of bedrijven. Ze bieden ook sjablonen of sjablonen om je eigen sjabloon te maken. Alles wat je nodig hebt
- Een moderne smartphone
- Instructies of sjablonen van het internet
- Karton (zo dun mogelijk)
- Wat klittenband om de voorflap naar wens te openen en te sluiten
- Twee lenzen (minstens 25 mm in diameter)
- Schaar, stanleymes, lijmstift en plakband voor het in elkaar zetten
Je kunt op het Internet talloze instructies vinden van hobbyisten of bedrijven. Ze bieden ook sjablonen of sjablonen voor handwerken aan. YouTube tutorials met nauwkeurige bouwinstructies helpen je om te begrijpen hoe de kartonnen onderdelen in elkaar passen. Natuurlijk kunnen zelfgemaakte VR brillen niet concurreren met high-end toestellen, maar ze zijn een goede introductie tot de virtuele wereld.
Verder lezen: bronnen en interessante links
[1] https://de.wikipedia.org/wiki/Virtuelle_Realit%C3%A4t [2] https://de.wikipedia.org/wiki/Immersion_(virtuelle_Realit%C3%A4t) [3] https://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/sehen/fehlsichtigkeit/schwindende-sehschaerfe-wahrheit-oder-mythos-die-brille-macht-die-augen-schlechter_id_7703212.html Beeldbron: Unsplash / jeshoots