Laatst bijgewerkt: 05-12-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

35Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

227Verzamelde opmerkingen

Deuren die opengaan als je nadert, lichten die aan gaan als je de kamer binnenkomt of alle straatlantaarns die oplichten als het begint te schemeren. Het is geen tovenarij, het zijn bewegingsmelders. Deze elektronische apparaten hebben sensoren die elke beweging of verandering in het licht kunnen detecteren binnen het gebied waarin ze zijn geïnstalleerd.

Maar ze kunnen nog meer: de bewegingssensoren kunnen naast een ventilatie- of beveiligingssysteem worden geïnstalleerd, zodat deze worden geactiveerd zodra de sensor de beweging opmerkt. Dit is erg handig, omdat je zo de schakelaars niet hoeft aan te zetten. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over bewegingssensoren.
Belangrijk om te weten

 • Hoewel de belangrijkste functie van bewegingsmelders de veiligheid blijft, maken ze tegenwoordig als onderdeel van een alarmsysteem deel uit van deuren, openbare toiletten, kantoren en zelfs in woningen, om automatisch doorgangsgebieden zoals trappen of gangen te verlichten.
 • Met bewegingssensoren, in combinatie met een verlichtingssysteem, kun je het energieverbruik aanzienlijk verminderen, omdat het niet uitmaakt of je vergeet het licht uit te doen. Het is een perfecte aanwinst voor elk huis.
 • Bewegingsmelders zijn uitgerust met sensoren. Er zijn verschillende soorten bewegingssensoren en ze zijn elk geschikt voor een specifiek gebruik. Kijk goed naar de adviezen en aanbevelingen voordat je de juiste keuze maakt.

Onze selectie: De beste bewegingssensoren

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste bewegingssensoren die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte bewegingsmelder een stuk eenvoudiger.

De beste bewegingssensor voor buitengebruik

Bedien je buitenlampen automatisch door een Philips Hue beweginssensor toe te voegen aan je systeem. De Hue sensor voor buiten werkt op batterijen en is volledig draadloos, dus je kunt hem overal plaatsen. Zodra er iemand langsloopt, gaan je lampen aan.

Je hebt de Philips Hue bridge nodig om gebruik te kunnen maken van de Hue buitensensor. De sensor is bestand tegen elk weer. De sensor is makkelijk te bevestigen en te bedienen en je kunt hem plaatsen waar je maar wilt.

De beste bewegingssensor voor binnen

De Hue bewegingssensor van Philips werkt op batterijen en is dus volledig draadloos en overal in huis eenvoudig te installeren binnen enkele minuten. Je kunt tot 50 lampen en diverse accessoires verbinden met de Philips hue bridge.

Dankzij een geïntegreerde lichtsensor worden je lampen alleen ingeschakeld als dat nodig is. Sluit de Philips Hue motionsensor aan op je Philips hue bridge via de Philips hue-app.

De beste bewegingsmelder met LED lampen

Deze sensor solar lamp bestaat bestaat uit maar liefst 30 LED lampen. Hierdoor kan het dienen als een ideale tuinverlichting. De zonne-energie lampen zijn in de smaak bij mensen aangezien ze duurzaam zijn en bovendien nog mileuvriendelijk.

Iedere keer dat deze tuinlamp een beweging signaleert zullen de led lichten fel gaan schijnen. Buiten het feit dat het gebruik kan worden voor belichting voor de tuin, is het ook een stille alarm voor het geval iemand je tuin in sluipt in alle stilte. De lamp zal iedere beweging door de sensoren signaleren en direct schijnen.

De beste bewegingssensor met accu

Heb je weinig of slecht zicht rondom je huis wanneer het donker is? Installeer eenvoudig de LifeGoods buitenlamp met 97 LEDs 2-pack. De buitenlamp werkt op zonne energie en heeft geen stroompunt nodig dankzij de ingebouwde accu.

Middels de bewegingsdetector gaat de lamp automatisch aan en uit. Kies uit 3 verschillende lichtstanden. Regen, storm of vorst is geen enkel probleem dankzij de IP65 rating. Schrik ongewenste bezoekers af en ga met een gerust hart naar bed!

Shopgids: Alles wat je moet weten over bewegingssensoren

Het is van groot belang dat je voordat je een bewegingssensor koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Elektricien beveiligingssysteem deursensor installeren

Bewegingsdetectoren zijn zeer eenvoudig te installeren en bieden een groot aantal voordelen.
(Bron: Popov: 94436978/ 123rf.com)

Wat zijn bewegingssensoren precies?

Bewegingsmelders zijn elektronische apparaten die zijn uitgerust met sensoren die reageren op bewegingen. Ze zijn meestal aangesloten op andere beveiligingssystemen, gesloten televisiecircuits of verlichtings- of ventilatiesystemen die worden geactiveerd wanneer iemand het door de detector bestreken gebied betreedt.

Bewegingssensoren zijn aanwezig op een grote verscheidenheid aan objecten, bijvoorbeeld op winkeldeuren, waardoor ze automatisch openen wanneer onze aanwezigheid wordt gedetecteerd. Hoewel het meest voorkomende gebruik van dit type sensor nog steeds in de beveiliging is als onderdeel van een alarmsysteem of een gesloten circuit camera.

plafondverlichting

De doorgangsruimten in het huis zijn strategische punten voor de plaatsing van bewegingssensoren.
(Bron: Woottigon Angworakul: 44912565/ 123rf.com)

Wat voor soort bewegingssensoren zijn er?

Bewegingsdetectoren zijn een essentieel onderdeel van de meeste alarmsystemen die je kunt vinden. In feite zijn ze een essentieel onderdeel van de meest geavanceerde smarthome-apparatuur en je vindt ze geïntegreerd in ramen of in een uitgekiende verlichtingsset voor een tuin.

Deze detectoren werken verschillend afhankelijk van het type sensor waar we het over hebben. Om je te helpen begrijpen hoe ze perfect werken, hebben we de volgende lijst samengesteld:

Type detector Type sensor Gebruik Kenmerken
Passief InfraRood detector (PIR) Werkt met infraroodsensors. Het is de meest gebruikte in alarmen voor in huis. Ze detecteren veranderingen in temperatuur en beweging.

Ze detecteren energieschommelingen in de desbetreffende ruimte.

Microgolf sensor Actieve sensoren. Bewaking. Het zendt golven uit via het zogenaamde Doppler-effect. De golven stuiteren van het oppervlak en detecteren veranderingen.
Ultrasoon sensor Actieve sensoren. Bewaking. Ze zenden ultrasone golven uit.
Vibratiesensoren Actieve sensoren. Bewaking. Ze detecteren trillingen op de oppervlakken waar ze worden geplaatst.
Dual sensoren Ontworpen voor het meten van zowel acceleratie als temperatuur met één sensor. Huisautomatisering.

Bewaking.

Combineren passieve en actieve receptoren.

Ze geven minder vaak vals alarm.

Radar sensoren Actieve sensoren. Bewaking. Ze zenden een LED-lichtbundel uit die de zender en de ontvanger met elkaar verbindt. Als een lichaam de straal belemmert, wordt het alarm geactiveerd.
Contact sensoren Actieve sensoren. Bewaking. Dit zijn de goedkoopste.

Ze gaan af wanneer de deur of het raam waar ze aan vastzitten, wordt geopend.

Wat is een schemeringssensor?

Bewegingsmelders hebben vaak ook functies voor het detecteren van de schemering. De schemeringsensor mag echter niet worden verward met de bewegingssensor, omdat de functie en het doel ervan anders zijn. De schemeringssensor of lichtsensor detecteert over- of onderverlichting in een ruimte en wordt geactiveerd.

Deze sensoren moeten worden geprogrammeerd en gekalibreerd. Wanneer ze worden geactiveerd, openen of sluiten ze het circuit waarop ze zijn aangesloten om de lichten van de installaties aan of uit te schakelen. Ze zijn een goede optie voor energiebesparing en -efficiëntie. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe de straatverlichting aangaat, is het antwoord: door middel van een schemeringssensor.

LED-veiligheidslicht met bewegingsmelder of sensor aan de muur

Bewegingsmelders zijn elektronische apparaten die zijn uitgerust met sensoren die op bewegingen reageren.
(Bron: Jaromir Urbanek: 39565365/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een aanwezigheidssensor en een bewegingsmelder?

Bewegingsdetectoren worden gekenmerkt door hun veel lagere gevoeligheid. Ze detecteren de warmte die vrijkomt door mensen of bewegende objecten door middel van infrarood, en activeren of deactiveren deze afhankelijk van het warmtebeeld dat ze ontvangen. Aanwezigheidsdetectoren werken op een vergelijkbare manier, maar ze leggen voortdurend informatie vast.

Op basis van deze verschillen zullen de toepassingen van beide apparaten verschillend zijn. Terwijl bewegingsmelders vooral geschikt zijn voor doorgangsruimten zoals gangen, trappenhuizen e.d., worden aanwezigheidsmelders gebruikt in binnenruimten of ruimten waar mensen langdurig verblijven, zoals kantoren.

Witte moderne huis buitenkant

Omdat de detectoren in alarmsystemen worden gebruikt, zijn ze een onmisbaar element voor de veiligheid van je huis.
(Bron: Jodie Johnson: 35973993/ 123rf.com)

Waar moet ik de bewegingsmelders in huis plaatsen?

Bewegingsdetectoren zijn zeer eenvoudig te installeren en bieden tal van voordelen. Zoals je hebt gezien, kan je veel geld besparen op je elektriciteitsrekening of je huis beschermen.

Wanneer je een bewegingssensor binnenshuis installeert, moet je rekening houden met de volgende aspecten:

 • De doorgangsruimten in het huis zijn strategische punten voor de plaatsing van bewegingsmelders. Deuren, gangen of trappen zijn een goede optie. In het algemeen moeten al die plaatsen met een verplichte doorgang in het gebouw een detector hebben.
 • Let op dat je de sensoren niet naast ramen of airco’s plaatst. Sterke wind, beweging van de gordijnen of regen kunnen fouten veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat er geen obstakels (meubilair) zijn die de sensordekking verstoren.
 • Vergeet niet dat als je huisdieren hebt, je sensoren moet plaatsen die ongevoelig zijn voor de aanwezigheid van dieren.

Waar moet ik de bewegingsmelders buiten plaatsen?

Bij de installatie van bewegingssensoren buiten zijn er een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn enkele tips voor het installeren van je bewegingsmelder buitenshuis:

 • Lokaliseer de bewegingsmelders op moeilijk bereikbare plaatsen (hoogtes, kolommen, hoeken van het dak) om te voorkomen dat ze het systeem beschadigen of vernielen.
 • Houd rekening met het bereik van de sensoren en overschrijd de installatiehoogte niet, anders verliest het zijn effectiviteit.
 • De toegangsdeur is een essentieel punt in elke woning. Zorg ervoor dat je hier een bewegingsmelder installeert. Je kunt het beschermingsniveau verbeteren als het ook in een videobewakingscamerasysteem is geïntegreerd.
 • Verlies factoren zoals het licht of warmte waaraan de sensor wordt blootgesteld niet uit het oog, omdat deze, afhankelijk van het model, de goede werking ervan kan verstoren.
 • Als je bewegingssensoren installeert in aangelegde gebieden, houd er dan rekening mee dat de aanwezigheid van dieren (muizen, egels of vogels) kan leiden tot een vals alarm. Kalibreer het apparaat om detectiefouten te voorkomen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een bewegingssensor om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de bewegingsmelder die je nodig hebt:

Types

De meest gangbare en goedkope bewegingsmelders zijn PIR’s. Deze apparaten worden geactiveerd door middel van infrarood en maken het mogelijk om, aangesloten op een verlichtingssysteem, de verlichting aan of uit te schakelen door middel van aanwezigheid. Dit type detector blijft actief zolang er beweging is van mensen in het gebied.

Aanwezigheidsdetectoren zijn gevoeliger en registreren minimale bewegingen, bijvoorbeeld tijdens het zitten. Sommige hebben geïntegreerde lampen die werken door middel van ingebouwde zonnepanelen, deze gebruiken een bron van schone energie en maken grotere besparingen mogelijk, maar ze kunnen alleen buitenshuis worden gebruikt.

bewegingssensor

Bewegingssensoren worden meestal aangesloten op andere beveiligingssystemen zoals een gesloten televisiecircuit of verlichtingssystemen.
(Bron: Emilian Robert Vicol: 88039/ Pixabay.com)

Gebruik en ontwerp

De bediening van bewegingsmelders is niet moeilijk, je moet je gewoon binnen het detectiebereik bewegen om ze te laten werken. Het is echter belangrijk om een model te kopen met goed beschreven functies en waarvan de bedieningsknoppen duidelijk te onderscheiden zijn.

Ook het ontwerp en de structuur spelen een zeer belangrijke rol. Dit is de factor waarmee je de bedieningsknoppen kunt onderscheiden of de detector in een hoek, een plafond of een muur kunt installeren. Het ontwerp zal je ook in staat stellen om het apparaat te combineren met je inrichting en het te plaatsen op strategische locaties die efficiënter zijn.

Reactietijd

Zoals alle op sensor-gebaseerde apparaten hebben bewegingssensoren een reactietijd. Dit is de tijd die nodig is om te verlichten vanaf het moment dat het een soort activiteit detecteert, en ook de tijd waarin het terugkeert naar de stand-by modus zodra het geen beweging meer waarneemt.

Zoals altijd zullen de meer gevoelige sensoren een betere reactietijd hebben. Dit kan een bepalende factor zijn, vooral als je melder in een ruimte wordt geïnstalleerd die veel licht nodig heeft, zoals een trap. De reactietijd, evenals het verbruik, zijn gedetailleerd in de specificaties van elke fabrikant.

werknemer die bewegingssensordetector aan het plafond installeert of aanpast

Bewegingssensoren worden vaak gebruikt voor de verlichting van gemeenschappelijke ruimtes zoals ingangen en gangen.
(Bron: Dmitry Kalinovsky: 92130627/ 123rf.com)

Type verlichting

Vergeet niet het lichtvermogen te beoordelen, net zoals je dat zou doen als het een LED-lamp zou zijn. Als de detector een ingebouwde verlichtingsoptie heeft, kijk dan naar het type licht dat hij biedt, welke technologie hij gebruikt om licht uit te stralen, de toon, de lichtstraal en de helderheid van het licht, en of het past bij de ruimte.

Afstand en detectiehoek

Het bereik dat het apparaat heeft om beweging te detecteren en het niveau van het geproyecteerde lichtbereik wanneer het wordt ingeschakeld, zijn andere belangrijke factoren. Dit hangt samen met het feit of het apparaat in grote of kleinere ruimten kan worden geplaatst. Het detectiebereik zal ook essentieel zijn om te weten of je het buiten kunt gebruiken.

En hetzelfde geldt voor de detectiehoek. Bewegingsdetectoren nemen over het algemeen bewegingen waar die hun lichtstraal kruisen, maar hebben soms problemen met bewegingen in dezelfde richting. Zoek naar sensoren met wijde hoeken, die je op plaatsen kunt plaatsen waar het moeilijker is om de richting van de lichtstraal te volgen.

een bewegingssensor op een witte muur

Bewegingsdetectoren zijn een essentieel onderdeel van de meeste alarmsystemen die je in huizen kunt vinden.
(Bron: Lightfieldstudios: 84053237/ 123rf.com)

Autonomie en batterij

Een indicator voor de kwaliteit van de bewegingsmelder is het energieniveau dat het apparaat heeft om lang te functioneren. Hoe meer uren het duurt, hoe beter. Het is belangrijk dat je een batterij hebt met een langere levensduur en dat deze gemakkelijk te vervangen of op te laden is als hij uitneembaar is.

De meeste moderne, hoogwaardige bewegingssensors werken niet op batterijen, maar zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. In dit geval moet je hun stroomverbruik controleren en nagaan of het wel of niet past bij je behoeften en bij de elektrische installatie van je huis. Als je een detector koopt met een te hoge spanning kun je problemen krijgen.

Installatie

Veel bewegingssensors vereisen een nogal ingewikkelde installatie. In het geval van verzonken of insteekbare apparaten is enige elektrische kennis vereist. In de meeste gevallen moet je voor de installatie van een bewegingsmelder een elektricien inhuren om de nodige aansluitingen te maken.

Samenvatting

Ze openen de deuren van winkels en winkelcentra voor je, doen het licht voor je aan in openbare ruimtes en verlichten de straten als het begint te schemeren. Bewegingssensors zijn onopvallend en discreet, maar ze hebben veel voordelen. Dit soort apparaten in huis kan je bovendien veel geld besparen op je elektriciteitsrekening.

Vergeet niet dat je, voordat je een bewegingsmelder voor je huis of bedrijf kiest, rekening moet houden met bepaalde factoren zoals het installatiegemak, de levensduur van de batterij, de afstand en de detectiehoek of de reactietijd. In dit artikel hebben we alles uitgelegd wat je moet weten om een goede aankoop te doen. Veel succes!

Vond je ons artikel over bewegingssensors interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte bewegingsmelder kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Michael Heim: 96127412/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies