Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

3Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

We weten dat het hebben van een videospelconsole iets basaals is voor elke videospel liefhebber en daarom willen we je de beste Xbox 360 voorstellen met gedetailleerde informatie, zodat je de beste optie kunt kiezen.

Ben je een Microsoft fan en zoek je een oude console? Of misschien zoek je een goedkopere console… Wat de reden ook is, maak je geen zorgen, hier vind je de meest complete informatie over de Xbox 360, de verschillende modellen en de beste opties die je op de markt kunt vinden.

We vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de producten die je wilt kopen. We gaan je dus begeleiden om te leren wat een Xbox 360 is en hoe hij werkt. Aarzel niet en doe met ons mee aan deze recensie!
Belangrijk om te weten

 • De Xbox360 is een spelcomputer voor het spelen van videospelletjes en multimedia-inhoud, ontwikkeld door Microsoft, die de online spelmodus consolideerde, en ook het downloaden van videospelletjes via de online winkel implementeerde.
 • Deze console heeft een groot aantal modellen, zes om precies te zijn. De Xbox360 Core, Arcade, Premium, Elite, Slim en E werden allemaal door Microsoft uitgebracht in een tijdsspanne van acht jaar (2005-2013).
 • Er zijn verschillende aankoopfactoren waarmee je rekening moet houden, zoals de opslag van de modellen, de exclusiviteit van de spellen waartoe je toegang hebt en de beperkte edities die momenteel erg gewild zijn.

Beste Xbox 360: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over de Xbox 360

Om een Xbox 360 te kopen moet je precies weten wat het is en hoe het werkt, dus willen we je alles uitleggen wat je moet weten om je aankoop te doen. Van de eigenschappen, tot de belangrijkste voordelen van het bezit ervan, wil je weten wat ze zijn? Ga dan met ons verder.

De Xbox360 is een spelcomputer voor het spelen van videospelletjes en multimedia-inhoud, ontwikkeld door Microsoft en die de online spelmodus consolideerde. (Foto: Nicolas Gras/ Unsplash.com)

Wat is de Xbox 360?

De beroemde Xbox360 is een spelcomputer waarvan het hoofddoel het spelen van videospelletjes via een schijflezer is. Bovendien kun je met de software videoweergave en film streaming toepassingen downloaden, zoals Netflix, Youtube, HBO Go en Crunchyroll om er een paar te noemen. Het is een multifunctioneel en gemakkelijk te gebruiken product.

Tot welke generatie behoort de Xbox 360?

De Xbox 360 behoort tot de tweede generatie videospelletjesconsoles, ontwikkeld door Microsoft. Het werd in 2005 voor het publiek uitgebracht en heeft zes edities gehad, waarvan de laatste in 2013 verscheen. Hierdoor is de Xbox360 de console met het grootste aantal edities in de geschiedenis van de industrie, en een zeer veelzijdige.

Welke voordelen heeft de Xbox 360?

Het belangrijkste voordeel dat de Xbox biedt is het aantal speciale en beperkte edities dat hij heeft, en de enorme hoeveelheid spellen die voor het platform beschikbaar zijn. Fans van titels als Halo of Gears of War zullen het erg aantrekkelijk vinden te weten dat er exclusieve design edities van deze spellen zijn.

Behalve de exclusiviteit van de edities en het aantal spellen voor de Xbox 360, kan de console ook films afspelen en streaming diensten als Netflix, HBO Go en Crunchyroll bezetten. Dit is heel belangrijk, want zo kan de console als twee verschillende apparaten functioneren, wat je gemak en ruimtebesparing oplevert.

Voordelen
 • Multifunctionaliteit om spellen en multimedia-inhoud te spelen, Prijs van de spellen
 • Toegang tot speciale en beperkte edities
 • Aantal spellen beschikbaar voor het platform
 • Mogelijkheid om de Kinect sensor te installeren
Nadelen
 • Prijs van de console
 • Lage schermresolutie in vergelijking met nieuwere modellen
 • Mogelijke tekorten aan het product
 • Misbruik van het product kan visuele gevolgen hebben

Xbox360 modellen – Waar moet je op letten?

Zoals gezegd is de Xbox360 de spelcomputer met het grootste aantal modellen, die elk een vooruitgang in technologie en gebruiksgemak vertegenwoordigen, maar hoe weet ik welke de juiste voor mij is? Het is een vraag die je moet stellen voor je de jouwe koopt. Hier leggen we elk model in detail uit.

Xbox360 Core. Dit was het eerste Xbox360 model dat in de verkoop ging. Hij is wit van kleur en heeft een composiet videokabelsysteem, waardoor hij alleen SDTV resoluties aankan. Voor de eerste console van Microsofts tweede generatie bracht hij grote veranderingen.

Xbox360 Arcade. De opvolger van het Core model verschilt in die zin dat hij nu een HDMI ingang voor HD resolutie bevat. Hij heeft ook een geheugenschijf van 256 MB, waardoor hij veel meer informatie kan opslaan dan het vorige model.

Xbox360 Premium. Het Premium model onderscheidde zich doordat het als eerste een uitneembare harde schijf had, die aanvankelijk 20 GB was en later werd uitgebreid tot 60 GB om gedownloade inhoud op te slaan. Hij heeft ook een HDMI ingang voor HD resolutie.

Xbox360 Elite. Het belangrijkste kenmerk van het Elite model is dat er een 120 GB SATA harde schijf bij zit, waarop je veel meer gegevens kunt opslaan dan op het Premium model. Dit model is er ook in het zwart, net als de draadloze controller.

Xbox360 Slim en E. Dit zijn de nieuwste modellen van de spelcomputer en ze worden gekenmerkt door harde schijven van respectievelijk 250 GB, 320 GB en 500 GB, zodat je met een betere snelheid kunt werken, vooral met zware spellen. De ventilatie is ook verbeterd en het ontwerp is veel lichter dan de vorige modellen.

Xbox360 Core Xbox360 Arcade Xbox360 Premium Xbox360 Elite Xbox360 Slim Xbox360 E
HD resolutie No Ja, apart bekabeld Ja, met aparte kabel Ja Ja Ja
Geheugen en opslagcapaciteit No 256MB 20GB en 60GB 120GB 250GB en 320GB 500GB

Invloed van de console

De Xbox 360 is een console die invloed had op de videospelletjesindustrie, want met deze generatie werd online gamen meer gewoon en begon men spellen te kopen via download uit de online winkel. Veel ontwikkelaars pasten videospelletjes aan deze mogelijkheden aan.

Online mode. Misschien wel de meest vernieuwende eigenschap van de spelcomputer was dat hij verbinding kon maken met het internet en de gebruiker de mogelijkheid bood om online te spelen met mensen over de hele wereld. Veel titels zoals Halo, Gears of War en Call of Duty werden nog populairder dankzij deze spelstand.

Spellen downloaden. Toen de console ontwikkeld begon te worden met harde schijven vanaf 120 GB, werd het gemakkelijker om spellen uit de Xbox online winkel te kopen en ze te downloaden. Dit maakte het veel gemakkelijker om spellen te verwerven, want het gaf toegang tot die spellen die moeilijk via fysieke schijf te verkrijgen waren.

Aankoopcriteria

We vertellen je nu op welke factoren je moet letten bij de aankoop van je Xbox 360, zodat je de verschillende verkrijgbare modellen kunt vergelijken en beoordelen. Noteer deze informatie, want ze kan het verschil maken tussen tevreden zijn met je aankoop of een slechte ervaring hebben.

Resolutie

De resolutie van de verschillende Xbox 360 modellen is een belangrijk kenmerk om rekening mee te houden als je er een wilt kopen. Op deze console zijn er SDTV en HDTV resoluties, wat het verschil is tussen het bekijken van graphics in standaard kwaliteit en HD kwaliteit.

SDTV resolutie. Deze resolutie krijg je van je spelcomputer als je de bekende RCA kabels aansluit. Herinner je je die rode, witte en gele kabels? Wel, de Xbox360 heeft dit type aansluiting en als je hem daarmee op je TV aansluit krijg je een lage resolutie.

HDTV resolutie. Deze resolutie is mogelijk als je de Xbox360 via een HDMI kabel op de TV aansluit. Xbox 360 modellen hebben deze ingang, hoewel ze niet allemaal met een HDMI kabel geleverd worden, zodat je een aparte zult moeten aanschaffen als je van HD kwaliteit wilt genieten. Nieuwere modellen worden al met deze kabel geleverd.

Waarom is het belangrijk? Want niet alleen videospelletjes krijgen een enorme grafische upgrade, ook videoweergave en filmstreaming platforms maken hier gebruik van en het kan het verschil betekenen tussen wel of niet genieten van je favoriete film in hoge definitie.

Draadloze controllers kwamen in gebruik met de Xbox360 (Foto: kropekk_pl/ Pixabay.com)

Opslagcapaciteit

De belangrijkste factor bij de keuze tussen 360 modellen is de opslag en de rol daarvan bij de prestaties van de console en bij het downloaden en opslaan van gegevens, vooral omdat er een aanzienlijk verschil is tussen het eerste en het laatste model. Bedenk dit, de Xbox360 Arcade heeft slechts 256MB terwijl de Xbox 360 E al 500GB heeft.

Console prestaties. Hoe hoger de capaciteit, hoe sneller je Xbox360 werkt, dus dit wordt belangrijk, vind je niet? Denk dat het downloaden van één spel 20-30 GB in beslag neemt, dus als je meerdere spellen wilt downloaden en toch optimale prestaties van de console wilt hebben, heb je er een nodig met veel opslagruimte.

Download en gegevens. Verwar het downloaden van het spel niet met gegevens en opgeslagen informatie. Downloaden betekent dat je het digitale spel in je geheugen hebt en dat de informatie en gegevens in het geheugen worden opgeslagen, terwijl je voor het fysieke spel alleen de gegevens hoeft op te slaan, die tot 1 GB kunnen wegen.

Meegeleverde accessoires

De Xbox360 heeft verschillende accessoires die het gebruik van de console comfortabeler en eenvoudiger maken, en je ook meerdere functies met de beschikbare videospelletjes geven. Tot de populairste accessoires behoren de draadloze controllers, de koptelefoon met microfoon inbegrepen en de beroemde Kinect sensor.

Draadloze controller + toetsenbord. Dit is een accessoire dat fans van online spelen erg zullen waarderen. Wat is het? Het is een controller die tussen de joysticks een QWERTYUIP toetsenbord bevat en je in staat stelt gemakkelijk en vooral snel met je vrienden te chatten zonder de toetsen met de joystick te hoeven kiezen.

Hoofdtelefoon met microfoon. De koptelefoon is een basisaccessoire voor soepel online gamen. Door de koptelefoon te gebruiken kun je midden in het spel naar je vrienden en collega’s luisteren en gemakkelijker aanwijzingen geven, dankzij de microfoon die hij heeft. Het is ongetwijfeld een van de meest gevraagde accessoires door veel gebruikers.

Kinect. Hoewel hierboven kort uitgelegd, is de Kinect een van de belangrijkste en noodzakelijkste om te begrijpen. Het is een langwerpige sensor in horizontale positie die de beweging voor zich waarneemt en de beweging van de gebruiker in het videospelletje nabootst, wat de mogelijkheden opent voor spelletjes die het lichaam als besturing gebruiken.

Exclusieve spelletjes

Het heeft geen zin een spelconsole te hebben als je geen toegang hebt tot de spelletjes die je wilt spelen, dit is een regel bij het kiezen van een spelconsole, je moet je altijd afvragen: Welke videospelletjes zal ik kunnen spelen? In dit deel lanceerde de Xbox360 een heleboel exclusives en nu vertellen we je welke de belangrijkste waren, per soort spel.

Shooter games. De kampioenen van het 360 platform en het populairst bij de gebruikers. Van dit soort spellen springen titels als de Halo saga (Halo 3, Halo Reach, Halo 4), Gears of War, Call of Duty en Left 4 Dead er uit. Het waren allemaal zeer bekende en veelgeprezen titels, maar vooral exclusief voor deze spelcomputer.

“Rollenspel” spellen. Binnen deze afdeling vinden we ook heel bekende titels. Dit soort spellen valt op door het verhaal van een personage te dragen en wordt meestal in derde persoon gespeeld. De bekendste titels waren The Witcher 2, Fabled 2 en Blue Dragon. Juweeltjes die alleen met een 360 te genieten zijn.

“Racing” spellen. Er zijn ook de snelheidsspelletjes of algemeen bekend als “race” spelletjes. In deze spellen is het de bedoeling de race te winnen in auto’s, motorfietsen of welk vervoermiddel dan ook. Exclusieve titels zijn o.a. Project Gotham Racing 4, Forza Motorsport 3 en Forza Horizon.

Exclusieve edities

Exclusieve edities lieten niet lang op zich wachten en de Xbox360 had er nogal wat. Verzamelaars zijn erg op deze spelcomputers gesteld en als je er een in je bezit hebt, raden we je aan de kans niet voorbij te laten gaan om hem te kopen. Maar welke waren de bekendste edities? Laten we eens kijken.

Xbox360 Slim editie Gears Of War. Deze editie van de 360 was een doorslaand succes en hoe kon het ook anders? Het ontwerp is bloedrood met zwart en het Gears of War doodshoofd logo. Je ziet ook de naam “Gears of War” naast de schijfuitwerper en hij heeft 320GB geheugen. Een absolute schoonheid.

Xbox360 Slim Halo Reach editie. Een andere uiterst populaire uitgave is de Halo Reach editie, die een van de bekendste spellen in de Halo saga was. Deze uitgave is zilverkleurig en heeft lijnen die het Halo ontwerp simuleren. De controller is ook in dezelfde kleur en heeft 250 GB opslagcapaciteit.

Xbox360 Slim Star Wars editie. Uit het verste melkwegstelsel komt deze Xbox360 editie die ronduit spectaculair is. Waarom? Want de console is ontworpen alsof hij niemand minder dan R2-D2 is, de beste droid in de saga volgens de ReviewBox redacteuren, en daarom een relikwie.

Dus nu weet je het, als je de volgende keer op het punt staat een Xbox 360 te kopen, vergeet dan niet deze recensie te bekijken om je de weg te wijzen, zodat je de optie kunt kiezen die het beste bij je past. We hopen dat je spoedig zult genieten van deze spelcomputer die een echte klassieker in de industrie is. Tot de volgende keer!

(Uitgelichte foto: Kamil S/ Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies