Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

37Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

126Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle wereldontvangers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste wereldontvanger voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een wereldontvanger wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een wereldontvanger is de juiste keuze voor jou als je internationale radio wilt ontvangen waar je ook bent.
 • De sterke punten van zulke draagbare radio’s zijn draagbaarheid en technisch zeer goede radio-ontvangst.
 • Basisradio’s voor eenvoudig radio luisteren zijn verkrijgbaar voor slechts €15. Voor hobbyisten zijn er top-of-the-range modellen die meer dan €300 kunnen kosten.

Beste Wereldontvanger: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wereldontvanger koopt

Wat is een wereldontvanger

? Wereldontvangers zijn speciale radio’s die kortegolffrequenties kunnen ontvangen. Je kunt ze gebruiken om radiozenders over de hele wereld te ontvangen, waar je ook bent. Met behulp van analoge frequentieschalen of digitale invoer is het dus mogelijk radiozenders te ontvangen, niet alleen uit de verste uithoeken van de wereld, maar ook in de verste uithoeken van de wereld.

Met een wereldontvanger kun je via kortegolffrequenties wereldwijde radiozenders ontvangen.

Er zijn twee soorten wereldontvangers. Ten eerste zijn er draagbare radio’s waarmee je op vakantie naar plaatselijke radiozenders kunt luisteren. Tegenwoordig is dit ook mogelijk via het internet, maar omdat een stabiele internetverbinding op reis vaak niet mogelijk of te duur is, hebben wereldontvangers hier duidelijke voordelen door hun kortegolfontvangst. Ten tweede zijn er stationaire apparaten die vooral voor hobbyisten aan te bevelen zijn. Ze kunnen gebruikt worden om wereldwijd op radiozenders af te stemmen op een frequentiebereik met enkele cijfers achter de komma.

Welke functies hebben wereldontvangers eigenlijk?

Wereldontvangers zijn speciale radio’s die kortegolffrequenties kunnen ontvangen. Je kunt ze gebruiken om radiozenders over de hele wereld te ontvangen, waar je ook bent.

Met analoge frequentieschalen of digitale invoer kun je niet alleen radiozenders uit de verste uithoeken van de wereld ontvangen, maar ook in de verste uith oeken.

Met de wereldontvanger kun je radiozenders afstemmen op een frequentiebereik dat tot op enkele decimalen nauwkeurig is. (Image source: pixabay.com / dagrega)

Wanneer is een wereldontvanger de juiste keuze?

Er zijn twee soorten wereldontvangers. Ten eerste zijn er draagbare radio’s waarmee je op vakantie naar plaatselijke radiozenders kunt luisteren. Tegenwoordig is dit ook mogelijk via het internet, maar omdat een stabiele internetverbinding op reis vaak niet mogelijk of te duur is, hebben wereldontvangers hier duidelijke voordelen door hun kortegolfontvangst.

Wereldontvangers zijn er als stationaire toestellen, die worden aanbevolen voor hobbyisten, en als draagbare portofoons, die geschikt zijn voor vakanties.

Ten tweede zijn er stationaire radio’s die speciaal aanbevolen zijn voor hobby-technici. Ze kunnen gebruikt worden om wereldwijd op radiozenders af te stemmen op een frequentiebereik met enkele cijfers achter de komma. Als je in een van deze twee categorieën past, dan is een wereldontvanger precies iets voor jou! Wereldontvangers zijn niet geschikt voor mensen die onderweg naar hun eigen muziek willen luisteren. Voor dit doel moeten gettoblasters of Bluetooth luidsprekers gebruikt worden.

Besluit: Welke soorten wereldontvangers zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten wereldontvangers

 • Draagbare wereldontvanger
 • Stationaire wereldontvanger

Wereldontvangers zijn speciale radio’s die kortegolffrequenties kunnen ontvangen. Een wereldontvanger is de juiste keuze voor je als je naar radiozenders uit de hele wereld wilt luisteren of als je op vakantie bent. Zo kun je ook tijdens je zomervakantie vanuit huis naar je favoriete radiozenders luisteren. Om je te helpen beslissen hebben we de twee modellen op een rijtje gezet met hun voordelen en nadelen.

Hoe werkt een draagbare wereldontvanger en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Met een draagbare radio kun je op vakantie zonder ruis naar je plaatselijke radiozenders luisteren. Met deze wereldontvanger heb je technisch zeer goede ontvangst. Je kunt ook naar de radio luisteren via het internet, maar de internetverbinding is niet overal beschikbaar of is niet sterk genoeg.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Luister naar radiozenders thuis op vakantie
 • Zeer goede radio-ontvangst
Nadelen
 • Beperkte ontvangst met goedkope modellen

Met de draagbare draagbare radio kun je dus niet alleen radiozenders uit de meest afgelegen uithoeken van de wereld ontvangen, maar ook in de meest afgelegen uithoeken van de wereld. Dit model is ook betrekkelijk goedkoop – zulke wereldontvangers zijn verkrijgbaar voor slechts €15. Je moet echter wel een slechtere ontvangst verwachten met een goedkoper model.

Hoe werkt een stationaire wereldontvanger en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een stationair toestel is vooral aan te bevelen voor hobbyisten. Ze kunnen gebruikt worden om wereldwijd op radiozenders af te stemmen op een frequentiebereik met enkele cijfers achter de komma. Zo kun je alle zenders van de wereld ontvangen vanuit het comfort van je huiskamer.

Voordelen
 • Wereldwijde radiozenders kunnen opgeroepen worden
 • Voor hobbyisten
Nadelen
 • Niet echt draagbaar
 • Topmodellen tot 300€ en meer

Toch is dit apparaat eigenlijk alleen voor gebruik binnen de eigen vier muren, want draagbaarheid is er niet echt met een stationaire wereldontvanger. Topmodellen van dit type hebben ook hun prijs en kunnen tot 300€ en meer kosten.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.computerbild.de/artikel/avf-Ratgeber-Kurse-Audio-So-hoeren-Sie-weltweit-Radio-3085068.html [2] https://www.funkberatung.de/weltempfaenger.html [3] http://www.radiomuseum.org/forum/zenith_trans_oceanic_die_ersten_weltempfaenger.html Foto bron: pixabay.com / igorovsyannykov

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies