Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

27Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle wegwerpcamera’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste wegwerpcamera voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een wegwerpcamera wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Wegwerpcamera’s maken het mogelijk om snel foto’s van goede kwaliteit te maken tegen een lage prijs. Vergeleken met dure digitale camera’s zijn wegwerpcamera’s licht, compact en gemakkelijk in het gebruik.
 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen wegwerpcamera’s met en zonder flitser. Beide varianten zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen en toepassingen.
 • Wegwerpcamera’s met flits zijn zeer geschikt voor gebruik binnenshuis, bijvoorbeeld op feestjes. Anderzijds zijn wegwerpcamera’s zonder flits geschikt voor buiten- of onderwaterfotografie.

Beste Wegwerpcamera: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wegwerpcamera koopt

Wat zijn de algemene voordelen van wegwerpcamera’s boven gewone camera’s?

In tegenstelling tot gewone digitale camera’s zijn wegwerpcamera’s klein en compact en perfect om mooie herinneringen te maken met dierbaren. Door de kleine sensor kun je van de kwaliteit van de kleurenfoto’s niet zo veel verwachten als van digitale foto’s. Wees je ook bewust van de foto’s die je neemt en besef dat je niet meer dan 30 foto’s ter beschikking zult hebben.

Einwegkamera Gelb

Natuurlijk kunnen wegwerpcamera’s niet concurreren met echte camera’s, maar ze zijn een prima alternatief als je alleen maar een paar foto’s als souvenir wilt maken. (Image source: Mahir Uysal / unsplash.com)

Omdat de wegwerpcamera geen beeldscherm heeft, kun je alleen maar hopen dat je foto’s goed uitvallen. Aan de andere kant zijn digitale camera’s veel duurder en kostbaarder, waardoor je bepaalde foto’s liever niet maakt en de camera spaart.

Wist je dat fabrikanten, omdat ze milieuvriendelijk zijn, verzekeren dat alle onderdelen gerecycleerd worden? Ze hebben recyclingsystemen opgezet en zeggen dat ze de resten van de camera’s terugkrijgen van de fotolabs om opnieuw gebruikt te worden.

Welke kwaliteit hebben wegwerpcamera’s en hoe lang gaan ze mee?

Wegens de lagere aankoopprijs moet niet te veel verwacht worden van de kwaliteit van de wegwerpcamera. Het technische binnenwerk is niet toereikend om ruisvrije, pixelvrije foto’s te maken. De resolutie is niet best, de lens heeft geen zoom en de ISO waarde is ook beperkt. Het onderwerp is echter altijd duidelijk herkenbaar en volmaakt geschikt voor snapshots. Zoals de naam al zegt, kan de camera maar één keer gebruikt worden en moet hij na het eerste gebruik gerecycleerd worden. Zijn er ook camera’s voor eenmalig gebruik waarbij je je eigen ontwerp kunt kiezen? In principe zijn wegwerpcamera’s altijd heel smaakvol vormgegeven. Er zit steeds een eigen film onder het doorzichtige plastic deksel. Je kunt je camera ook laten bedrukken met je eigen ontwerp. Je kunt de folie gemakkelijk verwisselen en omwisselen. Vooral bij speciale gelegenheden zal een passend ontworpen fototoestel niet vergeten worden.

Welke accessoires heb ik nodig naast de aanschaf van een wegwerpcamera?

Dat hangt helemaal af van de soort camera die je kiest. In principe moet je er altijd voor zorgen dat je film hebt. Dat is het belangrijkste. Je kunt kiezen tussen zwart-wit en kleurenfilm. Als je een camera zonder flitser hebt, moet je niet vergeten voor de juiste lichtomstandigheden te zorgen en de juiste uitrusting (lamp) te hebben. Je kunt je camera ook beschermen met een beschermhoes.

Deze zijn een goed alternatief, vooral als je natuurfoto’s maakt en je camera wilt beschermen. Camera’s die geschikt zijn voor feestjes worden vaak geleverd met een handleiding om het de gasten gemakkelijk te maken ze te gebruiken.

Als je je camera’s bij speciale gelegenheden wilt gebruiken, kun je ook bijpassende ontwerpfolies kopen, bijvoorbeeld voor bruiloften. Dit maakt de foto-ervaring nog gedenkwaardiger.

Kan ik mijn eigen camera maken?

Als je de tijd en het geduld hebt, kun je natuurlijk je eigen individuele wegwerpcamera maken. Om dit te doen moet je “lege” wegwerpcamera’s organiseren en ze zelf met film laden, zodat je zelf controle hebt over het aantal opnamen en de ISO. Je kunt op online platforms of op rommelmarkten ook meetzoekercamera’s uit de jaren ’80 kopen, dat zijn producten met autofocus en flitser. Ze kosten ongeveer 5 tot 10 euro. Alles wat je nodig hebt zijn batterijen en film.

Person hält eine Einwegkamera

Bij wegwerpcamera’s moet je vooral zoeken naar een flitserfunctie, want die verbetert vaak de foto’s. (Image source: Azfan Nugi / unsplash.com)

Zodra de camera gebruikt is, moet je hem zo snel mogelijk naar het fotolab brengen om je voltooide foto’s te laten ontwikkelen. Vooral als je veel camera’s nodig hebt, bouwen veel mensen hun eigen camera, wat ook veel goedkoper is.

Besluit: Welke soorten wegwerpcamera’s zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten wegwerpcamera’s

 • Onderwater wegwerpcamera
 • Feestcamera / bruiloftscamera
 • Wegwerpcamera met flitser

Bij elk van deze mogelijkheden is het eindproduct anders, wat individuele voor- en nadelen met zich meebrengt. Afhankelijk van je fotobehoeften en de omstandigheden waarin je je camera wilt gebruiken, moet je zeker een keuze maken tussen deze mogelijkheden. Om je te helpen hebben we de verschillende soorten op een rijtje gezet met hun respectieve voor- en nadelen.

Hoe werkt een onderwatercamera en wat zijn de voor- en nadelen?

Wegwerp onderwatercamera’s maken foto’s van het grote onderwaterleven voor weinig geld. Vergeleken met onderwatercamera’s die vaker gebruikt kunnen worden, is de prijs van de meeste modellen bijzonder indrukwekkend. De foto’s zullen wat korrelig zijn, maar je kunt ze bij zonnig weer maken zonder er al te veel bij na te denken en je foto’s zullen onder water niet onscherp zijn. [/procon]

Voordelen
 • Compact
 • Goedkoop
 • Geen onscherpte
Nadelen
 • Beeldkwaliteit

Met afmetingen van 7,0-10 x 13-15 x 4-5 cm en een gewicht van 170 tot 200 gram, past de minicamera in elke strandtas. Helaas hebben de foto’s een lichte blauwzweem, wat een tekortkoming is die je echt kunt verwachten van een camera voor minder dan 20€.

Wat onderscheidt een wegwerp-feestcamera en wat zijn de voor- en nadelen?

De markt biedt nu een ruime keuze aan verschillende wegwerpcamera’s, wat de keuze soms moeilijk maakt. Feestcamera’s of vaak ook trouwcamera’s herken je onmiddellijk aan hun vormgeving. Ze zijn vaak flitsend, kleurrijk, opvallend en met een patroon dat bij het feest past. Bruiloft camera’s hebben vaak ringen, witte duiven of harten op de buitenste film gedrukt.

Voordelen
 • Opvallend ontwerp
 • vaste prijzen
Nadelen
 • Beelden alleen zichtbaar voor gasten na ontwikkeling

Natuurlijk kun je het ontwerp ook zelf maken. Online aanbieders hebben intussen veel mogelijkheden geschapen. Maar afgezien van het ontwerp zijn feestcamera’s vaak als set verkrijgbaar, omdat het kopen van afzonderlijke camera’s voor een evenement niet winstgevend zou zijn. Afgezien daarvan zijn feestcamera’s niet anders dan eenvoudige wegwerpcamera’s. Wat foto’s betreft, is het de moeite waard te vermelden dat een gewone film kleurenfoto’s bevat, maar er kan ook onderscheid gemaakt worden tussen zwart-wit.

Hoe werkt een wegwerpcamera met flitsfunctie en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste modellen hebben een flitsfunctie, die ook foto’s van betere kwaliteit oplevert. Deze moet meestal opgeladen worden en kan niet gedeactiveerd worden. Het bereik is meestal ook maar twee tot drie meter. Natuurlijk zijn er ook modellen zonder flitsfunctie. Deze modellen zijn goedkoper en vaak ouder. Ze kunnen alleen bij zonneschijn gebruikt worden en geven ook vaak onscherpe opnamen. Daarom worden ze meestal niet aanbevolen.

Voordelen
 • Geschikt voor binnenopnamen
Nadelen
 • Flitser altijd geactiveerd
 • Alleen voor buitenopnamen
 • Onscherpe foto’s

In principe moet je weten dat de camera zonder flitser het meest geschikt is voor buitenopnamen in de zon. Wil je foto’s maken op een afgesloten plaats, dan raad ik je aan te kiezen voor de wegwerpcamera met flitser.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om wegwerpcamera’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om wegwerpcamera’s te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald voorwerp geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Compactheid / Gewicht
 • Flitsfunctie
 • Ontwerp
 • Werkingssfeer
 • Onderwaterfunctie

In de volgende paragrafen lees je meer over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt begrijpen.

Compactheid / gewicht

Je moet goed kijken naar de afmetingen en het gewicht van de wegwerpcamera. Vooral als het om wegwerpcamera’s gaat, moeten ze zo klein, licht en compact mogelijk zijn.

Film

Je kunt je eigen camera maken met een oude meetzoeker camera plus batterijen en film. (Beeldbron: Markus Spiske / unsplash.com)

Want als we hem weer vergelijken met een spiegelreflexcamera, kan vooral dit beslissingscriterium voordelig zijn. Professionele camera’s zijn vaak te zwaar en ongemakkelijk om de hele tijd mee te nemen. Als je een wegwerpcamera vooral voor feestelijke gelegenheden wilt gebruiken, moet hij zo licht mogelijk zijn. Evenzo als je op reis bent en je camera met zo weinig mogelijk ruimte moet opbergen. Merk verder in de productbeschrijvingen op dat het gewicht altijd geldt voor de camera set en niet voor een enkele camera.

Flitsfunctie

Zoals je gemerkt zult hebben, hebben de meeste wegwerpcamera’s een interne flitser. En niet zonder reden. Foto’s die met een flits gemaakt zijn, zijn veel beter van kwaliteit dan foto’s die zonder flits gemaakt zijn. In uitzonderlijke gevallen zul je geen verschil merken, bijvoorbeeld op een heldere zonnige dag. Maar zodra je binnenshuis foto’s maakt, bijvoorbeeld op een feestje, zul je merken dat een flitser veel waard kan zijn. Het maakt de foto’s minder pixelig en geeft je een scherper beeld van je onderwerpen. Het is belangrijk dat je de flitser geactiveerd hebt als je opnamen maakt. Helaas weten maar weinig mensen dit. Dit kan erg vervelend zijn omdat je er pas achter komt als de foto’s ontwikkeld zijn, d.w.z. als het al te laat is. Zorg dat je naast de flitser ook de juiste kleurenfilm hebt. Maar maak je geen zorgen, bijna alle wegwerpcamera’s hebben een interne flitser, die bij het maken van foto’s heel waardevol is.

Ontwerp

Je vraagt je misschien af hoe het ontwerp je aankoopbeslissing kan beïnvloeden. Maar in veel gevallen kan vormgeving heel bepalend zijn. Om te beslissen over de relevantie van de vormgeving, moet je eerst duidelijk weten voor welke gelegenheid je je camera wilt gebruiken. Zoek je een camera voor privégebruik, dan volstaat een camera met een onopvallende en eenvoudige vormgeving. Tenzij het ontwerp voor jou persoonlijk een grote rol speelt. Zoek je echter een camera voor speciale gelegenheden, dan raad ik je aan een wegwerpcamera te zoeken met een ontwerp dat zo opvallend en toepasselijk mogelijk is. Verschillende leveranciers hebben nu wegwerpcamera’s uitgebracht met een grote verscheidenheid aan ontwerpen. Je kunt dan het exemplaar kiezen dat bij je gelegenheid past. Je kunt nu echter je eigen ontwerp kiezen en ontwerpen. Verschillende platforms bieden hiertoe de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld huwelijkscamera’s vinden met bijpassende motieven, zoals ringen, duiven of rozen. Maar er zijn ook camera’s met ballonnen, taarten, enz. voor gewone feestjes. Vooral voor de gasten kan dit een heel aardig gebaar zijn en kleine dingen bijzonder maken.

Scope

Bij de hier genoemde producten zul je zeker gemerkt hebben dat de meeste een set omvatten. Dit betekent dat je verschillende wegwerpcamera’s tegelijk kunt kopen. Dit heeft bijvoorbeeld het voordeel dat je veel geld bespaart als je meerdere camera’s nodig hebt. Maar nu is de vraag, wanneer zal dit ooit gebeuren? En hier komen we weer terug op de bekende plaatsen, zoals bruiloften e.d. Vaak hebben de bruid en bruidegom het fabelachtige idee om elke gast zo’n camera te geven, zodat ze hun favoriete momenten kunnen vastleggen. Maar als je veel gasten hebt, kan dit een kostbare aangelegenheid zijn en zou je moeten overwegen om voor dat geld een professionele fotograaf in te huren.

Frau macht Bild mit Einwegkamera

Wegwerpcamera’s hebben een houdbaarheidsdatum en kunnen maar een beperkte tijd gebruikt worden. (Image source: unsplash.com / Alberico Bartoccini)

Als je echter geen feest gepland hebt, maar zo’n lot nodig hebt voor persoonlijk gebruik, wees je er dan van bewust dat niet alle wegwerpcamera’s een oneindige houdbaarheid hebben. Veel camera’s hebben een houdbaarheid van een jaar en moeten dus niet in het groot gekocht worden. In dit geval is elke camera beschikbaar in een enkele set.

Onderwaterfunctie

Zoals je gemerkt zult hebben, is slechts een minderheid van de genoemde producten geschikt voor onderwaterfotografie. De meeste producten zijn niet waterdicht en moeten dus tegen water beschermd worden en alleen in droge omstandigheden gebruikt worden. Natuurlijk kun je nog steeds onderwatercamera’s kopen om je mooiste momenten van kleurrijke koraalriffen en gevarieerde vissen vast te leggen. Men kan echter ook zeggen dat er al een achteruitgang is in het aantal onderwatercamera’s op de markt. Dit komt omdat professionele duikers nu digitale camera’s gebruiken en graag meer investeren, omdat ze toch vaker onder water zijn. Maar als je maar af en toe duikt, is het nauwelijks de moeite waard om veel geld te investeren. En speciaal voor deze situaties zijn, ondanks de groeiende markt, de goede oude onderwatercamera’s nog steeds aan te bevelen. Wat kwaliteit betreft zijn deze ook erg goed, want de ingebouwde flitsfunctie zorgt ook hier voor scherpe opnamen.

Wetenswaardigheden over wegwerpcamera’s

Hoeveel foto’s kan ik met een wegwerpcamera maken en laten ontwikkelen?

Gemiddeld kun je niet meer dan 27 foto’s maken. Als je eenmaal een foto genomen hebt, kun je hem daarna niet meer bekijken, bewerken of wissen. Je kunt het alleen maar ontwikkelen en verrast zijn als het een succes wordt of niet. Mislukkingen kunnen pas weggegooid worden als je betaald hebt voor de ontwikkeling en je foto’s in druk verschijnen.

Hoe krijg ik de foto’s ontwikkeld als de film vol is?

Omdat de foto’s alleen analoog en niet digitaal gemaakt werden, moet de film direct naar de dichtstbijzijnde drogist gebracht worden en daar opgehaald worden. Dit is een voordeel van digitale camera’s, waarvan de eigenaars hun digitale foto’s vanuit het comfort van hun eigen huis kunnen versturen.

Kamera

Het duurt meestal ongeveer vijf werkdagen om je foto’s te ontwikkelen. Eenmaal ontwikkeld kun je je film bewaren en de foto’s op elk moment opnieuw laten ontwikkelen.(Foto: Malte Wingen / unsplash.com)

Wat zijn de beste gelegenheden

om een wegwerpcamera te gebruiken? Wegwerpcamera’s worden gebruikt als er een unieke gelegenheid is die je wilt vastleggen. Bijvoorbeeld als je gaat onderzeeduiken, op reis gaat of zelfs op je bruiloft. Veel bruidsparen komen dan op het idee om elk van hun gasten een wegwerpcamera te geven en de foto’s als souvenir te laten ontwikkelen. Sommige amateurfotografen gebruiken ook wegwerpcamera’s bij concerten of festivals, waar veel stof en vuil in de lucht zit dat een gewone digitale camera zou kunnen beschadigen. Bovendien is het altijd geschikt als geschenk door een mooie verpakking te kiezen met een bijpassend ontwerp, misschien in vintage stijl.

Hoe wordt een wegwerpcamera gemaakt?

De eerste wegwerpcamera’s (productnaam Quicksnap) werden door Fujifilm ontwikkeld en op de markt gebracht. Ze bestonden uit een strak vastgelijmd kartonnen omhulsel met een vast-scherp plastic objectief en een eenvoudige zoeker. Later volgden modellen met geïntegreerde flitser. Tegenwoordig worden wegwerpcamera’s door veel fabrikanten aangeboden; ze komen grotendeels overeen met het door Fuji ontwikkelde ontwerp. Ze gebruiken meestal 35mm film met 27 beeldjes, af en toe ook pocketfilm, die tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt wordt.

Wist je dat een nieuwere variant van de wegwerpcamera de digitale wegwerpcamera is? Behalve de ontspanknop hebben de huidige modellen ook een zoomfunctie en de mogelijkheid om foto’s te wissen. Dit kan je op de lange duur geld besparen omdat je geen onscherpe foto’s meer hoeft te ontwikkelen.

Hoe lang bestaan wegwerpcamera’s al?

De eerste volledig recyclebare wegwerpcamera werd in 1986 door Fujifilm ontwikkeld en op de markt gebracht. Wegwerpcamera’s zijn populair geworden als “gelegenheidscamera’s” voor kiekjes en “reservecamera’s” (bv. in de auto bij een ongeluk). Individueel bedrukt zijn ze ook wijdverbreid als relatiegeschenk. De Duitse journalist Philipp Abresch gebruikte de verhoudingsgewijs lage prijs van wegwerpcamera’s in verscheidene projecten voor “fotojournalistiek van onderaf”. In 1999 deelde hij wegwerpcamera’s uit aan kinderen in Kosovo. Dit werd in 2002 gevolgd door een project in samenwerking met GTZ onder beschermheerschap van Yoko Ono. Wegwerpcamera’s werden op 30 april uitgedeeld aan ongeveer 500 kinderen in 45 landen met het verzoek er foto’s mee te maken. Dit resulteerde in de reizende tentoonstelling “Imagine, your photos will open my eyes”. Begin 2004 deelde Abresch 170 wegwerpcamera’s uit aan kinderen, jongeren en Amerikaanse soldaten in Bagdad. Er werden meer dan 3500 foto’s gemaakt.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] Daub, B. (2012): Gute Fotos – simple Technik: Fotografieren ohne Hightech. Dpunkt Verlag. [2] Walter, T. (2005): Entwicklung der Fotografie. In: MediaFotografie – analoog en digitaal. X.media.pers. Springer, Berlijn, Heidelberg. [3] Adler, A. (2012): Kreativer fotografieren: Hoe je oog te trainen en motieven te ontdekken. Ideeën ontwikkelen en uitvoeren. Met praktische aanwijzingen en opdrachten. Schlütersche Verlag. [4] http://www.fotografische.de/kameras/einwegkamera/ [5] http://einwegkamera-hochzeit.net/2016/05/20/haeufige-fragen-zur-einwegkamera/ Photo credit: Pixabay.com / Pexels

Recensies