Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

67Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle waterkoelers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste waterkoeler voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een waterkoeler wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Wat koelcapaciteit betreft zijn waterkoelsystemen over het algemeen beter dan klassieke luchtkoelsystemen. Je moet echter wel wat dieper in de buidel tasten.
 • Waterkoelers worden vaak voorgevuld met speciaal koelwater geleverd, zodat je het apparaat meteen kunt installeren.
 • Waterkoelsystemen zijn het meest geschikt voor veeleisende gebruikers met componenten die veel vermogen vragen, vooral in gaming PC’s.

Beste Waterkoeler: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een waterkoeler koopt

Waar kun je een PC waterkoeler kopen?

convertible-notebook

Voor mensen die hun PC graag gebruiken om te gamen of spelletjes te spelen, is een waterkoeler ideaal. Dit voorkomt dat de prestaties van de PC na verloop van tijd afzwakken. (Foto: jeonghwaryu0 / pixabay.com)

Wat is het verschil tussen waterkoeling en luchtkoeling?

De meeste computers hebben klassieke luchtkoeling geïnstalleerd. Maar er is ook iets te zeggen voor waterkoeling: Deze koelsystemen werken efficiënter, maar zijn vaak duurder. In het volgende zullen we je enkele voor- en nadelen van de twee koelsystemen laten zien.
Voordelen

[/cross_list][/procon] Laten we beginnen met de klassieke luchtkoeling:

Voordelen
 • Goedkoop
 • Voldoende voor de meeste gebruikers
 • Gemakkelijk te installeren
Nadelen
 • Vaak luider dan waterkoeling
 • Koelprestaties zijn wat minder

Laten we nu overgaan tot de voor- en nadelen van waterkoeling:

 • Zeer goede koelprestaties
 • Werkt heel stil
 • Goed voor overklokken
Nadelen

Soms ingewikkeld te installeren;Water moet worden toegevoegd na een whi Voor eenvoudig multimedia- of kantoorwerk is klassieke luchtkoeling beslist voldoende. Als je grafisch-intensieve spellen wilt spelen en je componenten wilt overklokken, kun je beter voor waterkoeling gaan.

Besluit: Welke soorten waterkoelers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Waterkoelers zijn er van een paar verschillende fabrikanten. Je kunt meer lezen over de toonaangevende fabrikanten van complete waterkoelsystemen onder Merken & Fabrikanten. Het belangrijkste verschil tussen de vele verschillende producten is de grootte van de radiator. In principe zijn er drie gangbare variaties in radiatorgrootte voor waterkoelers

 • Waterkoeler met 120 mm radiator
 • Waterkoeler met 240 mm radiator
 • Waterkoeler met 360 mm radiator

De basiswerking, namelijk de PC koel en dus krachtig houden, is voor alle modellen gelijk. De modellen verschillen echter sterk in de grootte van de ingebouwde radiator, wat voor- en nadelen heeft. Daarom is, afhankelijk van het beoogde gebruik, niet elk waterkoelsysteem even geschikt. In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de diverse afmetingen van de radiatoren nader toegelicht, zodat je kunt beslissen welk model het meest geschikt is voor je PC.

Ook de voor- en nadelen van de afzonderlijke waterkoelsystemen worden beschreven.

Wist je dat de eerste waterkoelers in 2000 door gemotiveerde hobbyisten gebouwd werden? In die tijd overklokten ze hun PC’s zo veel dat hun computers daardoor erg lawaaierig werden. Ze bouwden waterkoelers om dit lawaai tegen te gaan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een waterkoelsysteem met een 120 mm radiator?

Het grootste voordeel van waterkoelsets met een 120 millimeter radiator is hun compactheid. Waterkoelsystemen met deze radiatoren zijn de kleinste modellen die verkrijgbaar zijn en kunnen dus in vrijwel elke PC-behuizing gemonteerd worden. In een waterkoelsysteem voor computers zorgt de radiator voor de koeling van het water. Daartoe is een ventilator op de radiator gemonteerd, die er koele lucht doorheen blaast en zo het water koelt. 120 millimeter is de meest gebruikelijke maat voor PC ventilatoren.

Dit betekent dat er tot twee ventilatoren (een aan elke kant) op zo’n radiator kunnen worden gemonteerd. Om een waterkoeler met een 120 millimeter radiator in je kast te kunnen monteren, moet hij maar aan één eis voldoen. Hij heeft minstens één ventilatoropening van dezelfde grootte nodig. Dit maakt modellen met deze afmetingen bijzonder interessant voor bezitters van mini-PC’s die in het algemeen niet zo veel ruimte voor componenten in hun kast hebben, maar toch niet zonder bovengemiddeld goede koelprestaties willen doen.

Voordelen
 • Stille werking
 • kan in bijna elke kast geïnstalleerd worden
Nadelen
 • Lagere koelcapaciteit

Het belangrijkste verschil tussen waterkoelsystemen met 120 mm radiatoren is dus hun grootte en compactheid. Hier moet echter ook opgemerkt worden dat de koelprestaties van waterkoelsystemen rechtstreeks verband houden met de grootte van de radiator. Een kleine radiator heeft dus een beduidend geringere koelcapaciteit dan een groter model.

Wat onderscheidt een waterkoelsysteem met een 240 mm radiator en wat zijn de voor- en nadelen?

Waterkoelsystemen met 240 millimeter radiatoren zijn alleskunners. Ze bieden een optimaal compromis tussen maximale koelprestaties voor je PC componenten en compactheid. Hoewel ze in de meeste mini-PC behuizingen waarschijnlijk geen plaats zullen vinden, leveren ze een veel groter koelend vermogen dan kleinere modellen.

Deze koelers zijn dus erg interessant voor spelcomputers, omdat die toch al in grotere behuizingen worden gebouwd en ook sterkere koeling nodig hebben vanwege spellen met hoge resolutie.

Voor modellen van dit formaat heb je grotere computerkasten nodig met minstens twee naast elkaar geplaatste ventilatoropeningen van 120 millimeter. Je hebt ook een kast nodig met gaten voor twee 120 millimeter ventilatoren, want 240 millimeter radiatoren bieden ruimte voor twee 120 millimeter ventilatoren aan elke kant.

Voordelen
 • Grotere koelcapaciteit
 • Compacte afmetingen
Nadelen
 • Relatief luidruchtig
 • Installatie niet altijd mogelijk

Het grootste voordeel van dit formaat is dus dat het een zekere compactheid combineert met krachtige PC koeling. Er zijn nog steeds krachtiger waterkoelers, maar voor de meeste toepassingen is een 240 millimeter radiator groot genoeg.

Friedrich StiemerRedakteur bei pcwelt.de
Waterkoeling wordt aanbevolen als computerliefhebbers hun PC krachtiger willen maken. De voordelen zijn de lage temperatuur en de gemakkelijke installatie. De vloeistoffen moeten echter na drie tot vier jaar vervangen worden, anders wordt het koelende effect niet meer gegeven. (Bron: pcwelt.de)

Wat onderscheidt een waterkoelsysteem met een 360 mm radiator en wat zijn de voor- en nadelen?

Waterkoelsystemen met 360 millimeter radiatoren zijn de allergrootste modellen van alles-in-één waterkoelsystemen die op de markt zijn. Deze radiatoren zijn echter niet echt compact meer. Er moet speciaal op gelet worden dat zo’n grote radiator in de PC-behuizing past. Maar ze bieden wel de beste koelprestaties. Om waterkoelsystemen van deze afmetingen te kunnen installeren, zijn speciale PC behuizingen nodig.

Dit zijn meestal gaming PC behuizingen. Het is belangrijk op te merken dat drie 120 millimeter ventilatoren aan weerszijden van een 360 millimeter radiator kunnen worden bevestigd. De kast heeft daarom een ventilatoropening nodig met ruimte voor drie 120 millimeter ventilatoren, inclusief gaten voor drie afzonderlijke 120 millimeter ventilatoren.

Voordelen
 • Maximale koelcapaciteit
 • Geschikt voor overklokken
Nadelen
 • Zeer groot
 • Zeer luidruchtig

Het voordeel van deze waterkoelsystemen is hun koelcapaciteit, want geen enkel ander model kan bogen op zo’n hoge koelcapaciteit. Hierdoor zijn modellen met 360 millimeter radiatoren geschikt voor gebruikers die hun CPU willen overklokken, bijvoorbeeld, want dit proces genereert zeer sterke afvalwarmte.

Koopcriteria

: Je kunt

deze factoren

gebruiken

om waterkoelers te vergelijken en te evalueren

In dit deel laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om waterkoelers te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het je gemakkelijker het juiste apparaat te kiezen. De nadruk ligt op de volgende criteria

 • Aantal ventilatoren
 • Geschikte stopcontacten
 • Koelcapaciteit
 • Volume
 • Snelheid
 • Onderhoud
 • Thermische verbinding

In de volgende paragrafen leer je enkele details over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Aantal ventilatoren

Ventilatoren bevinden zich achter op de radiator om het water te koelen. Natuurlijk geldt hier de regel: Hoe meer, hoe beter – maar de kwaliteit van de fans moet ook goed zijn. Bovendien kunnen meerdere ventilatoren onder bepaalde omstandigheden het geluidsniveau verhogen. Maar de koelprestaties zijn beter. De waterkoelsystemen die op deze pagina worden voorgesteld hebben tot 4 ventilatoren.

Geschikte sockets

Voordat je een PC waterkoelsysteem koopt, moet je beslist je bestaande socket controleren. Maar pas op: niet elk koelsysteem werkt met elke processor socket.

Koelcapaciteit

Het belangrijkste criterium om een waterkoelsysteem te kopen is natuurlijk de koelcapaciteit. Je kunt dit vooral zien aan de grootte van de radiator. Hoe groter de radiator, hoe beter de koelprestaties, want er is meer koeloppervlak beschikbaar. De radiatorgrootte vind je in de productdetails.

Volume

Een heel belangrijk criterium voor kopers van een waterkoelsysteem is, natuurlijk, het volume. Dit wordt vaak aangegeven in decibels, maar op andere sites vind je ook vaak het cijfer “sone”. Hoe hoger het decibelgetal, hoe hoger het volume dat het toestel uitzendt.

Situatie Decibel
Gehoorgrens 0 db
Ver ruisen van bladeren 10 db
Stil lawaai in TV studio 20 db
Rustige slaapkamer ’s nachts 30 db
Rustige bibliotheek 40 db

De waterkoelers op deze bladzijde hebben allemaal een geluidsniveau rond 30 dB. Zoals je aan de tabel kunt zien, is dit heel zacht en nauwelijks hoorbaar.

Snelheid

De snelheid vertelt je hoeveel omwentelingen per minuut de pomp maakt. Dit kan variëren naargelang de instelling en de belasting. Daarom geven de productdetails op deze pagina vaak een bereik voor de pomp aan (bv. 500-1500 tpm). Zo kun je direct zien wat voor prestaties de pomp van het waterkoelsysteem heeft.

Onderhoud

Veel waterkoelsystemen worden tegenwoordig als onderhoudsvrij verkocht. Dit betekent dat je je waterkoeler installeert en er voorlopig niets meer mee te maken hebt. Niettemin raden we je aan het water ongeveer een keer per jaar te controleren en het zo nodig te vervangen.

Thermische verbinding

Thermische verbinding verbetert de warmteoverdracht tussen de chip en het koellichaam. In het beste geval is de thermische verbinding al door de fabrikant aangebracht of bij de levering inbegrepen. Zo hoef je je er geen zorgen over te maken. Bij alle producten op deze website is de pasta al aangebracht of bij de levering inbegrepen.

Wetenswaardigheden over waterkoelers

Hoe werkt een PC waterkoeler?

Waterkoeling is een efficiënte manier om de in een PC opgewekte warmte op de best mogelijke manier af te voeren. Naarmate de componenten in een PC krachtiger worden, ontstaat onvermijdelijk meer warmte. Om vooral de CPU en de grafische kaart tegen kortsluiting te beschermen, moeten ze goed gekoeld worden. https://www.technikhiwi.de/grafikkarte-test/ Een waterkoelsysteem is een op zichzelf staand circuit. Een waterkoelsysteem bestaat uit de volgende onderdelen

 • Pomp
 • Koeling onderdelen
 • Radiator
 • Expansievat

De pomp zorgt voor een gestage waterstroom. Het heeft een inlaat en een uitlaat. Een kleine motor drijft een schroef aan die het water van de inlaat naar de uitlaat leidt en zo naar het volgende deel van de kringloop. Van de pomp gaat het water naar het eerste koelblok (vaak de CPU). Elk koelblok heeft ook een ingang en uitgang. Het water stroomt door dit blok en absorbeert de warmte. Het nu verwarmde water moet weer afgekoeld worden – dit gebeurt in het volgende onderdeel. De radiator zorgt ervoor dat het verwarmde water weer afgekoeld wordt. Daartoe stroomt het door verschillende koperen buizen en wordt het weer afgekoeld door ventilatoren die aan de buitenkant van de radiator bevestigd zijn. Het laatste deel van het circuit is het expansievat. Deze is verantwoordelijk voor de regulering van de resulterende luchtdruk. Overtollige lucht komt hier ook terecht. Het water keert na het expansievat terug naar de pomp en de cyclus begint opnieuw.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.dirks-computerecke.de/hardware/anleitung-wasserkuehlung-einbauen.htm [2] http://www.ocinside.de/modding/wasserkuehler_d/ [3] [4] http://www.pcgameshardware.de/Wasserkuehlung-Hardware-217994/Tipps/Bauen-Anleitung-Zusammenstellen-1145928/ Foto bron: rawgroup / 123RF

Recensies